Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept en watersamenstelling  (gelezen 28832 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #25 Gepost op: 01-11-2009 18:48 u »
Ziet er goed uit.
Wie kan dat in exel zetten?

Groet Jelle

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #26 Gepost op: 01-11-2009 19:07 u »
ziet er goed uit,
Wie kan dat in exel zetten

Zit al in BrouwHulp (Exceltoepassing).

Bert

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #27 Gepost op: 01-11-2009 19:08 u »
Lijkt de bijlage van Palmer er ook niet op:

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #28 Gepost op: 01-11-2009 19:25 u »
Zit al in BrouwHulp (Exceltoepassing).

Bert
niet zo

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #29 Gepost op: 02-11-2009 08:43 u »
Zit al in BrouwHulp (Exceltoepassing).

Ik gebruik BrouwHulp niet, maar het zou me verbazen. Dit programmaatje doet hetzelfde als Brewater van Ken Schwartz, namelijk een benadering geven van de toe te voegen brouwzouten om jouw water naar een wenswater te krijgen. Maar Brewater is nogal buggy, dit werkt goed.

Soms is het lastig om met alle zouten die overlappen in ionsamenstelling, met een slimme combinatie van stoffen op je doelprofiel uit te komen. Daar is dit voor. Handig. Als het inderdaad al in BrouwHulp zit: top!

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #30 Gepost op: 02-11-2009 09:34 u »
Het lijkt op het programmatje van Graham Wheeler:
http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #31 Gepost op: 02-11-2009 11:08 u »
niet zo
Soms is het lastig om met alle zouten die overlappen in ionsamenstelling, met een slimme combinatie van stoffen op je doelprofiel uit te komen. Daar is dit voor. Handig. Als het inderdaad al in BrouwHulp zit: top!

Jullie hebben gelijk, bij BrouwHulp moet je zelf inschatten welke zouten je toevoegt en in welke hoeveelheid. Daarna rekent het programma dat door. Inderdaad niet zo gestroomlijnd.

Bert

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #32 Gepost op: 02-11-2009 11:15 u »
Het lijkt op het programmatje van Graham Wheeler:
http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html

Wow Geert, nog mooier!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #33 Gepost op: 02-11-2009 11:21 u »
Hmmm. Ik zie een mooie uitdaging voor een volgende versie van BrouwHulp.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #34 Gepost op: 02-11-2009 12:37 u »
Hmmm. Ik zie een mooie uitdaging voor een volgende versie van BrouwHulp.

Je gaat BrouwHulp toch weer stiekem, of eigenlijk niet-stiekem, verder ontwikkelen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.150
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #35 Gepost op: 02-11-2009 13:40 u »
Daar is ie nooit mee gestopt... :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #36 Gepost op: 02-11-2009 13:52 u »
Inderdaad.

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #37 Gepost op: 02-11-2009 17:43 u »
Hmmm. Ik zie een mooie uitdaging voor een volgende versie van BrouwHulp.
Een hoop rekenwerk en formules, wel een mooie uitdaging

Groet Jelle

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #38 Gepost op: 03-11-2009 17:51 u »
Vitens geeft niet de hoeveelheid carbonaat aan, in hoeverre heeft dit invloed op de smaak van bv pils of een stoombier(ga ik dit weekend brouwen)

Groet Jelle

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #39 Gepost op: 03-11-2009 18:09 u »
Vitens geeft niet de hoeveelheid carbonaat aan, in hoeverre heeft dit invloed op de smaak van bv pils of een stoombier(ga ik dit weekend brouwen)

Jawel, je kunt een vollediger overzicht krijgen door "zakelijk"te kiezen.
Wanneer je daarna postcode invoert en het water bekijkt (waterkwaliteit zakelijk --> provincie --> pompstation) dan krijg je een uitgebreid overzicht, met de hoeveelheid HCO3 (regel waterstofcarbonaat).

Bert

Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #40 Gepost op: 03-11-2009 18:23 u »
Ja gevonden, is wel erg dynamisch die getallen.
Voor een goed bier mag je zelf wel een spectrometer kopen ;)

Groet Jelle

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #41 Gepost op: 04-11-2009 12:39 u »
Hmmm. Ik zie een mooie uitdaging voor een volgende versie van BrouwHulp.

Goed, jongens. Een eerste versie van brouwzoutenberekening zit in BrouwHulp (nog niet te downloaden). Er zijn twee opties:
1. geef een suggestie op basis van het brouwwater en het doelwater. Hierbij probeert BrouwHulp alle ionenconcentraties hetzelfde te krijgen als die in het doelwater.
2. geef een suggestie op basis van de gewenste restalkaliteit voor het bier (afhankelijk van de bierkleur) en de chloride/sulfaatverhouding in het doelwater. Hierbij moet je dus een doelwater kiezen dat bij je biertype past.

Beide opties geven geen suggestie voor het verdunnen van je kraanwater met demiwater. Ik zou dit kunnen inbouwen, maar ik denk dat de doorsnee gebruiker daar niets aan heeft omdat bijna niemand zijn kraanwater verdunt. Brouwers die wel verdunnen kunnen handmatig een verdunningsfactor invullen (er werd al een suggestie gegeven voor de verdunningsfactor waarbij alle ionconcentraties lager zijn dan of gelijk zijn aan die in het doelwater) en daarna de berekeningen uitvoeren. Deze worden namelijk standaard gedaan op basis van het verdunde water (de cellen in rij 8, deze zijn gelijk aan het uitgangswater als er niet wordt verdund).

Ik heb er wat mee gespeeld en in de meeste gevallen komen de suggesties goed uit. Ik denk dat berekeningsoptie 2 (restalkaliteit en Cl/SO4 verhouding) het handigst is, omdat dit werkelijk belangrijke parameters zijn voor het brouwen. Deze sturen namelijk de zuurgraad van je beslag en de smaak (accentuering van zoet of bitter) van het bier.

Vanavond moet ik het nog even in de OpenOffice versie inbouwen en dan zet ik de bestanden on-line.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.150
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #42 Gepost op: 04-11-2009 12:42 u »
2. geef een suggestie op basis van de gewenste restalkaliteit voor het bier

Die hele term restalkaliteit zegt mij niets... en ik vraag mij af hoeveel brouwers er zijn die deze term wel juist begrijpen... en daar ook mee werken

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #43 Gepost op: 04-11-2009 12:48 u »
Als de term restalkaliteit je niets zegt, moet je überhaupt niet aan wateraanpassing met brouwzouten doen. Ga dan gewoon aanzuren en de pH meten.

En als je het per sé toch wilt, dan geeft BrouwHulp keurig aan wat de waarde moet zijn voor het bier dat je brouwt.

En HIER staat heel begrijpelijk uitgelegd wat restalkaliteit is.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #44 Gepost op: 04-11-2009 12:49 u »
Die hele term restalkaliteit zegt mij niets...
En dat voor een prof bijna-prof ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #45 Gepost op: 04-11-2009 12:51 u »
En dat voor een prof bijna-prof ;)

Wesley had toch gelijk...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.150
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #46 Gepost op: 04-11-2009 13:04 u »
En dat voor een prof bijna-prof ;)

Ach ga alle kleine brouwerijen eens langs en vraag : Wat is restalkaliteit ? Ik denk dat meer dan 80% zegt daar weinig of niets van af te weten, die doen weinig tot niets met water aanpassing.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #47 Gepost op: 04-11-2009 13:08 u »
Als je dat soort basale brouwkennis mist, dan moet je er niet aan beginnen om professioneel brouwer te worden, vind ik. Dan rommel je maar wat an. Dan ben je een schande voor je beroepsgroep. Van een brouwer mag je toch wel verwachten dat hij enige beroepseer heeft en minimaal een aantal boeken zoals New Brewing Lager Beer heeft gelezen (en begrepen).

De oude brouwgildes waren zo gek nog niet.

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #48 Gepost op: 04-11-2009 13:19 u »
De oude brouwgildes waren zo gek nog niet.

Alsof die iets wisten over restalkaliteit...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Recept en watersamenstelling
« Reactie #49 Gepost op: 04-11-2009 13:20 u »
Alsof die iets wisten over restalkaliteit...

Daar gaat het natuurlijk niet om. Brouwers mochten pas aan de slag als (meester)brouwer als zij het juiste niveau van kennis (van die tijd) en vaardigheden hadden bereikt.

Tags: brouwwater recepten