Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BONK 2004 3e plaats Extrabokje  (gelezen 5417 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.778
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
BONK 2004 3e plaats Extrabokje
« Gepost op: 13-12-2004 22:49 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Herman Holtrop
Bron van het recept:    Eigen verzinsel
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: geen

Naam brouwsel:     Extrabokje
Biertype:    Bokbier
Begin SG:    1.064
Eind SG:    1.024!
Kleur (berekend):    50.3 EBC
Berekende bitterheid:   35.5 EBU (Daniels)

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1670 gram   59.5%    Viennamout           10 EBC     
500 gram    17.9%    Lichte moutextract  (55% tarwe/45gerst)   ?? EBC     
330 gram     11.9%    Munchenermout           20-25 EBC
250 gram   8.9%   Special B            400 EBC
50 gram   1.8%   Carafa Special ontbitterd         800 EBC

Water
6.9  L maischwater
2.5 L spoelwater

Maischschema
80 min   67 gr C

Hop
45 gram   Spalt Select    3.5 % alfa   bloemen     kooktijd   60 min

Kruiden of andere toevoegingen
n.v.t.

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   60 min

Gist
Naam gist:   La Trappe Quadrupel       zelfopgekweekte gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   2   dagen bij   20 gr C
lagering       21   dagen bij   17 gr C

Bijzonderheden: Omdat ik niet tevreden was over mijn oorspronkelijk in te zenden bokbier, heb ik dit bier even snel/snel samengesteld. Maischen heb ik gedaan in een spaghettipan met bijbehorend rvs vergiet. Dit vergiet heb ik aan de zijkant met keukenfolie afgeplakt, en gespoeld door het vergiet langzaam omhoog te trekken. Uiteraard liep dit vast…. Met wat naspoelen kwam ik toch op 6l bier (recept is bijgesteld naar 10 liter, maar hogere opbrengst is zeker mogelijk – ik heb 61% rendement behaald…..)

Het grappige aan dit bier vind ik dat het toch niet overdreven zoet smaakt, ondanks de 1.024…. 
Klassering: 3e plaats (87 pt) op het BONK 2004.
Totaal 23 inzendingen, 13 bok en 10 dubbelbok.

Tags: