Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te koud klaren?  (gelezen 8967 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline CO2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Bier: een mooie symbiose tussen mens en gist.
Te koud klaren?
« Gepost op: 31-01-2012 10:23 u »
Hoi,

Bij gebrek aan klimaatkast, staat mijn blondbier nu te klaren in de schuur. En het wordt maar kouder en kouder buiten (en in de schuur natuurlijk).
Nu begin ik me af te vragen: kan de temperatuur ook te laag worden voor het klaren? Is er een optimale temperatuur?

gr. Sjaak

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2012 11:07 u »
Optimaal is zo koud mogelijk zonder te bevriezen.


Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: te koud klaren?
« Reactie #2 Gepost op: 31-01-2012 11:09 u »
Onder nul ga je sowieso een probleem krijgen :-)

Maar ik denk dat veel lager dan een graad of vijf zes toch niet ideaal is.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #3 Gepost op: 31-01-2012 11:44 u »

Het kan als je maar gist gebruikt bij het bottelen.


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #4 Gepost op: 31-01-2012 13:17 u »
Maar ik denk dat veel lager dan een graad of vijf zes toch niet ideaal is.
Want?

Offline Dieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: te koud klaren?
« Reactie #5 Gepost op: 31-01-2012 13:21 u »
Volgens wat wij vernomen hebben is het van een graad of 3° tot 6°  ideaal...? :weetniet:

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #6 Gepost op: 31-01-2012 14:37 u »
Bij welke temperatuur kun je het bier best binnenhalen dan? Met andere woorden bij hoeveel graden vorst ontstaan er problemen?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: te koud klaren?
« Reactie #7 Gepost op: 31-01-2012 14:55 u »
Bij welke temperatuur kun je het bier best binnenhalen dan? Met andere woorden bij hoeveel graden vorst ontstaan er problemen?

Misschien heb je hier iets aan?

Bier zal pas een paar graden onder 0 bevriezen (zie tabel in de link). Maar het lijkt mij dat er met deze kou wel een kamertje in huis is waar het nu ook tamelijk koud is en daar zou ik het neerzetten tijdens deze horrorwinter ...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #8 Gepost op: 31-01-2012 14:58 u »
Bij welke temperatuur kun je het bier best binnenhalen dan? Met andere woorden bij hoeveel graden vorst ontstaan er problemen?

Bier bewaren bij vorst is een andere kwestie. Offtopic dus.
Deze topic gaat over de ideale lagerings-temperatuur.

Ik meen dat het een graad per alcohol-procent is.
Pils gaat eraan bij -5, en een Rochefort bij -12 in de schuur.
Dan moet het toch wel flink vriezen buiten.





Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.060
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #9 Gepost op: 31-01-2012 22:46 u »
Onder nul ga je sowieso een probleem krijgen :-)

Er zijn brouwerijen die lageren bij -1 tot -2 ºC. Dat is dus niet zo'n probleem. Het bier moet niet bevriezen. Veel lager kun je niet.

Offline CO2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Bier: een mooie symbiose tussen mens en gist.
Re: Te koud klaren?
« Reactie #10 Gepost op: 01-02-2012 09:44 u »
Inmiddels is het -5 in de schuur. Het bier is nog steeds niet bevroren. Toch maar een kacheltje aangezet  ;)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Te koud klaren?
« Reactie #11 Gepost op: 01-02-2012 09:54 u »
BrouwHulp rekent het vriespunt van een bier voor je uit. Dus als je met wat meer zekerheid wilt weten tot hoe koud je kunt gaan kun je je bier invoeren in BrouwHulp.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 409
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: te koud klaren?
« Reactie #12 Gepost op: 01-02-2012 11:53 u »



Pils gaat eraan bij -5, en een Rochefort bij -12 in de schuur.
Dan moet het toch wel flink vriezen buiten.
Maar zoals je weet gaat het geleidelijk. Na drie dagen is het daar (als het zo hard  blijft vriezen) toch ook min 10 min 11. Ik heb mijn bier in de vorstvrije ruimte gezet.
 :degroeten:
Auke

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: te koud klaren?
« Reactie #13 Gepost op: 01-02-2012 12:42 u »
Maar zoals je weet gaat het geleidelijk. Na drie dagen is het daar (als het zo hard  blijft vriezen) toch ook min 10 min 11. Ik heb mijn bier in de vorstvrije ruimte gezet.
 :degroeten:
Auke

Ik begin 'm ook te knijpen.
Vanmiddag gaat er een elektrische kachel de schuur in.
500 Watt is naar mijn inziens ruim voldoende.


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Te koud klaren?
« Reactie #14 Gepost op: 01-02-2012 14:52 u »
Ik heb ooit, heeeel lang geleden eens iets op de TV gezien. Die gasten lieten het bier expres voor een deel bevriezen en een deel lieten ze vloeibaar. Ze zeiden toen dat het vloeibare deel extra sterk was. Ik weet niet of dat ook echt zo is, maar, Hopmans,  ik zou dat kacheltje maar uittrekken  :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Te koud klaren?
« Reactie #15 Gepost op: 01-02-2012 15:02 u »
Ik heb ooit, heeeel lang geleden eens iets op de TV gezien. Die gasten lieten het bier expres voor een deel bevriezen en een deel lieten ze vloeibaar. Ze zeiden toen dat het vloeibare deel extra sterk was. Ik weet niet of dat ook echt zo is, maar, Hopmans,  ik zou dat kacheltje maar uittrekken  :degroeten:

Dat klopt. Zat is nou Eisbier. Wordt toegepast bij de Eisbock.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Te koud klaren?
« Reactie #16 Gepost op: 01-02-2012 15:09 u »
Dat klopt. Zat is nou Eisbier. Wordt toegepast bij de Eisbock.

Hoppie!!! Je kunt
1) Eisbock maken
2) en tegelijkertijd op de stroom besparen!!   ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Te koud klaren?
« Reactie #17 Gepost op: 01-02-2012 17:38 u »
Dat zou inderdaad kunnen, maar het zit al in flesjes.
Het zal zeker een helder biertje worden.
 ;)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Te koud klaren?
« Reactie #18 Gepost op: 01-02-2012 17:49 u »
Dat zou inderdaad kunnen, maar het zit al in flesjes.
Het zal zeker een helder biertje worden.
 ;)

In de flesjes lukt het volgens mij ook. Dan moet je het voor de helft of zo laten bevriezen en dan afgieten. Of je daarna weer opnieuw moet hergisten, weet ik niet. Misschien lukt het ook wel om een groot deel van de batch in een keer op te drinken?  :dansen: Ik probeer maar te helpen...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Te koud klaren?
« Reactie #19 Gepost op: 01-02-2012 20:59 u »
In flesjes knappen je flesjes. Water zet immers uit bij bevriezing. :)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Te koud klaren?
« Reactie #20 Gepost op: 01-02-2012 21:13 u »
Je moet er ook bijblijven. Volgens mij is het niet gemakkelijk maar wel mogelijk. Zo gauw er een dikke laag ijs op begint te drijven moet je afgieten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet heb uitgeprobeerd...

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Te koud klaren?
« Reactie #21 Gepost op: 01-02-2012 21:28 u »
Citaat
Zo gauw er een dikke laag ijs op begint te drijven moet je afgieten.

Ik heb eens een fles appelkorn in de vriezer vergeten, enkele dagen later zaten er ijsbrokjes in, deze lagen echter op de bodem...
Ingeschud en geproefd, duidelijk veel sterker geworden, alleen zo'n raar gezicht die ijsklontjes op de bodem in je glas.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Te koud klaren?
« Reactie #22 Gepost op: 01-02-2012 21:41 u »
In de flesjes lukt het volgens mij ook. Dan moet je het voor de helft of zo laten bevriezen en dan afgieten. Of je daarna weer opnieuw moet hergisten, weet ik niet. Misschien lukt het ook wel om een groot deel van de batch in een keer op te drinken?  :dansen: Ik probeer maar te helpen ...

Te helpen? Dat sla ik niet af.
 ;)


Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.945
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te koud klaren?
« Reactie #23 Gepost op: 12-02-2012 23:21 u »
BrouwHulp rekent het vriespunt van een bier voor je uit. Dus als je met wat meer zekerheid wilt weten tot hoe koud je kunt gaan kun je je bier invoeren in BrouwHulp.

Leuk en aardig (Deze berekening zit ook in BrouwVisie) maar in de praktijk klopt die voor geen meter. Een bier van 10% alc zou tot -2,5°C kunnen, maar met deze vorst (-10°C en meer) is mijn avec les bon veux (10% alc) nog steeds niet bevroren.... ::)

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 229
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Te koud klaren?
« Reactie #24 Gepost op: 12-02-2012 23:32 u »
Leuk en aardig (Deze berekening zit ook in BrouwVisie) maar in de praktijk klopt die voor geen meter. Een bier van 10% alc zou tot -2,5°C kunnen, maar met deze vorst (-10°C en meer) is mijn avec les bon veux (10% alc) nog steeds niet bevroren.... ::)

Zet de fles eens met een behoorlijke klap op tafel.......  ;)