Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kaam infectie?  (gelezen 15813 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Kaam infectie?
« Gepost op: 06-05-2012 20:42 u »
Halloo allemaal,

Vraagje, ik zie dit na 14 dagen fermenteren:



De witte vlekjes zijn kleine belletjes... Het ruikt een beetje zurig...
Is dit een kaam infectie? Zoja kan ik het bier nog redden?

Het verhaal van dit bier is beetje vreemd. Het is een tarwe bier op basis van een Brewferm blik. De gebruikte gist is de Wyeast XL 3944 Belg.WITBIER. Het is 14 liter wort, en ik was het aan het vergisten in een glazen mandfles (20 l).En tijdens de eerste nacht fermenteren schuimde het zo hard, dat zelfs het waterslot vol met schuim.   Mij is altijd gezegd als je 1/3 volume ruimte hebt voor schuim is meer dan genoeg.

Daarom heb ik het overgeheveld naar deze plastieken fermenteer emmer:



Alvast bedankt heren :)

-Robin

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.771
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #1 Gepost op: 06-05-2012 20:52 u »
Ziet er nog prima uit, een mens lijdt het meest onder het lijden dat men vreest. Heb je al geproefd?

Volgens mij onstaat kaam niet al na 14 dagen?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kaam infectie?
« Reactie #2 Gepost op: 06-05-2012 20:53 u »
Was het bier al uitvergist toen je het hevelde naar de emmer? Normaal gesproken zal de koolzuur als een beschermende deken over het bier liggen. Als je geheveld hebt wanneer er geen koolzuur meer gevormd werd, zal er zuurstof boven het bier staan. Hetzelfde geldt voor een emmer die lek is. Het koolzuur verdwijnt en zuurstof komt binnen. Kaam heeft zuurstof nodig om uit te groeien.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #3 Gepost op: 06-05-2012 20:55 u »
Neen nog niet geproefd.

Mijn vraag kwam zo vroeg in de hoop als het een kaam infectie is, dat ik er misschien nog iets aan kan doen.


Is er trouwens een behandeling tegen kaam?

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #4 Gepost op: 06-05-2012 20:55 u »
Was het bier al uitvergist toen je het hevelde naar de emmer? Normaal gesproken zal de koolzuur als een beschermende deken over het bier liggen. Als je geheveld hebt wanneer er geen koolzuur meer gevormd werd, zal er zuurstof boven het bier staan. Hetzelfde geldt voor een emmer die lek is. Het koolzuur verdwijnt en zuurstof komt binnen. Kaam heeft zuurstof nodig om uit te groeien.

Absoluut niet, het was de eerste nacht van de vergisting...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Kaam infectie?
« Reactie #5 Gepost op: 06-05-2012 20:59 u »
In mijn beleving is dit wel degelijk kaam. Ook na 14 dagen kan dit makkelijk optreden. Er is niets aan te doen. Kaam heeft maar weinig effect op smaak, behalve dat de body flink lager wordt en er meer koolzuur wordt geproduceerd. Probeer het bier te bottelen met niet te veel suiker. 

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #6 Gepost op: 06-05-2012 21:01 u »
In mijn beleving is dit wel degelijk kaam. Ook na 14 dagen kan dit makkelijk optreden. Er is niets aan te doen. Kaam heeft maar weinig effect op smaak, behalve dat de body flink lager wordt en er meer koolzuur wordt geproduceerd. Probeer het bier te bottelen met niet te veel suiker.

Kan je er niet ziek van worden door het te drinken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #7 Gepost op: 06-05-2012 21:05 u »
Kan je er niet ziek van worden door het te drinken?

Nee, Het smaakt gewoon wat minder lekker.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #8 Gepost op: 06-05-2012 21:06 u »
Nee, Het smaakt gewoon wat minder lekker.

Jaques, denk jij dat het kaam is?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.771
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #9 Gepost op: 06-05-2012 21:06 u »
Zo te zien aan de gist op de wand heb je een prachtige vergisting gehad.

Ik kan slechts naar de foto kijken, ik zie nog niks mis. Zolang de witte vlekjes belletjes zijn en geen 'sneeuwvlokjes'  van een witte substantie die in het oppervlak hangen, dan lijkt me alles ok.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #10 Gepost op: 06-05-2012 21:10 u »
Jaques, denk jij dat het kaam is?

Ik sluit het niet uit. Meer zekerheid heb je als over morgen de vlekje groter zijn geworden.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #11 Gepost op: 06-05-2012 21:26 u »
HiRes picture:  (warning big size: 1.8Mb)


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #12 Gepost op: 06-05-2012 21:28 u »
Is het niet gewoon schuim?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.131
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Kaam infectie?
« Reactie #13 Gepost op: 06-05-2012 21:29 u »
Ik denk dat het geen kaam is maar kleine belletjes koolzuur van een vergisting die op zijn eind loopt.

Niet te veel in het gistvat kijken want dan krijg je vanzelf wel kaam. Als het bier helemaal uitvergist is gewoon bottelen.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #14 Gepost op: 06-05-2012 22:30 u »
Ik denk dat het geen kaam is maar kleine belletjes koolzuur van een vergisting die op zijn eind loopt.

Niet te veel in het gistvat kijken want dan krijg je vanzelf wel kaam. Als het bier helemaal uitvergist is gewoon bottelen.

Mijn lijken het ook gewoon kleine belletjes.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #15 Gepost op: 06-05-2012 22:51 u »
Bangigheid voor niets... Ziet er normaal uit.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #16 Gepost op: 07-05-2012 12:31 u »
Ok thanks mannen :-)
Ik ben weer opgelucht dat er niets mis mee is :)

Vraagje heeft iemand wat meer documentatie over dit soort infectie.
Een google search leverde mij niet gek veel op...

Alvast bedankt,
Robin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #17 Gepost op: 07-05-2012 19:50 u »
Ik raad je aan hier op het forum te zoeken naar kaam.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #18 Gepost op: 07-05-2012 20:58 u »
Thanks Jaques.  Ik heb op het forum een andere naam gevonden voor kaam "candida" en daar vind ik wel veel van terug op google. thanks

Ander vraagje, als zuurstof de hoofdoorzaak is van kaam, waarom verkoopt men dan wortbeluchtings systemen bij Brouwland zoals deze:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #19 Gepost op: 07-05-2012 21:13 u »
Zuurstof is niet de oorzaak van een kaaminfectie, blootstelling aan omgevingslucht kan dat wel zijn (of het zat er al in).
Met de beluchtingsset blaas je steriel lucht door het wort/ je starter, zie het filtertje in de slang.
Door de overdruk kan er dan ook geen omgevingslucht bij.
:)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #20 Gepost op: 07-05-2012 21:14 u »
Beluchten en kaam zijn twee verschillende dingen.

Candida een wilde gist die leven in zowel zuurstofvrije als zuurstofrijke omgeving kan leven. De ervaring leert wel dat de ontwikkeling eerder plaatsvindt in een zuurstofrijke omgeving.

Beluchten doe je om de gezondheid en de groei van de gist te bevorderen. Door te beschikken over een grotere hoeveelheid gezonde actieve gist verloopt de vergisting vlotter en heb je minder vergistingsproblemen.

[edit]
Ik zie dat Robin mij net voor was.
Als er vrij contact is met de buitenlucht is er inderdaad meer risico op besmetting. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat in een zuurstofrijke omgeving eerder sprake is van een kaaminfectie.
[/edit]

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #21 Gepost op: 07-05-2012 21:19 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #22 Gepost op: 07-05-2012 21:22 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Na een uur koken is er nagenoeg geen zuurstof meer in het wort.

Als je werkt met gedroogde gist is het niet noodzakelijk om te beluchten. Je voegt dan meer gistcellen toe die in een goede conditie zijn. Beluchten is dus vooral noodzakelijk als je werkt met vloeibare gist.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #23 Gepost op: 07-05-2012 21:40 u »
Na een uur koken is er nagenoeg geen zuurstof meer in het wort.

Als je werkt met gedroogde gist is het niet noodzakelijk om te beluchten. Je voegt dan meer gistcellen toe die in een goede conditie zijn. Beluchten is dus vooral noodzakelijk als je werkt met vloeibare gist.

Waarom is dit geen probleem voor korrelgist?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #24 Gepost op: 07-05-2012 22:04 u »
Waarom is dit geen probleem voor korrelgist?

Omdat je dan, zoals ik al schreef, meer actieve gistcellen toevoegt die vol zitten met de reservestof glycogeen en ook voldoende sterolen hebben. Deze gist kan meteen aan de slag met de vergisting. Bij vloeibare gist heb je in de regel minder gistcellen en wil je een verdere vermeerdering van het aantal gistcellen. Ook wil je dat de hoeveelheid sterolen toeneemt.
Voor beginnende brouwers is dit informatie die verder gaat dan je nodig hebt om te beginnen met brouwen.

Wat ik vooral wil meegeven is dat je door te beluchten niet meer kans hebt op een kaaminfectie. De gist verbruikt de toegevoegde zuurstof heel snel waarna de zuurstof niet meer gebruikt kan worden door andere micro-organismen.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #25 Gepost op: 07-05-2012 22:10 u »
Omdat je dan, zoals ik al schreef, meer actieve gistcellen toevoegt die vol zitten met de reservestof glycogeen en ook voldoende sterolen hebben. Deze gist kan meteen aan de slag met de vergisting. Bij vloeibare gist heb je in de regel minder gistcellen en wil je een verdere vermeerdering van het aantal gistcellen. Ook wil je dat de hoeveelheid sterolen toeneemt.
Voor beginnende brouwers is dit informatie die verder gaat dan je nodig hebt om te beginnen met brouwen.

Wat ik vooral wil meegeven is dat je door te beluchten niet meer kans hebt op een kaaminfectie. De gist verbruikt de toegevoegde zuurstof heel snel waarna de zuurstof niet meer gebruikt kan worden door andere micro-organismen.

Aah ik dacht ooit gelezen gehad dat het anders om was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #26 Gepost op: 07-05-2012 22:21 u »
Aah ik dacht ooit gelezen gehad dat het andersom was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?

Wat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.771
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Kaam infectie?
« Reactie #27 Gepost op: 07-05-2012 22:52 u »
En na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Nee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #28 Gepost op: 07-05-2012 22:55 u »
Zo een Wyeast pakketje voor 20 liter bier zonder starter is dat genoeg voor 15-16 liter te starten dan zelfs al heeft het een uur gekookt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #29 Gepost op: 07-05-2012 23:09 u »
Nee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

Je vergeet er denk ik bij te vertellen dat je je starter wel belucht. Op die manier zorg voor voldoende actieve gist. En dat is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #30 Gepost op: 08-05-2012 08:11 u »
Wat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat vloeibare gist veel meer actieve gistculturen bevat dan droge korrrels. Plus dat werken met vloeibare gist ook veel beter is voor het vermijden van infecties. Maar zoals ik al zei, ik denk dat jij het beter zal weten dan ik  :groots:

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #31 Gepost op: 08-05-2012 08:15 u »
Dus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #32 Gepost op: 08-05-2012 08:20 u »
Dus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?

Dat is niet per se noodzakelijk. Als je met de Wyeast eerst een starter maakt en die starter belucht door intensief te schudden (doe dit een in gesloten fles om niet te knoeien, haal de stop even van de fles en schud opnieuw) heb je geen beluchtingsset nodig. Maar je hebt dan wel moutextract en een grote fles nodig voor het maken van een starter.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #33 Gepost op: 08-05-2012 08:49 u »
En hoeveel gist starter moet dat dan zijn? Een liter?
Is er een ratio voor hoeveel moutextract ik daar voor moet gebruiken?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #34 Gepost op: 08-05-2012 09:27 u »
Kijk eens bij de tags Gistmanagement/gist opkweken en Giststarter.

Een schat aan informatie!  :proost:

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #35 Gepost op: 08-05-2012 11:43 u »
Super interesant. Weer bijkomende lectuur voor de komende dagen/weken :)

Offline pieterwannes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
Re: Kaam infectie?
« Reactie #36 Gepost op: 30-05-2012 08:15 u »
Ik heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?
Mijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de foto's van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Het is een IPA met dryhopping.
k vraag mij wel af hoe steriel dryhopping eigenlijk wel is. Mijn hop komt rechtstreeks uit de vriezer maar wordt uiteraard niet gekookt. Dit doe ik wel met suiker alvorens hergisting op fles toe te passen. Die infectie op fles, kan dat kaam zijn. Ziet er exact hetzelfde uit en wat kan ik er eventueel mee doen? Is dit voer voor de gootsteen?

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.944
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #37 Gepost op: 30-05-2012 08:41 u »
Heb ik ook ooit gedacht: bleek achteraf bovengist te zijn van de hergisting op fles. Biertjes waren prima!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam infectie?
« Reactie #38 Gepost op: 30-05-2012 08:43 u »
Ik heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?

Ongetwijfeld... Maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Mijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de fotos van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

is dit voer voor de gootsteen?

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Kaam infectie?
« Reactie #39 Gepost op: 30-05-2012 08:48 u »
Ik zou eerst meer eens een flesje opentrekken, ruiken en proeven en dan je eigen conclusie trekken :)

Offline pieterwannes

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
Re: Kaam infectie?
« Reactie #40 Gepost op: 30-05-2012 08:58 u »
Ongetwijfeld, maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(
Maar zorgt dus wel voor van die rare schimmelachtige bolletjes bovenop de fles?
Zal dus volledig voor eigen gebruik zijn en niet voor gasten...:)

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #41 Gepost op: 02-06-2012 18:25 u »
Hoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kaam infectie?
« Reactie #42 Gepost op: 02-06-2012 21:51 u »
Hoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

Dat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriŽle eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

Offline DenUil

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kaam infectie?
« Reactie #43 Gepost op: 02-06-2012 22:31 u »
Dat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriŽle eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

Aahh ok super, Dank je wel. Goed om te weten :-)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kaam infectie?
« Reactie #44 Gepost op: 03-06-2012 00:28 u »
Daarnaast is invriezen zeker geen steriliserende actie. Een groot deel van de microorganismen op hop (of waar dan ook) zal dat gewoon overleven.
Wat wel zou werken is de hop ca. 5 min in drinkbare alcohol van ca. 70% weken en dan alles in je gistvat doen. Goedkope neutrale doppelkorn oid doet het ook wel.

Maar echt nodig is het niet. :)

Tags: kaam