Hoe lang hergisten op de fles?

Gestart door zilver_brouwer, 18-03-2012 16:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zilver_brouwer

Vorige week maandag heb bier gebotteld en staat nu al een tijdje in de flesjes zo rond de 21 ºC.
Ik vroeg me af hoelang ze moeten staan voordat ik ze in de koelkast kan zetten?

In de handleiding staat 6-8 weken te wachten voor je ze drinkt, maar ik neem aan dat
het hergisten niet zo lang duurt.
De smaak zal nu nog wel niet goed zijn, maar vraag me af of er genoeg koolzuur in zit.

beermenke

Hallo, na een dag of 10 doe ik er eentje open en als ie sist, dat wil zeggen ik hoor koolzuurdruk, dan zet ik ze koel
hoor ik niets dan schud ik met de hele krat en probeer na een weekje opnieuw.
succes

Jacques

Gewoon openmaken, uitschenken, bekijken en proeven. Controleren hoort ook bij het brouwen. Proost.  :biersmile:

Pas als het bier voldoende koolzuur heeft kun je het koeler wegzetten.

hansm

Een standaardtijd is natuurlijk niet te geven. Ligt een beetje aan de conditie van de gist, zwaarte van het bier, hoeveelheid gist enzovoort.

Maar normaal gesproken duurt de hergisting op fles een week of 3. Dus na 3 weken kan je er eentje openmaken en kijken hoe de hergisting verlopen is. En proeven natuurlijk  :proost:

Als je denkt dat de hergisting klaar is kan je ze wat koeler wegzetten. Maar als je nog acethaldehyde (groene appels / groen gras) of diacetyl (boterbabbelaars) proeft, of het is nog zoeter dan bij het bottelen, moet je ze nog even warm laten staan.

Raymond293

Ik koel tegenwoordig helemaal niet meer. Pas als ik het bier wil gaan drinken zet ik er een paar koel.
Commercieel bier met hergisting op fles staat, in bijvoorbeeld de supermartkt, ook niet koel.

Jacques

Citaat van: Raymond293 op 18-03-2012  17:10 uIk koel tegenwoordig helemaal niet meer. Pas als ik het bier wil gaan drinken zet ik er een paar koel.
Commercieel bier met hergisting op fles staat, in bijvoorbeeld de supermartkt, ook niet koel.

Koelen is gewenst in verband met een betere houdbaarheid. Het oxidatieproces wordt daardoor vertraagd.

Raymond293

Klopt inderdaad. Alleen in het geval dat je bier niet ouder wordt dan 2/3 maanden zal je daar geen nadelige gevolgen van ondervinden :-)

Overigens koel ik mijn afgevulde kegs wel.

12345

Als ik eens even klagen mag: ik heb een abt12-kloon gemaakt: 10 - 11%. Ik had ergens gelezen dat gist het bij dat percentage op kan geven dus heb ik aan 25 liter bier 5 g wijngist toegevoegd. Die moet goed tegen 11% kunnen. Ik had deze gist met wat lauw water gehydrateerd, een kwartier later een scheutje van het bier toegevoegd en nog een kwartier later nog een wat grotere scheut. Dit om de gist stapsgewijs aan de alcohol te laten wennen. Na 2,5 weken een flesje opengetrokken. Niets. Geen koolzuur en een zoete smaak. Nog maar 2 weken wachten. Moet ik een beetje met de kratten schudden? Heb ik iets fout gedaan?

RobinB


12345

Als bottelgist: wijngist Bordeaux van de Brouwmarkt tot max 14%.

RobinB

Tja, dan zou ie het wel moeten kunnen trekken inderdaad.
Brewferm Champ gaat tot zo'n 17%.

Je zou kunnen gaan schudden inderdaad, Albertus heeft daar goede resultaten mee behaald. :)
(wel de flesjes, niet het hele krat)

zilver_brouwer

Bedankt voor de reacties. Ik laat ze nog wel even een weekje staan en dan zal ik er is een open trekken.  :biersmile:

12345

Citaat van: zilver_brouwer op 18-03-2012  22:15 uBedankt voor de reacties. Ik laat ze nog wel even een weekje staan en dan zal ik er is een open trekken.  :biersmile:
Zo zou ik het ook doen. Nog een weekje wachten en er dan een open trekken. Zit er dan koolzuur in en schuim op en smaakt hij niet vies, dan is het okay. Anders nog een weekje wachten en nogmaals proberen. Je moet wat over hebben voor de wetenschap!  ;)
Daarna nog een paar weken laten rijpen en dan opdrinken.  :proost:
Denk je dat je alles binnen drie maanden "op" krijgt, dan is gekoeld bewaren ook nergens goed voor. Succes!

hansHalberstadt

Meestal maak ik een klein startertje met verse gist bij het bottelen, speciaal als ik een zwaar bier brouw. Deze keer had ik dat niet gedaan omdat iemand zei dat dat helemaal niet nodig was. Ik heb 5 weken het bier (ca 9.5% vol) na de hoofdgisting op 12 ºC gehad omdat ik geen tijd had om eerder te bottelen en deze gist lang blijft zweven. Toen gebotteld met 7 gram per liter en na 3 weken zit er nog lang niet voldoende druk op (beetje CO2 prikkeling, maar geen waarneembaar CO2 ontsnappen bij inschenken). bottelgist=hoofdgist=Raaf witbier (van toen de brouwerij nog in Heumen zat).
Volgende keer maar weer verse gist toevoegen. Gelukkig het meeste op fust gebotteld, zodat ik bij kan satureren als het moet.
HansH
 

12345

Ik had nog nooit een zo zwaar bier gebrouwen. Maar ik heb ervan geleerd dat je dan inderdaad de nodige gist moet toevoegen. Een startertje is nog niet eens zo'n slecht idee. Affijn: ik zal de hele meuk weer uit de flesjes moeten halen in het bottelvat en nogmaals wijngist toevoegen.

George81

Ik beoordeel het om de week. Na 1 week is hij nog niet klaar maar dan kan je wel alvast proeven, want ik ben altijd benieuwd wat het geworden is en zo kan je de smaakevolutie op de fles goed proeven.

Aangezien ik warm bier niet lekker vind zet ik 1 flesje koud en beoordeel dan de sis en het schuim/koolzuur.
Bij mij is het meestal na 2 tot 2,5 week bij kamertemperatuur (+-19~20) wel goed.

hansHalberstadt

Citaat van: George81 op 19-03-2012  13:33 uIk beoordeel het om de week. Na 1 week is hij nog niet klaar maar dan kan je wel alvast proeven, want ik ben altijd benieuwd wat het geworden is en zo kan je de smaakevolutie op de fles goed proeven.
Die redenatrie had ik ook, vandaar dat de voorraad toch al aan het slinken is, voordat ze op druk zijn.

hansHalberstadt

Citaat van: 12345 op 19-03-2012  13:09 uik zal de hele meuk weer uit de flesjes moeten halen in het bottelvat en nogmaals wijngist toevoegen.
Iki ben wel altijd wat huiverig voor het gebruiken van een andere gist bij het bottelen dan de hoofdgist.
Als die gist suikers om kan zetten die voor de hoofdgist onvergistbaar waren, dan is de kans op onvoorspelbare hoeveelheden koolzuur bovenop wat je berekend had met je bottelsuiker aanwezig. Daar heb ik een keer problemen mee gehad. (ontploffende flesjes in de zomervakantie toen ik niet thuis was en het binnen 25 ºC++ was )
HansH

RobinB

Citaat van: 12345 op 19-03-2012  13:09 uAffijn: ik zal de hele meuk weer uit de flesjes moeten halen in het bottelvat en nogmaals wijngist toevoegen.

Waarom niet:
Citaat van: RobinB op 18-03-2012  21:21 uJe zou kunnen gaan schudden inderdaad, Albertus heeft daar goede resultaten mee behaald. :)
(wel de flesjes, niet het hele krat)
:weetniet:

Lijkt me infectietechnisch (en evt oxidatiegewijs?) veiliger.

Het zal maar net wat liggen aan je gehanteerde methode, maar ik heb ook wel zware bieren gebrouwen, bijvoorbeeld Rochefort 10 kloon, en altijd zonder bottelgist probleemloze hergisting gehad.

Citaat van: 12345 op 19-03-2012  13:09 uIk had nog nooit een zo zwaar bier gebrouwen. Maar ik heb ervan geleerd dat je dan inderdaad de nodige gist moet toevoegen.
Is geen wet van Meden en Perzen dus. :)

Citaat van: hansHalberstadt op 19-03-2012  16:34 uIki ben wel antijd wat huiverig voor het gebruiken van een andere gist bij het bottelen dan de hoofdgist.
als die gist suikers om kan zetten die voor de hoofdgist onvergistbaar waren, dan is de kans op onvoorspelbare hoeveelheden koolzuur bovenop wat je berekend had met je bottelsuiker aanwezig.

Daarom kies je een gist die slecht moutsuikers vergist. Brewferm champ is zo'n gist.
Volgens sommigen geen handige bottelgist omdat hij een vlokkig depot zou geven, maar gezien de vergistings specificaties is hij erg geschikt.

12345

Citaat van: RobinB op 19-03-2012  19:14 uDaarom kies je een gist die slecht moutsuikers vergist. Brewferm champ is zo'n gist.
Volgens sommigen geen handige bottelgist omdat hij een vlokkig depot zou geven, maar gezien de vergistings specificaties is hij erg geschikt.

Nou, dat gaat het dus worden. Nou vraag ik me nog af, hoe ik dat het handigst op kan lossen. Ik bedoel: de zaak is al gebotteld. Liefst zou ik de dop eraf halen, een korreltje (of twee?) gist erin en de dop er weer op. Is dat een goeie tactiek?

ed

Citaat van: 12345 op 21-03-2012  16:26 uNou, dat gaat het dus worden. Nou vraag ik me nog af, hoe ik dat het handigst op kan lossen. Ik bedoel: de zaak is al gebotteld. Liefst zou ik de dop eraf halen, een korreltje (of twee?) gist erin en de dop er weer op. Is dat een goeie tactiek?

Ik heb het wel eens gehad dat er na drie weken nog helemaal geen koolzuur op zat. Je proefde wel de bottelsuiker. Ik heb toen van een kratje de flesjes geopend en in elk flesje wat gistslurrie gedruppeld. Na drie weken zat er volop koolzuur op. Het grappige is echter dat ondertussen op de andere flesjes ook koolzuur zat.
Misschien is schudden geduld wel het veiligst.

Ed

12345

Citaat van: ed op 21-03-2012  19:31 uIk heb het wel eens gehad dat er na drie weken nog helemaal geen koolzuur op zat. Je proefde wel de bottelsuiker. Ik heb toen van een kratje de flesjes geopend en in elk flesje wat gistslurrie gedruppeld. Na drie weken zat er volop koolzuur op. Het grappige is echter dat ondertussen op de andere flesjes ook koolzuur zat.
Misschien is schudden geduld wel het veiligst.

Ed

Dat is inderdaad wel heel opmerkelijk. Dat zou dus betekenen dat je die gist er niet bij had hoeven doen.

Ik zat overigens al langer dan 3 weken te wachten. Nada. Na het schudden weer een aantal dagen gewacht. Nakka. Gisteren heb ik dus gebeld met de Brouwmarkt of ze een zakje champagnegist (zoals Robin hierboven voorstelt) in een envelop te versturen. Wilden ze wel doen. Kost 1,30 voor de gist en 3,95 porto. Sorry, dat vond ik scheef.

Dus heb ik een zakje professionele wijngist uit de koelkast gehaald, die gaat tot 17%. Beetje bij beetje op een schoteltje gedaan, een schepje van karton gevouwen. De flesjes per kratje geopend, schepje gist erin (toch gauw meer dan 50 korreltjes per flesje) en per kratje weer opnieuw gedopt. Als ik ging doppen zat er al wat schuim op dus ik denk dat het goed zal gaan.

Die 7 kratjes waren binnen een uur klaar en er ging in totaal ca. 4 gram gist in.

Glorfindel

Citaat van: 12345 op 22-03-2012  19:18 uDus heb ik een zakje professionele wijngist uit de koelkast gehaald, die gaat tot 17%. Beetje bij beetje op een schoteltje gedaan, een schepje van karton gevouwen. De flesjes per kratje geopend, schepje gist erin (toch gauw meer dan 50 korreltjes per flesje) en per kratje weer opnieuw gedopt. Als ik ging doppen zat er al wat schuim op dus ik denk dat het goed zal gaan.

Die 7 kratjes waren binnen een uur klaar en er ging in totaal ca. 4 gram gist in.

Ik zit nu met precies hetzelfde. 15 liter bier van dik 11% in fles, maar bijna geen druk op de fles. Ik kan de druk opbouw eenvoudig volgen met mijn Grolsch beugel-manometer-fles. Normaal, zoals op de foto hieronder, heb ik een bar of drie druk. Nu komt het metertje niet verder dan 0,9 bar. Het bier is dan ook zoet, plat en schuimt totaal niet. Voor alle duidelijkheid, het zwarte wijzertje beweegt. De rode niet, die is op het ruitje gedrukt.
Ik ben heel erg benieuwd of je truc gelukt is! Wat voor gist heb je precies gebruikt?



De vergisting ging goed van start, maar na een paar dagen liep het terug. Het SG was toen nog 1054. Daarop de temperatuur verhoogd naar 28 ºC. Dat hielp. Na totaal twee weken viel het waterslot stil bij een SG van 1024. Daarna anderhalve week gelagerd. Gebotteld met 7 gram suiker per liter.
 
Het recept dat ik gebruikt heb, voornamelijk ingegeven door de grondstoffen die ik in huis had. Met een Quadrupel ruim je nog eens wat op!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBrouwnummer 10
Kenmerk
Brouwdatum9/10/2012
BiertypeQuadrupel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1100 (10.1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31.4 liter
Maischdikte3.0 l/kg
Maischwater19.9 liter
Spoelwater11.4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur39 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78.2 %5958 gr3 EBC
Special B2.0 %149 gr391 EBC
Maïsvlokken6.5 %496 gr1 EBC
Gerstevlokken1.6 %119 gr4 EBC
Kristalsuiker11.7 %894 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker2.8 %90 gr90 minuten30 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
GistvoedingNutrivid
Hoeveelheidmespuntjes
OpmerkingenOpgekweekte gist uit twee flesjes La Trappe Quadrupel

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C20 minuten3.0 l/kg
272°C30 minuten3.0 l/kg
378°C5 minuten3.0 l/kg


snader

Heb je misschien meer foto's van je drukmeter?

gr.Sander

bertarna

Als je bottelgist gebruikt, hoeveel dan? En is dat dan gist in het vat gieten, suiker en in fles?

Glorfindel

De manometer vond ik bij de bouwmarkt bij de CV onderdelen. Zorg dat je een dopje van kunststof hebt en niet van porselein. De truc is nu een verbinding naar de zijkant van de dop te krijgen zonder dat hij gaat lekken. Je kunt daarom niet eenvoudig van boven naar beneden boren omdat daar het gat van de beugel tussenzit. Daarom boor je twee gaatjes. Een van onder recht omhoog tot net onder het gat van de beugel. Het tweede gat boor je vanuit de rand van de dop. Goed mikken want de twee gaatjes moeten elkaar raken zodat er een verbinding naar buiten komt. Het gat aan de zijkant boor je wat op zodat de manometer wat extra steun heeft. Ten slotte lijm je de manometer aan de dop met twee componentenlijm. Ik heb er voor de extra stevigheid een beugeltje bijgemaakt.

Het pad van de gaten:





Het dopje is een broedplaats voor alles wat slecht is voor bier. Schoonmaken lukt niet en omdat de gaatjes zo klein zijn kun je het niet eens steriliseren. De inhoud van het flesje drink ik daarom niet op. Een lage druk betekend altijd dat de hergisting nog niet helemaal klaar is. Een hoge druk kan duiden op een infectie omdat dan extra suikers worden omgezet die de gist heeft laten staan.

Als je bottelgist gebruikt, kun je dat het beste in het bottelvat toevoegen. Het toevoegen van de gist in het lagervat is niet handig. Je wilt de gist door het bier mengen. Als je in het lagervat roert, breng je alles wat neergeslagen is ook weer in het bier.
Het bottelsuiker kun je ook in het bottelvat doen. Voordeel is dat je nauwkeurig kan bepalen hoeveel suiker je per flesje toevoegt. Voorbeeld: 15 liter bier met 7 gram per liter is 105 gram dat je eenvoudig kunt afwegen. Het is wel van belang dat de suiker goed verdeeld is. Anders krijgt het ene flesje meer suiker dan het andere en dat kan tot ploffers leiden. Je kunt de bottelsuiker ook direct in het flesje doen. Daarvoor gebruik je een maatschepje. voor 15 liter bier heb je 45 flesjes nodig. 105 gram verdeelt over 45 flesjes is 2,33 gram per flesje. Dat is veel lastiger af te wegen. Je schept 10 of 20 schepjes en weegt  dat. Daaruit kun je dan het gewicht per schepje uitrekenen. Het blijft een inschatting.

Je kunt een andere gist gebruiken dan dat je bij de hoofdvergisting gedaan hebt. Maar... Er is een kans dat deze andere gist nog suiker uit het wort die bij de hoofdvergisting zijn overgebleven, kan omzetten. Je krijgt dan extra CO2 vorming. En dat kan ook tot spannende taferelen leiden.



Vandaar mijn vraag:

Citaat van: Glorfindel op 22-10-2012  21:35 uIk ben heel erg benieuwd of je truc gelukt is! Wat voor gist heb je precies gebruikt?


Met de drukmeter kan ik wel een vinger aan de pols houden. Loopt de druk hoog op, dan probeer ik nog een flesje of wat. Staat daar ook zo'n druk op, tja. Das dan jammer. Veiligheidsbril op, lange mouwen en alles wegspoelen maar.  :'(

Jacques

Citaat van: bertarna op 23-10-2012  17:01 uAls je bottelgist gebruikt, hoeveel dan? En is dat dan gist in het vat gieten, suiker en in fles?

Zo min mogelijk! Hoe meer gist er in een flesje zit des te meer negatieve neveneffecten je hebt (zwavelsmaak, broodsmaak, vleessmaak en verminderde schuimhoudbaarheid).
Je kunt een korreltje gedroogde gist per flesje toevoegen. Of een 1 gram per 10 liter die je eerst hebt laten hydrateren (voor een betere vermenging) en daarna vermengt met het bier.

hobbybob

Hmmm ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad met de hergisting op fles ( max gebrouwen SG 1096 )

Ik bottel meestal tussen de 3 en 4 weken ( eigenlijk nooit na 4 weken meestal eerder 3 ), heb een speciaal lepeltje voor suiker per fles welke neerkomt op 8 g/l.

Voor de mensen die geen manometer truucjes willen, vul een petflesje af en hou deze in de gaten in het begin kun je deze zonder moeite indrukken(knijpen) zodra er hergisting is en dus druk opbouw zal dat bijna niet meer lukken :proost:

bertarna

Citaat van: Jacques op 23-10-2012  22:26 uZo min mogelijk! Hoe meer gist er in een flesje zit des te meer negatieve neveneffecten je hebt (zwavelsmaak, broodsmaak, vleessmaak en verminderde schuimhoudbaarheid).
Je kunt een korreltje gedroogde gist per flesje toevoegen. Of een 1 gram per 10 liter die je eerst hebt laten hydrateren (voor een betere vermenging) en daarna vermengt met het bier.

Is het dan een idee om voor gisting op fles een lagergist te gebruiken? Zal het bier dan sneller hergisten op fles als ik het niet meteen warmer kan wegzetten?

Jacques

Citaat van: bertarna op 26-10-2012  15:14 uIs het dan een idee om voor gisting op fles een lagergist te gebruiken? Zal het bier dan sneller hergisten op fles als ik het niet meteen warmer kan wegzetten?

Nee. Ondergist vergist niet zo snel door de lagere temperatuur waarbij deze gebruikt wordt.
Als je andere gist gaat gebruiken bestaat er een kans dat die gist iets verder doorvergist dan de gist die bij de hoofdgisting is gebruikt. Het gevolg kan zijn det er te veel druk op je flessen komt. Professionele brouwers gebruiken wel eens twee gisten maar die kennen hun gist een stuk beter dan wij.

bertarna

Citaat van: Jacques op 26-10-2012  15:41 uNee. Ondergist vergist niet zo snel door de lagere temperatuur waarbij deze gebruikt wordt.
Als je andere gist gaat gebruiken bestaat er een kans dat die gist iets verder doorvergist dan de gist die bij de hoofdgisting is gebruikt. Het gevolg kan zijn det er te veel druk op je flessen komt. Professionele brouwers gebruiken wel eens twee gisten maar die kennen hun gist een stuk beter dan wij.

Dus als het al nodig is om gist toe te voegen gebruik ik best gist zoals die van de hoofdgisting?
Maar hoe doe je dat dan als je vloeibare gist hebt gebruikt?

Jacques

Citaat van: bertarna op 26-10-2012  16:49 uDus als het al nodig is om gist toe te voegen gebruik ik best gist zoals die van de hoofdgisting?
Maar hoe doe je dat dan als je vloeibare gist hebt gebruikt?

In de praktijk blijkt dat je nooit verse gist hoeft toe te voegen als je de nagsting/lagering niet langer maakt dan 4 weken.

In het geval je toch verse gist wilt toevoegen kun je wat van de gist onder het bier opkweken. Even hevelen met een slangetje om aan de gist komen en verder een giststarter maken. Als de starter te snel klaar is kun je die in de koelkast bewaren.

hansHalberstadt

Ik denk dat de hoeveelheid alcohol een belangrijk bijkomend criterium is. boven een bepaald percentage (ca 7vol% ?) kan de gist zich niet meer vermenigvuldigen, dus als er dan te weinig actieve gist in je fles zit duurt het ontzettend lang. Als je geen verse gist toevoegt ben je ook afhankelijk van andere eigenschappen van de gist, bijvoorbeeld of hij blijft zweven of snel neerstaat etc. en dat bepaalt samen met de duur van de nagisting voorafgaand aan het bottelen of er voldoende gist is bij overhevelen. Verse gist toevoegen voorkomt al die afhankelijkheden en maakt het resultaat naar mijn mening voorspelbaarder.
Zoals al eerder gezegd heb ik 1 keer geen verse gist toegevoegd bij een bier van 9 vol% alcohol en 5 weken nagisting, en dat ging mis.
HansH

bertarna

Citaat van: hansHalberstadt op 27-10-2012  09:22 uIk denk dat de hoeveelheid alcohol een belangrijk bijkomend criterium is. boven een bepaald percentage (ca 7vol% ?) kan de gist zich niet meer vermenigvuldigen, dus als er dan te weinig actieve gist in je fles zit duurt het ontzettend lang. Als je geen verse gist toevoegt ben je ook afhankelijk van andere eigenschappen van de gist, bijvoorbeeld of hij blijft zweven of snel neerstaat etc. en dat bepaalt samen met de duur van de nagisting voorafgaand aan het bottelen of er voldoende gist is bij overhevelen. Verse gist toevoegen voorkomt al die afhankelijkheden en maakt het resultaat naar mijn mening voorspelbaarder.
Zoals al eerder gezegd heb ik 1 keer geen verse gist toegevoegd bij een bier van 9 vol% alcohol en 5 weken nagisting, en dat ging mis.
HansH
Duvel tripel hop gebrouwen, 9% alcohol en 5 weken gelagerd.
Na 5 weken slechts licht zuchtje bij openen fles, zo 30 l, komt dit nog goed?

Jacques

Citaat van: bertarna op 27-10-2012  11:41 uDuvel tripel hop gebrouwen, 9% alcohol en 5 weken gelagerd.
Na 5 weken slechts licht zuchtje bij openen fles, zo 30 l, komt dit nog goed?

Geduld, geduld en geduld.

Maar waarom lager je zo lang? Dat is echt niet nodig. Het bier hoeft niet kraakhelder te zijn als je bottelt.

bertarna

Citaat van: Jacques op 27-10-2012  11:56 uGeduld, geduld en geduld.

Maar waarom lager je zo lang? Dat is echt niet nodig. Het bier hoeft niet kraakhelder te zijn als je bottelt.

Vooral uit tijdsgebrek.

Glorfindel

Citaat van: Jacques op 27-10-2012  11:56 uGeduld, geduld en geduld.


Het metertje staat sinds een week na de botteling stil en beweegt nu met de omgevingstemperatuur mee ophoog of omlaag. Nu ongeveer drie weken dus. Als er nu nog maar iets gebeurde, dan had ik nog wel vertrouwen in.
Ik heb inmiddels een zakje Bioferm Champ gekocht. Op de verpakking staat dat je de gist 15 minuten in warm water moet weken voor dat je het toevoegt. Ik denk dat ik dat ga doen. Met een klein pipetje krijgt elk flesje een druppel. Daarna terug de gistkast in. Die staat op 28 ºC. Eens zien wat er dan gebeurt.

Jacques

Iets meer geduld kan geen kwaad. Bij mij duurde het wel eens 8 weken voordat er koolzuur op de fles zat.
Wat warmer wegzetten en met de flessen op hun kop schudden helpt.

Glorfindel

Dat heb ik allemaal al gedaan. Ik heb mijn bierkoelkast omgebouwd tot gistkast en een week op 28 ºC gehouden. Ook heb ik de flesjes meerdere malen geschud. Bij het bottelen viel me op dat het bier al heel helder was. Samen met het hoge alcoholpercentage denk ik dat de gist de geest gegeven heeft...
Ik maak er een experiment van en voorzie de helft inclusief de manometerfles van extra gist. De andere helft laat ik een nog paar weken extra rusten. Voordeel is ook dat als de nieuwe gist bommen van de flesjes maakt, ik de helft verlies en niet gelijk alles.  :)

Jacques

Zo snel geeft de gist niet de pijp aan Maarten. Als dat her geval was zou je nooit gist kunnen opkweken uit een flesje.

Ik zou het nog een week of 4 tijd geven. Alles openen en extra gist geven kan altijd nog.

bertarna

Citaat van: Jacques op 27-10-2012  15:07 uIets meer geduld kan geen kwaad. Bij mij duurde het wel eens 8 weken voordat er koolzuur op de fles zat.
Wat warmer wegzetten en met de flessen op hun kop schudden helpt.

3 dagen in de warmte en elke dag schudden, koolzuur in mijn bier :groots:

Glorfindel

Bij mij normaal ook. Deze keer dus niet.
Vandaag de temperatuur van 28 ºC terug naar 20 ºC gebracht. Een maand op zo'n hoge temperatuur lijkt me ook niet goed. 

hansHalberstadt

Het betreffende bier van 9 vol% is bij mij na een jaar nog niet op druk gekomen, terwijl ik zeker weet dat ik voldoende bottelsuiker heb toegevoegd. De resterende gistcellen zijn dus gewoon niet meer actief of dood.
HansH

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 09-11-2012  12:49 uHet betreffende bier van 9 vol% is bij mij na een jaar nog niet op druk gekomen, terwijl ik zeker weet dat ik voldoende bottelsuiker heb toegevoegd.

Flessen openen, in een fust doen en satureren... dan maar tappen  :biersmile:

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 09-11-2012  23:47 uFlessen openen, in een fust doen en satureren... dan maar tappen  :biersmile:
Gelukkig heb ik het meeste bier al direct in fusten gebotteld. Na satureren was inderdaad nodig. De flesjes zijn nu op.
Volgende keer voor mij altijd verse gist toevoegen bij bottelen
HansH

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 10-11-2012  12:22 uVolgende keer voor mij altijd verse gist toevoegen bij bottelen

Dit zal een uitzonderingsgeval zijn. Ik heb nog nooit extra gist hoeven toe te voegen bij het bottelen. Ook niet bij bieren van 9-10%

 :)

Oxhead

Ik heb in het verleden toch ook een 4tal keer gehad dat zwaardere bieren niet op druk kwamen. Ook na 6 maanden warm staan en schudden.
Dit is wel volgens mij giststam afhankelijk (alcoholtolerantie, plakgist enz.)
S-04 bijvoorbeeld is zo'n plakgist waar ik met zwaarder bieren problemen had.
Maar een saison of Westmallegist nooit.
 :brouwen:

RobinB

Deels stamafhankelijk, qua alcohol tolerantie, ook afhankelijk van de algehele conditie van je gist. Zorg goed voor je gist en je gist zorgt goed voor jou! :)

Plakgist is geen probleem.

Glorfindel

Citaat van: Glorfindel op 27-10-2012  20:30 uIk maak er een experiment van en voorzie de helft inclusief de manometerfles van extra gist. De andere helft laat ik een nog paar weken extra rusten. Voordeel is ook dat als de nieuwe gist bommen van de flesjes maakt, ik de helft verlies en niet gelijk alles.  :)

We zijn inmiddels een maand verder. Tijd voor een update:
De flesjes zonder nieuwe gist zijn nog steeds niet op druk. Er komt slechts een heel klein pufje als ik het flesje openmaak. De flesjes met nieuwe gist hebben wel druk. De manometerfles geeft nu 2,6 Bar aan. Nu maar hopen dat de nieuwe gist ook van ophouden weet en niet doorkruipt naar de 4 Bar. Binnenkort haal ik alle flesjes uit de verwarmingskast en zet de koeler weg. De manometerfles komt in de woonkamer, dat houdt het spannend.

De flesjes zonder druk laat ik zo. Het bier is ook met druk toch nog erg zoet. Wellicht door het hoge eind SG. Zo af en toe eentje is best lekker. Het is niet erg bitter, dus ik denk dat het een prima bier is om een heel lekker stoofpotje van te maken. En daar heb ik geen druk voor nodig.

Jacques

Als je een klein pufje hebt komt het denk ik nog goed. Duurt alleen veel langer.

Glorfindel


Uyleman

Afgelopen maanden een aantal zwaardere gemaakt variërend van 10 tot 12,6%
Allemaal mooi op koolzuur gekomen. Suikerwater maken/koken, laten afkoelen tot 20 graden. Zelfde korrelgist toevoegen als gebruikt in het bier. Uurtje hydrateren in dit suikerwater en dit gebruiken als bottelsuiker.
Lekker warm wegzetten, paar keer de flesjes wat schudden en voilá binnen 2 weekjes mooi op koolzuur!

Bieren met lager ABV percentage zonder extra gist bottelen mits het binnen 4 weken na hoofdvergisting is ook geen probleem.

Glorfindel

Tja, als ik nog eens zo'n bier brouw, pak ik het wel anders aan. Terugkijkend heb ik ernstige twijfels aan de grote van mijn giststarter. Ook zou ik het begin SG lager houden. 10% Alcohol is ruim voldoende voor mij. Al doende...

RobinB

Citaat van: Uyleman op 05-12-2012  10:41 uzelfde korrelgist toevoegen als gebruikt in't bier. uurtje hydrateren in dit suikerwater en dit gebruiken als bottelsuiker.

Dit lijkt me geen super-advies. Meestal is de bottelsuiker oplossing redelijk geconcentreerd , wat niet goed is voor je rehydrerende gist.
Waarom dan toch goed koolzuur?
Waarschijnlijk was dat sowieso goed gekomen, ook zonder bottelgist. :)

Jacques

Citaat van: RobinB op 05-12-2012  14:24 uDit lijkt me geen super-advies. Meestal is de bottelsuiker oplossing redelijk geconcentreerd , wat niet goed is voor je rehydrerende gist.
Waarom dan toch goed koolzuur?
Waarschijnlijk was dat sowieso goed gekomen, ook zonder bottelgist. :)

Helemaal mee eens.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.