Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brown Mild  (gelezen 7565 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Brown Mild
« Gepost op: 19-05-2012 12:16 u »
Vanavond of morgen ga ik het volgende Brown Mild biertje brouwen. Eigenlijk is het een Mild Ale met wat Brown Ale trekjes.
Daarnaast is het lekker laag in alcohol dus je kunt er nog eens een tweede van nemen. De basis van dit bier wordt gevormd door de brown malt en de pale chocolat malt die ik nog over had van de Marris Otter inkoopactie. De basis Maris Otter pale mout heb ik vervangen door een pale mout van MO :D.


Brown Mild Ale

Recipe Specifics
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         2.75
Anticipated EBC:          52.1
Anticipated IBU:          22.1
Brewhouse Efficiency:       77 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.040   Plato:  9.90
Actual FG:  1.009   Plato:  2.31

Alc by Weight:  3.15      by Volume:  4.01  From Measured Gravities.
ADF:            76.7      RDF         63.6  Apparent & Real Degree of Fermentation.

Actual Mash System Efficiency: 77 %

Formulas Used
Color Formula Used:   Mosher
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.25

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.7     2.00 kg.  Palemout 7                                   1.037      7
  9.1     0.25 kg.  Brown Malt                    Thom.Fawc.     1.032    200
  9.1     0.25 kg.  Cara Crystal 120              Weyerm.        1.034    120
  5.5     0.15 kg.  Pale Chocolate Malt           Thom.Fawc.     1.034    600
  3.6     0.10 kg.  Chocolate (ontbitterd)        Weyerm.        1.030    900

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 18.00 g.     Fuggle                            Whole    6.75  22.1  90 min.


Yeast
Wyeast 1318 London Ale III


Mash Schedule
Saccharification Rest Temp:  68  Time:  60
Sparge Temp:                 78  Time:  60

Vergisting
19C, daarna diacetyl rust bij 12C en klaren bij 5C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Brown Mild
« Reactie #1 Gepost op: 19-05-2012 12:30 u »
Diacetyl rust bij 12C?
Ik dacht dat de temperatuur dan een paar graden omhoog moest!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #2 Gepost op: 19-05-2012 12:48 u »
Diacetyl rust bij 12C?
Ik dacht dat de temperatuur dan een paar graden omhoog moest!

Voor ondergistende gistsoorten ja, maar voor de bovengistende London Ale III kwam ik een temperatuur van 12C tegen. In werkelijkheid zal ik de temperatuur langzaam van 19C naar 12C laten dalen dus die 15C komt ie ook vanzelf tegen.

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Brown Mild
« Reactie #3 Gepost op: 19-05-2012 13:54 u »
Ik begrijp niet wat je bedoeld met "maar voor de bovengistende London Ale III kwam ik een temperatuur van 12C."

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #4 Gepost op: 19-05-2012 14:05 u »
Ik begrijp niet wat je bedoeld met "maar voor de bovengistende London Ale III kwam ik een temperatuur van 12C."

Het woordje tegen is weggevallen en is nu aangepast.

De referentie waar dit staat is de biertypengids van Walsh waar voor de brown ale en de mild ale een ruststap van respectievelijk 12 en 10C wordt aanbevolen om diacetyl te verminderen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brown Mild
« Reactie #5 Gepost op: 19-05-2012 14:08 u »
Ben ik ook wel benieuwd naar. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #6 Gepost op: 19-05-2012 14:09 u »
Ben ik ook wel benieuwd naar. :)

Misschien hoef je dan jouw brown malt niet weg te geven!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brown Mild
« Reactie #7 Gepost op: 19-05-2012 14:23 u »
Hahaha, lijkt me niet dat de Brown-malt smaak verdwijnt... ;)
Maar wel interessante info, blijft toch een leuk boekje!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #8 Gepost op: 19-05-2012 14:28 u »
Maar wel interessante info, blijft toch een leuk boekje!


Ja, het is stuk voor stuk nuttige info wat in die gids staat. Mijn beste bieren zijn vaak gebrouwen volgens een recept uit deze gids.

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Brown Mild
« Reactie #9 Gepost op: 19-05-2012 15:18 u »
Bedankt voor de info William.
In het boek van Adrie Otte staat in het hoofdstuk Diacetylrust dat je Bovengisters bij 20 tot 22 graden kan laten uitgisten
bij eventueel aanwezige diacetyl.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #10 Gepost op: 19-05-2012 23:07 u »
Dit bier zit in het vat op een SG van 1045 in plaats van de geplande 1040. Dit komt door een iets te hoge efficintie (88%) maar heb gekozen om niet extra te verdunnen maar voor een iets sterker bier.

De smaak van het wort is licht gebrand en vol met donkere smaken.

De vergisting is natuurlijk te volgen via TControl.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.825
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brown Mild
« Reactie #11 Gepost op: 19-05-2012 23:17 u »
Oh ik vroeg net in een ander onderwerp of je je dichtheid hebt gehaald. Ik heb gisteren een Engelse Ale met een begin SG van 1040 (1037 bedoeld) gebrouwen. Ik ben benieuwd of dit een smaakvol bier wordt en niet te waterig.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #12 Gepost op: 19-05-2012 23:42 u »
Ik denk dat de donkere mouten een groot deel van de leegte zullen wegnemen. Ook heb ik express bij een hoge temperatuur gemaischt en stevig gekookt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #13 Gepost op: 20-05-2012 11:16 u »
Oh ik vroeg net in een ander onderwerp of je je dichtheid hebt gehaald. Ik heb gisteren een Engelse Ale met een begin SG van 1040 (1037 bedoeld) gebrouwen.

 :echtboos:  Ik heb inmiddels ook een einddichtheid van 1038 gehaald. Vannacht is er zo'n 2.5 - 3 liter water uit de bellenteller overgeheveld naar het gistvat.

Wat is wijsheid?
Een microbiologisch risico? In principe zal er alleen maar water in de bellenteller,
IJzersmaak a.g.v wat roestaanslag in de bellenteller. Dat risico lijkt me groter.
Ik laat hem eerst maar uitvergisten. Weggooien kan altijd nog.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brown Mild
« Reactie #14 Gepost op: 20-05-2012 11:18 u »
Oei, best een goede kans dat hij besmet. Tenzij je er een of ander conserveermiddel in hebt gedaan, is zo'n bak water natuurlijk best een kweekbak...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #15 Gepost op: 20-05-2012 11:22 u »
Het voordeel is dat het water er nog maar een uurtje of twee in zat. We zullen zien.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brown Mild
« Reactie #16 Gepost op: 20-05-2012 12:00 u »
Dan kan het ook nog meevallen.
:)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brown Mild
« Reactie #17 Gepost op: 20-05-2012 12:02 u »
Aj, dit soort ellende is nooit leuk. Maar je zult zien dat het wel meevalt.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brown Mild
« Reactie #18 Gepost op: 20-05-2012 14:25 u »
Vervelend inderdaad maar gelukkig zat het water er nog maar kort in. Balen  :bokser:

Toch tijd voor de ballonbellenteller?  :weetniet:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #19 Gepost op: 20-05-2012 14:33 u »
Toch tijd voor de ballonbellenteller?  :weetniet:

Ik was verbaasd dat z'n 3C temperatuursdaling voldoende was om het hevelen te starten. Ik wel eens eerder gekoeld met een aangesloten bellenteller maar dat gaf toen geen probleem. Misschien nu wel omdat er nog geen CO2-productie was als tegendruk.

Ik ben bang dat ik dan eerst op zoek moet naar een 12V klep met een wat grotere opening. Nu loopt de ballon te langzaam leeg, ook al zou de hysteresetijd van de klep een paar seconden vertraagd worden. Misschien wordt het wachten op een all-in-one T_CO2_control/monitoring product ;) Dan kan ik direct een aantal dingen verbeteren zoals een stabielere print.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Brown Mild
« Reactie #20 Gepost op: 20-05-2012 19:22 u »
Ik had de bellenteller met het kiepmechanisme altijd duidelijk lager staan dan het vat zodat het water eerst een hoogteverschil van 1 meter moest overbruggen om in het vat te kunnen komen. Maar het blijft niet helemaal ideaal dat water in de buurt van de vergisting.

Mooie kreet:  all-in-one T_CO2_control/monitoring product. Ik ben inderdaad met zoiets bezig. Maar het zal nog even duren want het weer is nu te mooi.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #21 Gepost op: 24-05-2012 21:57 u »
:echtboos:  Ik heb inmiddels ook een einddichtheid van 1038 gehaald. Vannacht is er zo'n 2.5 - 3 liter water uit de bellenteller overgeheveld naar het gistvat.

Zojuist heb ik een sample uit het gistvat geproefd: helemaal niet verkeerd ;D. (Nog) geen zuurtje, geen ijzersmaak. Ik heb hoop dat dit bier de goede kant op gaat.

Het SG is nu 1014 ofwel een vergistingsgraad van ongeveer 65%, niet veel maar veel verder hoeft hij ook niet te gaan anders wordt het te dun. De smaak is best wel lekker vol door de donkere mouten.

Het volgend dilemma is of ik de gistslurry straks durf te gebruiken van een IPA.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #22 Gepost op: 28-05-2012 12:51 u »
Na 9 dagen zit dit bier in de fles. De smaak is goed: licht zoet, mooi gebrande koffie / chocolade smaken, zeker geen dunne waterige smaal en geen spoor van een infectie a.g.v. het ovehevelen van het bellentellerwater.

Het eind SG was 1013 ofwel een vergistingsgraad van 66% dus dat word 3.2% alcohol plus de 0.4% die nog uit de bottelsuiker moet komen.

De gistslurry ziet er goed uit. Ik denk dat ik deze durf te gebruiken voor een IPA.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brown Mild
« Reactie #23 Gepost op: 29-05-2012 11:55 u »
Bedoel je pale mout van mij? Dat is Holland Malt/Bavaria pale mout.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brown Mild
« Reactie #24 Gepost op: 29-05-2012 13:03 u »
Bedoel je pale mout van mij? Dat is Holland Malt/Bavaria pale mout.

De basis Maris Otter pale mout heb ik vervangen door een pale mout van MO :D.

Doel jij op deze zin?

Ik heb uiteindelijk inderdaad pale mout van MO gebruikt dus geen Maris Otter.

Tags: