Recepten > Groep A

Brettanomyces Blond

(1/1)

Adrie:
Naam brouwer: De Vier Broeders
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel: Salmo Gold
Biertype: Orval-achtige
Begin SG: 1063
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 22 EBC
Berekende bitterheid: 41 EBU

Mout & suiker
2420 gram   89,2 %   Pilsmout         3 EBC
290 gram    10,8 %   CaraMünichmout 120 EBC

Water
10,8 L maischwater
 3,2 L spoelwater
Beslagdikte: 4,03 l/kg

Maischschema
12 min   50 gr C
60 min   68 gr C
5 min    78 gr C

Hop
12,50 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   First Wort Hop
 4,58 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   First Wort Hop
 5,83 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   kooktijd 45 min
 8,33 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   kooktijd 45 min
20,83 gram   Cascade               4,8% alfa pellets   koudhop

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Orval, opgekweekt uit depôt van twee flessen Orval.
Opgekweekt in 4 liter giststarter (voor 120 liter wort) met 20 gram Fermaid-K en 1 gram Cervomyces (zinkgist). De giststarter is 36 uur continu belucht.

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 23 gr C
lagering 16 dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden
1e prijs vrije klasse en Algemeen Kampioen bij het ONK 2006. Het bier scoorde 93 punten.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Jacques:
Kenmerken biertype Brettanomyces Blond


Zwaarte
SG 1050 - 1065     Plato 12,4 - 15,9

Bitterheid
35 - 50 EBU

Kleur
15 - 30 EBC

Smaakomschrijving
Geur en smaak: bitter tot zeer bitter, zurig
Mondgevoel: zeer droog en door CO2, hop en Brettanomyces, samentrekkend
Nasmaak: hopbitterheid blijft lang hangen en het eindigt zeer droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site.

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie