Body/mout

Gestart door John, 05-07-2020 23:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

John

Ik maak overwegend donkere bieren (Russian Imperial Stout). Mijn lichte bieren hebben (naar mijn smaak) te weinig body. Ik wil nu een licht bier brouwen maar wel volmondig. Ik wil honing gebruiken maar dat werkt m.i. avenrechts daarbij.

Ik zal havermout gebruiken en wat hoge maischtemperatuur om mijn doel te bereiken maar vraag me af of dat voldoende is.

Iemand ervaring met viking carabody-mout? Ander tips die de kleur licht houden maar body hoog? Het mag zeker niet zoet worden (daar ligt de smaakdrempel bij mij vrij laag).

Andert

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat havervlokken de body van je bier kunnen verhogen? Iemand anders kan je hiermee misschien verder mee helpen (?)

William

Inderdaad havermout helpt daar bij.
Daarnaast is mijn ervaring dat de Thomas Fawcett mouten daarbij helpen, ook hun basismouten.

En natuurlijk geen suiker in de stort en een laag vergistende gist gebruiken voor restsuikers die body geven.

Adbrouwt

Geen ervaring met carabody-mout. Ik gebruik voor lichte bieren vaak 5% carapils. Ben daar vaak erg content mee

William

Citaat van: Adbrouwt op 25-07-2020  18:22 uGeen ervaring met carabody-mout. Ik gebruik voor lichte bieren vaak 5% carapils. Ben daar vaak erg content mee

Daar heb ik goede ervaring mee in die dubbeldrank NEIPAs. Tot wel 10% in de stort. Goede tip

Jacques

Citaat van: John op 05-07-2020  23:19 uIk zal havermout gebruiken en wat hoge maischtemperatuur om mijn doel te bereiken maar vraag me af of dat voldoende is.

Er zijn meer factoren die de body van je bier beïnvloeden. Hop is een factor die vaak vergeten wordt. Maar ook de vergistingstemperatuur. Esters en hogere alcoholen dragen ook hun steentje bij aan de volmondigheid.
Echte bodybuilders zijn eiwitten...

Je kunt trouwens ook andere ongemoute granen gebruiken om de body van je bier te verhogen.
Zie ook https://byo.com/article/add-body-to-your-beer/

Heuvinger brouwerij

Citaat van: Jacques op 25-07-2020  22:15 uJe kunt trouwens ook andere ongemoute granen gebruiken om de body van je bier te verhogen.
Zie ook https://byo.com/article/add-body-to-your-beer/
Verhoging van body is niet echt de reden waarom commerciële bierbrouwerijen ongemoute granen gebruiken.

Jacques

Citaat van: Brouwerij Hulzebos op 26-07-2020  12:08 uVerhoging van body is niet echt de reden waarom commerciële bierbrouwerijen ongemoute granen gebruiken.

Dat zeg ik ook niet.
Ongemoute granen bevatten eiwitten die niet zijn afgebroken, die zorgen voor wat meer body.

Waar ik op wijs is dat body veel meer is dan alleen restsuikers, hoewel die zeker een grote invloed hebben.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.