Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Giststarter: goed gegaan of niet?  (gelezen 10229 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #25 Gepost op: 03-03-2012 08:29 u »
Zie je nu wel, niet te vroeg panikeren, de natuur regelt het zelf wel.

Leuk ook weer dat ritueel om het waterslot er nu pas op te zetten. We doen zo ons best  ;D.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #26 Gepost op: 03-03-2012 09:05 u »
Het is weer zo'n mooi voorbeeld van het feit dat bij het brouwen geen wetten van Meden en Perzen gelden. Elke keer is het net een beetje anders. Bij elke gist is het ook een beetje anders. Dat maakt het schrijven van een cursus of een boek zo lastig.

Het verloop van het opkweken van deze gist komt nagenoeg overeen met mijn recente ervaringen.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #27 Gepost op: 03-03-2012 10:04 u »
En 3 uur later was hij uitvergist. Sorry dat ik net even lag te slapen. Ik heb hem nieuw voedsel gegeven maar daarover ga ik een nieuwe draad openen want ik ga een wat andere methode uitproberen dan gebruikelijk.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #28 Gepost op: 03-03-2012 10:09 u »
Het verloop van het opkweken van deze gist komt nagenoeg overeen met mijn recente ervaringen.

Het is een gist die inderdaad traag op gang komt. En de SVG is hooguit 74%.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #29 Gepost op: 04-03-2012 12:03 u »
Ik heb hem nieuw voedsel gegeven maar daarover ga ik een nieuwe draad openen want ik ga een wat andere methode uitproberen dan gebruikelijk.

De starter bijvoeden is best een goede tussenoptie; geeft wat meer gist in (bijna) hetzelfde volume, doe ik ook wel zo nu en dan.

Punt van aandacht is wel dat je wèl alcoholische fermentatie hebt, dus ook aan alcohol limieten zit.
Daardoor dus ook de negatieve effecten, die weer de groei belemmeren.
Voordeel is dat je geen gist weggooit met afgieten.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #30 Gepost op: 04-03-2012 13:28 u »
De starter bijvoeden is best een goede tussenoptie; geeft wat meer gist in (bijna) hetzelfde volume, doe ik ook wel zo nu en dan.

Punt van aandacht is wel dat je wèl alcoholische fermentatie hebt, dus ook aan alcohol limieten zit.
Daardoor dus ook de negatieve effecten, die weer de groei belemmeren.
Voordeel is dat je geen gist weggooit met afgieten.

Helemaal mee eens.
De stijging van het alcoholgehalte is een beperkend punt.
Daarentegen is het volgens mij een pluspunt dat je start SG na het bijvoeden laag blijft. Met een zekere SVG (hoewel die dan weer negatief beïnvloed zal worden door de alcohol) kun je dan misschien een lagere eind SG halen dan wanneer je zou beginnen met een hogere start SG. Dus ik denk dat het rendement iets hoger kan liggen.

Punt 1 is beslist waar, punt 2 misschien. Affijn het ligt nu in de koelkast te bezinken en het ziet er heel goed uit, hoewel de hoeveelheid gist in een erlenmeyer moeilijk te beoordelen valt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #31 Gepost op: 04-03-2012 14:07 u »
Je hebt een voordeel in de verminderde osmotische druk bij het begin van de opkweek, qua alcohol vorming (en dus de negatieve effecten) is het praktisch gelijk aan starterwort met een startSG van het totaal aan suikers.

Van starters met een hoger SG dan 1040 is bekend dat ze absoluut gezien meer gist opleveren, maar wel relatief minder.
Dezelfde hoeveelheid suikers bij 1040 (dus groter volume) geeft dan meer groei.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #32 Gepost op: 04-03-2012 16:43 u »
Het is een gist die inderdaad traag op gang komt. En de SVG is hooguit 74%.

Ik haalde de laatste keer 80,5%, met een 90% pilsmout 10% munchener wort.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #33 Gepost op: 04-03-2012 17:02 u »
Ik haalde de laatste keer 80,5%, met een 90% pilsmout 10% munchener wort.
Poeh!! Netjes!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #34 Gepost op: 04-03-2012 17:26 u »
Het is een gist die inderdaad traag op gang komt. En de SVG is hooguit 74%.

En ik zat met 87% pilsmout op 81,4%!

Daar had ik eerlijk gezegd niet op gerekend...

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #35 Gepost op: 04-03-2012 17:33 u »
Ja zeg, nu kan ik niet achterblijven en heb het nagekeken:
80% pilsmout, 10% Münchener en 10% suiker: start SG 1050, eind SG 1009: 82% !!! (+/- 2,5%)
Ik geef toe dat het niet helemaal eerlijk is, omdat er suiker bij zat.

Maar dan mag de Brouwmarkt toch wel eens het getalletje bijstellen.
http://www.Brouwmarkt.nl/biergist-Wyeast-type-czech-pilsner-2278-p-5004018.html

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #36 Gepost op: 04-03-2012 17:48 u »
Brouwmarkt bedenkt dat natuurlijk ook niet zelf. :)
Deze waarden komen van Wyeast zelf:
http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=34

Ik weet niet in wat voor wort ze dat meten, denk Congress wort.
Daarnaast zou dit ook de ware vergistingsgraad kunnen zijn ipv "onze" schijnbare vergistingsgraad. :)

(er staat nl.  attenuation ipv apparent attenuation)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.194
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Giststarter: goed gegaan of niet?
« Reactie #37 Gepost op: 04-03-2012 18:36 u »
Ze gebruiken voor het bepalen van de vergistingsgraad inderdaad congreswort.

De vergistingsgraad op de Wyeast site zijn schijnbare vergistingsgraden en geen werkelijke vergistingsgraden. De liggen veel lager.

Tags: giststarter