Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?  (gelezen 9972 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

henkg

  • Gast
Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Gepost op: 26-01-2012 09:02 u »
Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel)

THT Westmalle tripel: 15/12/13 (dan is de botteldatum 15 december 2011?: dan zetten ze het bier wel erg snel in de markt!).
In ieder geval nog erg verse gist, en daar gaat het nu om. Bier uiteraard opgedronken.

Dinsdag 24-01, 17:00u
Gist van twee flesjes Westmalle Tripel genomen.
Bij ca 400 ml appelsap (SG 1045) , +100 ml water. Gemiddeld SG dus ongeveer 1036.
In wijnfles gedaan, goed geschud. Bij ca 22 graden neergezet (op mijn milieu-onvriendelijke Digitenne ontvanger, met een plaatje aluminium ertussen). Afgedekt met een propje keukenrol.
De eerste uren ongeveer elk half uur even flink geschud, en in de fles geblazen voor meer zuurstof.


Links: Dinsdag 24-01, 20:00u (Start + 3 uur). Er gebeurt al het een en ander.
Rechts: Donderdag 26-01, 08:00u (Start + 38 uur). Inmiddels waterslot geplaatst: 10 bellen per minuut.

Gaat als een speer dus (ja toch?).
Heb veel gelezen, ook dat alleen appelsap iets te "makkelijk" voor de gist is. Maar voor de eerste keer zo simpel mogelijk. Daarnaast heb ik geen moutpoeder in huis.

Twee vragen:
- Zou -over een paar dagen- deze hoeveelheid genoeg zijn voor 9 liter (Brewferm blik tripel)?
- Die bruine klonters bovenin (in het echt zien ze er een stuk donkerder uit): is dat normaal?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #1 Gepost op: 26-01-2012 09:07 u »
Allereerst: Je doet het fout!! Appelsap is geen mout, zitten hele andere voedingsstoffen in.

Daarnaast kun je beter een foto maken van de gist onderin dan van een troebele fles.

Ten derde, ik begin altijd veel kleiner bij het opkweken uit fles. Eerst 50 ml dan 100erbij dan 200 erbij... Elke dag even schudden en dan een starter maken van een liter of 2-3..

MAar vele anderen zullen de ultieme methode uit de doeken kunnen doen..


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2012 09:48 u »
Appelsap is inderdaad geen goede keuze voor het kweken van gist voor bier. Er zit geen maltose in, dus de gist maakt geen enzymen aan voor het afbreken van maltose wat wel nodig is voor vergisten van wort. Daarnaast bevat appelsap veel te weinig stikstof en andere nutriënten die de gist nodig heeft.

Wie weet dat je er wel 10 liter mee kunt vergisten, maar optimaal is het niet. Kijk niet raar op als de vergisting gaat stokken of iets dergelijks.

En koop de volgende keer eerst moutextract en Wyeast gistvoeding voordat je met starters aan de slag gaat.

Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2012 11:24 u »
in de fles geblazen voor meer zuurstof.

Met je mond?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #4 Gepost op: 26-01-2012 14:44 u »
Eens met bovenstaande.
Begin veel kleiner, opstarten met appelsap is precies dàt: opstarten. Dat kan al met een bodempje van 2-3 cm per fles, ca 50 ml oid.
Als de gist dan activiteit laat zien -> opschalen in moutextract + gistvoeding.

Of dit werkt voor je brouwsel? Het is zeker suboptimaal, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Ik zou dit in de koelkast laten bezinken en dan nog een keer opschalen in moutextract.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2012 15:29 u »
Met appelsap kun je prima opkweken.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2012 16:00 u »
Met appelsap kun je prima opkweken.

Leg je methode dan eens uit in plaats van alleen zo'n statement te maken..

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #7 Gepost op: 26-01-2012 16:35 u »
Gist depot erin, appelsap erin. Flink schudden. warm wegzetten met waterslot er op. zo veel mogelijk schudden met slot eraf, en af en toe appelsap bijvullen.
Werkt prima.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #8 Gepost op: 26-01-2012 16:47 u »
Gist depot erin, appelsap erin. Flink schudden. warm wegzetten met waterslot er op. zo veel mogelijk schudden met slot eraf, en af en toe appelsap bijvullen.
Werkt prima.

En hoeveel gist kweek je daarmee? Wat is de vitaliteit van deze gist? Hoe snel slaat deze gist aan in wort?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #9 Gepost op: 26-01-2012 17:09 u »
Meestal een dag of 3-4 op deze manier, en het vergist allemaal prima.

