Draf bruikbaar als konijnenvoer en/of compost?

Gestart door Gerlachus, 11-12-2012 14:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerlachus

Weet iemand, of heeft iemand er zelfs ervaring mee, of draf (pulp die na het filteren overblijft) goed als konijnenvoer te gebruiken is? Ik weet dat het aan kippen wordt gegeven, maar ik ben benieuwd of het ook voor konijnen geschikt is, hoeveel en wat eventueel de consequenties zijn.
Ik heb zelf een konijn, alweer 8 jaar oud, en die vreet nogal wat weg. Als ik de draf daarvoor kan gebruiken, dan bewaar ik 'm.

En als compost voor de tuin? Ik neem aan dat de boel niet meer kan kiemen, doordat alle voeding is uitgekookt en ook het kiemen gestopt is, maar ik vraag het maar voor de zekerheid.

Het zijn dure tijden, dus weest spaarzaam met den grondstof!

koffie

Ik geef altijd een schaaltje afgekoelde bostel aan onze konijnen, vinden ze heerlijk :)

Hoppenbrouwers

Kan prima. Mijn bostel gaat altijd naar het vee. Door de tuin spitten kan ook al prima. Ook al geprobeerd en ik heb nog geen gerstveld op zien doemen.

Had op de site van adrie gelezen dat je er zelfs champignons op kan laten groeien (oesterzwammen om precies te zijn)

John

Citaat van: Gerlachus op 11-12-2012  14:05 uIk neem aan dat de boel niet meer kan kiemen, doordat alle voeding is uitgekookt

Hoop niet dat je mout echt GEKOOKT hebt...

heijligers

Mijn bostel (van 25 liter bier) gaat altijd naar een boertje met een stuk of 10 koeien. Ze vinden het erg lekker, maar krijgen het over enkele dagen verdeeld gevoerd, anders raken ze ervan aan de schijterij. Ik zou de konijnen dus niet teveel geven.

Drents Hopbier

Citaat van: heijligers op 11-12-2012  16:42 uMijn bostel (van 25 liter bier) gaat altijd naar een boertje met een stuk of 10 koeien. Ze vinden het erg lekker, maar krijgen het over enkele dagen verdeeld gevoerd, anders raken ze ervan aan de schijterij.

Zal zo'n 12 kg natte bostel zijn. Ca. 3 kg droog. Ofwel 300 g per koe. Zou best ineens gevoerd kunnen worden. Ik breng de bostel (van 10-15 liter bier) ook bij naburige 3 koeien (en stier). Het is zo op. Bevat volgens mij naast wat eiwit weinig nuttige stoffen (vitamines enz. komen in het wort terecht). Maar een koe heeft ook vulstof nodig in de maag. Van andere dieren weet ik dat niet.

Hopbier

Hans VH

Alles gaat in het compostvat. Enkele dagen later heb ik een grote massa regenwormen in mijn compostvat.

Jacques


KJ!

Ook een keer gedaan... Ik maar denken dat alle suikers uitgespoeld waren bij het maischen...

Muizen vonden het fantastisch!   :o


Citaat van: Hans VH op 11-12-2012  18:06 uAlles gaat in het compostvat. Enkele dagen later heb ik een grote massa regenwormen in mijn compostvat.

koffie


heijligers

Citaat van: Drents Hopbier op 11-12-2012  17:23 uZal zo'n 12 kg natte bostel zijn. Ca. 3 kg droog. Ofwel 300 g per koe. Zou best ineens gevoerd kunnen worden. Ik breng de bostel (van 10-15 liter bier) ook bij naburige 3 koeien (en stier). Het is zo op. Bevat volgens mij naast wat eiwit weinig nuttige stoffen (vitamines enz. komen in het wort terecht). Maar een koe heeft ook vulstof nodig in de maag. Van andere dieren weet ik dat niet.

Hopbier
Zou best kunnen. Mijn opmerking over die schijterij had de toevoeging moeten hebben "volgens het boertje".

aldo

Er is een ander draadje over bostel als diervoeder ook al eens voor gewaarschuwd maar zal het hier ook nog even doen.

Geef het NIET aan paarden!

Citaat van: Job op 11-03-2005  18:18 uGeachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

Dit is zonder meer waar! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar géén herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nóóit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wèl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard...


vr. gr.

Job van Steenbergen

Hoppenbrouwers

Beetje laat maar goede tip! Je kan er dus ook je tuin mee mulchen ;)

Gerlachus

Bedankt voor jullie bijdragen. Ik had ook moeten zoeken op borstel, wat was ik denkende?!

Maar momenteel vriest het goed dus ik denk dat ik de vogels er een plezier mee kan doen, die pikken dat wel op. Mijn konijn wordt al menigmaal verwend met witloof en mais, die kan wel even wachten.

heijligers

Citaat van: Gerlachus op 13-12-2012  12:18 uBedankt voor jullie bijdragen. Ik had ook moeten zoeken op borstel, wat was ik denkende?!
Ik zou zoeken op bostel  ;D

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.