Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischen en rendement  (gelezen 2841 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cervisia

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 62
  • Land: nl
  • Het lekkerste bier is zelf gebrouwen bier!
Maischen en rendement
« Gepost op: 17-02-2012 19:13 u »
Hallo,

Heeft de lengte van het maischen veel invloed op het rendement.
Bijv: bij 62 graden 30 minuten levert een beter rendement op dan 20 minuten?
Heb wel de jodiumproef gedaan en deze is okÚ! Maar het rendement is laag.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.630
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischen en rendement
« Reactie #1 Gepost op: 17-02-2012 22:58 u »
Het rendement is afhankelijk van hele veel factoren. De duur van het maischen heeft invloed maar die is vrij beperkt. Langer maischen tussen de 60 en 70 ║C heeft vooral invloed op de vergistingsgraad.

Zie ook de tag brouwzaalrendement

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Maischen en rendement
« Reactie #2 Gepost op: 10-01-2013 13:09 u »
Juicht en Jubelt! Na een hele tijd een brouwzaalrendement van 79% te hebben gehad, is het nu opeens bijna 86%  :brouwen:

En tja, wat heb ik nu vandaag anders gedaan:

1) langer gemaischt. Ipv die sloddervossige 75 minuten die ik altijd deed, nu echt 90 minuten. Maar Jaques stelt hierboven dat dat weinig invloed op het rendement heeft (hetgeen ik me voor kan stellen)
2) de kookketel op het einde van het aflopen naar het gistvat goed schuin houden. Ik raak hier nog steeds 1,5 liter kwijt aan "losse" wort en aan wort opgenomen door de hopbellen. Ik wil de zaak niet gaan uitknijpen.

Mijn waterhoeveelheden, verdamping, verlies: het klopte deze keer allemaal precies: 26,25 liter in het gistvat zodat ik 25 liter bier in de flesjes krijg (gistkoek en verdamping reken ik 1,25 liter)

Hoera!  :hoera:

Offline JAVAL

  • Amateur Bierbrouwersgilde Geertruydenberg
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 390
  • Land: nl
  • Melk smaakt beter uit een bierglas!
Re: Maischen en rendement
« Reactie #3 Gepost op: 10-01-2013 14:03 u »
12345,
kun je ook aangeven hoeveel kg mout je hebt gebruikt en hoeveel liter maisch- en spoelwater? En hoe hoog was het begin SG?
Jaap

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Maischen en rendement
« Reactie #4 Gepost op: 10-01-2013 14:45 u »
12345,
kun je ook aangeven hoeveel kg mout je hebt gebruikt en hoeveel liter maisch- en spoelwater? En hoe hoog was het begin SG?
Jaap

25,4 l maischwater
17 Spoelwater

In kookketel: 34 l
Na koken: 29,3 l
Na Koelen: 28 l
Verlies hop: 26,5 l in gistvat

Mout (totaal) 7,841  kg *
Totaal extract 5,089 kg

Start SG = 1070

Brouwzaalrendement volgens BrouwHulp 85,9 %

*4562 pils
 1086 munchen
  724 kara kristal 120
  724 melanoide
   72 chocolade
   72 zwartemout   

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Maischen en rendement
« Reactie #5 Gepost op: 10-01-2013 20:25 u »
Mijn waterhoeveelheden, verdamping, verlies: het klopte deze keer allemaal precies: 26,25 liter in het gistvat zodat ik 25 liter bier in de flesjes krijg (gistkoek en verdamping reken ik 1,25 liter)

Ofwel; je had je verliezen niet op orde? ;)
Gefeliciteerd! :duimop: