Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Trappe Blond?  (gelezen 21089 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
La Trappe Blond?
« Gepost op: 11-12-2011 12:46 u »
Graag zou ik een La Trappe Blond kloon brouwen.
Probleem: Ik kan niets vinden van blond, alleen de andere versies. Zelf bedenken welke ingredienten ik zou moeten gebruiken is nog te hoog weggelegd voor mij.
Wie kan mij op weg helpen met een recept wat er aardig op gaat lijken? Ik neem aan dat ik uit een La Trappe Blond de gist kan opkweken, want er is geen Wyeast versie van beschikbaar.

Alvast bedankt voor het meedenken!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #1 Gepost op: 11-12-2011 13:34 u »
Ik neem aan dat ik uit een La Trappe Blond de gist kan opkweken, want er is geen Wyeast versie van beschikbaar.

Dat is correct!

Probeer eens met een opstapje te komen? Ik heb deze blond al lang niet meer gehad.
Denk dat een standaard blond recept met deze gist al gauw in de richting is.
Misschien nog wat kruiden?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #2 Gepost op: 11-12-2011 13:37 u »
Zelf bedenken welke ingrediënten ik zou moeten gebruiken is nog te hoog weggelegd voor mij.

Waarom vinden mensen dat altijd zo moeilijk? Het is een blond bier. Dus begin eens met pilsmout. Kijk eens naar de kleur t.o.v. een pils? Is ie donkerder dan een klein beetje kleurmout toevoegen. Vindt je 'm moutig en vol van smaak? Dan wellicht een klein beetje munchener mout..o.i.d. Dan kwam je al een heel eind in de buurt. En gebruik wat brouwsoftware om e.e.a uit te rekenen... :brouwen:

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #3 Gepost op: 11-12-2011 14:46 u »
Waarom vinden mensen dat altijd zo moeilijk? Het is een blond bier. Dus begin eens met pilsmout. Kijk eens naar de kleur t.o.v. een pils? Is ie donkerder dan een klein beetje kleurmout toevoegen. Vindt je 'm moutig en vol van smaak? Dan wellicht een klein beetje munchener mout..o.i.d. Dan kwam je al een heel eind in de buurt. En gebruik wat brouwsoftware om e.e.a uit te rekenen... :brouwen:

Het klinkt zo makkelijk als je het zo zegt, maar ik denk dat veel mensen er toch bang voor zijn. Vooral als je net begint ;-). Maar een opzet zou je inderdaad zelf nog kunnen geven. Blond, dus pilsmout klinkt logisch. De gist heb je ook al, want die kweek je zelf op. Maar qua hoptoevingen, kooktijden etc, proef jij dat in een bier?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #4 Gepost op: 11-12-2011 14:52 u »
Het klinkt zo makkelijk als je het zo zegt,

Maar zo makkelijk is het ook, zeker met blonde bieren. Bij donkere bieren wordt het lastiger i.v.m balans van de donkere mouten.

Maar qua hoptoevingen, kooktijden etc, proef jij dat in een bier?

Kooktijden zijn niet leidend voor een recept. Maar prof brouwerij, energie zuinig dus kooktijd 1 uur.... ;) En hop blijft gokken. Maar kies een leuke hop uit en richt je op de bitterheid. Een pils is rond de 20 IBU en een bittere pils rond de 25 IBU.

Exact klonen lukt je nooit in 1 poging. ;)

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #5 Gepost op: 11-12-2011 15:42 u »
Maar zo makkelijk is het ook, zeker met blonde bieren. Bij donkere bieren wordt het lastiger i.v.m balans van de donkere mouten.

Kooktijden zijn niet leidend voor een recept. Maar prof brouwerij, energie zuinig dus kooktijd 1 uur.... ;) En hop blijft gokken. Maar kies een leuke hop uit en richt je op de bitterheid. Een pils is rond de 20 IBU en een bittere pils rond de 25 IBU.

Exact klonen lukt je nooit in 1 poging. ;)

Ha, het is natuurlijk ook een beetje kennis hebben, zoals ik zie. Proeven en wat kennis hebben lijdt al gauw tot een leuk recept?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #6 Gepost op: 11-12-2011 16:02 u »
Ha, het is natuurlijk ook een beetje kennis hebben, zoals ik zie.

Ja, maar vooral durven. En als je het niet probeert, leer je het ook niet. Maak een recept en stel het hier ter discussie! Daar leer je van!

Een brouwer in mijn gilde heeft eens een bier met 40% Special B gemaakt, daar heeft ie zeker van geleerd. ;D ;D

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #7 Gepost op: 11-12-2011 17:09 u »
Ja, maar vooral durven. En als je het niet probeert, leer je het ook niet. Maak een recept en stel het hier ter discussie! Daar leer je van!

Een brouwer in mijn gilde heeft eens een bier met 40% Special B gemaakt, daar heeft ie zeker van geleerd. ;D ;D

Het is denk ik vooral ook veel proberen en falen, voordat je weet hoe wat ongeveer smaakt, pas dan kun je 'echte' recepten gaan samenstellen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #8 Gepost op: 11-12-2011 17:12 u »
Het is denk ik vooral ook veel proberen en falen, voordat je weet hoe wat ongeveer smaakt,

Dat falen is onvoorkoombaar, maar kun je beperken door je recepten hier ter discussie te stellen..dan kunnen de ervaren brouwers je ermee helpen. Doe je dat niet...Tsja...dan ben ik aan je eigen lot over gelaten, mar ook daar leer je van.
Goed brouwen leer je met vallen en opstaan, en als je geen fouten durft te maken leer je het nooit..of heel langzaam  ;)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #9 Gepost op: 11-12-2011 19:57 u »
Dank voor de tips en de duwtjes in de goede richting.
Probleem is dat ik op het moment geen La Trappe Blond in huis heb, en ik eerlijk gezegd moeite heb om bepaalde smaken te noemen. Bier is bij mij simpelweg lekker of niet lekker ;)

Als ik op de site kijk is het donkerder van kleur dan een normale pils.
Er zitten meerdere soorten hop in volgens eigen zeggen. Wel hebben ze een eigen veld met zelfgekweekte Perle.
Een combinatie van Saaz en Perle zou wel mogelijk zijn - dat gebruiken we nu ook in onze pils.

De Tripel bevat koriander, maar ik denk niet dat die ook in de blonde zit.

Ik moet vanavond nog het e.e.a. regelen, maar hoop daarna of morgen eens te kunnen zitten om een basis op te zetten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #10 Gepost op: 11-12-2011 20:03 u »
Volgens mij gebruiken ze die eigen geteelde alleen Perle in de Isid'Or?
Althans, dat was wel zo toen deze geintroduceerd werd.

Wat niet wegneemt dat er best Perle in kan zitten.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.891
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #11 Gepost op: 11-12-2011 20:29 u »
Volgens Brew Like a Monk heeft de blond een begin-SG van 1.061 en een IBU van 14, dit blijkt uit analyses van Derek Walsh.

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #12 Gepost op: 11-12-2011 20:30 u »
Volgens Brew Like a Monk heeft de blond een begin-SG van 1.061 en een IBU van 14, dit blijkt uit analyses van Derek Walsh.

De beschrijving op de eigen website spreekt van meerdere hopsoorten, dus dat weet je ook al ;-)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #13 Gepost op: 27-12-2011 09:12 u »
Ik heb nu een recept in elkaar gedraaid, maar hoe post ik het recept nu? Ik dacht dat ik vanuit BrouwVisie een rechstreekse export kon maken voor op het forum .. maar ik heb uiteraard geen HTML rechten.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #14 Gepost op: 27-12-2011 09:28 u »
In BrouwVisie ga je naar het tabblad basis.
Daar zie je staan "Recept naar klembord in forum tabel"
Even aanklikken.
Dan ga je naar dit forum.
Cursor ergens wegzetten.
Control V
En klaar is koffie.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #15 Gepost op: 27-12-2011 09:35 u »
Bedankt, ik zocht het in het receptenoverzicht

Enfin, dit is wat ik had bedacht:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlonde
Kenmerk
Brouwdatum21-12-2011
BiertypeBlond(e)
Aantal liters35
Gewenst begin SG1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater48,7 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater28,2 liter
Spoelwater28,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur13 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,0 %6572 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC15,0 %1408 gr16 EBC
Pale alemout15,0 %1408 gr6 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3,8 %35 gr60 minuten9 EBU
Styrian Golding3,8 %21 gr10 minuten2 EBU
Saaz (CZ)3,3 %10 gr60 minuten2 EBU
Amarillo9,5 %14 gr60 minuten9 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C15 minuten3,0 l/kg
263°C30 minuten3,0 l/kg
372°C40 minuten3,0 l/kg
478°C1 minuten3,0 l/kg




Daar ik te weinig info heb over een La Trappe Blond, heb ik besloten om gewoon een blond met een La Trappe gist te maken.
De gebruikte hop is eigenlijk gebaseerd op de bestaande voorraad :P

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #16 Gepost op: 27-12-2011 10:06 u »
Spoelwater + maischwater = 48,7 liter.

Ik zie 28,2 + 28,1 = 56,3 liter dus daar sluipt al een foutje in.

Je zou in totaal ongeveer 54,25 liter nodig hebben (35x1,55) dan zou ik persoonlijk gaan voor 36 liter maischwater en 18,25 liter spoelwater.
Tenminste, ik doe altijd 2/3 + 1/3 en dat werkt voor mij prima.

De 53 graden stap kan je achterwegen laten, en de 63 graden zou ik 40 minuten doen en de 72 graden 30 minuten.

orangeloo

  • Gast
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #17 Gepost op: 27-12-2011 10:14 u »
De 53 graden stap kan je achterwegen laten

Daar zijn de meningen over verdeeld volgens mij.
Vorige maand las ik hier dat er toch een aantal deze stap weer voor 10 minuten opnamen in hun maischschema.
Dit zou de schuimkraag en de body verbeteren... :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #18 Gepost op: 27-12-2011 10:25 u »
Daar zijn de meningen over verdeeld volgens mij.
Vorige maand las ik hier dat er toch een aantal deze stap weer voor 10 minuten opnamen in hun maischschema.
Dit zou de schuimkraag en de body verbeteren... :weetniet:

Geen 52-53 șC maar 57-58 șC! Het verschil hier tussen zit hem in het inactiveren van de zogenaamde LOX-enzymen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor de vorming van aldehyden waaruit later de oxidatiesmaak kan ontstaan. Deze enzymen worden bij 57-58 șC geïnactiveerd. Vandaar ook dat de moderne brouwwetenschap het inmaischen boven de 60 șC aanbeveelt. Dan weet je namelijk zeker dat de LOX-enzymen niet werken.
Het verdient aanbeveling temperaturen onder de 60 șC kort te houden. Want bij deze temperaturen vindt er ook al een inactivering plaats van de beta-amylase zonder dat het enzym vol actief is.

Inmaischen bij 52 șC en dan die temperatuur langer dan 15 minuten aanhouden is zeker niet aan te bevelen.

orangeloo

  • Gast
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #19 Gepost op: 27-12-2011 10:46 u »
Geen 52-53 șC maar 57-58 șC! Het verschil hier tussen zit hem in het inactiveren van de zogenaamde LOX-enzymen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor de vorming van aldehyden waaruit later de oxidatiesmaak kan ontstaan. Deze enzymen worden bij 57-58 șC geïnactiveerd. Vandaar ook dat de moderne brouwwetenschap het inmaischen boven de 60 șC aanbeveelt. Dan weet je namelijk zeker dat de LOX-enzymen niet werken.
Het verdient aanbeveling temperaturen onder de 60 șC kort te houden. Want bij deze temperaturen vindt er ook al een inactivering plaats van de beta-amylase zonder dat het enzym vol actief is.

Inmaischen bij 52 șC en dan die temperatuur langer dan 15 minuten aanhouden is zeker niet aan te bevelen.

Hoi Jacques ,
ik wil deze discussie niet opnieuw voeren, maar zou niet meer weten waar deze gevoerd is anders had ik de link erbij gezet.
Ik vond het een interessant verhaal, vandaar dat ik het hier ophaal.
Er wordt hier vaak standaard gezegd alles onder de 62  șC schrappen, maar zo kort door de bocht bleek het toch niet te zijn.
En als beginnend brouwer hoor je ook te weten waarom je iets weglaat, of waarom juist niet.  :brouwen:
Altans dat wil ik wel graag weten.  ^-^ (als beginnend brouwer.)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #20 Gepost op: 27-12-2011 11:32 u »
Hoi Jacques ,
ik wil deze discussie niet opnieuw voeren, maar zou niet meer weten waar deze gevoerd is anders had ik de link erbij gezet.
Ik vond het een interessant verhaal, vandaar dat ik het hier ophaal.
Er wordt hier vaak standaard gezegd alles onder de 62  șC schrappen, maar zo kort door de bocht bleek het toch niet te zijn.
En als beginnend brouwer hoor je ook te weten waarom je iets weglaat, of waarom juist niet.  :brouwen:
Altans dat wil ik wel graag weten.  ^-^ (als beginnend brouwer.)

Het is nog de vraag of het verhaal van de 57-58 șC voor extra body wel klopt. De auteur die hiermee kwam en door Adrie aangehaald werd heeft niet de reputatie het altijd bij het juist eind te zitten.

Wel ga ik het morgen uitproberen bij een pils die ik ga brouwen. Want aan theoretische verhalen heb je niet zo veel, de praktijk moet uitwijzen wat wijsheid is en wat niet. Tot nu toe heb ik in ieder geval hele goede ervaringen met het weglaten van temperaturen onder de 60 șC.
Ik heb nog geen twee pannen om twee brouwsels langs er elkaar te zetten. Dat is wel jammer want dat is de manier om volledig gefundeerd uitspraken te doen. Maar hopelijk krijg ik wel een indicatie of het een verbetering is of niet. Ik ben benieuwd.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #21 Gepost op: 27-12-2011 11:44 u »
Spoelwater + maischwater = 48,7 liter.

Ik zie 28,2 + 28,1 = 56,3 liter dus daar sluipt al een foutje in.

Je zou in totaal ongeveer 54,25 liter nodig hebben (35x1,55) dan zou ik persoonlijk gaan voor 36 liter maischwater en 18,25 liter spoelwater.
Tenminste, ik doe altijd 2/3 + 1/3 en dat werkt voor mij prima.

De 53 graden stap kan je achterwegen laten, en de 63 graden zou ik 40 minuten doen en de 72 graden 30 minuten.
Je hebt gelijk.
Eerlijk gezegd heb ik het 1 op 1 overgenomen uit BV.
Ik zal het water aanpassen, en nog even naar de temperaturen kijken.

Kan iemand nog iets over de rest van het recept zeggen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #22 Gepost op: 27-12-2011 11:47 u »
Ff weer terug on-topic heren! :police:

Mbt het recept:
Ik zou de amarillo weglaten en misschien wat koriander toevoegen. Maar dat zou je dan moeten proeven en dat heb ik vd blond nog niet gedaan (recent).
Maar amarillo zit er zéker niet in.
:brouwen:

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #23 Gepost op: 27-12-2011 13:55 u »
Als ik de Amarillo weglaat, wordy het dat kleine restje Saaz + de Styrian Goldings (zou dan een gram of 60 zijn bji 3.8% alfa om op ~ 21 EBU uit te komen).
Andere hop red ik niet meer voor vanavond helaas.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #24 Gepost op: 27-12-2011 14:02 u »
De La Trappe Blond is slechts 14 IBU, dus die 21 hoef je ook niet te halen. :)

Als dit niet meer je kloon-poging is/wordt zou ik dat voortzetten in een ander topic. Anders wordt het wel vrij verwarrend.

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #25 Gepost op: 04-01-2020 15:08 u »
De La Trappe Blond is slechts 14 IBU, dus die 21 hoef je ook niet te halen. :)

Als dit niet meer je kloon-poging is/wordt zou ik dat voortzetten in een ander topic. Anders wordt het wel vrij verwarrend.

Is 14 IBU 20 EBU? https://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-blond/

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #26 Gepost op: 04-01-2020 15:56 u »
IBU en EBU is hetzelfde. Volgens de website van La Trappe 20 IBU, volgens analyses in een labo door Kevin Verstrepen (KUL) slechts 13 IBU.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #27 Gepost op: 04-01-2020 22:38 u »
IBU en EBU is hetzelfde. Volgens de website van La Trappe 20 IBU, volgens analyses in een labo door Kevin Verstrepen (KUL) slechts 13 IBU.

13 is wel heel erg weinig. Voor wat meer karakter mag je rustig naar de 20. Kennelijk is dat ook wat de brouwerij beoogd.

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #28 Gepost op: 20-01-2020 21:22 u »
Wat is het uiteindelijke recept geworden en lijkt deze een beetje op het origineel? Ik heb op basis van een ander kloonrecept op deze site ook de La Trappe Blond proberen na te bootsen maar ben nog niet in de buurt gekomen daarmee.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #29 Gepost op: 05-03-2020 10:45 u »
Ik ben ook benieuwd naar updates aangaande het kloonrecept  :biersmile:

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #30 Gepost op: 05-03-2020 11:40 u »
Is 14 IBU 20 EBU? https://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-blond/

Mooi om te zien dat Leffe een groot gedeelte van de gegevens van het brouwen laat zien. Ik vind het ook een bijzonder lekker bier en wil ook wel een poging wagen.

