Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kaam  (gelezen 17589 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

walraven

  • Gast
Kaam
« Gepost op: 08-02-2004 13:41 u »
:'(
Ik heb vandaag 2 maal 50 liter bier weg moeten spoelen omdat we last hadden van kaam. De eerste keer dat we het hadden hebben we het bier overgeheveld, waarbij we de bovenste centimeters bier in het vat hebben laten zitten.
Dit heeft niet geholpen. Het vat schoongemaakt met chempro en daarba met sulfiet en citroenzuur. Het bier wat daarna in dit vat is gegaan heeft dus ook kaam!
Hoe komen we hier vanaf?

Dank voor de reacties!
Kaam is een dun tot dikke witte schimmel laag/vlies op het bier.
Het bier smaakt nog prima!
Het vat zat vol (50 van de 60 liter), sluit in principe erg goed en is heel snel gaan gisten; weinig zuurstof dus!
Na reinigen met chempro (24 uur in laten staan) en daarna met sulfiet/citroenzuur opnieuw een bier in laten lageren (50 liter) en deze had het ook. Staat nu wederom in de chempro, maar is er iets beters?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: kaam
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2004 22:40 u »
Kaam is een infectie die zuurstof nodig heeft. De oplossing is dus heel simpel: gebruik vaten die hermetisch afsluiten. Desinfecteer die kort voor het gebruik met een goed werkende desinfectant, Chempo of zo iets (sulfiet is allesbehalve het beste middel). Sluit het vat goed af en plaats een waterslot (gevuld met water) met behulp van een doorboorde siliconenstop in de deksel van het vat. Controleer of de er regelmatig gasbellen (koolzuur) door het waterslot komen.

Het staat weliswaar niet in jouw bericht maar ik neem aan dat de in het vat bier zat dat overgeheveld was. Wacht niet te lang met overhevelen maar hevel over als het bier nog een klein beetje gist. De koolzuur die dan nog gevormd wordt blaast dan de in het vat nog aanwezige zuurstof uit het vat (koolzuur is zwaarder dan zuurstof).

:degroeten: Jacques

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: kaam
« Reactie #2 Gepost op: 09-02-2004 08:17 u »
Even voor de duidelijkheid: ik had nog nooit van kaam gehoord. Ik begrijp dat het een infecties is, maar hoe is kaam te herkennen?
gr
MO

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: kaam
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2004 13:29 u »
Hallo bierbrouwers,

Ik weet nog niet bijzonder veel van infecties. Gelukkig heb ik deze nog niet in mijn brouwsels gehad. Mogelijk kan iemand daar meer over vertellen. Van kaam had ik ook nog nooit gehoord. Zelf ontsmet ik alles steeds in een oplossing van sulfiet en citroenzuur. Alles wat ik gebruik bij het brouwen wordt door mij daarin ontsmet.

gr.

Huub :lessmile:

Offline Frank

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: kaam
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2004 13:36 u »
Ja, wat is kaam?

Een Google geeft links die echt niet iets met bier te maken...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: kaam
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2004 14:17 u »
Kijk hier maar eens. Kort en weinig krachtig.

Groeten,

A3


nick

  • Gast
Re: kaam
« Reactie #6 Gepost op: 09-02-2004 16:28 u »
Hoe ziet kaam eruit hoe kan men herkennen dat het kaam is?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: kaam
« Reactie #7 Gepost op: 09-02-2004 23:11 u »
Kaam is een een infectie die veroorzaakt wordt door de candida schimmel. Dit is een schimmel die wijd verspreid is en onder andere verantwoordelijk is voor huidinfecties als voetschimmel en vaginale infecties (vooral bij overmatig wassen met zeep!).

Bij bier dat staat te lageren geeft een vrij dun witgekeurd  vlies dat op het bier drijft (overigens ook door Walraven zo omschreven).

Heel lang geleden heb ik een vat gezien bij een collega hobbybrouwer waarin deze infectie aanwezig was. Het betrof een vat waarin een paar maanden lang gelagerd was. Mogelijk was dit vat niet goed gesloten geweest.
Volgens sommige schrijvers heeft kaam geen invloed op de smaak van het bier. Gelet op deze info is het bier toen wel gebotteld maar de uiteindelijke smaak van het bier was allesbehalve goed te noemen.
Mijn advies is dan ook gewoon weggieten, uithuilen en opnieuw proberen.

:degroeten: Jacques

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: kaam
« Reactie #8 Gepost op: 10-02-2004 03:17 u »
Zou bier met kaam infectie nog te gebruiken zijn om af te stoken?
Theo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: kaam
« Reactie #9 Gepost op: 10-02-2004 22:25 u »
Hoi Theo,

Dat lijkt mij wel, als je goed stookt!

:degroeten: Jacques

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: kaam
« Reactie #10 Gepost op: 11-02-2004 02:06 u »
Ik weet nog iemand met een fles cider van 20 ltr met kaam infectie, die niet lekker smaakt. Deze zal ik dan eens onder handen nemen. Ik was bang dat de muffige lucht in de hals van de fles in het hele produkt zat, dus vond het zonde van een dag stoken met als risico een hoog alcoholisch paddestoel-destilaat
Groeten
Theo

Geert-Jan Verschoor

  • Gast
Re: kaam
« Reactie #11 Gepost op: 12-02-2004 09:01 u »
Leuk om mijn fles cider hier terug te vinden. Ik heb dit probleem voorgelegd aan mensen met professionele wijn maak ervaring. Antwoord was hoge concentratie alcohol voorzichtig via de hals op de cider (schimmel) gieten en wachten tot alles naar de bodem zakt. Ruim afhevelen en verder moet er geen probleem zijn. Heb nog niet geheveld dus resultaat is nog niet bekend. Dit alles is misschien ook het proberen waard met bier?
Dus Theo nog even geduld met afstoken svp.

johanVH

  • Gast
Re:kaam
« Reactie #12 Gepost op: 18-09-2004 19:16 u »
Met schimmelinfecties moet je altijd voorzichtig zijn. Sommige schimmels produceren toxines die soms zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Ik weet niet of deze schimmel toxines produceert maar toch maar voorzichtig zijn en alle bier toch maar vernietigen.

groetjes
johan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re:kaam
« Reactie #13 Gepost op: 18-09-2004 23:23 u »
Tja Johan,

Als je zo reageert kun je beter het drinken van geen bier of wijn meer drinken...  :D :D :D

Zie deze link

Gist is dus een schimmel!

Zie ook deze link

:degroeten: Jacques

Offline Harold

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: kaam
« Reactie #14 Gepost op: 20-06-2006 22:09 u »
Het is zover... Kaam op mijn bier tijdens nagisting. Inderdaad uithuilen en iopnieuw beginnen met meer aandacht voor afsluiting van lucht en snelle overheveling. Maar... heeft er wellicht iemand ervaring met de anti-kaam tabletjes van Brouwland? Werken ze? Hebben ze invloed op de smaak?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kaam
« Reactie #15 Gepost op: 20-06-2006 22:28 u »
Hoi Harold,

Erg vervelend. Ik neem aan dat je tijdens de lagering bedoelt? Ik heb geen ervaring met die tabletten, en dat komt omdat ze niet nodig zijn. Tijdig hevelen en niet teveel overbodige ruimte in de lagerfles is voldoende om van dit probleem af te komen (en een goed waterslot natuurlijk) zie ook de tip van Jacques hierboven.

groet,

Johannes

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kaam
« Reactie #16 Gepost op: 21-06-2006 05:01 u »
Zijn die anti-kaam tabletten niet enkel voor wijn bedoeld?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam
« Reactie #17 Gepost op: 25-04-2007 08:46 u »
Afgelopen weekend tijdens de geuze tour nog wat leuks gehoord. We waren bij de 3 Fonteinen (Armand kon daar erg leuk en met enorme passie en enthousiasme vertellen). Daar werd ons met nadruk gemeld om vooral niet op de houten vaten te slaan. Dit omdat er op het wort in de vaten een kaamlaag werd gevormd welke als beschermlaag diende. Indien je op deze vaten zou slaan (kloppen) zou het kunnen dat deze laag verbroken zou worden waardoor er een ongewenste infectie in het bier zou kunnen ontstaan.


Offline thibolleke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: be
  • beerteam world press
Re: Kaam
« Reactie #18 Gepost op: 01-10-2008 10:14 u »
Gisteren slurry uit lageringsvat 'opgekweekt', deze staat nu goed te gisten in een 1,5 liter startertje.

Nu stond die slurry in de lagerfles toch al wel een paar dagen daar maar gewoon zo. Doordat er geen koolzuurdeken oplag is er toch een minibeetje kaam gevormd. Zo een munt stukje groot of zo.
Gaat deze kaam groeien? Nu door al het schuim van de gisting is er niets van kaam te zien natuurlijk.

Ik kan dit ofwel op schuine buis zetten, maar dat is zoveel moeite. Of ik neem wat actief schuim (of zit daar de kaam op?)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Kaam
« Reactie #19 Gepost op: 25-10-2011 12:48 u »
Mijn bostel laat ik altijd uitlekken in een bak. Het wort dat er nog uitkomt staat soms een aantal dagen.
Er komen grote witte vellen op. Lijkt mij een mooi voorbeeld van kaam.

Bert


Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.627
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Kaam
« Reactie #20 Gepost op: 25-10-2011 14:39 u »
Dit is inderdaad een mooi voorbeeld!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.190
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kaam
« Reactie #21 Gepost op: 25-10-2011 19:50 u »
Mijn bostel laat ik altijd uitlekken in een bak. Het wort dat er nog uitkomt staat soms een aantal dagen.
Er komen grote witte vellen op. Lijkt mij een mooi voorbeeld van kaam.

Mooi voorbeeld van kaam, slecht voorbeeld v.w.b. werkwijze. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.799
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kaam
« Reactie #22 Gepost op: 25-10-2011 21:51 u »
Of dit kaam is weet ik niet. Het zou ook een andere schimmelinfectie kunnen zijn.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Kaam
« Reactie #23 Gepost op: 26-10-2011 10:54 u »
Mooi voorbeeld van kaam, slecht voorbeeld v.w.b. werkwijze. ;)

Terechte opmerking. De bak staat dan ook niet in mijn brouwerij maar bij het afval.

Bert