Super vergisting?

Gestart door Frankie, 08-05-2012 12:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Frankie

Zondag 6 mei heb ik een blond bier gebrouwen met pilsner, muncher en tarwemout. Het eind SG in het gistingsvat was 1055 of wel 14 Brix.
Vanochtend leek de vergisting al klaar te zijn. Even gemeten met mijn refractometer en ik kom op 8.5 Brix.
Omgerekend met het tooltje van Hans Halberstadt kom ik dan uit op een SG van 1020.

Kan dat werkelijk zo snel of maak ik ergens een meetfout? De gebruikte gist is de S-33 korrelgist.

John

Dat zou wel heel snel zijn. Heb IK nog nooit meegemaakt. Is refractometer wel betrouwbaar bij gistend bier?

Ronald_

Dat kan zo snel, maar het is waqarschijnlijk nog niet uitgegist.. 1020 is een zeer hoog eind SG voor een bier van 1055.

DenUil

Ik heb ooit iets gezien dat je tijdens het vergisten niet zomaar de waardes kunt nemen, maar moet bij aanpassen.
Ik vond dit toolje: http://www.brewheads.com/refract-currentgrav.php

Current Brix :   8.5
Original reading :   14
Gravity Units :   Specific Gravity

The beer's current graivty is : 1,040,011.821

1040 zou wel nog kunnen... als je van 1055 bent begonnen...

nembrionic

Citaat van: John op 08-05-2012  12:51 uDat zou wel heel snel zijn. Heb IK nog nooit meegemaakt. Is refractometer wel betrouwbaar bij gistend bier?


Mijn laatste hoofdvergistingen waren allemaal in 2-3 dagen klaar.

Hai

Citaat van: nembrionic op 08-05-2012  14:17 uMijn laatste hoofdvergistingen waren allemaal in 2-3 dagen klaar.
Bij mij ook.

CrUeLtYY

Citaat van: Hai's op 08-05-2012  15:47 uBij mij ook.

Maar ga je hem dan ook meteen bottelen?

Frankie

Citaat van: DenUil op 08-05-2012  14:04 uIk heb ooit iets gezien dat je tijdens het vergisten niet zomaar de waardes kunt nemen, maar moet bij aanpassen.
Ik vond dit toolje: http://www.brewheads.com/refract-currentgrav.php

Current Brix :   8.5
Original reading :   14
Gravity Units :   Specific Gravity

The beer's current graivty is : 1,040,011.821

1040 zou wel nog kunnen... als je van 1055 bent begonnen...

Een current gravity van 1 miljoen en een beetje? Ik denk dat je bij de Gravity units Brix moet kiezen.
Dan komt er 1.019 uit. Het zelfde als uit het tooltje van Hans dus.

Wel bedankt voor de URL. Deze kan ik eventueel op mijn telefoon gebruiken.

Ik was nog niet van plan om te gaan bottelen. Eerst maar laten bezinken en wat helderder laten worden.

John

. . . Dus jullie halen na 2-3 dagen het jong bier al van gist af? (of gist van jong bier)

Oscar

Citaat van: John op 08-05-2012  21:12 u. . . Dus jullie halen na 2-3 dagen het jong bier al van gist af? (of gist van jong bier)

Nee gewoon een week laten staan... :)

DenUil

Citaat van: Frankie op 08-05-2012  19:28 uEen current gravity van 1 miljoen en een beetje? Ik denk dat je bij de Gravity units Brix moet kiezen.
Dan komt er 1.019 uit. Het zelfde als uit het tooltje van Hans dus.

Wel bedankt voor de URL. Deze kan ik eventueel op mijn telefoon gebruiken.

Ik was nog niet van plan om te gaan bottelen. Eerst maar laten bezinken en wat helderder laten worden.

mmm lol nja misschien in mg/l ghehe :D nee inderdaad foutje...

Henielma

Citaat van: Frankie op 08-05-2012  19:28 uIk was nog niet van plan om te gaan bottelen. Eerst maar laten bezinken en wat helderder laten worden.

Heel verstandig. Laat het in totaal minstens 2 weken in het gistvat zitten voordat je aan bottelen gaat denken. Dit geeft meer kans op uitvergist bier.

John

Citaat van: Oscar op 08-05-2012  21:28 uNee gewoon een week laten staan... :)

En dan na week van gistvat naar mandfles of zo? Jajaja ik zou ook wel een RVS CCT willen hebben!

Oscar

Citaat van: John op 08-05-2012  21:34 uEn dan na week van gistvat naar mandfles of zo?

Yep... :brouwen:

pieterwannes

De meeste gisten die ik gebruik halen dit soort omzetting na 2 a 3 dagen. Dan laat ik het nog 4 dagen in het vat en daarna pas ik warme lagering toe. Daarbij hevel ik over naar een ander vat en laat dit een dikke week tot 3 weken staan. Daarna lager ik nog koud voor helderheid voor minstens 1 week. Zo ben ik zeker dat het bier uitvergist is.

RobinB

Vooral met korrelgisten kan het inderdaad zo snel gaan, ivm een vaak hogere entdichtheid van vitale gist.
Of je het wilt valt te betwijfelen, een dergelijk heftige vergisting kan gepaard gaan met de vorming van (veel) ongewenste vergistingsproducten.

John

Zondag Tripel gebrouwen (18 liter, SG1.080, gisttemp. 18,5 gr.) met gist T-58; staat nog steeds als een malloot te gisten...

Hoeze

Citaat van: Frankie op 08-05-2012  12:26 uZondag 6 mei heb ik een blond bier gebrouwen met pilsner, muncher en tarwemout. Het eind SG in het gistingsvat was 1055 of wel 14 Brix.
Vanochtend leek de vergisting al klaar te zijn.

Dat is een vrij normale vergisting voor een s-33. Ik heb namelijk voor mijn eindwerk ook een gistprofiel opgesteld voor een S-33. daaruit blijkt dat de S-33 een zeer snelle gist is. Voor de geïntresserde, zijn hier de resultaten.

dag   restextract   Alc   pH
0   14,4             0   5,75
1   3,94                5,53   5,02
2   3,9                5,62    5
3   3,94            5,47   5,17
5   3,91                 5,96   5,32

Zoals je ziet is hij al na 1 à 2 dagen volledig uitgegist. Omdat je misschien niet over de juiste meetinstrumenten beschikt zou ik hem hoogstens 4 dagen laten gisten en hem dan overhevelen naar een lagervat. Anders gaat je pH te hoog worden. Wat nadelige gevolgen heeft voor je bier.

John

Citaat van: Hoeze op 09-05-2012  21:12 udag   restextract   Alc   pH
0   14,4   0   5,75
1   3,94   5,53   5,02
2   3,9   5,62 5
3   3,94   5,47 5,17
5   3,91   5,96 5,32

Dus op dag 2: 5,62 % alc. op dag 3: 5,47% (minder) en op dag 5: 5,96%?

Hoeze

Citaat van: John op 09-05-2012  21:17 uDus op dag 2: 5,62 % alc. op dag 3: 5,47% (minder) en op dag 5: 5,96%?

Dit kan te wijten zijn aan de staalname (slecht gehomoniseerd) en als er waterresten in de erlemyer zaten

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.