Tuurlijk zal het allemaal beter kunnen, maar om direct iemand die nieuw is af te zieken met 'je doet het fout!' is onzin. Met appelsap kun je echt wel je gist opkeken.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #10 Gepost op: 26-01-2012 18:17 u »
Tja, waarom zou je het fout aanleren als je het ook gelijk goed kunt doen?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #11 Gepost op: 26-01-2012 18:25 u »
Tja, waarom zou je een beginner afzeiken en dom laten lijken als je met minder middelen op een makkelijke manier hetzelfde kunt bereiken?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #12 Gepost op: 26-01-2012 18:48 u »
Ligt ook aan de interpretatie. Ik las het als een urgente waarschuwing, niet als afzeiken en dom laten lijken.
Niet meteen aangevallen voelen! :)

Het kan zeker met appelsap, optimaal is het niet. (wat precies is wat ik heb gepost.)

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #13 Gepost op: 26-01-2012 18:56 u »
Tja, waarom zou je een beginner afzeiken en dom laten lijken als je met minder middelen op een makkelijke manier hetzelfde kunt bereiken?

Dus het fout aanleren aan een nieuweling die dan vervolgens misschien niet tevreden is van het resultaat en ontgoocheld opgeeft is beter volgens u?

Ik vond de reacties hier alles behalve "afzeiken". Net constructief deze mens zijn fout proberen recht te zetten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.453
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2012 20:41 u »
Gaat als een speer dus (ja toch?).
Heb veel gelezen, ook dat alleen appelsap iets te "makkelijk" voor de gist is. Maar voor de eerste keer zo simpel mogelijk. Daarnaast heb ik geen moutpoeder in huis.

Twee vragen:
- Zou -over een paar dagen- deze hoeveelheid genoeg zijn voor 9 liter (Brewferm blik tripel)?
- Die bruine klonters bovenin (in het echt zien ze er een stuk donkerder uit): is dat normaal?


Appelsap voor een eerste opkweek in 0,2 l werkt prima. Het voordeel van appelsap is dat het steriel in het pak zit en direct gebruikt kan worden.

Voor een verdere opkweek kun je inderdaad het beste met moutextract aangerijkt met Wyeast gistvoeding aan de slag.
De fles 1 à 2 dagen in de koelkast zetten, afgieten en doorstarten met 1 l moutextract-oplossing. Op die manier heb je ruim voldoende gist.

Dat in een fles blazen zou ik niet doen. Aan het begin van het maken van de starter goed schudden is voldoende.

Die bruine plekken zijn heel normaal. Zeker niet iets om je druk te maken.

henkg

  • Gast
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #15 Gepost op: 27-01-2012 17:24 u »
Dank voor adviezen.

Allereerst, vergeten te vermelden: Ik heb wel wat voedingsstoffen toegevoegd (Nutrivit, 0,75 gram op 500 ml, schijnt niet ideaal te zijn)

Er blijken diverse stromingen over het opkweken van gist te zijn:
- Omdat het zo hoort
- Onderbouwd op basis van argumenten en ervaringen.
- Geen gedoe, gewoon gaan.

De vergisting ging als een tierelier. Binnen 2 dagen 12 bellen per minuut op 500 ml (is 4 bellen per seconde bij 10 liter).
Na 45 uur een zeer troebele, bijna melk-achtige oplossing, veel troebeler en actiever dan op de eerdere rechterfoto. Geen / nauwelijks nog gist onderin (foto van de troebelheid was dan ook informatiever dan die van bezinksel). Toevoegen van moutpoeder was geen optie. Dat heb ik niet in huis, en bestellen zou te lang duren.

Waarom dan wachten totdat de vergisting ten einde loopt, zodat alleen het bezinksel gebruikt gaat worden? De groeifase moet juist lekker blijven doorlopen in het bestemmings gistvat.
Ik heb daarom besloten (en gedaan) om -al na ongeveer 45 uur- de gehele oplossing als gist bij de eerst aangemaakte Brewferm bliktripel te gieten (die 4,5% appelsap hoop ik niet te gaan proeven), wel met wat extra Nutrivit. Alles, omdat in dit stadium bijna alle gistcellen nog verdeeld in de kweek zitten. De gist heeft zo sneller de kans om meer te groeien, en om maltose te leren eten, hoop ik ..

Ik wil weleens zien wat er gaat gebeuren. Het risico (ca 12.-) wil ik als oude onderzoeker wel lopen. En als de vergisting niet binnen twee dagen goed op gang komt, kieper ik er de Brewferm standaardgist, of Safbrew S-33 bij.

Nogmaals dank voor adviezen, die ik niet in twijfel trek. Sommige heb ik al overgenomen, andere wellicht later.
En waarom trek ik dan toch deels mijn eigen plan:
Uit nieuwsgierigheid / leergierigheid: Ik wil begrijpen waarom, zien wat er gebeurt, wanneer, en waarom.
Ik wil weten wat de absolute kale basisvoorwaarden zijn. Pas daarna kan ik gaan optimaliseren, of soms niet, als dat niet nodig blijkt te zijn.
 
(En ja, misschien dom: ik heb met mijn mond in de fles geblazen, ik had wel even eerst de mond gespoeld met Whisky 43%)
(En ja, bij een volgende bestelling zal ook wat moutpoeder zitten)

Nu, inmiddels al weer 27 uur na het toevoegen van de kweek aan het gistingsvat (en pas 3 dagen vanaf het begin van de kweek):
- 60 bellen per minuut, 10 cm schuim, en een erg landelijke lucht (maar dat schijnt zo te horen met Westmalle gist)....

Wordt uiteraard vervolgd, ook als het toch fout blijkt te gaan ...

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #16 Gepost op: 27-01-2012 18:24 u »
Oftewel: gisten als een trein door gewoon een depotje met wat appelsap  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #17 Gepost op: 27-01-2012 18:40 u »
@ Henk, ziet er vooralsnog goed uit. :duimop:
Ook goed dat je in ieder geval de nutrivit hebt toegevoegd, das al een hele verbetering.
Nu hopen dat hij goed doorgist en niet geïnfecteerd is!

@ Koffie: Niemand zei dat dat onmogelijk was, toch? ???

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #18 Gepost op: 27-01-2012 18:43 u »
Even een klein beetje off-topic.

Ik heb me laten vertellen dat je beter de gist van een Westmalle dubbel op kunt kweken want dat is dezelfde gist als  de tripel. En omdat het alcoholpercentage van de dubbel lager is, is je gist automatisch vitaler.


Weet alleen niet 100% zeker of het dezelfde gist is :weetniet:
Ben er maar vanuit gegaan dat het klopt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #19 Gepost op: 27-01-2012 18:52 u »
Jahoor, Westmalle heeft maar 1 gist.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #20 Gepost op: 27-01-2012 19:03 u »
@koffie: als iets lijkt te werken, wil het niet zeggen dat het niet nog beter kan. Maar goed: de een zoekt het in perfectie, de ander in gemak. Maakt niet uit, het is maar een hobby.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #21 Gepost op: 27-01-2012 19:24 u »
Adrie, dat iets (altijd) beter kan ben ik volledig met je eens. Elkaar leren over diverse methodes ook. Alleen de heftigheid waarmee 'appelsap' ( ;D ) hier neergesabeld werd vond ik een beetje erg raar. Vandaar mijn tegengas.

En het is inderdaad 'maar' een hobby, laat iedereen lekker zo makkelijk of moeilijk doen als hij wl  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #22 Gepost op: 27-01-2012 19:27 u »
"Neergesabeld" is ook maar een beleving/mening in dezen... :-\

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #23 Gepost op: 27-01-2012 19:37 u »
Even een klein beetje off-topic.

Ik heb me laten vertellen dat je beter de gist van een Westmalle dubbel op kunt kweken want dat is dezelfde gist als  de tripel. En omdat het alcohol percentage van de dubbel lager is, is je gist automatisch vitaler.


Weet alleen niet 100%zeker of het dezelfde gist is :weetniet:
Ben er maar vanuit gegaan dat het klopt.

Zo heb ik het ook begrepen van een van mijn eerste leraren bierbrouwen. Aangezien Westmalle maar één gist heeft, kun je het beste uitgaan van de flesjes met het laagste alcoholpercentage want gist vindt alcohol niet zo fijn. Ik neem aan dat dat betekent dat de vitaliteit er achteruit van gaat?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.130
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn eerste gistkweek (Westmalle Tripel): gaat het goed?
« Reactie #24 Gepost op: 27-01-2012 19:40 u »
Ik zou het Westmalle flesje kiezen dat het jongste is. Dus met de ten minste houdbaar datum die het verste in de toekomst ligt.

Tags: giststarter