Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?  (gelezen 6040 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Gepost op: 03-05-2012 22:08 u »
Beste medebrouwers,

Ik heb jullie advies even nodig.
De De Koninck pale ale kan bijna de cct uit dus tijd voor de volgende brouw.
Het wordt een Weizen.
Volgens Wyeast zou de Weihenstephan met minder gist een mooiere banaansmaak geven.
Ze zeggen ook dat bij het toevoegen van teveel gist de banaansmaak bijna verdwijnt.
Ik zou graag een mooie Weizen willen maken met natuurlijk veel banaan en kruidnagel.

Ik ga 20 liter brouwen met een SG1055 ongeveer.

Wat raden jullie aan,

1 x activator direct enten of toch een starter maken van 1,5 liter volgens mr. Malty.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Pitching rate Wyeast Weihenstepan 3068 ??
« Reactie #1 Gepost op: 03-05-2012 22:18 u »
Ik zou de reeds opgebolde Activator enten zonder starter. Die volle Weizensmaak zoals hier in Duitsland lukt ons (mij) nog niet. Misschien is dit wel de truc op weg naar een lekkere weizen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Pitching rate Wyeast Weihenstepan 3068 ??
« Reactie #2 Gepost op: 03-05-2012 22:21 u »
1055 is wat hoog voor een weizen en op het randje van wat Wyeast accepteert met 1 smackpack.
Als je smackpack vers is, zou het moeten kunnen.

Voor voldoende kruidnagel adviseer ik een rust op 40 grC tijdens het maischen.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Pitching rate Wyeast Weihenstephan 3068 ??
« Reactie #3 Gepost op: 03-05-2012 22:58 u »
De Weihenstepaner lukt prima met 1 activator, genoeg bananen :)
Maar wat Henielma zegt klopt, de mooie volle smaak krijg je er niet mee helaas, geen idee hoe je deze wel krijgt in een Weizen.

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #4 Gepost op: 03-05-2012 23:35 u »
Dank voor jullie snelle reacties allemaal.

Misschien dat de volle smaak een combinatie is van de hoeveelheid gist en temperatuursturing tijdens de hoofdgisting, hogere temperatuur geeft meer esters.
SG verlaag ik maar naar 1052 voor een betere vergisting.
Weet iemand toevallig wat ongeveer het eind SG is van een Weizen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #5 Gepost op: 04-05-2012 07:39 u »
Ik doe meestal wat lichte caramout erin voor een vollere smaak.
Vergistingstemperatuur is een beetje tricky; volgens mij kwam de kruidnagel minder naar voren bij hogere vergistingstemperaturen. Banaan dan weer wel en daarmee misschien ook wat volheid.

Deze gist kan redelijk ver doorgisten, maar (gelukkig) minder ver dan de WB06. :)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #6 Gepost op: 04-05-2012 09:36 u »
Het begin SG van een (commerciële)  Weizen varieert van 1047 tot 1052, het eind SG van 1007 tot 1009.
Schneider houdt een kruidnagelrust aan van 10 minuten bij 45 ºC.
Schneider begint de vergisting bij 16 ºC, maar voor de Weihenstephan zou ik bij 18 ºC beginnen.
Weinig gist toevoegen leidt in het algemeen tot meer esters. Het advies om een kleine hoeveelheid toe te voegen om meer bananensmaak te krijgen is dus niet zo gek.

Let op! Deze gist heeft heel veel kopruimte nodig. Vanmorgen had mijn gisteren gebrouwen Weizen 25 liter schuim op 25 liter bier staan.

Bert   

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2012 09:39 u »
Schneider houdt een kruidnagelrust aan van 10 minuten bij 45 ºC.

Volgens de laatste inzichten is dat te hoog (sub-optimaal), 40 grC is effectiever.

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2012 11:58 u »
Ik doe meestal wat lichte caramout erin voor een vollere smaak.
Goed idee, ik heb nog wat cara 120 liggen.
Wat zal ik storten, 5% ?.

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #9 Gepost op: 04-05-2012 12:03 u »

Let op! Deze gist heeft heel veel kopruimte nodig. Vanmorgen had mijn gisteren gebrouwen Weizen 25 liter schuim op 25 liter bier staan.

Bert
Ja dat heb ik eerder gelezen, onstuimig gistje dit.
Er gaat bij mij 20 liter in een 60 liter cct, dat komt wel goed dan.
Heb jij 1 activator gebruikt of een starter ?.

Patrick

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #10 Gepost op: 04-05-2012 12:04 u »
Goed idee, ik heb nog wat cara 120 liggen.
Wat zal ik storten, 5% ?.

Cara 120 is geen lichte caramout. Misschien heb je wat Münchener mout?

Bert

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #11 Gepost op: 04-05-2012 12:06 u »
Heb jij 1 activator gebruikt of een starter ?.

Ik heb eerst een licht Weizen (SG 1030) gemaakt met een activatorpack, daarna met de slurry een "gewone" Weizen.
Ook de lichte Weizen (met één Activatorpack) had 100 % kopruimte nodig.

Bert

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #12 Gepost op: 04-05-2012 20:39 u »
Cara 120 is geen lichte caramout. Misschien heb je wat Münchener mout?

Maar Münchener is weer geen caramout. ;D
5% cara120 kan heel goed, wordt je weizen wel iets donkerder, maar nog wel binnen de specs.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #13 Gepost op: 04-05-2012 20:51 u »
Maar Münchener is weer geen caramout. ;D

Nee natuurlijk niet. Het was alleen bedoeld om een iets vollere smaak te krijgen zonder gebruik van donkere caramouten. Cara 120 kan prima, het kan ook zonder Caramout, kwestie van smaak.

Bert

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #14 Gepost op: 04-05-2012 22:31 u »
Ik denk ook dat het beide wel kan, cara 120 geeft karamel en munchener meer moutsmaak.
In ben ieder geval een paar goede tips rijker.
Onlangs heb ik in Delft een Weihenstephan van de tap gedronken, heerlijk.
Had inderdaad een volle smaak, maar het is moeilijk in te schatten hoe je dat zo krijgt.
Zou een kleine stort haver misschien nog iets zijn ?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #15 Gepost op: 04-05-2012 22:44 u »
Nee haver zit er bij die Duitsers vast niet in.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.590
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #16 Gepost op: 05-05-2012 09:26 u »
Had inderdaad een volle smaak, maar het is moeilijk in te schatten hoe je dat zo krijgt.

Een drie-traps decoctie?  :nut:

Bert

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #17 Gepost op: 05-05-2012 10:31 u »
Een drie-traps decoctie?  :nut:

Bert

Daar heb ik nog niet eerder van gehoord.
Wat is dat?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.562
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #18 Gepost op: 05-05-2012 11:25 u »
Daar heb ik nog niet eerder van gehoord.
Wat is dat?

Zie dit topic

Online Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 332
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Enthoeveelheid Wyeast Weihenstephan 3068?
« Reactie #19 Gepost op: 06-05-2012 20:40 u »
Zie dit topic
Mmm, veel werk met weinig resultaat als ik het zo lees.
Ik ga de Weizen maken met 3% cara voor een wat vollere smaak (14 EBC, BrouwVisie).
De activator ent ik direct zonder starter te maken.
Voor de kruidnagel maisch ik in bij 40 graden met een rust van 15 minuten.

Tags: weizen