Overige > Etiketten van amateurbrouwers

Maken van etiketten

(1/38) > >>

Gio:
Geweldig mooie kunstwerken heb ik gezien in dit onderwerp
Schaft me veel inzicht in hoe jullie je eindresultaat belonen.
 :groots:

Ook ik maak wel eens een etiket. Maar hou het meestal eenvoudig met wat gefreubel met behulp van plakken en knippen in Word.
Echter het lukt me niet om zulke mooie plaatjes te maken als wat ik hier allemaal zie.
Toch merk ik dat het ' anders'  drinkt als je een flesje met een mooi etiket naast je glas hebt staan.

Daarom wat vraagjes om dit ook te leren. ::)

- Wat voor programma's gebruiken jullie om etiketten te tekenen?
- Zijn deze programma ook te gebruiken door niet CAT-tekenaars of desktoppublicers etc..
- Wat voor maten houd je aan voor een etiket?
- Hoe worden de etiketten gedrukt of geprint?
- Op gewoon papier of iets specials?
- Hoe kun je makkelijk in een keer meerdere etiketten printen?
- Hoe worden ze bevestigd om ze later weer makkelijk te verwijderen (melk, Pritt, stickers etc..)?

Wellicht een onderwerp van het brouwproces, waar we nog veel over kunnen leren cq uitwisselen.

gr Gio

Hopmans:
Hoi Gio,

Wat voor programma's gebruiken jullie om etiketten te tekenen?
Om een etiket te tekenen gebruik ik zelf gewoon paintbrush.

zijn deze programma ook te gebruiken door niet CAT-tekenaars of desktoppublicers etc.
In principe is paintbrush het makkelijkste programma. Andere pixel-programma's heb ik niet 
zoveel kaas van gegeten, omdat ik zelf een vectorische achtergrond heb. Dan zit er gewoon totaal geen logica in dat soort programma's  :laugh:    
 
Wat voor maten houd je aan voor een etiket ?
78mm x 90mm komt overeen met 369 x 425 pixels

Hoe worden de etiketten gedrukt of geprint?
Het kan zelfs op gewoon printpapier. Hoe ik het doe is wel lastig. Nu gebruik ik dus wel AutoCAD.
Ik importeer 24 etiketjes op een A1-formaat, en plot deze uit op een grote plotter.

Op gewoon papier of iets specials?
Gewoon papier is wel goed, alhoewel het nog wel eens verkleurd als mijn bier staat te rijpen in
mijn vochtige schuur.

hoe kun je makkelijk in een keer meerdere etiketten printen?
AutoCAD in mijn geval. Met dure plotter.

hoe worden ze bevestigd om ze later weer makkelijk te verwijderen (melk, Pritt, stickers etc..)?
Ik zelf gebruik pritt. Dit plakt goed, en is weer makkelijk te verwijderen met heet water.

Kortom: een tekening maken is redelijk goed te doen in bijvoorbeeld Paintbrush wat standaard op iedere computer is geïnstalleerd.
Massa printwerk is moeilijker. misschien inderdaad een bitmapbestand aanleveren bij een drukker of een kopieerwinkel. Alhoewel ik niet weet wat dit kost.
Of meerdere etiketjes op een A4-tje.

Groetjes,

Hoppie

Eduard:
Hallo Gio en andere etikettenontwerpers!


- SOFTWARE

Meestal Adobe Photoshop, soms in combinatie met Paint. Er schijnen speciale programma's op het Internet te zijn speciaal voor het maken van etiketten, maar een werkende versie heb ik nog niet gevonden. Ik heb niet bepaald veel kennis van Photoshop, maar gaandeweg ontdek je vanzelf hoe dat werkt, en anders kun je vast zo'n tutorial doorwerken om eraan gewend te raken. Ik zou ook iedereen aanraden om eens wat lettertypes (fonts) te downloaden van het Internet. Met Kazaa heb ik ooit eens een heleboel lettertypes gevonden waarmee je heel mooi een eigen sfeer aan het etiket kunt geven. Gotische letters voor Duits bier, sierlijke letters voor feestetiketten, etc, etc. In Word kun je gemakkelijk door de fonts heenscrollen om te zien welke past bij je etiket.- MATEN

De etiketten maak ik vaak op redelijk groot formaat (scherp en groot) en vervolgens plaats ik ze voor NL-pijpjes in een nieuw, wit document wat horizontaal 3 x zoveel pixels bevat als het enkele etiket op zich. De hoogte van dit witte document is ongeveer 150% de breedtemaat. Meet anders eens een A4-tje op om de verhouding te checken. De hoogte van het etiket kies ik dusdanig dat er precies een mooi aantal etiketten op ÚÚn A4 past, dit komt vaak neer op een A4 van 3 etiketten breed en 4 etiketten hoog. In Photoshop heb je de mogelijkheid om vˇˇr het printen de afbeelding te bekijken. Daar is ook een aanvinkhokje voor 'fit to page' of zoiets, waardoor het hele document ineens netjes op een A4-papier past.


-HOE DRUKKEN OF PRINTEN

De psd-documenten van Adobe Photoshop, dus zo'n document van 3 etiketten breed en 4 etiketten hoog, brand ik op een CD-romschijf die ik meeneem naar een kopiŰerwinkel. Daar print ik dan het benodigde aantal bladen uit, meestal 6. Op deze manier zien de etiketten er beter uit, vanwege de professionele apparatuur, en de inkt is watervast, dit in tegenstelling tot de inkt van onze printer thuis. Zo krijg je bij het drinken geen last van inktvlekken op je (vochtige) handen. Het papier waarop de etiketten worden gedrukt is doorgaans het normale kleurenprinterpapier. Als je de dikte kunt kiezen, kies dan gewoon het dunste papier, deze krult dan minder gemakkelijk van de fles los.

- HOE BEVESTIGEN

Hierover heb ik verschillende verhalen gelezen. Zelf heb ik alleen houtlijm met een kwastje gebruikt en later de Pritt-stift. Houtlijm werkt prima, maar het etiket gaat wel een beetje bobbelen bij het aanbrengen ervan. Het laat redelijk gemakkelijk los als het flesje een tijdje in water wordt geweekt. Pritt-stiften werken wat sneller en gemakkelijker en het papier gaat er niet van bobbelen. Ik strijk de rand van het etiket en een plekje ergens in het midden met de stift in en plak dan het etiket op de fles. Om het etiket er netjes op te krijgen zoek ik dan altijd het 'lijntje' op die in de lengte over de fles heen gaat. Dit is de naad waar de mal van de twee flessenhelften samenkomt. Tegen deze lijn plak ik dan het etiket, wat er dan mooi recht op komt. Let er ook op dat de hoogte gelijk is bij de flesjes. Pritt houdt goed, maar alleen als je de flessen binnenshuis opslaat. Flessen die bij mij op het balkon op consumptie wachtten raakten wel eens hun etiket kwijt.


- VERDER

Om inspiratie op te doen en om mooie motiefjes te kopieren kijk ik regelmatig op websites waarop bieretiketten tentoongesteld staan. Zie bijvoorbeeld http://www.beerlabels.com/ , http://www.beerlabels.dk/ , http://www.privatseite.com/bier.htm , http://members.fortunecity.co.uk/kristofdevos/breweriesaz.html , http://webserv.nhl.nl/~dijkk/teksten/startpagina_1.htm
De etiketten die leuk zijn om te parodieren of die leuke motieven of andere dingen bevatten sla ik op mijn harddisk op en gebruik/verander ik naar believen. Ouderwetse etiketten zijn vaak gemakkelijker aan te passen omdat deze qua grafische weergave eenvoudiger zijn.

Als je plaatjes wilt gebruiken is het mijns inziens verstandig om vereenvoudigde weergaven van voorstellingen te gebruiken. Een foto is vaak vierkant of heeft een storende achtergrond, en is in verkleinde vorm vaak amper herkenbaar. Als je een foto van een bepaald persoon op je etiket wilt, maak liever even speciaal nog een foto met een digitale camera met een witte muur o.i.d. op de achtergrond zodat het gezicht gemakkelijk te isoleren en te bewerken is.


Onderhand heb ik redelijk wat motieven van bieretiketten, zoals zegels, hop- en graanfiguren etc. verzameld. Ik zal eens kijken of ik deze kleine bestanden aan het forum kan toevoegen, indien Jacques het hiermee eens is. Ik ben ook wel benieuwd naar hoe anderen etiketten maken. Ik ben vooral ge´nteresseerd in software waarmee je letters en teksten gemakkelijk in bogen kunt aanbrengen, zoals bijvoorbeeld in de rand van een Heineken-etiket.

Groeten uit opnieuw besneeuwd Oslo

Eduard  samenvol

Huub Krekels:
Hallo medebrouwers,

Ik lees dat veel brouwers etiketten plakken met gebruik van een Pritstift. De lijm hiervan is echter niet zo gemakkelijk te verwijderen. De beste manier om je etiketten op je flesjes te plakken is gewoon een oud huismiddeltje. (lach niet) gewoon volle melk! Giet op een bord een beetje melk, leg het etiket er even op en plak het op het flesje. Succes verzekerd. Als je de etiketjes los wilt weken. Even in lauw water. KLAAR.!    :lessmile:


 :degroeten:

Huub.

Eduard:
Onderhand de plaatjes even opgezocht. Ze zijn niet zo klein als ik dacht, dus daarom heb ik ze maar op mijn eigen webplaats gezet. Dit is het adres: http://home.student.utwente.nl/e.mollenkamp/bier/Icoontjes/

Hieronder staan de plaatjes in .jpg-formaat. Als je de plaatjes in .tif wilt hebben kun je op bovenstaand webadres de .tif-bestanden downloaden. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, misschien wel aardig om een etiketje mee op te fleuren.


Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie