Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Honingblond experiment  (gelezen 4190 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Honingblond experiment
« Gepost op: 16-05-2012 19:14 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoning Blond
Kenmerk
Brouwdatum9-5-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters10
Gewenst begin SG1053 (5,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater8,0 liter
Spoelwater14,7 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %2290 gr3 EBC
Honing10,0 %229 gr2 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)4,9 %14 gr70 minuten22 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162C40 minuten3,5 l/kg
272C30 minuten3,5 l/kg
378C5 minuten3,5 l/kg


Om van de zomer een wat lichter bier te hebben naast de witte en koninck-achtigen eens een experiment. De bedoeling is om een licht blond bier te brouwen en deze met een tweede gisting dmv honing en bottelen met honing deze smaak mee te geven en in alcohol iets op te krikken. Ik heb voor deze gist gekozen omdat die bij lagere alcoholpercentages mooi clean zou blijven. Nadeel is dat hij ver door gist en misschien veel smaak weer weg haalt... Maar WAT geeft nu precies de honingsmaak..

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Honingblond experiment
« Reactie #1 Gepost op: 16-05-2012 19:34 u »
Een stort van 110%? Kan dat? ;-)

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #2 Gepost op: 16-05-2012 19:36 u »
Een stort van 110%? Kan dat? ;-)

Bij het maischen 100% pilsmout. De honing komt er achteraan als 2e gisting.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #3 Gepost op: 16-05-2012 19:51 u »
Maar WAT geeft nu precies de honingsmaak..
Honing! ;D

Met betrekking tot het percentage stort; ik zou em gewoon op 100% zetten incl de honing. Is voor mijn gevoel wat makkelijker rekenen. Je hebt nu bijvoorbeeld geen 10% honing, maar 9,1%...?

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2012 19:57 u »
Honing! ;D
WOW een nieuw inzicht!!! ;D Maar wat precies in de honing.. de suiker? Of een andere niet vergistende stof..
Mbt het percentage stort; ik zou em gewoon op 100% zetten incl de honing. Is voor mijn gevoel wat makkelijker rekenen. Je hebt nu bijv. geen 10% honing, maar 9,1%...?

Ik zal de stort op 100% zetten. Dat is inderdaad duidelijker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2012 20:08 u »
Volgens mij is het een bepaald aroma dat de bijtjes eraan geven en niet vergistbaar is. Er is ook een synthetische variant van, weet de naam ff niet, die oa in snoep en honingthee gebruikt wordt.
Soms heb ik ook het idee dat bepaalde gisten een dergelijke smaak geven.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Honingblond experiment
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2012 20:21 u »
Een stort van 110%? Kan dat? ;-)

Nope.


Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2012 20:36 u »
Volgens mij is het een bepaald aroma dat de bijtjes eraan geven en niet vergistbaar is.

In dat geval is het dus niet erg als de suikers van de honing totaal vergisten en alleen de honingsmaak/geur over blijft...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #8 Gepost op: 16-05-2012 20:54 u »
Nee, inderdaad, al is een deel van de suikers ook onvergistbaar.
Het is wel een aroma dat vergankelijk is; hitte labiel en volgens mij ook wat vluchtig. Best pas in de na- en hergisting toevoegen, zoals je ook al van plan bent. :)

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Honingblond experiment
« Reactie #9 Gepost op: 16-05-2012 21:43 u »
Een interessant idee: een "mede-bier".

Ik heb een vraag: als ik je recept nareken kom ik tot andere resulaten:
een stort van 2,3 kg pilsmout bij 10 L bier moet een alcohol % van 6,6 opleveren.
Voeg je ook nog honing toe komt er 1 vol% bij.

Je zomerbiertje wordt dan stevig: 7,6 vol%.

Mogelijk is je rendement laag.

Overigens, 10 % honing in je "stort" zal een zeer duidelijk aroma / smaak geven. 
Het type honing (bloemsoort) bepaalt straks je bier.

Wat het maischschema betreft: je verblijftijd bij 62 C is relatief lang; je maakt veel vergistbare suikers. Tel daar je vegistbare honingsuikers op en je krijgt een behoorlijk droog bier. Indien je dit wilt: prima, anders zou ik het maischschema aanpassen.

Groet, Paul


Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #10 Gepost op: 16-05-2012 22:02 u »
Nee, inderdaad, al is een deel van de suikers ook onvergistbaar.
Het is wel een aroma dat vergankelijk is; hitte labiel en volgens mij ook wat vluchtig. Best pas in de na- en hergisting toevoegen, zoals je ook al van plan bent. :)

En door het lagere percentage waarschijnlijk eerder op dronk zodat smaak en geur weinig kans op ontsnappen hebben..

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 310
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #11 Gepost op: 16-05-2012 22:19 u »
Een interessant idee: een "mede-bier".

Ik heb een vraag: als ik je recept nareken kom ik tot andere resulaten:
een stort van 2,3 kg pilsmout bij 10 L bier moet een alcohol % van 6,6 opleveren.
Voeg je ook nog honing toe komt er 1 vol% bij.

Je zomerbiertje wordt dan stevig: 7,6 vol%.

Mogelijk is je rendement laag.

Overigens, 10 % honing in je "stort" zal een zeer duidelijk aroma / smaak geven. 
Het type honing (bloemsoort) bepaalt straks je bier.

Wat het maischschema betreft: je verblijftijd bij 62 C is relatief lang; je maakt veel vergistbare suikers. Tel daar je vegistbare honingsuikers op en je krijgt een behoorlijk droog bier. Indien je dit wilt: prima, anders zou ik het maischschema aanpassen.

Groet, Paul

Ik zie geen vraag...
De gegevens zijn wat BrouwVisie mij gaf. Mijn rendement is meestal wel 75% zoals aangegeven. 7,5 % alc. is voor de zomer prima. Heel wat lichter dan de dubbels en quadruppels. Lekker voor wat later op de avond buiten.
De honing mag aanwezig zijn. Ik neem euroshopperhoning. Die is in mijn tripels het best naar voren gekomen vergeleken met duurdere merken.
Wat betreft het maischschema. Dit is heel bewust. Ik ben benieuwd hoe honing in een droog bier  naar voren komt.

Het hoeft ook geen Budels honing blond te worden..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Honingblond experiment
« Reactie #12 Gepost op: 16-05-2012 23:02 u »
Een interessant idee: een "mede-bier".

"Mede-bier" is heet Braggot en heeft een veel groter aandeel honing. Er zijn wel wat recepten van op het forum. Een honingbier is voornamelijk bier, met een subtiele honingtoets. :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.393
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Honingblond experiment
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2012 08:58 u »
Volgens mij heb je een zoetje nodig als bedje voor de honingsmaak. Honing is heel lastig in bier te houden, bijna alles vergist. Ik zou dus eerder de T58, S33 of Brewferm top gebruiken om een wat zoetere basis voor de honing neer te leggen.

Tags: