Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kaam infectie?  (gelezen 16743 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kaam infectie?
« Gepost op: 06-05-2012 20:42 u »
Halloo allemaal,

Vraagje, ik zie dit na 14 dagen fermenteren:



De witte vlekjes zijn kleine belletjes... Het ruikt een beetje zurig...
Is dit een kaam infectie? Zoja kan ik het bier nog redden?

Het verhaal van dit bier is beetje vreemd. Het is een tarwe bier op basis van een Brewferm blik. De gebruikte gist is de Wyeast XL 3944 Belg.WITBIER. Het is 14 liter wort, en ik was het aan het vergisten in een glazen mandfles (20 l).En tijdens de eerste nacht fermenteren schuimde het zo hard, dat zelfs het waterslot vol met schuim.   Mij is altijd gezegd als je 1/3 volume ruimte hebt voor schuim is meer dan genoeg.

Daarom heb ik het overgeheveld naar deze plastieken fermenteer emmer:



Alvast bedankt heren :)

-Robin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #1 Gepost op: 06-05-2012 20:52 u »
Ziet er nog prima uit, een mens lijdt het meest onder het lijden dat men vreest. Heb je al geproefd?

Volgens mij onstaat kaam niet al na 14 dagen?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kaam infectie?
« Reactie #2 Gepost op: 06-05-2012 20:53 u »
Was het bier al uitvergist toen je het hevelde naar de emmer? Normaal gesproken zal de koolzuur als een beschermende deken over het bier liggen. Als je geheveld hebt wanneer er geen koolzuur meer gevormd werd, zal er zuurstof boven het bier staan. Hetzelfde geldt voor een emmer die lek is. Het koolzuur verdwijnt en zuurstof komt binnen. Kaam heeft zuurstof nodig om uit te groeien.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #3 Gepost op: 06-05-2012 20:55 u »
Neen nog niet geproefd.

Mijn vraag kwam zo vroeg in de hoop als het een kaam infectie is, dat ik er misschien nog iets aan kan doen.


Is er trouwens een behandeling tegen kaam?

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #4 Gepost op: 06-05-2012 20:55 u »
Was het bier al uitvergist toen je het hevelde naar de emmer? Normaal gesproken zal de koolzuur als een beschermende deken over het bier liggen. Als je geheveld hebt wanneer er geen koolzuur meer gevormd werd, zal er zuurstof boven het bier staan. Hetzelfde geldt voor een emmer die lek is. Het koolzuur verdwijnt en zuurstof komt binnen. Kaam heeft zuurstof nodig om uit te groeien.

Absoluut niet, het was de eerste nacht van de vergisting...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kaam infectie?
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2012 20:59 u »
In mijn beleving is dit wel degelijk kaam. Ook na 14 dagen kan dit makkelijk optreden. Er is niets aan te doen. Kaam heeft maar weinig effect op smaak, behalve dat de body flink lager wordt en er meer koolzuur wordt geproduceerd. Probeer het bier te bottelen met niet te veel suiker. 

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #6 Gepost op: 06-05-2012 21:01 u »
In mijn beleving is dit wel degelijk kaam. Ook na 14 dagen kan dit makkelijk optreden. Er is niets aan te doen. Kaam heeft maar weinig effect op smaak, behalve dat de body flink lager wordt en er meer koolzuur wordt geproduceerd. Probeer het bier te bottelen met niet te veel suiker.

Kan je er niet ziek van worden door het te drinken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #7 Gepost op: 06-05-2012 21:05 u »
Kan je er niet ziek van worden door het te drinken?

Nee, Het smaakt gewoon wat minder lekker.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #8 Gepost op: 06-05-2012 21:06 u »
Nee, Het smaakt gewoon wat minder lekker.

Jaques, denk jij dat het kaam is?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #9 Gepost op: 06-05-2012 21:06 u »
Zo te zien aan de gist op de wand heb je een prachtige vergisting gehad.

Ik kan slechts naar de foto kijken, ik zie nog niks mis. Zolang de witte vlekjes belletjes zijn en geen 'sneeuwvlokjes'  van een witte substantie die in het oppervlak hangen, dan lijkt me alles ok.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #10 Gepost op: 06-05-2012 21:10 u »
Jaques, denk jij dat het kaam is?

Ik sluit het niet uit. Meer zekerheid heb je als over morgen de vlekje groter zijn geworden.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #11 Gepost op: 06-05-2012 21:26 u »
HiRes picture:  (warning big size: 1.8Mb)


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #12 Gepost op: 06-05-2012 21:28 u »
Is het niet gewoon schuim?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Kaam infectie?
« Reactie #13 Gepost op: 06-05-2012 21:29 u »
Ik denk dat het geen kaam is maar kleine belletjes koolzuur van een vergisting die op zijn eind loopt.

Niet te veel in het gistvat kijken want dan krijg je vanzelf wel kaam. Als het bier helemaal uitvergist is gewoon bottelen.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #14 Gepost op: 06-05-2012 22:30 u »
Ik denk dat het geen kaam is maar kleine belletjes koolzuur van een vergisting die op zijn eind loopt.

Niet te veel in het gistvat kijken want dan krijg je vanzelf wel kaam. Als het bier helemaal uitvergist is gewoon bottelen.

Mijn lijken het ook gewoon kleine belletjes.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #15 Gepost op: 06-05-2012 22:51 u »
Bangigheid voor niets... Ziet er normaal uit.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #16 Gepost op: 07-05-2012 12:31 u »
Ok thanks mannen :-)
Ik ben weer opgelucht dat er niets mis mee is :)

Vraagje heeft iemand wat meer documentatie over dit soort infectie.
Een google search leverde mij niet gek veel op...

Alvast bedankt,
Robin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #17 Gepost op: 07-05-2012 19:50 u »
Ik raad je aan hier op het forum te zoeken naar kaam.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #18 Gepost op: 07-05-2012 20:58 u »
Thanks Jaques.  Ik heb op het forum een andere naam gevonden voor kaam "candida" en daar vind ik wel veel van terug op google. thanks

Ander vraagje, als zuurstof de hoofdoorzaak is van kaam, waarom verkoopt men dan wortbeluchtings systemen bij Brouwland zoals deze:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #19 Gepost op: 07-05-2012 21:13 u »
Zuurstof is niet de oorzaak van een kaaminfectie, blootstelling aan omgevingslucht kan dat wel zijn (of het zat er al in).
Met de beluchtingsset blaas je steriel lucht door het wort/ je starter, zie het filtertje in de slang.
Door de overdruk kan er dan ook geen omgevingslucht bij.
:)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #20 Gepost op: 07-05-2012 21:14 u »
Beluchten en kaam zijn twee verschillende dingen.

Candida een wilde gist die leven in zowel zuurstofvrije als zuurstofrijke omgeving kan leven. De ervaring leert wel dat de ontwikkeling eerder plaatsvindt in een zuurstofrijke omgeving.

Beluchten doe je om de gezondheid en de groei van de gist te bevorderen. Door te beschikken over een grotere hoeveelheid gezonde actieve gist verloopt de vergisting vlotter en heb je minder vergistingsproblemen.

[edit]
Ik zie dat Robin mij net voor was.
Als er vrij contact is met de buitenlucht is er inderdaad meer risico op besmetting. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat in een zuurstofrijke omgeving eerder sprake is van een kaaminfectie.
[/edit]

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #21 Gepost op: 07-05-2012 21:19 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #22 Gepost op: 07-05-2012 21:22 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Na een uur koken is er nagenoeg geen zuurstof meer in het wort.

Als je werkt met gedroogde gist is het niet noodzakelijk om te beluchten. Je voegt dan meer gistcellen toe die in een goede conditie zijn. Beluchten is dus vooral noodzakelijk als je werkt met vloeibare gist.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #23 Gepost op: 07-05-2012 21:40 u »
Na een uur koken is er nagenoeg geen zuurstof meer in het wort.

Als je werkt met gedroogde gist is het niet noodzakelijk om te beluchten. Je voegt dan meer gistcellen toe die in een goede conditie zijn. Beluchten is dus vooral noodzakelijk als je werkt met vloeibare gist.

Waarom is dit geen probleem voor korrelgist?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #24 Gepost op: 07-05-2012 22:04 u »
Waarom is dit geen probleem voor korrelgist?

Omdat je dan, zoals ik al schreef, meer actieve gistcellen toevoegt die vol zitten met de reservestof glycogeen en ook voldoende sterolen hebben. Deze gist kan meteen aan de slag met de vergisting. Bij vloeibare gist heb je in de regel minder gistcellen en wil je een verdere vermeerdering van het aantal gistcellen. Ook wil je dat de hoeveelheid sterolen toeneemt.
Voor beginnende brouwers is dit informatie die verder gaat dan je nodig hebt om te beginnen met brouwen.

Wat ik vooral wil meegeven is dat je door te beluchten niet meer kans hebt op een kaaminfectie. De gist verbruikt de toegevoegde zuurstof heel snel waarna de zuurstof niet meer gebruikt kan worden door andere micro-organismen.

Tags: kaam