Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kaam infectie?  (gelezen 16764 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #25 Gepost op: 07-05-2012 22:10 u »
Omdat je dan, zoals ik al schreef, meer actieve gistcellen toevoegt die vol zitten met de reservestof glycogeen en ook voldoende sterolen hebben. Deze gist kan meteen aan de slag met de vergisting. Bij vloeibare gist heb je in de regel minder gistcellen en wil je een verdere vermeerdering van het aantal gistcellen. Ook wil je dat de hoeveelheid sterolen toeneemt.
Voor beginnende brouwers is dit informatie die verder gaat dan je nodig hebt om te beginnen met brouwen.

Wat ik vooral wil meegeven is dat je door te beluchten niet meer kans hebt op een kaaminfectie. De gist verbruikt de toegevoegde zuurstof heel snel waarna de zuurstof niet meer gebruikt kan worden door andere micro-organismen.

Aah ik dacht ooit gelezen gehad dat het anders om was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #26 Gepost op: 07-05-2012 22:21 u »
Aah ik dacht ooit gelezen gehad dat het andersom was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?

Wat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #27 Gepost op: 07-05-2012 22:52 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Nee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #28 Gepost op: 07-05-2012 22:55 u »
Zo een Wyeast pakketje voor 20 liter bier zonder starter is dat genoeg voor 15-16 liter te starten dan zelfs al heeft het een uur gekookt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #29 Gepost op: 07-05-2012 23:09 u »
Nee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

Je vergeet er denk ik bij te vertellen dat je je starter wel belucht. Op die manier zorg voor voldoende actieve gist. En dat is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #30 Gepost op: 08-05-2012 08:11 u »
Wat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat vloeibare gist veel meer actieve gistculturen bevat dan droge korrrels. Plus dat werken met vloeibare gist ook veel beter is voor het vermijden van infecties. Maar zoals ik al zei, ik denk dat jij het beter zal weten dan ik  :groots:

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #31 Gepost op: 08-05-2012 08:15 u »
Dus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #32 Gepost op: 08-05-2012 08:20 u »
Dus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?

Dat is niet per se noodzakelijk. Als je met de Wyeast eerst een starter maakt en die starter belucht door intensief te schudden (doe dit een in gesloten fles om niet te knoeien, haal de stop even van de fles en schud opnieuw) heb je geen beluchtingsset nodig. Maar je hebt dan wel moutextract en een grote fles nodig voor het maken van een starter.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #33 Gepost op: 08-05-2012 08:49 u »
En hoeveel gist starter moet dat dan zijn? Een liter?
Is er een ratio voor hoeveel moutextract ik daar voor moet gebruiken?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #34 Gepost op: 08-05-2012 09:27 u »
Kijk eens bij de tags Gistmanagement/gist opkweken en Giststarter.

Een schat aan informatie!  :proost:

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #35 Gepost op: 08-05-2012 11:43 u »
Super interesant. Weer bijkomende lectuur voor de komende dagen/weken :)

Offline pieterwannes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
Re: Kaam infectie?
« Reactie #36 Gepost op: 30-05-2012 08:15 u »
Ik heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?
Mijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de foto's van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Het is een IPA met dryhopping.
k vraag mij wel af hoe steriel dryhopping eigenlijk wel is. Mijn hop komt rechtstreeks uit de vriezer maar wordt uiteraard niet gekookt. Dit doe ik wel met suiker alvorens hergisting op fles toe te passen. Die infectie op fles, kan dat kaam zijn. Ziet er exact hetzelfde uit en wat kan ik er eventueel mee doen? Is dit voer voor de gootsteen?

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.971
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #37 Gepost op: 30-05-2012 08:41 u »
Heb ik ook ooit gedacht: bleek achteraf bovengist te zijn van de hergisting op fles. Biertjes waren prima!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #38 Gepost op: 30-05-2012 08:43 u »
Ik heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?

Ongetwijfeld... Maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Mijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de fotos van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

is dit voer voor de gootsteen?

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #39 Gepost op: 30-05-2012 08:48 u »
Ik zou eerst meer eens een flesje opentrekken, ruiken en proeven en dan je eigen conclusie trekken :)

Offline pieterwannes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
Re: Kaam infectie?
« Reactie #40 Gepost op: 30-05-2012 08:58 u »
Ongetwijfeld, maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(
Maar zorgt dus wel voor van die rare schimmelachtige bolletjes bovenop de fles?
Zal dus volledig voor eigen gebruik zijn en niet voor gasten...:)

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #41 Gepost op: 02-06-2012 18:25 u »
Hoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kaam infectie?
« Reactie #42 Gepost op: 02-06-2012 21:51 u »
Hoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

Dat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriŽle eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #43 Gepost op: 02-06-2012 22:31 u »
Dat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriŽle eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

Aahh ok super, Dank je wel. Goed om te weten :-)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #44 Gepost op: 03-06-2012 00:28 u »
Daarnaast is invriezen zeker geen steriliserende actie. Een groot deel van de microorganismen op hop (of waar dan ook) zal dat gewoon overleven.
Wat wel zou werken is de hop ca. 5 min in drinkbare alcohol van ca. 70% weken en dan alles in je gistvat doen. Goedkope neutrale doppelkorn oid doet het ook wel.

Maar echt nodig is het niet. :)

Tags: kaam