Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geen CO2 - Schudden helpt  (gelezen 5836 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.593
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Geen CO2 - Schudden helpt
« Gepost op: 22-01-2012 12:16 u »
Op 1 december heb ik een bier gebotteld. Het was een Scotch Ale, gebrouwen met Whiskymout en gelagerd op hout van Whiskyvaten. Na drie weken warm wegzetten was er bij het openen een zuchtje, maar in het bier geen spoor van CO2.
Een experiment met het alsnog toevoegen van bottelgist, in het verleden heeft dat me nog wel eens geholpen, mislukte.

Oorzaak leek mij de waanzinnig flocculente gist (1728 - Scottish Ale). Deze gist vormde een kauwgom-achtige substantie onderin de CCT en liet zich niet aftappen. Mijn vermoeden was dat deze gist bij hergisting op fles, wanneer er weinig beweging is, zichzelf "smoort".

Begin deze maand ben ik begonnen elke dag alle flesjes te schudden waarbij ik er op lette dat het bezinksel loskwam van de bodem. Met na drie weken resultaat, een gisteren geopend flesje gaf een degelijke "plop" en een goede schuimlaag. Er zat, zo te proeven, nog wat bottelsuiker in, maar het bier smaakte al uitstekend. Nog een weekje schudden en dan moet het genoeg zijn.

Mijn probleem is al heel vaak aan de orde geweest op het forum. Voor iedereen die de wanhoop nabij is: kennelijk is volhouden een manier om toch de gist zijn werk te laten doen.

Bert

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #1 Gepost op: 22-01-2012 13:21 u »
Schudden kan inderdaad helpen. Maar ook heel veel geduld hebben en wat warmer wegzetten.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.593
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #2 Gepost op: 22-01-2012 13:45 u »
Schudden kan inderdaad helpen. Maar ook heel veel geduld hebben en wat warmer wegzetten.

Volkomen juist. Maar in dit geval hielpen warmte en geduld, de flesjes stonden meer dan een maand bij 23 ºC, niet.

Bert

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 885
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #3 Gepost op: 22-01-2012 14:10 u »
Wat ook nog helpt is om de flessen na het schudden horizontaal weg te leggen.
Gewoon het krat op zijn kant zetten.
Dan is er een groter kontakt oppervlakte met het bier er boven. Onder andere Dupont past dit toe met de 75cl flessen.
Als er genoeg druk is kan je de gist nog eens losschudden en de flessen gewoon rechtop zetten. (en koeler natuurlijk)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #4 Gepost op: 22-01-2012 14:14 u »
Maar in dit geval hielpen warmte en geduld, de flesjes stonden meer dan een maand bij 23 ºC, niet.

Dat kan gebeuren. Ook ik ben in het verleden ten einde raad geweest. Toch kwam er na zo'n 6 tot 8 weken eindelijk koolzuur in de fles. Veel geduld dus. De truc van het schudden was toen nog niet zo bekend. In de blikcursus wordt deze truc ook genoemd.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.593
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2012 14:41 u »
Wat ook nog helpt is om de flessen na het schudden horizontaal weg te leggen.
Gewoon het krat op zijn kant zetten.
Dan is er een groter kontakt oppervlakte met het bier er boven. Onder andere Dupont past dit toe met de 75cl flessen.
Als er genoeg druk is kan je de gist nog eens losschudden en de flessen gewoon rechtop zetten. (en koeler natuurlijk)

Als het me weer een keer overkomt ga ik dat zeker proberen.
Ik zal de huidige batch (ik verwacht nog een week te moeten schudden) splitsen en kijken of het verschil maakt.

Bert

Offline Alard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #6 Gepost op: 28-01-2012 18:12 u »
Wat ook nog helpt is om de flessen na het schudden horizontaal weg te leggen.
Gewoon het krat op zijn kant zetten.

Wat in ieder geval geen goed plan is: de flesjes omgekeerd zetten. Dat heb ik een keertje gedaan toen het niet zo wou vlotten met de hergisting, in de hoop dat de gist dan wat meer door het bier verspreid zou worden, en het resultaat was aangekoekte gist in elk dopje...

Offline Jorre

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: be
    • Fête Musicale
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #7 Gepost op: 17-05-2012 00:52 u »
Met mijn eigen hobbybrouwsels schudde ik mijn flesjes tijdens het begin van de hergisting geregeld eens door elkaar, gewoon voor de fun eigenlijk omdat ik wel een vermoeden had dat de gist beter zou werken dan dat het de hele tijd op de bodem gestapeld ligt. MAAR ik vroeg me tegelijk ook af of dit geen slecht effect geeft?
Bijvoorbeeld troebelvorming of zo? Of verspreiden dode gistcellen die slechte smaak geven aan het bier? ik zou eens in de boeken moeten duiken maar misschien weet iemand van jullie het?

Cheers
Jorre

(Momenteel aan het koken in mijn stage brouwerij, na 8 uur wachten op een trage filtratie :p )

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #8 Gepost op: 17-05-2012 09:38 u »
Met mijn eigen hobbybrouwsels schudde ik mijn flesjes tijdens het begin van de hergisting geregeld eens door elkaar, gewoon voor de fun eigenlijk omdat ik wel een vermoeden had dat de gist beter zou werken dan dat het de hele tijd op de bodem gestapeld ligt. MAAR ik vroeg me tegelijk ook af of dit geen slecht effect geeft?
Bijvoorbeeld troebelvorming of zo? Of verspreiden dode gistcellen die slechte smaak geven aan het bier? ik zou eens in de boeken moeten duiken maar misschien weet iemand van jullie het?

Cheers
Jorre

(Momenteel aan het koken in mijn stage brouwerij, na 8 uur wachten op een trage filtratie :p )

(momenteel aan het koken in mijn stage brouwerij, na 8 uur wachten op een trage filtratie :p )
Zonder betweterig te willen zijn, ik doe dit 'remureren' altijd!.
Elke dag zoals de methode champenoise een slagje draaien.
(Soms helemaal omschudden) Geeft een prima resultaat.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #9 Gepost op: 27-07-2018 11:30 u »
Sorry voor de kick, maar ik had een vraag over het schudden.

Kan het zijn dat je een infectie of een gusher kunt krijgen omdat je door het schudden het bier in aanraking laat komen met de binnenkant van de dop? Ik desinfecteer mijn kroonkurken niet voor de duidelijkheid.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #10 Gepost op: 27-07-2018 11:33 u »
Ik kan het niet op basis van kennis uitsluiten, maar dat lijkt me echt heel sterk. Die doppen worden schoon en droog aangeleverd, daar gaat echt niet ineens een infectie in nestelen. Mocht dat al zijn, dan zou dit ook een infectie opleveren zonder te schudden.

Offline snowdog2006

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #11 Gepost op: 27-07-2018 11:43 u »
Dat dacht ik ook @ TDP. Had laatst alleen mijn flessen geschud (omgekeerd en weer terug) en opeens kreeg ik bij het openen van 1 flesje heel langzaam dat het schuim zich uit de fles kwam zetten. Niet stromend, maar heel langzaam ophoog kruipend tot het zicht een witte pluim van schuim vormt die boven de opening vd fles uit steekt. Daarvoor dus nog niet gehad.
Had er juist voor gezorgd voor weinig nucleatiepunten (alle hopdeeltjes - was een IPA- gefilterd met 100 micron zak).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen CO2 - Schudden helpt
« Reactie #12 Gepost op: 27-07-2018 21:22 u »
Dat dacht ik ook @ TDP. Had laatst alleen mijn flessen geschud (omgekeerd en weer terug) en opeens kreeg ik bij het openen van 1 flesje heel langzaam dat het schuim zich uit de fles kwam zetten. Niet stromend, maar heel langzaam ophoog kruipend tot het zicht een witte pluim van schuim vormt die boven de opening vd fles uit steekt. Daarvoor dus nog niet gehad.
Had er juist voor gezorgd voor weinig nucleatiepunten (alle hopdeeltjes - was een IPA- gefilterd met 100 micron zak).

Met het hete weer van de laatste tijd kan het zijn dat het bier meer koolzuur heeft. En ook dat je bier net wat verder uitgist.