Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brettanomyces Blond  (gelezen 8070 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Brettanomyces Blond
« Gepost op: 31-05-2006 15:35 u »
Naam brouwer: De Vier Broeders
Bron van het recept: eigen recept
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: HIER

Naam brouwsel: Salmo Gold
Biertype: Orval-achtige
Begin SG: 1063
Eind SG: 1010
Berekende kleur: 22 EBC
Berekende bitterheid: 41 EBU

Mout & suiker
2420 gram   89,2 %   Pilsmout         3 EBC
290 gram    10,8 %   CaraMünichmout 120 EBC

Water
10,8 L maischwater
 3,2 L spoelwater
Beslagdikte: 4,03 l/kg

Maischschema
12 min   50 gr C
60 min   68 gr C
5 min    78 gr C

Hop
12,50 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   First Wort Hop
 4,58 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   First Wort Hop
 5,83 gram   Hallertau Tradition   5,0% alfa pellets   kooktijd 45 min
 8,33 gram   Styrian Goldings      4,5% alfa pellets   kooktijd 45 min
20,83 gram   Cascade               4,8% alfa pellets   koudhop

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Gist
Naam gist: Orval, opgekweekt uit depôt van twee flessen Orval.
Opgekweekt in 4 liter giststarter (voor 120 liter wort) met 20 gram Fermaid-K en 1 gram Cervomyces (zinkgist). De giststarter is 36 uur continu belucht.

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 6 dagen bij 23 gr C
lagering 16 dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden
1e prijs vrije klasse en Algemeen Kampioen bij het ONK 2006. Het bier scoorde 93 punten.



Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.749
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Brettanomyces Blond
« Reactie #1 Gepost op: 16-12-2011 09:28 u »
Kenmerken biertype Brettanomyces Blond


Zwaarte
SG 1050 - 1065     Plato 12,4 - 15,9

Bitterheid
35 - 50 EBU

Kleur
15 - 30 EBC

Smaakomschrijving
Geur en smaak: bitter tot zeer bitter, zurig
Mondgevoel: zeer droog en door CO2, hop en Brettanomyces, samentrekkend
Nasmaak: hopbitterheid blijft lang hangen en het eindigt zeer droog

Voor meer bijzonderheden over dit biertype zie de wiki-site.

Tags: