Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lewis en Young, Brewing  (gelezen 5704 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nico

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Slok voor slok
Lewis en Young, Brewing
« Gepost op: 28-12-2004 13:10 u »

Brewing
Michael J. Lewis & Tom W. Young

Klik op het plaatje om het boek te bestellen.


Lewis, M.J. en Young, T.W., Brewing, 2nd, Kluwer Academic, Plenum Publishers, New York, 2002.
ISBN 0-306-47274-0, 398 pagina's.

Kosten: boek $ 55 en bijna $ 7 aan verzendkosten.

Onderwerp: Brouwen, in al haar facetten.

Beschrijving:
Het boek bestaat uit 2 delen: Componenten en Processen.
In het eerste deel wordt uitgaand van een blokschema van het brouwproces enkele afzonderlijke onderwerpen beschreven, zoals een inleiding in de (brouw)(bio)chemie, warmtetransport, water(behandeling), microbiologie, bierkwaliteit, analysetechnieken, statistische procescontrole en reinigen/ontsmetten.
In het tweede deel bespreken de schrijvers eerst de biologische en biochemische aspecten van gerst. Vervolgens wordt van de bewerkingen mouten, maischen, hopkoken en fermenteren zowel de biochemie als de technologie besproken. Tussendoor wordt nog een hoofdstuk gewijd aan gist en wordt het boek afgerond met verschillende wijzen van bieropslag.

Bespreking:
Het aardige van dit boek is dat het een breed overzicht geeft van aspecten die met brouwen en bier te maken hebben. Het is duidelijk geen handleiding om je eerste brouwsels te maken, wel geeft het inzicht in wat er zoal gebeurt in de verschillende bewerkingen en kun je er aanwijzigingen en ideeŽn in vinden om je brouwsels te verbeteren.
Doordat de schrijvers in een boek eigenlijk te veel hebben willen behandelen houden de onderwerpen op op het moment dat het er daadwerkelijk op aankomt.
Een paar voorbeeldjes.
Bij het onderwerp warmteoverdracht wordt wel een formule gegeven om de totale warmteoverdrachtscoefficient uit te rekenen, maar wordt nagelaten hoe je de partiele warmteoverdrachtscoefficienten van de grenslaagjes, die daar onderdeel van uitmaken m.b.v. een Nusseltvergelijking kunt bereken. Essentieel bij het thermisch ontwerp van een warmtewisselaar. Ook in de literatuurlijst wordt hier niet verder naar doorverwezen.
Bij de beschrijving van het filtratieproces eindigen de schrijvers met de wet van Darcy, terwijl de filtratietheorie daar begint.
Ook het hoofdstuk over Statistical Process Control biedt te weinig handvatten, dit wordt echter gecompenseerd door een verwijzing in de literatuurlijst.

Voor wie bestemd:
Beginnende brouwers met een "science"-achtergrond kunnen zich met dit boek snel inlezen. Voor anderen is het boek wat minder geschikt, tenzij zij geÔnteresseerd  zijn in de (bio)chemische, fysische en technologische facetten van het brouwen en genoeg volhardend zijn zich de benodigde theoretische achtergrond eigen te maken.

Eindwaardering:: 8

Voor meer boeken klik op onderstaande link.

Boeken algemeen

 

Offline BrewNerd

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Abrouwcabierbara hoppus moutus PLOP!
Re: Lewis en Young, Brewing
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2006 05:52 u »
In de preface van het boek staat dat de auteurs moedwillig de onderwerpen m.b.t brewery engineering op een klein pitje laten branden. Ze zeggen daar ook dat je dan beter een boek (cursus) over brewery engineering kunt raadplegen.† :leren:

Tags: