Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Saison like Tank 7 Farmhouse Ale  (gelezen 8444 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Saison like Tank 7 Farmhouse Ale
« Gepost op: 04-01-2012 14:37 u »
Hi Brewfriend,

Success in 2012 !!!  :biersmile:

I'm planning brew a season style
In my travel to US I drank this beer and received some information of brewmaster

http://www.boulevard.com/BoulevardBeers/tank-7-farmhouse-ale
http://www.boulevard.com/BoulevardBeers/saison-brett

Recipe.

Batch Size: 20,00 L
Brewhouse Efficiency: 75,00
Original Gravity: 1,074 SG
Final Gravity: 1,011 SG
Alcohol by Vol: 8,24 %
Bitterness: 38,7 IBU
Est Color: 6,0 SRM

Fermentables
4,45 kg Pale Malt (Weyermann) (3,3 SRM) Grain 70,63 %
1,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (2,0 SRM) Grain 19,05 %
0,45 kg Wheat, Flaked (1,6 SRM) Grain 7,14 %
0,20 kg Corn, Flaked (1,3 SRM) Grain 3,17 %

Hops
5,00 gm Saaz [4,00 %] (90 min) (First Wort Hop) Hops 2,4 IBU
28,30 gm Tradition [6,00 %] (75 min) Hops 17,9 IBU
5,00 gm Simcoe [13,00 %] (30 min) Hops 5,0 IBU
13,00 gm Tradition [6,00 %] (22 min) Hops 5,1 IBU
15,00 gm Amarillo Gold [8,50 %] (22 min) Hops 8,3 IBU
25,00 gm Amarillo Gold [8,50 %] (0 min) Hops - 

Decoction Mash
35 min Protein Rest Add 26,29 L of water at 52,5 C 50,0 C
45 min Saccharification Decoct 11,15 L of mash and boil it 68,3 C
10 min Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C

Yeast
Primary
 - WLP566 Belgian Saison II Yeast
 - 5 days (20 C)

Secundary
 - WLP670 American Farmhouse Blend
 - 3 Days (18 C)

http://www.whitelabs.com/beer/bacteria.html


 :degroeten:





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Saison like Tank 7 Farmhouse Ale
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2012 19:12 u »
The decoction mash seems a bit out of place for a Belgian Ale. Why do you want to use one?

The remaining part of your recipe's looks very tastefull.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Saison like Tank 7 Farmhouse Ale
« Reactie #2 Gepost op: 04-01-2012 19:59 u »
I wouldn't use two yeasts for primary and secondary fermentation.
Just pick one, if you want a fast one, try the French saison yeast.

I agree with MM, the decoction seems out of place. Dupont uses a continuous rising infusion mash (if that is translated correctly).

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Saison like Tank 7 Farmhouse Ale
« Reactie #3 Gepost op: 05-01-2012 09:58 u »
I wouldn't use two yeasts for primary and secondary fermentation.
Just pick one, if you want a fast one, try the French saison yeast.

I agree with MM, the decoction seems out of place. Dupont uses a continuous rising infusion mash (if that is translated correctly).


That was my first reaction too. It looks as if the original uses this combination too, so that's where it is coming from I guess.

For an original saison I would look to Dupont, probably use the Wyeast belgian yeast and ferment at least at 30 degrees celcius.
In little more than a week we hope to know more about yeasts to use for an Avec les bons Voeux kind of beer. A group of home brewers here tried to clone Avec les bons Voeux with three yeasts: bottle propagated, Wyeast belgian, Wyeast french.

Tags: