Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Beginnersvraagjes  (gelezen 3149 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Beginnersvraagjes
« Gepost op: 27-12-2011 14:11 u »
hallo allemaal
Ik zit met een paar vraagjes.
Heb zondag mijn eerste biertje gebrouwen (een weizen)
Ik ben op het laatst overgestapt naar het recept van Geert van Slobbe
omdat ik mijn twijfels had over het recept dat ik in de brouwwinkel meekreeg
(week erg af van het gemiddelde weizen recept dat ik hier tegenkom).
Noodgedwongen 2 dingen moeten veranderen a heb ik een korrelgist
gebruikt en b had ik alleen maar Saaz hop.Toen ik maandag wakker werd
stond er een mooie schuimkraag op en stond ie lekker te ploppen. Nu zijn we
weer een dag verder(dinsdag) en hij is al helemaal uitgeplopt. Dat lijkt
me erg snel. O ja begin SG was 150 en is nu 118.
Ik heb geen mandfles dus ik wou lageren in de plastic filterkuip.
Mijn vraag is moet ik het al in het lagervat hevelen?
Moet ik de suikeroplossing (7 gr per liter) er gelijk al bij doen?
Of pas vlak voor het bottelen ? Hoe weet ik wanneer ik mag bottelen?
Alvast bedankt
groeten Bart


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #1 Gepost op: 27-12-2011 18:44 u »
Ik neem aan dat je 1050 en 1018 SG bedoelt.
Heb je na het maischen gemeten op of rond 20 graden of was de gemeten wort nog erg heet? Dat maakt veel uit voor de meting namelijk.
Na 1 dag al uitgeplopt is wel snel dus ik twijfel of die 1050 wel echt 1050 was.
1018 is nog niet uitvergist dus ik zou nog even schudden met je gistvat.

De suikeroplossing doe je pas vlak voor het bottelen erin. Rond 1010 SG waarde kan je bottelen.

Je vragen over lageren laat ik aan een ander over, daar weet ik nog niks van af.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #2 Gepost op: 27-12-2011 21:08 u »
Ik zou nog een paar dagen wachten met lageren. De vergisting zal niet zo hard meer gaan, maar er zullen nog een paar puntjes afgaan van het sg.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 222
  • Land: nl
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #3 Gepost op: 27-12-2011 21:11 u »
Ik heb ook al een keer gehad dat hij al heel snel uitgeplopt was..
Heb er toen niets meer mee gedaan, behalve suiker erbij bij het bottelen..

Zou je in het gistvat nog gistvoeding oid kunnen doen zodat hij verder gist?
Of zijn het niet gistbare suikers die dan achterblijven, en doet de "nieuwe" gist die je erbij doet niets meer?

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2011 21:13 u »
Maak je gistingsvat goed schoon wanneer het bier ver genoeg is uitvergist in het lagervat. Los de 7gr suiker per liter op in water en kook dit een paar minuten door. Laat het afkoelen en doe het in je gistingsvat, hevel het jongbier over naar je gistingsvat (roeren met een ontsmette spaan voor betere suikerverdeling). Bottel het bier vanuit het gistingsvat. Nu neem je minder gist mee naar je flesjes.

Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2011 22:04 u »
Bedankt voor alle info.
Ik bedoelde inderdaad 1050 en 1018 SG en heb allebei
de keren bij 19 graden gemeten.
Ik heb helaas geen gist meer om extra toe te voegen.
Ik denk dat ik dan over 2 dagen ga overhevelen naar
het lagervat en dan een week? later terughevel naar het
schoongemaakte gistvat met de suikeroplossing er in
en dan gelijk bottelen. Mocht er nog iemand op of aanmerkingen
hebben dan hoor ik het graag.
groeten Bart

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: beginnersvraagjes
« Reactie #6 Gepost op: 27-12-2011 22:38 u »
Bart, welkom! Extra gist is niet nodig. Of er nog veel af gaat van het SG is niet te zeggen, je vermeld helemaal geen details van recept of gebruikte gist of werkwijze.... 'Het recept van Geert Slobbe' is een beetje vaag om op af te gaan.

NB Zou je gewoon door willen typen zonder steeds een enter te geven, dit leest wat vreemd. Getypt op een mobiel misschien?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.751
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #7 Gepost op: 27-12-2011 23:16 u »
Hallo Bert,

Allereerst welkom op dit forum.

Zo te merken heb je gebrouwen met mout. Is dat zo of heb je toch een blik gebruikt?

In ieder geval wil ik je aanraden om de beide cursussen die op deze site en de wiki-site staan door te nemen.

Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #8 Gepost op: 27-12-2011 23:29 u »
Dit is het recept dat ik gebruikt heb met als enig verschil dat ik korrelgist (1 zakje safbrew wb 06) heb gebruikt en 22 gram Saaz hop.
Recept voor 20 l Weizenbier

2de prijs OBBK Bergen op Zoom 2010

IngrediŽnten:
2100 gr Pilsmout 3 ebc
2600 gr Tarwemout 3 ebc
24,2 gram HallertauerMittelfruh hopbloemen  4% (in hopzak)
Gist: Wyeast smackpak 3068  Weihenstefan.

12 liter maischwater
19 liter Filteren/spoelen.

Maischschema:
45 ˚C      10 min.
53 ˚C      10 min.
63 ˚C      30 min.
72 ˚C      20 min.
78 ˚C      5   min.

60 minuten koken.

Belucht 15 min voor en 15 min na gisttoevoeging.(giststarter)

Begin SG 1058
Eind   SG 1012

Ik heb dit gewoon vanaf mijn computer gestuurd, de reden dat ik de regels wat korter hield is omdat ik dat zelf wat prettiger vind lezen. Ik zal de regels in het vervolg voltypen.

groeten Bart

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #9 Gepost op: 27-12-2011 23:39 u »
Ik houd niet zo van brouwen met vaste tijdstippen. Maar als vuistregel kun je hanteren een week hoofdgisting (meestal korter, maar maakt niet uit), en 2 weken nagisting. Na 3 weken kun je normaliter bottelen (of eerder, maar maakt voor de uitleg weer niet uit).

Belangrijk is dat het waterslot niet veel activiteit meer laat zien. Verder moet de vergistingsgraad in de buurt liggen van die voor je gist gebruikelijk is, onder voorwaarde dat je normaal hebt gemaischt.

Je zit nu op een schijnbare vergistingsgraad (SVG) van (50-18)/50*100% = 64%. Normaal gesproken verwacht ik dat er nog wel wat puntjes van af gaan. Het is echter niet gezegd dat je op de SVG 79% van het origineel uit zult komen. Maar rond de 75% lijkt me prima.


PS de regels kappen zichzelf wel af, heb je geen enters voor nodig.

Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #10 Gepost op: 28-12-2011 00:18 u »
Hartelijk dank voor de tips. Ik zal het SG over 2 dagen nog eens meten en dan mijn plan trekken.
@ Jacques  Ik had die wiki cursus nog niet ontdekt, die ga ik gelijk lezen. De andere cursus had ik wel gelezen. Ik heb met mout gebrouwen omdat me dat leuker leek dan met een blik.
ps het is Bart ;)
groeten

Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2012 15:19 u »
 Na 2 weken lageren het SG nog eens gemeten en die was 1010 . Ik ben toen gaan bottelen met een suikeroplossing van 6 gram per liter en heb de flessen gelijk in de schuur gezet (5 graden ongeveer) . Nou trek ik net een fles open (3 dagen na het bottelen) en ik moet zeggen dat ik de smaak best aardig vind alleen zit er totaal geen koolzuur in. Ben ik nou gewoon te ongeduldig geweest of moet ik de flessen eerst nog een poosje op kamertemperatuur houden i.v.m. hergisten op de fles (ik las ergens dat vergisting stopt onder een bepaalde temperatuur) .Ik kan dit nergens vinden dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
groeten Bart

Offline Lorejas

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #12 Gepost op: 14-01-2012 15:34 u »
Je moet na toevoegen van de suikeroplossing de flessen nog 2 weken warm laten staan. Daarna pas koud wegzetten. (Als er dan wel koolzuur op zit) Inderdaad in verband met de hergisting op de fles.


Offline bart69

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Beginnersvraagjes
« Reactie #13 Gepost op: 14-01-2012 18:02 u »
Bedankt Lorejas, heb ze gelijk naar binnen gehaald. Ik dacht het al maar ging aan het twijfelen doordat de schrijver van het recept de flessen gelijk na het bottelen in de koelkast deed.
groeten Bart

Tags: