Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wilde gist experiment  (gelezen 4762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Wilde gist experiment
« Gepost op: 28-01-2012 15:47 u »
Beste medebrouwers,

Ik had na het brouwen van mijn laatste Old Ale nog wat wort (gefilterd beslag) over. Dat heb ik in een schone Spa fles gestopt en deze heb ik in de schuur gezet. Het wort is na het afkoelen niet boven de 10 įC geweest. Het is wel gaan gisten. De geur heeft erg veel weg van rotte eieren/zwavel. Als je goed ruikt komt er ook iets zurigs doorheen.

De foto's staan hier.

Ik vraag me af hoe veilig is het om te proeven? En welke gisten zou ik opgevangen kunnen hebben?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #1 Gepost op: 28-01-2012 16:45 u »
Ik kan de link niet openen. Heeft het wort blootgestaan aan de buitenlucht? Hoe weet je dat het niet een bacterie van je handen is of uit de vaatdoek? Als het niet al te vies smaakt, zou ik het wel durven proeven.

Offline Bert Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #2 Gepost op: 28-01-2012 16:51 u »
Als het niet al te vies smaakt, zou ik het wel durven proeven.

haha :)   ruikt bedoel je denk ik :)

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #3 Gepost op: 28-01-2012 17:06 u »
Ik kan de link niet openen. Heeft het wort blootgestaan aan de buitenlucht? Hoe weet je dat het niet een bacterie van je handen is of uit de vaatdoek? Als het niet al te vies smaakt, zou ik het wel durven proeven.

De bacterie kan van mijn hand of vaatdoek afkomen. Maar de kans is groot dat het gist is. Er zit nu koolzuur in. Ook lijkt het op gist wat onder in de fles ligt.  De link is nu wel beschikbaar.

Ter extra informatie: De fles heeft meer dan 99% van de tijd dicht gestaan. (Dop stevig dicht gedraaid) Hij heeft alleen open gestaan om de druk eraf te halen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #4 Gepost op: 28-01-2012 20:16 u »
Maar de kans is groot dat het gist is. Er zit nu koolzuur in.

Das natuurlijk geen argument, ook bacteriŽn kunnen fermenteren en hierbij CO2 produceren. ;)

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #5 Gepost op: 29-01-2012 12:39 u »
Das natuurlijk geen argument, ook bacteriŽn kunnen fermenteren en hierbij CO2 produceren. ;)

Daar heb je gelijk in, maar het lijk op gist. Ik weet niet of het op de foto's ook goed te zien is, de suspensie lijkt op gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #6 Gepost op: 29-01-2012 12:46 u »
Zelfs dat sluit bacteriŽn niet uit. :)

Maar het zou ook best gist kunnen zijn hoor.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #7 Gepost op: 29-01-2012 12:48 u »
Zelfs dat sluit bacteriŽn niet uit. :)

Maar het zou ook best gist kunnen zijn hoor.

Ik weet dat dat bacteriŽn niet uitsluit, het maakt de kans groter dat het ook echt gist is. :)


Weet iemand hoe ik kan bepalen of het echte gist is?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #8 Gepost op: 29-01-2012 12:51 u »
het maakt de kans groter dat het ook echt gist is. :)
Dat denk ik niet.
Ook bacteriŽn geven een sediment.

Citaat
Weet iemand hoe ik kan bepalen of het echte gist is?

Met een microscoop. :)

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #9 Gepost op: 29-01-2012 13:07 u »
Dat denk ik niet.
Ook bacteriŽn geven een sediment.

Met een microscoop. :)

Dat wordt een lastige. :)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #10 Gepost op: 29-01-2012 16:33 u »
Ik zou ff ruiken, in het geval van fermentatie zegt dat meer dan 1000 foto's.

Nou ja, ligt er aan wat voor foto's :)

En als de pH onder de .... (4,5? Robin?) is zit het altijd snor.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #11 Gepost op: 29-01-2012 16:45 u »

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #12 Gepost op: 29-01-2012 20:19 u »
Ik had na het brouwen van mijn laatste ... nog wat wort (gefilterd beslag) over. Dat heb ik in een schone Spa fles gestopt en deze heb ik in de schuur gezet....

Nogal wiedes: Na het filteren is  het niet gekookt, laat staan gehopt!
De melkzuurbacteriŽn zijn nu de baas in dat wort. Misschien zelfs wilde gisten?  Maar dat denk ik niet.
Je hebt de natuur z'n werk laten doen zoals het hoort.
Dat bodempje zullen eiwitten zijn denk ik. Moest het gist zijn, dan spuit de fles voor de helft leeg als je ze opendraait!
Vergeet maar eens een zak draf voor de kippen: na 5 dagen = zurige geur tot en met.
 :degroeten:

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #13 Gepost op: 30-01-2012 21:12 u »
Nogal wiedes: Na het filteren is  het niet gekookt, laat staan gehopt!
De melkzuurbacteriŽn zijn nu de baas in dat wort. Misschien zelfs wilde gisten?  Maar dat denk ik niet.
Je hebt de natuur z'n werk laten doen zoals het hoort.
Dat bodempje zullen eiwitten zijn denk ik. Moest het gist zijn, dan spuit de fles voor de helft leeg als je ze opendraait!
Vergeet maar eens een zak draf voor de kippen: na 5 dagen = zurige geur tot en met.
 :degroeten:

Bedankt voor de informatie. Nu heb ik een idee wat er is gebeurd. :)
Er zit wel druk op de fles, maar dat kan dus ook komen door melkzuur?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #14 Gepost op: 30-01-2012 21:38 u »
Ik zou ff ruiken, in het geval van fermentatie zegt dat meer dan 1000 foto's.


En als de pH onder de .... (4,5? Robin?) is zit het altijd snor.

Goeie tip. De geur moet wel het eea kunnen vertellen.

Onder de 4,5 groeit Clostridium botulinum inderdaad niet bij mijn weten, maar in het "voortraject" kunnen er natuurlijk wel minder vriendelijke/gezonde microorganismen gegroeid hebben.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #15 Gepost op: 31-01-2012 21:23 u »
Ik zou ff ruiken, in het geval van fermentatie zegt dat meer dan 1000 foto's.

Nou ja, ligt er aan wat voor foto's :)

En als de pH onder de .... (4,5? Robin?) is zit het altijd snor.

Sorry, ik zie je reactie nu pas. Het ruikt niet heel fris, de geur is vergelijkbaar met rotte eieren. Dat is meestal geen goed teken.

Ik denk dat ik het maar weg gooi. RobinB bedankt voor het nog een keer aanhalen van De-Geert.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #16 Gepost op: 31-01-2012 21:29 u »
Het ziet er uit, en ik vermoed ruikt als, mijn gistopkweek probeersel met Weihenstephaner weizen. Dat leek ook op gist totdat ik besloot maar eens te ruiken....dat was zeker geen gist ;D

Waarschijnlijk is het ook erg vlokkerig?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #17 Gepost op: 31-01-2012 21:31 u »
Bedankt voor de informatie. Nu heb ik een idee wat er is gebeurd. :)
Er zit wel druk op de fles, maar dat kan dus ook komen door melkzuur?

Niet door het melkzuur zelf natuurlijk. Ook bij melkzuurvergistingfermentatie komt CO2 vrij. Wordt gewoon gemaakt door de melkzuurbacteriŽn.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Wilde gist experiment
« Reactie #18 Gepost op: 04-02-2012 12:34 u »
Niet door het melkzuur zelf natuurlijk. Ook bij melkzuurvergistingfermentatie komt CO2 vrij. Wordt gewoon gemaakt door de melkzuurbacteriŽn.

Bedankt voor de uitleg.

Iedereen bedankt voor de reacties. Ik ga het weggooien.

Tags: