Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opkweken Duvel gist  (gelezen 15465 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Opkweken Duvel gist
« Gepost op: 04-04-2012 07:55 u »
Dit is een afgesplitst topic.



HELP! Gisterenavond rond 19.00 uur starter gemaakt: 200 ml water, 20 g moutextract, 1 g Wyeast gistvoeding, gist van 1 fles Duvel; goed schudden, 20 graden... DOET NOG NIKS. Kan dat nog goed komen? Heb gelezen dat die in 4 uur aan de slag moet kunnen zijn: daar ben ik ruim overheen! HELP!!!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.912
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #1 Gepost op: 04-04-2012 08:24 u »
4 uur? Waar heb je dat gelezen? Ik trek voor het opkweken van genoeg gist wel een week uit. Ten eerste is de gist in zo'n flesje inactief en is het heel weinig. De gist moet eerst wennen aan het voedselrijke milieu en zal dan pas gaan vermeerderen. Mijn ervaring is dat je pas na 2 dagen iets van een verandering in schuim en geur ziet. Dus er is niets geks aan de hand, je bent gewoon wat ongeduldig. 8)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #2 Gepost op: 04-04-2012 08:46 u »
1) niet panikeren
2) geduld

:)

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #3 Gepost op: 04-04-2012 08:57 u »
Heeft het zin om vandaag nog een depot van een flesje Duvel erbij te doen?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #4 Gepost op: 04-04-2012 10:08 u »
HELP! Gisterenavond rond 19.00 uur starter gemaakt: 200 ml water, 20 gr. moutextract, 1 gr. whyeast gistvoeding, gist van 1 fles Duvel; goed schudden, 20 graden. . . DOET NOG NIKS. Kan dat nog goedkomen? Heb gelezen dat die in 4 uur aan de slag moet kunnen zijn: daar ben ik ruim overheen! HELP!!!

Iets van de klok, en de klepel...
Een goede giststarter in een wort zou het moeten doen in 4 uur, maar een
flesje aan de praat krijgen kan in sommige gevallen inderdaad wel 5 dagen duren.

HELP!!!? Je doet net alsof je voor duizenden Euro's de bietenberg bent opgegaan.
Het is maar een flesje opkweken...

Heeft het zin om vandaag nog een depot van een flesje Duvel erbij te doen?
Nee, totaal niet.
Sterker nog; dat is fout.
Wort doe je in het flesje Duvel, en niet het flesje Duvel in een erlemeyer.
Het flesje Duvel zou je starter moeten zijn.
Pas wanneer deze actief is, dan gooi je de boel in een erlemeyer.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #5 Gepost op: 04-04-2012 10:23 u »
Iets van de klok, en de klepel...
...Ja van de trappistenabdij... :-)


HELP!!!? Je doet net alsof je voor duizenden Euro's de bietenberg bent opgegaan.
Het is maar een flesje opkweken...

Nee hoor zo ernstig is het niet maar ik ben van plan de 14e april mijn 1e brouwsel te gaan maken en heb geen zin om dat nog eens uit te moeten stellen...


Wort doe je in het flesje Duvel, en niet het flesje Duvel in een erlemeyer.
Het flesje Duvel zou je starter moeten zijn.
Pas wanneer deze actief is, dan gooi je de boel in een erlemeyer.

Waarom die volgorde?

Heb ik nu dus anders gedaan en daarom de vraag: heeft het zin om nog een depot aan de giststarter toe te voegen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.447
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #6 Gepost op: 04-04-2012 11:22 u »
Nee hoor zo ernstig is het niet maar ik ben van plan de 14e april mijn 1e brouwsel te gaan maken en heb geen zin om dat nog eens uit te moeten stellen. . .

Och, tijd genoeg... :)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #7 Gepost op: 04-04-2012 11:38 u »
Waarom die volgorde?

Hygienische veiligheid.
Overgietwerk minimaliseren.
Ik vind appelsap perfect werken bij de eerste opstart.
Rietje in de fles Duvel, en knijpen maar.
Steriele appelsap uit een klein pakje.

Ook altijd even de hals cleanen met een in alcohol gedrenkt watje.

. . . Heb ik nu dus anders gedaan en daarom de vraag: heeft het zin om nog een depot aan de giststarter toe te voegen?

Zou ik wel doen.
Als de starter niet goed ruikt, dan kan je altijd nog van gedachten veranderen.



Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #8 Gepost op: 04-04-2012 15:10 u »
Misschien een beetje of topic maar toch.
Ik ben een Belgian ardennes slurry aan het activeren om vrijdag te brouwen maar ik grijp mis bij mijn voorraad moutextractpoeder.
Ben van plan om dan maar 30 gram suiker in 750 ml water te koken en dat te gebruiken.
iemand andere voorstellen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.447
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #9 Gepost op: 04-04-2012 15:23 u »
iemand andere voorstellen.

Appelsap... :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #10 Gepost op: 04-04-2012 18:25 u »
Appelsap zal weinig voordeel bieden tov suikerwater. Ik zou er nog Wyeast gistvoeding of yeastvit aan toevoegen. :)

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #11 Gepost op: 04-04-2012 18:34 u »
Ik las trouwens net in het Duvel kloon topic dat het toch 99,9% zeker is dat Wyeast 1388 Duvel gist is.
Dus als het jou gaat om te kunnen brouwen 14 april, is het misschien handiger dat te gebruiken dan
opkweken uit een flesje.

Als je graag wilt oefenen met opkweken uit een flesje heb ik niks gezegd natuurlijk. :biersmile:

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #12 Gepost op: 04-04-2012 19:24 u »
Ik vind ongeveer € 15,- (gist + verz. kosten) echt teveel van het goede. Daar komt bij dat ik voor mijn brouw-stop het alleen op deze manier deed met verschillende gisten. Is nog altijd gelukt tot nu toe. Moet wel zeggen dat het voorheen inderdaad altijd wel enkele dagen tot een week duurde voordat de gist volledig actief was. Ik wacht nog wel af...

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2012 19:59 u »
Volgens mij bedoelde hij ook gewoon er een echt bier van te maken. Van de nood een deugd maken :)
Dat bedoel ik inderdaad.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2012 20:34 u »
Ik vind ongeveer € 15,- (gist + verz. kosten) echt teveel van het goede.
Bij van der kooy wordt een zakje gist gratis verzonden (indien het de enige bestelling is)! :)

Citaat
Daar komt bij dat ik voor mijn brouw-stop het alleen op deze manier deed met verschillende gisten.
Waarom dan nu panikeren?
Relax!

Offline Franske

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Er zijn meerdere wegen naar De Gieterij
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #15 Gepost op: 04-04-2012 21:52 u »
Kleine Minstreel,
Je kan toch ook een (paar) liter wort maken.
Beetje mout schroten (250 gr), in een pannetje met water van 67 graden, uurtje wachten, afgieten door een zeef, 10 minuten koken, pannetje dompelen de gootsteen gevuld met water om te koelen en klaar is je starterwort. Eventueel nog verdunnen tot SG 1040.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #16 Gepost op: 05-04-2012 18:59 u »
Hmmmm. zometeen toch nog maar een Duvel opentrekken en pakje appelsap toevoegen... Zie nog geen enkele activiteit. (Of zou er echt geen gist meer in Duvelflesjes zitten? Ik zie toch echt wel droesem onderin fles!)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #17 Gepost op: 06-04-2012 06:58 u »
Ik zet een flesje altijd koel en rechtop weg, zodat alle
gist onderin zit, en niet teveel opdwarrelt bij het openen.
Ook is supermarkt bier beter ivm de hoge omloop-snelheid.

Offtopic: Ik ben trouwens wel tegen supermarkten,
omdat die de lokale detailhandel om zeep helpen.

Als deze Duvel flessengist één keer aan de gang gaat,
dan breekt de hel los in je gistvat. Wat een power!



Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #18 Gepost op: 06-04-2012 07:33 u »
Ik weet het maar vooralsnog geen enkele activiteit...

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #19 Gepost op: 08-04-2012 10:55 u »
Duvel project opgegeven: staat er nog wel maar doet nog steeds niks. Snap het echt niet; "vroeger" deed ik niet anders en lukte met Duvel gist en wat wort ALTIJD. Wellicht toch als gesuggereerd tegenwoordig een andere gist in de Duvel flesjes.

Eergisteren met appelsap (+ 1 g Wyeast voeding) en Leffe Tripel een starter proberen op te zetten en het lijks erop dat er enige aktiviteit is. Als ik morgen daarover duidelijkheid heb, hoe moet ik starter dan behandelen zodat gist gevoed wordt en actief is op zondag aanstaande? Lijkt me dat als ik niks doe de activiteit te zeer zal afnemen voor zondagmiddag. . . ?

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #20 Gepost op: 08-04-2012 11:02 u »
In een ander draadje las ik dat de Chouffe ook niet meer vergist.
Duvel en La Chouffe zijn nu van dezelfde eigenaar, Moortgat; wellicht dat ze de produktiemethode veranderd hebben en pasteuriseren / carboniseren?
Dan is het einde oefening.


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.843
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #21 Gepost op: 08-04-2012 11:06 u »
Ik heb laatst wel met succes Duvel opgekweekt. Maar deze starter wou niet best vergisten, ondanks voeding + verversen wort e.d. Reden genoeg om de starter weg te gooien.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #22 Gepost op: 08-04-2012 11:10 u »
In een ander draadje las ik dat de Chouffe ook niet meer vergist.
Duvel en La Chouffe zijn nu van dezelfde eigenaar, Moortgat; wellicht dat ze de produktiemethode veranderd hebben en pasteuriseren / carboniseren?
Dan is het einde oefening.

Het heet niet voor niets Moord gat.
Ze helpen daar de gist om zeep.


Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.031
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #23 Gepost op: 08-04-2012 11:12 u »
In een ander draadje las ik dat de Chouffe ook niet meer vergist.
Duvel en La Chouffe zijn nu van dezelfde eigenaar, Moortgat; wellicht dat ze de produktiemethode veranderd hebben en pasteuriseren / carboniseren?
Dan is het einde oefening.

Ik was al bang dat het aan mijn werkwijze lag; kon het me al niet voorstellen... Volgende keer een test met een gist waarvan ik "zeker" weet dat die zou moeten werken (goed voor het zelfvertrouwen!)

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Opkweken Duvel gist
« Reactie #24 Gepost op: 08-04-2012 11:31 u »
Toevallig van de week een promo 6 pack van Duvel gekocht. Wat me opviel dat voornamelijk het schuim anders was dat "vroeger". Heel veel schuim wat vrij snel inzakte. Ook de smaak was matter dan ik het me herinnerde.

Nu deze draad lezend zou het me niet verbazen als er de afgelopen tijd iets veranderd is in de productie.
Als dat waar is zou dat zonde zijn van een mooi bier als Duvel!

Tags: Duvel