Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: "thick yeast" volgens Mr. Malty  (gelezen 3104 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
"thick yeast" volgens Mr. Malty
« Gepost op: 07-01-2012 10:34 u »
Aangezien ik niet beschik over een microscoop (t.b.v. het cellen tellen / toepassen van telkamers e.d.) heb ik even een praktische vraag.

Ik experimenteer op dit moment met het opkweken van gist vanuit een commercieel bier. Bij het bepalen van de hoeveelheid slurry (Mr. Malty) is een variabele in te stellen over de dikte van de slurry.

Kan ik ervan uitgaan dat met "thick yeast" de hoeveelheid gist bedoeld wordt als de cellen volledig op de bodem uitgezakt zijn (als "gistkoek"), of zou hier worden bedoeld dat de gist nog "iets" in oplossing is ("stroperige brij")? Indien bedoeld wordt dat de gist nog wel in oplossing is, heb ik voldoende. Zo niet, moet ik nog een extra trap (misschien wel twee) toepassen.

Heeft er iemand een idee? Alvast bedankt!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.624
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #1 Gepost op: 07-01-2012 11:27 u »
Afhankelijk van de tijd die de gist onaangeroerd gestaan heeft en ook van het gistras kan de slurry dunner of dikker zijn. Onder slurry verstaan we uitgezakte gist.

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #2 Gepost op: 07-01-2012 11:47 u »
Ok, dan zal ik nog een extra trap moeten toepassen. Grt Toine

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #3 Gepost op: 07-01-2012 13:29 u »
Zainasheff zegt dat de standaardwaarden meestal kloppen voor een gistkoek uit de hoofdgisting. Zonder te tellen kun je het best uitgaan van deze waarden.Op

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #4 Gepost op: 07-01-2012 14:06 u »
Hoi Adrie,

De standaardwaarden:
- wordt hiermee bedoeld dat als ik de gemiddelde waarden van Mr Malty (precies tussen "thin slurry" en "thick yeast") toepas, deze overeenkomt met het aantal ml. uitgezakte gist van de starter?
- of kan ik, als ik het "schuifje" op de website van Mrmalty helemaal naar rechts zet, dus bij "thick yeast" ook dit beschouwen als een standaard waarde en komt deze overeen met het aantal ml. uitgezakte gist?

Alvast bedankt maar weer!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #5 Gepost op: 07-01-2012 19:11 u »
Ik bedoel dat de schuifjes goed staan als je de calculator opent.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #6 Gepost op: 07-01-2012 21:22 u »
Goed om te weten, bedankt.

Offline Toine

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
Re: "thick yeast" volgens Mr. Malty
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2012 00:58 u »
Ok, betekent dat ik nog eenmaal dezelfde hoeveelheid moet kweken.
Bedankt voor de reacties. Groet Toine

Tags: