Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan  (gelezen 13951 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Gepost op: 07-06-2010 22:24 u »
Hoi allen,

Bij deze het recept van de tripel die me 95 punten opleverde.

Jurycommentaar: Prima bier, veel CO2


Dichtheid: 1076
Volume: 20 l
Brouwzaalrendement: 80 %
Maischwater: 17 l
Dichtheid voor bottelen: 1010
Alcohol: 9.3 %

Mouten

naam                      gewicht (g)    % stort
Pilsmout 3 EBC            4697           78.72
Tarwemout 3 EBC           700            11.73
Havervlokken              170            2.85
Rietsuiker                400            6.70

Hop

naam                      gewicht(g)    tijd (min)
Brewers Gold (a5.5)       34            75
Styrian Goldings (a3.8 )  24            30
Saaz (a2.2)               24            10
Koriander                 6             10
Mineola schil             3             10
Kardemon                  2 zaadjes     10

maischschema

eentrapsmaisch            65 C        90 min
uitmaischen               72 C        1 min

Kooktijd: 75 min

Gist: Wyeast 1214 Belgian Abbey (giststarter)

Gebotteld met 11 g/l kristalsuiker

Notities

Eerst 15 min op 60gr gemaischt, vanwege lege batterij thermometer. Daarna op c.a. 65.7gr. Mineola schil geschild met mesje. Uiteindelijk 20 l met SG 1080. Daarom SG uiteindelijk 1076 (= 21 l).

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 07-06-2010 22:31 u »
Topklasse Arjan!
 :dansen: :elifant: :hoera:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #2 Gepost op: 07-06-2010 22:34 u »
Super hoor!
:duimop:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #3 Gepost op: 07-06-2010 23:44 u »
Hoi Arjan,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Ook jij bent lekker uitvoerig met de informatie die verstrekt.
Desondanks zou ik het fijn vinden als je ons wat meer kunt vertellen over de giststarter. Wat was de samenstelling van de giststarter? Hoe groot was deze? Heb je een magneerroerder gebruikt? Heb je gistvoeding toegevoegd? Heb je de starter afgegoten?
Kortom ik ben nieuwsgierig naar je gistmanagement. We weten immers met zijn allen dat een goed gistmanagement de sleutel is naar een succesvol bier.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #4 Gepost op: 09-06-2010 22:09 u »
Hi,

Nou, wat de giststarter betreft: ik heb deze opgekreekt uit een smackpack Wyeast (propagator). Hiervan heb ik eerst een Biere de Garde gebrouwen. De starter was echter dermate troebel (gist) dat ik deze had afgegoten en koud heb weggezet. Na een paar weken heb ik deze afgegoten en met verse moutextract oplossing + YeastVit opgekreekt. In mijn magneetroerder met een aluminiumfolie over de opening. Ik heb (geloof ik, mijn aantekeningen schieten tekort) maar een nachtje geroerd.

Echt heel basic eigenlijk. Toen het  gist goed actief was heb ik het koud weggezet en de ochtend van het brouwen uit de koelkast gehaald. Het was te zien dat het gist weer actiever werd naarmate het eer opwarmde.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #5 Gepost op: 10-06-2010 11:21 u »
Bij deze het recept van de tripel die me 95 punten opleverde.

Jurycommentaar: Prima bier, veel CO2

Uiteindelijk 20 l met SG 1080. Daarom SG uiteindelijk 1076 (= 21 l).

Mooi resultaat. Mag ik uit de laatste zin opmaken dat de giststartergrootte 1 liter was en dat deze in z'n geheel is toegevoegd?

Hopbier

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #6 Gepost op: 10-06-2010 16:14 u »
Hoi Hans,

Nee, ik heb voor vergisting 1l water toegevoegd. De giststarter heb ik afgegoten toen ik hem uit de koelkast haalde.

Offline Pad

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: be
  • Zoek de waarheid op de bodem van de fles!
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #7 Gepost op: 28-10-2010 14:20 u »
Hoeveel spoelwater heb je gebruikt? Dit zie ik niet echt terug...
Was de koriander geplet/gemalen?

Bedankt!

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #8 Gepost op: 06-11-2010 10:32 u »
Ik heb 14 l spoelwater gebruikt. Niet te warm, 70 graden of zo. Uiteindelijk had ik voor koken 26 l in de ketel.

De koriander is geplet in een vijzel. De kardemom was nog heel (anders is die smaak echt veel te dominant).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #9 Gepost op: 06-11-2010 11:07 u »
Ik heb 14 l spoelwater gebruikt. Niet te warm, 70 graden of zo. Uiteindelijk had ik voor koken 26 l in de ketel.

Voor een beter rendement kun je beter water gebruiken dat warmer is. Traditioneel wordt hiervoor 78 C aangehouden. Tegenwoordig zit ik op 90 C. Bij mijn laatste brouwsel van vorige week had ik een rendement van 89% van het maximaal haalbare rendement.

Om de uitspoeling van ongewenste stoffen tegen te gaan moet je wel het spoelwater aanzuren tot een pH van 5,2.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2010 15:48 u »
Ik spoel zelf niet zo snel (kan mijn installatie niet zo goed), daardoor is mijn rendement evengoed best wel hoog, vaak > 85%.

Offline korek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: nl
  • Pint lid
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2010 18:36 u »
Voor een beter rendement kun je beter water gebruiken dat warmer is. Traditioneel wordt hiervoor 78 C aangehouden. Tegenwoordig zit ik op 90 C. Bij mijn laatste brouwsel van vorige week had ik een rendement van 89% van het maximaal haalbare rendement.

Om de uitspoeling van ongewenste stoffen tegen te gaan moet je wel het spoelwater aanzuren tot een pH van 5,2.

Ik spoel ook warmer dan 80 C, maar aanzuren doe ik niet aan. Veel te veel gedoe, bovendien heb ik nog nooit van iemand die mijn biertjes geproefd heeft, gehoord dat ik niet aangezuurd heb tot 5.2 pH.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #12 Gepost op: 07-11-2010 20:46 u »
Ik spoel ook warmer dan 80 C, maar aanzuren doe ik niet aan. Veel te veel gedoe, bovendien heb ik nog nooit van iemand die mijn biertjes geproefd heeft, gehoord dat ik niet aangezuurd heb tot 5.2 pH.

Of je moet aanzuren of niet ligt aan de samenstelling van het leidingwater. Als je veel bicarbonaten in je water hebt zitten stijgt de pH veel meer dan je lief hebt als je temperatuur verhoogt. Als je daar weinig last van hebt, heb je geluk.

Ik zuur in ieder geval wel aan omdat ik de uitloging van stoffen uit de bostel wil tegengaan.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #13 Gepost op: 07-11-2010 21:19 u »
Ik zuur aan EN ga nooit hoger dan 78 graden.
Savety first!


Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #14 Gepost op: 07-01-2012 10:00 u »
Even een schopje, iemand anders mag natuurlijk ook reageren: hoe zit het met de havervlokken? Hoe zijn die verwerkt/voorverwerkt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #15 Gepost op: 07-01-2012 11:24 u »
Even een schopje, iemand anders mag natuurlijk ook reageren: hoe zit het met de havervlokken? Hoe zijn die verwerkt/voorverwerkt?

Havervlokken zijn gestoomd. Deze kun je zonder verdere bewerking gebruiken.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #16 Gepost op: 07-01-2012 11:31 u »
Havervlokken zijn gestoomd. Deze kun je zonder verdere bewerking gebruiken.

Dus niet pletten of iets dergelijks?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #17 Gepost op: 07-01-2012 13:33 u »
Dus niet pletten of iets dergelijks?

Ze zijn al geplet. Als je wilt kun je ze nog een keer door schrootmolen halen voor een verdere verkleining.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #18 Gepost op: 07-01-2012 19:28 u »
Ze zijn al geplet. Als je wilt kun je ze nog een keer door schrootmolen halen voor een verdere verkleining.

Dank :)

Offline merk

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #19 Gepost op: 16-05-2012 21:44 u »
Wellicht een niet al te snuggere vraag, maar die 400 g rietsuiker gebruik je tijdens het inmaischen neem ik aan?

Offline Croch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #20 Gepost op: 16-05-2012 21:50 u »
Ik voeg altijd suiker pas toe tijdens het koken.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.136
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 10 C1 - Hadrianus Tripel - Arjan
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2012 08:48 u »
Die suiker pas de laatste 10 minuten van de kook toevoegen. Niet tijdens het maischen.

Tags: