Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Flesjes komen niet op druk  (gelezen 4046 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Flesjes komen niet op druk
« Gepost op: 27-01-2012 21:31 u »
Op 05/11/2011 heb ik een tripel gebrouwen met begin s.g. 1,086 en vergist met Wyeast 1214 activator (2 L starter). Hoofdgisting duurde 3 dagen, ik heb hem op de vierde dag overgeheveld naar een mandfles bij s.g. 1,018. Het waterslot bleef heel lang doorbubbelen, pas na 22 dagen bij 22 C stond die stil. Daarna heb ik nog 12 dagen gelagerd bij 15 C en op 13-12-2011 het zeer heldere bier gebotteld bij eind s.g. 1,016. Nu is het 6 weken later en nog steeds geen druk. Inmiddels zie ik wel in alle flesjes gistgroei (een heel dun laagje). Hoe kan het dat er wel groei is, maar geen druk? Wat kan ik het beste doen om dit bier te redden?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2012 21:53 u »
Oh ja, gebotteld met 8 g suiker per liter, laten staan bij constante temperatuur 21-22 C en flesjes regelmatig 'geschud'. In het begin zat er echt helemaal geen zichtbare gist in, nu zie ik wel troebeling.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2012 22:27 u »
Warm houden, schudden en de flessen plat leggen. Gewoon het krat op zijn kant zetten.
 Zodat een groter contactoppervlakte met het gistdepot is.

Of volgende keer gewoon een minieme hoeveelheid verse bottelgist toevoegen, dan had je nu al voldoende koolzuur gehad.
Maar dat is hier vloeken in de kerk, wel zorgen vol voldoende gist voor de hoofdgisting maar als het eenmaal in de fles zit moet het maar voldoen.  :weetniet:

Als bovenstaande niet helpt dan de flessen opentrekken en verse gist toevoegen.
Helaas heb ik dit meerdere malen meegemaakt en voeg ik bij mijn zwaardere bieren een minieme hoeveelheid bottelgist standaard toe.
 :degroeten:     

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2012 22:30 u »
Maar dat is hier vloeken in de kerk, wel zorgen vol voldoende gist voor de hoofdgisting maar als het eenmaal in de fles zit moet het maar voldoen.  :weetniet:

Niks is vloeken in de kerk hoor, 't is normaliter echter niet nodig. :)

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2012 22:41 u »
Warm houden,schudden en de flessen plat leggen. Gewoon het krat op zijn kant zetten.
 Zodat een groter kontaktoppervlakte met het gistdepot is.

Warm houden en schudden doe ik al 6 weken, plat leggen nog niet. Doe je dat standaard? Ik zie dat de gist leeft dus hopelijk met nog wat meer geduld...

Waren mijn nagisting- en lagertijden idioot lang? Of is dit (Chimay) een gist die sneller uitzakt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2012 22:50 u »
Wel lang, niet idioot lang. :)
Misschien dat de gist het toch zwaar heeft gehad met dit bier? Had je deze gist al vaker hergebruikt?
Dat je al gistgroei ziet geeft inderdaad hoop. Wat dat betreft zou (nog meer) geduld een optie zijn.

Wat je ook zou kunnen doen is deze gist uitplaten, en van een paar kolonies een suspensie maken waarvan je een/enkele druppeltjes in elk flesje doet. Of korrelgist inderdaad. :)

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2012 23:18 u »
Had je deze gist al vaker hergebruikt?

Nee, ik ben voor het eerst overgestapt van T-58 korrelgist naar vloeibare gist, op jouw aanraden heb ik de Chimay geprobeerd :) Direct vanuit een Wyeast pak naar een starter van 2 liter. Ik denk inderdaad ook dat de Chimay gist het zwaar heeft met het hoge alcoholpercentage en de lange nagisting en lagering...

Ik kan hier niet steriel werken, dus uitplaten lijkt me even een stap te ver. Alhoewel ik nog wel de slurry uit de mandfles in de koelkast heb staan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: flesjes komen niet op druk
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2012 23:29 u »
Je kan natuurlijk wat T58 toevoegen, dat is een goede bottelgist. ;)

Maar hetzelfde als met uitplaten kan ook met de slurry: klein beetje opkweken tot een dunne starter van 100ml oid en daarmee druppeltjes toevoegen aan de flesjes.

Als experiment kan je de helft (of 2/3, of 3/4) voorzien van nieuwe gist en de rest niet?
Kan je ook nog evt smaakverschillen beoordelen. :)

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #8 Gepost op: 28-01-2012 00:07 u »
T-58 daar heb ik nog een zakje van in huis. Ik heb ook champagne gist, klopt het dat dat ook een goede bottelgist is? Hmm, experiment ... morgen ga ik weer brouwen met de brouwmaat met wie ik dit bier in november gebrouwen heb, eens even overleggen...

Maar wat ik niet snap is dat die gist kan groeien zonder dat er druk opbouwt. Kan het zijn dat bij de groei van een klein aantal actieve cellen de suiker en lucht is opgebruikt zonder veel CO2 productie? Of hoeft een zichtbare hoeveelheid gist nog helemaal niet de suiker te hebben opgebruikt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.644
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #9 Gepost op: 28-01-2012 00:25 u »
Het is even de vraag of de gist aan het groeien is of dat er alleen gistcellen uitzakken.

Met de tijd komt het allemaal goed is mijn ervaring. Gewoon veel geduld hebben.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #10 Gepost op: 28-01-2012 00:36 u »
Na bottelen was het bier echt helemaal helder, ook na schudden, en was er geen enkel depot. Na 3 weken werden de eerste flesjes troebel na schudden. Nu zijn bijna alle flesjes troebel en is na een paar dagen een laagje onderin te zien. Dat moet toch gistgroei zijn?

 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #11 Gepost op: 28-01-2012 01:01 u »
Mja, dat moet wel nieuwe gistgroei zijn.
Daar zal vast het eea bij gefermenteerd, dus CO2 ontwikkeling, zijn.
Kan zijn dat het tot nog toe alleen is opgelost? :weetniet:

Ik zou wel verwachten dat er druk op komt, nieuwe gist zou het kunnen bespoedigen, maar druk lijkt er wel te gaan komen.

Offline Grabberke

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Cenosillicafobie lijder
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #12 Gepost op: 28-01-2012 09:40 u »
Mag ik misschien nog even terugkomen op de vraag van Monkey ?

<...Ik heb ook champagne gist, klopt het dat dat ook een goede bottelgist is? >

Ik zit namelijk op dit moment met hetzelfde probleem, na extra koude lagering - op aanraden van een collega hobbybrouwer - van een 25 l batch quadrupel. Mijn vermoeden is dat alle gist hierdoor uitgezakt is en bijgevolg komt de hergisting op fles maar niet op gang.
De flessen hebben 14 dagen bij 25C gestaan en nu, 6 weken later, is er nog steeds geen teken van leven. Dit is de eerste maal dat ik dit probleem heb.  :huilen:

Na wat browsen op het forum heb ik me nu champagne korrelgist gekocht maar sommigen beweren dat dit niet zo ideaal is omdat deze gist niet sedimenteert en heel vlug opwarreld bij uitschenken.

Wat zijn jullie ervaringen? De champagnegist of toch maar de T-58 ? Zijn er trouwens nog korrelgisten die in aanmerking komen ?

Alvast bedankt.  :groots:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.588
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #13 Gepost op: 28-01-2012 09:44 u »
Zie ook dit draadje.

Bert


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #14 Gepost op: 28-01-2012 10:28 u »
Champagnegist is geen goede bottelgist want het geeft een los depot.
Bij Champagne wordt de gist na de hergisting verwijdert.

Je kan gewoon een korrelgist gebruiken die goed plakt en niet te ver doorgist bijvoorbeeld T58 of Brewferm top.
 Niet te veel gebruiken want dan heeft het teveel invloed op het bier. Dus geen half zakje op 20 liter. ;)

Of afwachten of de hergisting alsnog opstart. Ik heb een aantal ervaringen dat na maanden wachten er nog geen of onvoldoende druk opgebouwd was. Onder andere met gebruik van S-04 boven de 8%alcohol en Chimay/Wyeast 1214 boven de 10% alcohol.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #15 Gepost op: 28-01-2012 11:24 u »
Champagnegist heeft wel als voordeel dat (in ieder geval de bioferm stam) hij een hoger alcohol percentage aankan dan de meeste/alle(?) bier gerelateerde gisten.
Zo'n 17-18% zo uit mijn hoofd.
Daarnaast is die gist slechter in het vergisten van (langere) moutsuikers. De kans dat hij dus verder doorgist dan gepland is daarmee minimaal, vrijwel alleen de bottelsuiker zal vergist worden.
Ook is hij vrij smaakneutraal.

Al met al niet gek als je imperial quadrupel/barley wine (>13%) niet op druk wil komen.

Bij normalere alcoholpercentages is de T58 waarschijnlijk beter inderdaad.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #16 Gepost op: 28-01-2012 21:22 u »
OK, duidelijk, dank voor de reacties. Ik hou de T-58 nog even achter de hand. De kratjes staan nu op hun kant en ik blijf ze nog regelmatig schudden.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 160
  • Land: nl
Re: Flesjes komen niet op druk
« Reactie #17 Gepost op: 29-02-2012 16:02 u »
Na ruim 2 maanden zijn de flesjes toch nog goed op druk gekomen. Het is een heerlijke tripel geworden, met de fruitigheid van peer (!)