Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Robin's fornuis RIMS  (gelezen 14982 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Robin's fornuis RIMS
« Gepost op: 15-02-2012 21:46 u »
Ik heb al een HERMS en een éénpans-installatie, waarvan ik de laatste tijd eigenlijk alleen die laatste gebruik.
Hiermee is ook wel te RIMS-en, ik heb een pompje en terugloop, maar dan nog zit ik met een probleem:

Het vermogen van ons elektisch fornuis is vrij beperkt. Wel genoeg om het te laten koken, maar de opwarmtijd tot koken is erg lang.
Wanneer ik na het maischen dus hevelfiter, koelt het wort af tot een graad of 50. Het duurt daarna wel 1,5 - 2 uur voor het aan de kook is! :o

Daar valt dus wel wat tijdswinst te behalen! :D

Als ik nu van het uitmaischen meteen door zou kunnen gaan naar koken (tijdens het filteren/spoelen) zou dat flink schelen.
Vandaar de binnenpan RIMS!

Ik heb het op de volgende manier aangepakt:
Voor mijn 13 L pan heb ik een binnenpan van 9 L gekocht, hierin een paar gaten geboord en van forumlid Anton een filterplaat op maat gekocht.
In de grotere pan zet ik de hevelfilter, en recirculeer via mijn pompje (geknepen) terug in de kleinere pan. Voilà!

Foto's:






Het mooie is dat er bij de filterplaat van Anton een stevig rooster geleverd wordt, dat als "spacer" tussen het filterplaat en de bodem ligt.
Ik ga alleen nog een houten constructie bouwen, waarmee ik de binnenpan op verschillende hoogtes in de buitenpan kan ophangen.
:)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hieronymus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • "Dörst" dat brouw ik!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #1 Gepost op: 15-02-2012 21:51 u »
Ha Robin,
We hadden al eens over het idee gesproken, leuk nu ook de plaatjes te zien 8)  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.863
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #2 Gepost op: 15-02-2012 22:06 u »
Leuk! Ga je in de buitenpan een kraan maken voor de pomp? Ik neem aan dat de filterplaat nog een rand krijgt van siliconen, of sluit dit voldoende af zo? Er lijken wat grote kieren aanwezig te zijn.

Ik heb in het verleden wel es ge-minimaischt in een pasta pan. Plastic-folie langs de zijkant van de filterpan en dan langzaam de pan omhoog trekken. Een beetje het walhalla principe, ik heb er nog een 3e prijs mee gewonnen op het bokbierfestival ook!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #3 Gepost op: 15-02-2012 22:13 u »
Leuk! Ga je in de buitenpan een kraan maken voor de pomp?
Nope! Die wil ik nog heel houden voor normaal brouwen.
Citaat
Ik neem aan dat de filterplaat nog een rand krijgt van siliconen, of sluit dit voldoende af zo? Er lijken wat grote kieren aanwezig te zijn.
Ik ga het eerst zo proberen, maar hou die optie zeker nog achter de hand. Het lijk me nog niet echt nodig.

Citaat
Ik heb in het verleden wel es ge-minimaischt in een pasta pan. Plastic-folie langs de zijkant van de filterpan en dan langzaam de pan omhoog trekken. Een beetje het walhalla principe, ik heb er nog een 3e prijs mee gewonnen op het bokbierfestival ook!

Mooi!
Het idee achter de houten stelling is dat ik de binnenpan (net) niet uit de vloeistof haal. Dit om kletteren (met bijbehorende oxidatie) te voorkomen.
:)

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #4 Gepost op: 15-02-2012 22:15 u »
Een goed idee. Hoe meer ik heb nagedacht over een thuisbrouwsysteem, hoe meer ik op dit soort ideeën terecht kom. Ik heb een binnenpan van 9L voorzien van 4 mm gaatjes en heb vier stelbouten gebruikt als pootjes (wat jij spacers noemt).

Misschien zou je zelfs een mechaniekje kunnen verzinnen dat je de binnenpan boven de buitenpan kan hangen. Op die manier kan je spoelen tot je je niveau hebt gehaald.  Door bijvoorbeeld streepjes te zetten in de binnenrand van je buitenpan en dat te volgen.

Waar ik zeker nieuwsgierig naar ben, is hoe je dat pompje gebruikt.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.863
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #5 Gepost op: 15-02-2012 22:47 u »
Waar ik zeker nieuwsgierig naar ben, is hoe je dat pompje gebruikt.

Ja, vertel es Robin. Is het een dompelpompje, of hevel je en gebruik je daarbij een pomp?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #6 Gepost op: 15-02-2012 23:25 u »
Ziet er goed uit. Altijd leuk om dit soort innovaties te zien.

Maar is het geen idee om de pan op een gasbrander te zetten zodat het opwarmen sneller gaat?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #7 Gepost op: 16-02-2012 07:43 u »
Ja, vertel es Robin. Is het een dompelpompje, of hevel je en gebruik je daarbij een pomp?

Dat is "gewoon" mijn MD10, die sluit ik aan aan het hevelfilter. :)
Hij stroomt wel te snel, vandaar dat ik en afknijp.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #8 Gepost op: 16-02-2012 08:12 u »
Maar is het geen idee om de pan op een gasbrander te zetten zodat het opwarmen sneller gaat?

Wel overwogen, maar de enige brander met voldoende vermogen, is die van mijn HERMS.
Dat is dan weer een 8 kW brander op flessengas.

Die heeft een paar nadelen:
- hij zit semi-vast in mijn HERMS stelling
- het is een brander zonder brandbeveiliging, die gebruik ik liever alleen buiten of in mijn open schuurtje.
Aangezien ik al op het fornuis maisch, heb ik geen zin om daarna voor het koken naar buiten te gaan. Ook is dat minder comfortabel in deze jaargetijden. ;)

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #9 Gepost op: 16-02-2012 08:57 u »
Mooie oplossing.
Ik heb ondanks een wokbrander van 4,2 KW ook moeite om op kooktemperatuur te komen (45 L emaille pan).
Bij mij helpt het om de bovenkant deels af te sluiten zodat niet alle warmte verdwijnt.
Sterker nog, als ik het niet doe dan blijft de temperatuur op 90 graden hangen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #10 Gepost op: 16-02-2012 09:24 u »
Koken met deksel op een (aardige) kier is inderdaad al een vereiste. ;)

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #11 Gepost op: 16-02-2012 10:15 u »
Mooie constructie zo! Erg inventief! Zelf vind ik het jammer dat je met deze methode toch moet pompen (en die dus schoonmaken :))  Ook het bostel eruit halen lijkt me nog wel wat geklieder (lekkende onderkant en zo), of valt dat allemaal wel mee?

Als je ipv een kleinere pan, een evengrote had gekocht, had je toch ook na het filteren meteen kunnen gaan koken? Het komt dan met 70-75 graden in de kookpan. Met de plaat aan en met een goed afgeknepen straal kookt dat zo.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #12 Gepost op: 16-02-2012 10:25 u »
Mooi systeem! Houd ons vooral ook op de hoogte over hoe hij in de praktijk werkt en waar je tegenaan loopt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #13 Gepost op: 16-02-2012 13:11 u »
Mooie constructie zo! Erg inventief! Zelf vind ik het jammer dat je met deze methode toch moet pompen (en die dus schoonmaken :))  Ook het bostel eruit halen lijkt me nog wel wat geklieder (lekkende onderkant en zo), of valt dat allemaal wel mee?

Die pomp valt reuze mee inderdaad, die gebruik ik nu ook al en is simpel schoon te spoelen. :)

Citaat
Als je ipv een kleinere pan, een evengrote had gekocht, had je toch ook na het filteren meteen kunnen gaan koken? Het komt dan met 70-75 graden in de kookpan. Met de plaat aan en met een goed afgeknepen straal kookt dat zo.

Had misschien ook gekund, maar dan had ik weer een stelling moeten maken zodat die pan hoger staat dan de pan op vuur (evt kratje oid), en dat op het aanrecht. Leek me minder makkelijk.
Voordeel hiervan is dat hij rustig volledig leeg kan lopen terwijl hij boven de grotere hangt. Ook lijk ik nu minder hevelverlies te hebben (watertests).

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #14 Gepost op: 16-02-2012 13:16 u »
Die pomp valt reuze mee inderdaad, die gebruik ik nu ook al en is simpel schoon te spoelen. :)

Had misschien ook gekund, maar dan had ik weer een stelling moeten maken zodat die pan hoger staat dan de pan op vuur (evt kratje oid), en dat op het aanrecht. Leek me minder makkelijk.
Voordeel hiervan is dat hij rustig volledig leeg kan lopen terwijl hij boven de grotere hangt. Ook lijk ik nu minder hevelverlies te hebben (watertests).

Klinkt veelbelovend! Wij stapelen inderdaad altijd 2 kratjes met het hevelen. Ik ben ook wel benieuwd hoe een en ander er uit ziet met houten stellage, je pomp etc. etc.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #15 Gepost op: 20-02-2012 17:22 u »
Dit is mijn stelling totnogtoe, ik vond in mijn schuurtje een fietslift!
Mocht dit niet (stabiel) werken, dan kan ik nog altijd mijn originele 2-traps stelling maken. :)


Morgen eens testbrouwen!
 :brouwen:

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #16 Gepost op: 20-02-2012 17:49 u »
Cool!  ;D

Je had ook gewoon 2 latjes op je onderste pan kunnen leggen natuurlijk..
Je noemde oxidatie als probleem, maar dat kook je er toch allemaal uit.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #17 Gepost op: 20-02-2012 17:54 u »
Ja, maar waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? ;) ;D

Punt voor deze constructie is dat de bovenste pan langzaam kan leeglopen, terwijl hij nog niet uit de vloeistof is. Dit om kletteren te voorkomen. Misschien zou dat kletteren ook wel meevallen, maar ik had deze mogelijkheid. :)

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #18 Gepost op: 20-02-2012 18:22 u »
Je kunt er beter wel voor zorgen dat de rechterpoot niet op je kookplaat rust, als die knapt ben je een paar honderd euro lichter voor een nieuwe.
Wel mooi bedacht zo met die fietstakel.

Offline Dieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #19 Gepost op: 20-02-2012 18:22 u »
Dit is mijn stelling totnogtoe, ik vond in mijn schuurtje een fietslift!
Mocht dit niet (stabiel) werken, dan kan ik nog altijd mijn originele 2-traps stelling maken. :)


Morgen eens testbrouwen!
 :brouwen:

Zet maar niet per ongeluk de verkeerde kookplaat op ..:) ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #20 Gepost op: 20-02-2012 18:28 u »
Ik vind het mooi, een portaalkraan om een pan op te tillen. ;D
Niets mooier dan bouwen om te brouwen, dat levert de meest creatieve momenten.

Bert

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 379
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #21 Gepost op: 20-02-2012 19:32 u »
Ziet er leuk uit! Aardige stellage, maar inderdaad pas op je kookplaat... Iets langer liggertje gebruiken en je ben klaar...

Ben benieuwd naar je brouw verslag!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #22 Gepost op: 20-02-2012 21:58 u »
Je noemde oxidatie als probleem, maar dat kook je er toch allemaal uit.

Nee! De zuurstof verbindt zich met de moutbestanddelen en die kook je niet uit.

Het kan niet vaak genoeg herhaalt worden: oxidatie hoor je gedurende het gehele brouwproces zo veel mogelijk voorkomen. De enige uitzondering is het beluchten van het wort na het koelen. En ook daar is men tegenwoordig voorzichtig mee.
Bij de jaarlijkse wedstrijd van De Roerstok kwam ik weer een paar geoxideerde bieren tegen. Andere proevers merkten dat er smaakafwijking was zonder dat ze die konden benoemen. Jammer want meestal is oxidatie door simpele maatregelen te voorkomen.

Een panliftje is daarom een uitstekend idee.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #23 Gepost op: 20-02-2012 22:36 u »
Zojuist nog ff een terugloopje in elkaar gefröbelt:

De terugloop komt met de uitlopen onder de vloeistofspiegel in het beslag te hangen.
De siliconenslang schuif ik zo op het middelste pijpje. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.558
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #24 Gepost op: 20-02-2012 23:59 u »
Dit om kletteren te voorkomen.

Je moest eens weten hoeveel er gekletterd wordt in proffesionele installaties... en zonder oxidatie in de bieren uit die brouwerijen.... ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #25 Gepost op: 21-02-2012 00:07 u »
Dat weet ik wel, maar dat maakt me niet uit. Ik proef regelmatig voortijdige oxidatie bij bieren van commercielen.
Als ik met een simpele ingreep op een dergelijk punt iets kan verbeteren, waarom dan laten?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #26 Gepost op: 21-02-2012 00:10 u »
Je moest eens weten hoeveel er gekletterd wordt in proff. installaties...en zonder oxidatie in de bieren uit die brouwerijen.... ;)

Zonder oxidatie??? Waar koop je die dan? Niet bij de bierwinkels hier in de buurt!

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #27 Gepost op: 21-02-2012 00:11 u »
Zojuist nog ff een terugloopje in elkaar gefröbelt:

De terugloop komt met de uitlopen onder de vloeistofspiegel in het beslag te hangen.
De siliconenslang schuif ik zo op het middelste pijpje. :)

Soldeer je de onderdeeltjes nog aan elkaar? Of ben je niet bang dat je ze uit de maisch moet vissen  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #28 Gepost op: 21-02-2012 08:23 u »
Je moest eens weten hoeveel er gekletterd wordt in professionele installaties... en zonder oxidatie in de bieren uit die brouwerijen.... ;)

Dat dit zonder oxidatie is durf ik te betwijfelen. Je zou het verschil eens moeten proeven tussen bier dat men heeft laten kletteren en niet laten kletteren. En de verschillen in de loop van de tijd steeds moeten evalueren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #29 Gepost op: 21-02-2012 11:01 u »
Soldeer je de onderdeeltjes nog aan elkaar? Of ben je niet bang dat je ze uit de maisch moet vissen  ;)

De losse delen zitten in elkaar geklemd door vantevoren de openingen zeer minimaal samen te knijpen.
Het zit stevig in elkaar zo en ik ben niet bang dat het losraakt. Zo wel, dan zien we dat straks! :)

Voordat dit een kletteren vs. oxidatie topic wordt; het liftje is ook om andere redenen handig.
Zo kan je bijvoorbeeld spelen met het hoogteverschil tijdens maischen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #30 Gepost op: 21-02-2012 14:54 u »
Het was ff prutsen om em aan de praat te krijgen, maar hij loopt.
Ook de temperatuur offset tussen beide pannen was even aftasten en instellen.

Grappig om te zien hoe de stroomsnelheid door het filterbed toeneemt met de temperatuur.

Gelukkig was de hoogte van de kleine pan instelbaar zodat ik een goede hoogte heb kunnen aanhouden voor voldoende flow. :)

Fotooke:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #31 Gepost op: 21-02-2012 16:42 u »
Zo!
Ik heb vanaf 75 ºC gefilterd/gespoeld en hij is nu na een uur aan de kook.
Nog steeds niet razendsnel, maar wel een duidelijke winst. :)

Een ander winstpunt is mijn rendement, die is ineens met 10 procentpunten gestegen...? :o

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #32 Gepost op: 21-02-2012 19:57 u »
Mooi systeempje!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #33 Gepost op: 21-02-2012 20:26 u »
Thnx!
Het brouwsel in kwestie, vienna, staat inmiddels geënt en wel te koelen in de gistkoelkast. :)
Ik kon tot 15 ºC koelen met mijn koelspiraal, daar is een tegenstroomkoeler wel beter voor.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.796
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #34 Gepost op: 21-02-2012 22:28 u »
Grappig om te zien hoe de stroomsnelheid door het filterbed toeneemt met de temperatuur.

Leuk dat je dit constateert. Een mooi bewijs dat het zinvol is de temperatuur te verhogen ten behoeve van het filteren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #35 Gepost op: 21-02-2012 22:36 u »
Dat waarschijnlijk ook, al had ik meer het verband gezocht met verstijfseling en zetmeelafbraak.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #36 Gepost op: 21-02-2012 22:59 u »
Leuke installatie  :biersmile:
Het schoonmaken zal ook wel een fluitje van een cent zijn  ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #37 Gepost op: 22-02-2012 08:32 u »
Dat ging inderdaad wel makkelijk.
Voor dit eerste brouwsel is het in ieder geval goed bevallen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #38 Gepost op: 22-02-2012 09:48 u »
Ziet er mooi uit Robin. Ik zou nog wel een schuin latje timmeren of schroeven tussen de lat die op je fornuis ligt en de lat die rechtop staat. Daarmee wordt het geheel veel steviger.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #39 Gepost op: 22-02-2012 11:21 u »
Goed punt, ik was ook van plan wat hoekijzertjes te plaatsen. :)

Offline Dieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #40 Gepost op: 22-02-2012 11:46 u »
Hoi Robin ,

Ik heb een vraagje: meet je de temp in de bovenste of de onderste ketel?
En je knijpt die slang af zonder dat er een bypass op je pomp staat?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #41 Gepost op: 22-02-2012 11:54 u »
Mooie innovatie, hoor. Nu nog de slangen inkorten.  ;)

Trouwens, als de pomp uitslaat of het debiet te klein wordt, dan loopt het wort over de rand van de buitenste pan, toch? Kan de binnenste pan niet dieper om dat te voorkomen?

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #42 Gepost op: 22-02-2012 11:55 u »
Ik dacht net de andere kant op. Hoe voorkom je dat je pomp droog loopt, moet je daar een soort vlottersysteem voor bedenken?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #43 Gepost op: 22-02-2012 13:01 u »
Handig he zo'n Action aan/uit steker voor je pomp. Laatst ook een paar gekocht voor iets van EUR 0,89 per stuk dacht ik.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #44 Gepost op: 22-02-2012 20:08 u »
Ik heb een vraagje: meet je de temp in de bovenste of de onderste ketel ?
En je knijpt die slang af zonder dat er een bypass op je pomp staat ?

Heb in beide gemeten en kwam tot een offset van 2 ºC. Daarop heb ik besloten op de onderste pan te sturen, net zoals ik gewoon was bij mijn HERMS.
Ik knijp inderdaad de pomp af zonder bijpass, geen probleem bij een magneetgekoppelde centrifugaalpomp.

Trouwens, als de pomp uitslaat of het debiet te klein wordt, dan loopt het wort over de rand van de buitenste pan, toch? Kan de binnenste pan niet dieper om dat te voorkomen?

Het niveau in de onderste pan is een stuk onder de rand, komt praktisch overeen met de bodem van de binnenpan.
Het is inderdaad wel afstemmen op elkaar, wanneer je teveel water in het systeem stopt, kan je problemen krijgen.

Hoe voorkom je dat je pomp droog loopt, moet je daar een soort vlottersysteem voor bedenken?

Ik pas de stroomsnelheid van de pomp aan op het debiet door het filterbed, met die lijmklem.
In het begin heb ik wat met de aan-/uitschakelaar gespeeld, maar dat is te grof. Ook krijg je dan het probleem dat wanneer de pomp uit staat, het wort via de pomp terughevelt naar de onderste pan. Mijn terugloop zit namelijk net onder de vloeistofspiegel.

Handig he zo'n Action aan/uit steker voor je pomp. Laatst ook een paar gekocht voor iets van EUR 0,89 per stuk dacht ik.

Super inderdaad! :duimop:
Vooral voor "handige" mensen zoals ik! ;)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #45 Gepost op: 18-07-2012 09:26 u »
Robin,

Nu 5 maanden later, gebruik je deze opstelling nog (ongewijzigd)? Bevalt nog steeds?

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #46 Gepost op: 18-07-2012 16:28 u »
Ik heb em helaas maar één keer gebruikt.

Aan de ene kant ligt dat eraan dat ik lang niet meer zo vaak brouw als dat ik zou willen, aan de andere kant heb ik de "simpelere" oplossing van Ronald_ opgepakt.
Sinds dit brouwsel nog maar 1x gebrouwen. :(

Er zaten wat beperkingen aan dit systeem:
-de stroombalans
- het formaat vd inzetmaischpan (10 L)

Punt 1 valt mee te werken wanneer je er wat mee speelt.
Punt 2 beperkt de range van bieren die te brouwen is.

Daarom heb ik een extra pan van 20 L erbij gehaald als kookpan. In de originele maischpan van 13,5 L recirculeer ik aan het einde vd maisch.
Tijdens het filteren/spoelen staat de nieuwe kookpan al direct op het vuur en de maischpan ernaast op een kratje. Pomp blijft ertussen, werkt ook erg fijn! :)
Het afkoelen is hiermee ook erg beperkt en daar was het me om te doen.

Ik ben wel van plan de inzetpan te blijven gebruiken voor het maken van kleine hoeveelheden starterwort.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Robin's fornuis RIMS
« Reactie #47 Gepost op: 18-07-2012 18:04 u »
Dank je.

Jammer dat je'm maar een keer hebt gebruikt.

s7.

Tags: herms/rims