Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Haver versus havervlokken  (gelezen 3723 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Haver versus havervlokken
« Gepost op: 15-12-2011 14:40 u »
Binnenkort wil ik een "kluinbier" gaan brouwen ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Kluinbier )
Een belangrijk onderdeel van de stort is haver/havervlok.
Nu zie ik in BrouwVisie alleen havervlokken staan maar geen haver.
Iemand enig idee welke suiker-opbrengst en welk kleureffect ik van onbehandelde haver kan verwachten?
(heb hier nog eigen teelt haver, dus beetje zonde om dan vlokken te kopen)
Is het nodig om bij haver eerst nog verstijving oid toe te passen of kan ik het zo mee-maischen?





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.201
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Haver vs havervlokken
« Reactie #1 Gepost op: 15-12-2011 18:53 u »
Volgens mij geeft ongemoute haver dezelfde kleur als havervlokken.

Verstijfselen is aan te raden. Volgens dit artikel gaan de zetmeelkorrels pas bij 80 ºC opzwellen.

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Haver vs havervlokken
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2011 13:50 u »
Dank je jaques!


Naar het schijnt hebben onze kippen al de grootste gedeelte van onze havervoorraad opgepeuzeld, hopen dat we nog genoeg hebben voor het biertje ;D

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Haver vs havervlokken
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2011 14:48 u »
Hallo Aldo,

Gemoute haver is ook verkrijgbaar. Hierdoor heb je i.i.g. grotere korrels en ook meer enzymwwerking.
Ik heb de indruk dat het rendement van haver wel wat minder is dan van gerst of tarwe omdat de korrels in verhouding veel kaf hebben. Hierdoor is het filtreren dus geen probleem.

Groetjes, Toon.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Haver vs havervlokken
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2011 15:43 u »
Hoi Aldo,

Mijn laatste bier was een palm-kloon. Hierin heb ik ook gebruik gemaakt van havervlokken (goed voor het Belgisch paard, dus ook goed voor mij.)
Dit heb ik verstijfseld en meegemaischt. Prima bier geworden.

De haver koop ik bij de C1000 voor 36 cent per pond!
Goed spul.

Henk

Offline gerbenH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: aq
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Haver versus havervlokken
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2012 20:56 u »
Moi Aldo,

BrouwVisie heeft er ook wel gemoute haver in staan maar dan alleen in het engels, het spul komt tenslotte van tThomas&fawcet. Het heet dan pale oat malt, is prcies het spul van van der kooy
Gerben

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Haver versus havervlokken
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2012 21:06 u »
Dank Toon, Bierhenk en Gerben!
Heb voor de eerst poging havervlokken gebruikt maar vrees dat die geen hoge ogen gaat gooien bij de wedstrijd.(te laag SG, niet aan drooghoppen toegekomen dus weinig te hoparoma)
Wel heb ik ontdekt dat ik zelf nog haver aan de kant had gezet heb dat dus nog niet in de snavels van de kippen is verdwenen :)
Volgende poging word dus met ongemoute/ongeplette/eigen teelt haver!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Haver versus havervlokken
« Reactie #7 Gepost op: 26-01-2012 21:55 u »
Wel schroten toch?

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Haver versus havervlokken
« Reactie #8 Gepost op: 26-01-2012 23:07 u »
Wel schroten toch?


Ha dat zou wel een mooie truck zijn om wel 1/3 haver te gebruiken maar niet een te fluwele haversmaak te krijgen ;D ;D 8)

Tags: