@HansH: Zie daarvoor ook de referenties die door boulton worden gegeven, die heb ik nu even niet bij de hand.
@Jacques: waarom ik zo naar dat roeren kijk?
Omdat dat een vertekend beeld geeft. Wyeast heeft het over 50% vitaliteit na 3 weken, boulton over 0% vitaliteit na 10 dagen. Dat is nogal een verschil en dat komt dus waarschijnlijk door het roeren.
Boulton geeft zelf ook aan dat roeren zorgt voor sneller afnemende vitaliteit en reserves. De reden waarom ze roeren is omdat in professionele grote schaal opslag tanks de gist dan niet bezinkt. Bezonken gist laat zich namelijk niet makkelijk verpompen.
Daarom is hun advies ook om max 3 dagen geroerd te bewaren, omdat de vitaliteit daarna sterk en snel afneemt. Dáár gaat dat grafiekje over, niet over nagisting.
Voor nagisting is die grafiek dus niet representatief en moeten we dus niet meetellen.
Aangezien hobbybrouw nagisting niet geroerd wordt en de gist dus rustig kan bezinken, is de overleving veel beter. Wyeast geeft een vitaliteitsverlies van 50%, dat vertaalt zich nog niet direct naar autolyse smaakafwijkingen. Mijn ervaring is dat wanneer in de nagisting geheveld is, je het gerust 4-6 weken in de mandfles kan laten op kamertemp zonder autolyse smaken.
Op 30 ºC zoals bij een saison is natuurlijk een heel ander verhaal.