Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Navergisting gaat maar door  (gelezen 3380 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 535
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Navergisting gaat maar door
« Gepost op: 11-02-2012 12:23 u »
Moi,

8-1 een Iers rood gebrouwen, kwam op 1048 uit. Vergist met Wyeast 1084 Irish Ale. Op 15-1 overgeheveld naar mandfles bij 1015. Staat nu echter nog steeds te bluppen, ongeveer 2 x per minuut. SG nu 1014, maar dat is al minstens 2 weken zo. Wel zit er nu al veel koolzuur in het bier. Bij het vullen van het maatglas zit er al schuim op het bier en als ik de "dobber"een paar x op en neer beweeg, komt er weer koolzuur vrij en schuim. De geur en de smaak is niets mis mee. Het bier is ook mooi helder.  Misschien te vroeg overgeheveld en te zuinig geweest en is er bij het overhevelen te veel gist in de mandfles gekomen. Moet ik nu nog langer wachten? nog 1 x overhevelen en dan proberen om geen gist uit de mandfles mee te krijgen? Kan ik nu gaan bottelen? ???


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.944
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: navergisting gaat maar door
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2012 12:30 u »
Even een rekensom gemaakt: de Irish ale heeft een vergistingsgraad van 71 tot 75%. Met 1048 tot 1014 zit je op 70,8%. Niet slecht dus. Als dit al 2 weken duurt, zou ik het bottelen met ongeveer 5 gram suiker per liter. Die koolzuur zul je vrijwel altijd zien in het maatglas.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: navergisting gaat maar door
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2012 13:53 u »
Je moet even over langere tijd naar het bubbelen kijken/luisteren. Ik ben er ook een keer ingetrapt: gistvat stond in de koelkast en ik hoorde nog steeds bubbelen hoewel de SG niet meer zakte. Bleek hij alleen maar te bubbelen als de koelkast uitstond: dan liep de temperatuur in de kast op, zette het gas in het vat uit en kwamen er bubbels. Het is zelfs mogelijk bubbels te horen als de kast koelt: dan krimpt het gas in het vat en krijg je bubbels de andere kant op.  ;D

Verder helemaal eens met Gerb hierboven.

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 535
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #3 Gepost op: 12-02-2012 00:01 u »
Bedankt, ga morgen bottelen. Het waterslot blupt de gehele dag door, fles staat nu al een week in de woonkamer en ook als de temperatuur gelijk is, gaat het door. Snap het niet, maar ga maar af op de SG-metingen, die blijven gelijk. ???

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #4 Gepost op: 12-02-2012 09:53 u »
Snap het niet, maar ga maar af op de SG-metingen, die blijven gelijk. ???

Infectie?
Heb je het bier al geproefd?

Bert

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 535
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #5 Gepost op: 12-02-2012 11:44 u »
Infectie?
Heb je het bier al geproefd?

Bert

Ruikt en smaakt volgens mij wel goed, 5e x dit bier, 2 x 1084, redelijk bitter, maar vorige brouwsels ook en na gisting op fles en rijpen toen prima van smaak

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #6 Gepost op: 12-02-2012 11:53 u »
Ruikt en smaakt volgens mij wel goed, 5e x dit bier, 2 x 1084, redelijk bitter, maar vorige brouwsels ook en na gisting op fles en rijpen toen prima van smaak

Niks mis met het bier dus.
Als het SG nu nog steeds 1014 is, dan zou ik bottelen.

Bert

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 535
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #7 Gepost op: 12-02-2012 12:02 u »
Kratjes staan al klaar ;)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2012 12:11 u »
Bedankt, ga morgen bottelen. Het waterslot blupt de gehele dag door, fles staat nu al een week in de woonkamer en ook als de temperatuur gelijk is, gaat het door. Snap het niet, maar ga maar af op de SG-metingen, die blijven gelijk. ???

Toch misschien nog eens naar kijken? In een kamer is de temperatuur niet gelijk. De verwarming springt af en aan en dat scheelt gauw een graad. Een nauwkeurige thermometer laat dat ook zien. Verder heb je bubbels naar buiten toe en naar binnen toe. Ik kom er nog eens op terug omdat het anders heel moeilijk te begrijpen is dat je waterslot blijft bubbelen en je SG al een hele tijd constant is.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.735
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #9 Gepost op: 12-02-2012 13:23 u »
Ik kom er nog eens op terug omdat het anders heel moeilijk te begrijpen is dat je waterslot blijft bubbelen en je SG al een hele tijd constant is.

Komt wel meer voor. De nagisting die kan zo gering zijn dat je geen daling van het SG meet. Ondertussen wordt er wel een klein beetje koolzuurgas gevormd waardoor het waterslot nog steeds een beetje werkt. Daarom moet je ook altijd kijken naar de daling van het SG in combinatie met het waterslot. Als een bier een hele week bij kamertemperatuur staat zonder noemenswaardige daling van het SG kun je bottelen ook al blupt zo nu en dan nog het waterslot.

Offline guuz

  • Groningsch Bier- en Wijnmakersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 535
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #10 Gepost op: 12-02-2012 13:49 u »
Komt wel meer voor. De nagisting die kan zo gering zijn dat je geen daling van het SG meet. Ondertussen wordt er wel een klein beetje koolzuurgas gevormd waardoor het waterslot nog steeds een beetje werkt. Daarom moet je ook altijd kijken naar de daling van het SG in combinatie met het waterslot. Als een bier een hele week bij kamertemperatuur staat zonder noemenswaardige daling van het SG kun je bottelen ook al blupt zo nu en dan nog het waterslot.

Ga ik zo doen, zal wat voorzichtig zijn met de hoeveelheid bottelsuiker ;D

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.735
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergisting gaat maar door
« Reactie #11 Gepost op: 12-02-2012 15:21 u »
Ga ik zo doen, zal wat voorzichtig zijn met de hoeveelheid bottelsuiker ;D

Dat is sowieso een goed idee.

Tags: