Klaren in jerrycans?

Gestart door Titus, 26-12-2004 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Titus

Heren bier specialisten,

Heb mij sinds kort  aangemeld op dit bierforum. Brouw zelf circa 3 jaar nu.
Vorige week heb ik een gistkast gemaakt van een koelkast. Dit leidt naar mijn volgende probleem. De mandfles van 28L past hier niet in.
Na de hoofdvergisting zetten wij (mijn brouwmaten en ik) altijd het bier enkele weken zo koud mogelijk weg in de mandfles om te klaren. Ik weet dat er ook brouwers zijn die na de hoofdvergisting direct bottelen maar dit wil ik niet.

Mijn creatieve oplossing is om het bier over te hevelen in een tweetal jerrycans van elk 15 liter. De vraag is nu welk type plastic moet ik hebben: Ik dacht zelf HDPE (high density poly ethyleen) maar zeker weet ik dit niet. Heeft iemand hier ervaring mee? Ik wil namelijk oxidatie voorkomen door zuurstof die mogelijk door het plastic kan diffunderen of maak ik nu van een mug een olifant?javascript:void(0);
elifant

Misschien is er nog een andere oplossing?
Om een indruk te krijgen van de grootte van de koelkast: Een standaard 30L gistvat past er in waarbij ik het waterslot heb gehalveerd. Meer ruimte is er niet.

Greetz,
Titus


Hopmans

Hoi Titus,

Belangrijkste is; Wit of doorzichtig plastic.
Met andere woorden: Voedings-veilig materiaal.
Maar dit is nog geen antwoord op je vraag.
Ik weet het niet 123.
Maar misschien de jerrycans inwikkelen in alu-folie ?
Vervolgens kiertjes goed in de tape.
Komt er naar mijn inziens geen zuurstof meer doorheen.
Nu ( Oude hersencellen barsten open ) staat me hier iets van bij dat dit wel een oplossing is  ::)

Groetjes,

Hoppie

Ger

Dag Titus,
De meeste kunststoffen hebben het nadeel dat ze een behoorlijke hoevelheid water kunnen opnemen.
Dat betekent dat tijdens het lageren de watermoleculen het "plastic" in en uitwandelen en zo ongewenste bijsmaakjes
in je bier een behoorlijke rol kunnen gaan spelen.
Als je zeker weet dat de jerrycans nieuw zijn zal het wel goed kunnen gaan, maar als ze al eens gebruikt zijn loop een groot risico.
Verder kan ik je adviseren om die jerrycans schoon en droog weg te zetten na gebruik.Dus niet gevuld met een of ander desinfectie-middel,
want dan raakt de kunststof verzadigd en zal tijdens de volgende lagering je bier nooit een frisse smaak kunnen hebben.
Ik gebruik zelf een kunststof gistvat, die ik na gebruik goed reinig met afwasmiddel en droog wegzet.
Bij het bottelen gebruik ik hetzelfde gistvat om de flessen te ontsmetten en zo krijgen de porien van het vat ook even een grote beurt.
Het gebruik van kunststof is in principe dus best mogelijk, maar je moet er even rekening me houden dat het plastic zelf een hoop rommel
kan opnemen.
Lageren in glas is gewoon het beste.

 :lessmile:  Ger

Eduard

Ik neem aan dat Ger hier O2-moleculen bedoelt en niet H2O-moleculen. Maar inderdaad, PVC en ook enkele andere plasticsoorten zijn enigszins zuurstofdoorlaatbaar. Zelf gebruik ik een plastic lageringsvat wat prima werkt, maar het plastic daarvan is ook wel ietsje dikker dan dat van jerrycans. Als het probleem de grootte is van de vaten dan zou ik het gerust eens proberen met jerrycans, het loopt mijns inziens wel los met die zuurstofdoorlaatbaarheid.

Groeten uit wit Oslo

Eduard  samenvol

Huub Krekels

Hallo Hoppie,

Mogelijk ken je een "echte bakker" in je omgeving. Vraag deze naar grote emmers met plastic deksel waarin hij zijn kersen, pruimen, pudding e.d. aangeleverd krijgt. Deze emmers zijn geschikt voor het bewaren van voedingsmiddelen en uitstekend te gebruiken. Je kunt ook een gat in de deksel maken van en daarin een rubberen stop of ring  plaatsen waarin weer een waterslot past. Deze rubberen ringetjes en stoppen zijn verkrijgbaar bij Brouwland. Zij kosten bijna niets en zijn uitstekend. Als mijn vergistingsvaten vol staan gebruik ik deze emmers wel eens als vergistingsvat. Gaat uitstekend.  :duimop:


Gr.

Huub.

Hopmans

Hoi Huub,

Ik zelf gebruik al zo,n emmer.
Maar dan wel voor de hoofdgisting die in het algemeen niet zo lang duurt.
Voor de lagering heb ik glas.
Maar het gaat natuurlijk om de jerrycans van Titus.

Het ligt er ook een beetje aan hoe lang je lagert.
Doe je standaard 1-4 weken, of 3 maanden.
In dat laatste geval zou ik toch voor glas gaan, en wat minder koud op de koop toe.
Onder de vloer of iets dergelijks.
Dit is te vergelijken met een wijnkelder.

Groetjes,   :proost2:

Hoppie

MO

Laat ik aansluiten bij de meerderheid van de reacties: lager niet in plastic maar in glas. Ik weet niet hoe jou vaten na een paar keer brouwen ruiken, maar als je de mijne ruikt (in schone toestand) dan krijg je gewoon dorst van mout en hopgeuren. Ik poets me suf met schuurspons, dreft en heet water, en het vat ziet er blinkend uit, maar de geur blijft erin zitten. En vaten die ik vaker dan 10 maal heb gebruikt, krijg ik niet meer goed schoon, er blijft een bruinige (mout?)-waas in hangen.

Sinds twee brouwsels doe ik zowel eerste als tweede vergisting in glas. Zo schoon, zo fijn....

Titus

Heren brouwers,
Thanks voor jullie adviezen.
Huub, je hebt me op een idee gebracht. Die emmers bij de bakker lijken mij inderdaad uitermate geschikt. Daar worden voedsel producten in bewaard en zijn van redelijk dik plastic. probleem misschien is het volume. ik brouw circa 30L dus die moet ik kwijt. Is zo'n emmer kleiner dan ga ik toch opzoek naar twee jerrycans.
dat schoonmaken en geur naderhand heb ik geen problemen mee.
mijn broer zit in de koeltechniek werkzaam bij een bekende brouwer. Hij zorgt voor een speciaal goedje dat niet alleen ontsmet maar ook schoonmaakt.
1% verdunning en even inweken. Niks boenen oid. Gewoon uitspoelen en klaar is Titus.
Mocht iemand nog weten wat de inhoud is van zo'n bakkersemmer, ik lees 't wel.........

greetz, Titus

Titus

Wel nu,
ik heb een tweetal emmers met deksel gekregen bij een bakker maar omdat de arbo wet zegt dat je niet zwaar mag tillen zijn die emmers verdomd klein geworden. De verpakking is 25kg maar het volume nauwelijks 17L. Twee emmers in een (gist)koelkast past natuurlijk niet.
Toch dan maar naar een caravanshop en twee jerrycans gekocht elk van circa 17L. Passen naast elkaar precies in mijn koelkast. Materiaal ik van PP. Er zit ook zo'n lepel/vork tekentje in. Hierop maak ik uit dat de verpakking geschilkt is voor voedingswaren. Afijn na steriel maken van de jerrycans het bier(pils) overgeheveld. De smaak is echt "pils" te noemen. Behoorlijk hoppig (bitter) maar dat zal wel na verloop van tijd minder worden.
Voor degenen die interesse hebben zal ik wel vermelden hoe de jerrycans zich in de loop der tijd houden.
Ben nu toch een beetje afhankelijk van ze geworden..................

Greetz,Titus
 :proost2:

Huub Krekels

Hallo Titus,

veel succes met je jerrycans, doch als ik jou was zou ik zo snel mogelijk proberen een paar glazen vergistingsflessen te bemachtigen. Deze flessen zijn inderdaad heel goed schoon te maken en geven geen smaakjes af. Zet gewoon een advertentie onder prikbord. Mogelijk heeft iemand nog een fles staan die hij goedkoop wil verkopen.  :bijdrage_forum:

 :degroeten:

Huub.

gelfling

Het is natuurlijk erg lastig om een glazen fles van 30 liter in een koelkast kwijt te krijgen.
Een van de redenen om bovengistend bier te brouwen.  :brouwen:

Titus

Beste Huub, Ron,
Ik heb een mandfles waar ik altijd in lagerde. Dus die hoef ik niet. En een echte bierbrouwer gaat zich toch niet beperken tot alleen maar bovengistende bieren te brouwen?
Trouwens bij  een bovengistend biertje moet je bij hogere buitentemperaturen toch ook de mogelijkheid hebben om koud te kunnen lageren. Het gaat mij erom om mijn kwaiteit van het bier te verbeteren door o.a. de temperatuur tijdens het gistproces in te stellen afhankelijk van de gist(soort) en te lageren bij echt lage temperaturen om nog meer heldere bieren te krijgen.

Mocht blijken dat de invloed van zuurstof tijdens lageren in mijn jerrycans negatief is dan ga ik wel iets nieuws proberen. Om uit te zoeken of er daadwerkelijk een negatieve invloed is ga ik mijn volgend brouwsel splitsen en lageren in jerrycan als in de fles bij zelfde temperatuur. Dit doe ik dan onder mijn huis waar 't altijd rond de 13 a 14 graden is.
To be continued........................................
(maar dit zal nog wel ff duren voordat er resultaten zijn)

greetz,Titus
 :proost2:

gelfling

Citaat van: Titus op 02-01-2005  12:48 uBeste Huub, Ron,
Ik heb een mandfles waar ik altijd in lagerde. Dus die hoef ik niet. En een echte bierbrouwer gaat zich toch niet beperken tot alleen maar bovengistende bieren te brouwen?

Nu ga ik me toch aangesproken voelen, hoor... :'( Ik heb geen plaats voor een grote koelkas om te vergisten.
Dan ben ik geen echte bierbrouwen?  :weetniet:

Hopmans

Ik voel me ook een beetje op mijn ziel getrapt.  :huilen:
 :'( :'( :'( :'( :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :-[ :-[ :-[ :-[ :'( :'( :'( :'(

Edgar

Ik geloof niet dat Titus dat bedoelde hoor. Hij liet de mogelijkheid open van 's winters zonder koelkast een ondergister te brouwen. Zo heb ik ook mijn eerste Pils gebrouwen, op een onverwarmde zolder tijdens een koudegolf.

Hopmans

Hoi edgar,

Door omstandigheden is het bij mij thuis bijna niet te doen.
Ik heb geen centrale verwarming.
Dus in mijn woonkamer is het te warm. Ik denk op de 1e verdieping ook nog.
Maar in mijn schuur is het in de winter weer te koud.
Wat waren de temperaturen ook al weer voor pils?
Hoofd gisting  ?  Graden celcius.
lageren          ?  Graden celcius.

Groetjes,
Hoppie

Celocelava

Nou,

Mijn berging is 1 grote gistkast geworden. VOor zover ik nu kan zien gaat het pils gewoon als een tierelier en voor de lagering van de Golden Beverius klonen maak ik ook van deze ruimte gebruik. Temperatuur schommelt daar tussen 10 en 12 graden.

Het is natuurlijk wel belangrijk maar volgens mij ook weer niet zo belangrijk. Of je moet natuurlijk een 100% kloon willen brouwen. Dat beetje smaakverschil door temperatuur komen we echt wel overheen toch?

Peerrr

Edgar

In elk geval ben je daar geen mindere brouwer om Hoppie!

Toch kan je je nog verbazen over hoe koel het in de winter kan zijn dicht tegen een gevel, onder een raam bijvoorbeeld, of op een vloer. En je kunt het bier ook isoleren tegen de warmte! Isolatiemateriaal aan alle zijden behalve de koudste kan in sommige huizen een verassend koel bier opleveren.

De meeste ondergisters hebben hun optimum in de buurt van de 10 graden, maar er zijn er die een hele brede range hebben. Van de ondergister (2278 Czech Pils) die ik altijd gebruik, wordt door een Wyeast medewerker gezegd dat hij tot 17° behoorlijke resultaten geeft. De 2112 California Lager Yeast wordt zelfs officiëel tot 20° aanbevolen.
Lagering van ondergisters is schijnbaar optimaal op lagere temperaturen (graad of 5), maar ik maak me sterk dat ze op 12° ook prima bier opleveren. Zeker die California. Als ik me goed herinner heb ik ook een deel van mijn eerste Pils iets warmer gelagerd, en ik geloof niet dat dat slecht is afgelopen.

Hopmans

Hoi Celo en Edgar !

Dat zijn redelijk hoge temperaturen.
Dan ga ik toch maar eens een pilsje brouwen.  :brouwen:

CiteerEn je kunt het bier ook isoleren tegen de warmte! Isolatiemateriaal aan alle zijden behalve de koudste kan in sommige huizen een verassend koel bier opleveren.

Top tip Edgar!  :duimop:
ik word hier iedere dag slimmer dankzij jullie  :proost2:

Groetjes,

Hoppie

Adrie

Beste ondergisters,

Met de Vier Broeders hebben we twee keer een pils gebrouwen met Wyeast Bavarian Lager. Beide keren gistte en lagerde het bier op 10-12 graden en zoals jullie weten leverde dit ons in 2004 de eerste prijs in klasse A op het ONK op. Wij hebben het bier in de kelder gezet voor de hoofdvergisting en de lagering, 100 liter past natuurlijk niet in een koelkast.. Bij 12 graden gisten en lageren kun je dus wel degelijk een uitstekende pils brouwen.

Groeten,

A3

Hopmans

Hoi Adrie en mede forummers,

Beste wensen voor het aankomende jaar en jaren  :)
Dus met de temp zit het wel goed.
Welke tijden had je gehanteerd bij die temperatuur ?
Hoofdgisting :
lagering:

Groetjes,

Hoppie

Adrie

Beste Hoppie,

De hoofdgisting duurde 2 weken en de lagering ook.

Groeten,

A3

Hopmans

Hoi Adrie,

Laatste vraagjes:

Deco of infusie ?

Nagisting weer op kamertemp?

Groetjes,

Hoppie

Adrie

Beste Hoppie,

Al jouw vragen worden beantwoord in het onderwerp over de Zaneken Pilsener, die je HIER kunt vinden.

Groeten,

A3

Hopmans

Hey, Met infusie ? ONK winnen !
Dan ga ik dus ook niet moeilijk lopen doen !
Thanks Adrie !

Groetjes,

Een binnenkort pilsbrouwende Hop     :hoera:



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.