Gegevens van Leffe zelf:
mout: pale, munich en glucosestroop.
bitterheid 20  EBU, kleur 14 EBC. Alcohol 6,5%. Gist geef zowel fruitig als kruidig aroma en gist optimaal bij 18 tot 20 graden. Dat is dus ook wel op te zoeken. bijv BE-256 of T-58. van Fermentis zijn opties. En er wordt een bottelgist gebruikt, jongbier gaat via een separator.Ik denk een centrifuge. Evt. F2 als bottelgist. de enige onzekerheid zit in de hop, maar de bitterheid is wel bekend. Abdijen hoppen over het algemeen niet zo spannend.
Met brouwsoftware moet hier uit te komen zijn

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #31 Gepost op: 05-03-2020 12:02 u »
Mooi om te zien dat Leffe een groot gedeelte van de gegevens van het brouwen laat zien. Ik vind het ook een bijzonder lekker bier en wil ook wel een poging wagen

Je bedoelt natuurlijk La Trappe  ;)

Met die ingrediënten kun je lekker stoeien inderdaad, al is de hop dus nog een raadsel. Ik ben zelf nog niet zo’n geoefende proever dat ik die eruit kan halen  :weetniet:

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #32 Gepost op: 05-03-2020 12:13 u »
Ik heb op basis van een ander kloonrecept op deze site ook de La Trappe Blond proberen na te bootsen maar ben nog niet in de buurt gekomen daarmee.

Zat je met de hop wel in de buurt? Welke heb je gebruikt?

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #33 Gepost op: 05-03-2020 12:37 u »
Juist La trappe.  Het was laat gisteravond  :nut:

Voorzetje op basis 25 liter, brouwzaal rendement 70% ,
Ik ga er van uit dat ze een redelijk blanke glucosestroop gebruiken, anders kom je met de kleur niet uit. Er zit zo'n 35% water in de stroop.

Dit zou mijn eerste poging zijn. schiet er maar op

-----------------------------------------------------------------------
Š                       BrouwVisie Receptrapport                       Š
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : La trappe kloon
Kenmerk                       : abdijbier enkel
Brouwdatum                  : 1-5-2020
Biertype                        : Blond(e)
Aantal liters                   : 25
Gewenst begin SG          : 1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 70.0% (automatische ketel  :proost:)

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 35,31 liter
Maischdikte                           : 4,00 l/kg
Maischwater                          : 27,12 liter (meer maischwater als gewoon ivm automaat)
Spoelwater                            : 8,61 liter
Kooktijd                                : 60 minuten
Berekende kleur                     : 15 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid              : 20 EBU(Ray Daniels)

Mout storting----------------------------------------------------------
Munchener Light (TS)          2,5 %          0,182 kg     13 EBC                                                                           
pale ale weyermann           89,3 %         6,597 kg       6 EBC                                                                         
Glucosestroop                     8,2 %          0,607 kg      3 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)                    5,0 %     16 gr          60 Min.        10 EBU                                                         
Perle (Dld)                   5,0 %     16 gr          60 Min.        10 EBU                                                           
Saaz (CZ)                    5,0 %     11 gr          0 Min.           0 EBU                                                         
Perle (Dld)                 10,0 %     11 gr          0 Min.           1 EBU                                                           

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Fermentis Safbrew T-58

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 63°C      40 Min.      4,0 l/kg
Stap 2: 72°C      30 Min.      4,0 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.        4,0 l/kg

Kooktijd 1 uur. na het koken voor het koelen 2e hopgift. vervolgens whirlpoolen. 30min laten staan. dan koelen en vergisten bij 19 graden Celsius gewenst eind sg 1010 - 1012 (vergistingsgraad 80 a 85%)
lagering (3 weken) om zo helder mogelijk te worden doe je een coldcrash 5 graden C of zo. bij bottelen 6 g/liter suiker en evt bottelgist F2 gebruiken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.113
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #34 Gepost op: 05-03-2020 13:29 u »
Zijn dit de echte alfazuurgehaltes van je hop, of stond dit zo in BrouwVisie? Dat zou ik anders nog even controleren en waar nodig aanpassen, kloppen de verwachte getallen beter.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #35 Gepost op: 05-03-2020 13:33 u »
Voor recepten die ik echt ga brouwen doe ik dat wel altijd even, maar deze hoppen had ik niet in huis. Heb dus geen echte alfa zuur getallen.  :weetniet:

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #36 Gepost op: 05-03-2020 15:48 u »
schiet er maar op

Mijn eerste indruk is dat het er als een lekker receptje uitziet, maar ik betwijfel of la Trappe met palemout werkt i.p.v. pilsmout

Citaat
Ik ga er van uit dat ze een redelijk blanke glucosestroop gebruiken, anders kom je met de kleur niet uit.

Ligt eraan hoeveel je gebruikt. Ik heb voor een Saison ook een kandijsiroop gebruikt die perongeluk donkerder uitviel dan de bedoeling was en dat is toch een behoorlijk licht biertje geworden

Over hoeveelheden gesproken vraag ik me af of je hoeveelheid Münchener niet aan de lage kant is om een merkbaar effect te hebben. 2,5% is best weinig voor een basismout

Citaat
bij bottelen 6 g/liter suiker en evt bottelgist F2 gebruiken.

Die F2 kan je rustig weglaten als je geen hele fanatieke gistfilterprocedures gaat toepassen. En de suiker kan misschien ook nog wat omhoog  :biersmile:

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #37 Gepost op: 05-03-2020 16:33 u »
Mijn eerste indruk is dat het er als een lekker receptje uitziet, maar ik betwijfel of la Trappe met palemout werkt i.p.v. pilsmout
Dat geeft La Trappe zelf aan op de site. Hoop dat ze zelf weten wat ze in het bier doen.  ;D

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #38 Gepost op: 05-03-2020 18:02 u »
Dat geeft La Trappe zelf aan op de site. Hoop dat ze zelf weten wat ze in het bier doen.  ;D

Dat hoop ik ook  :verbergen:

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #39 Gepost op: 05-03-2020 21:18 u »
Ik denk dat het met T58 gist niet gaat lukken iets te maken wat dicht in de buurt komt.
Ik zou proberen gist uit een flesje La Trappe op te kweken.

Zo zal het vast ook een lekker blond biertje worden, maar geen La Trappe kloon.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #40 Gepost op: 05-03-2020 21:21 u »
Ik denk dat het met T58 gist niet gaat lukken iets te maken wat dicht in de buurt komt.
Ik zou proberen gist uit een flesje La Trappe op te kweken.

Zo zal het vast ook een lekker blond biertje worden, maar geen La Trappe kloon.

Kijk even op de site van La Trappe. Daar staat dat ze het bier door een separator halen en bottelgist toevoegen. Gist opkweken uit een flesje heeft dan geen zin.

Op welke reden denk je dat T58 niet in de buurt kan komen?

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #41 Gepost op: 05-03-2020 21:45 u »
Kijk even op de site van La Trappe. Daar staat dat ze het bier door een separator halen en bottelgist toevoegen. Gist opkweken uit een flesje heeft dan geen zin.

Op welke reden denk je dat T58 niet in de buurt kan komen?

Gist heeft heel veel invloed op de smaak van bier. T58 is gewoon een andere gist met een ander smaakprofiel.

De bottelgist van La Trappe is dezelfde gist als de 'hoofdgist'. Lees ook dit draadje even door:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=22803.25

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #42 Gepost op: 05-03-2020 21:54 u »

De bottelgist van La Trappe is dezelfde gist als de 'hoofdgist'. Lees ook dit draadje even door:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=22803.25

Yep, ik ben overtuigd. Dat wordt blonde inslaan en gist opkweken  :groots:
Toch dit recept eens echt gaan brouwen. Misschien splits ik de batch dan op. Verschil proeven tussen de twee gisten. Gewoon omdat het kan :proost:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #43 Gepost op: 06-03-2020 20:19 u »
Yep, ik ben overtuigd. Dat wordt blonde inslaan en gist opkweken  :groots:
Toch dit recept eens echt gaan brouwen. Misschien splits ik de batch dan op. Verschil proeven tussen de twee gisten. Gewoon omdat het kan :proost:

En dan nog even de juiste vergistingstemperatuur zoeken.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #44 Gepost op: 07-03-2020 07:07 u »
Ook dat heeft La Trappe al verklapt op hun site: optimaal tussen 18 en 20 graden C.

Het enige wat onduidelijk is is de hopsoort. Hoeveelheid en tijdstip van toediening geeft men ook al aan: 60 min. koken -> 20 EBU en een vlamuit hopgift.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #45 Gepost op: 07-03-2020 07:36 u »
Op zoek naar informatie over de glucosestroop stuit ik op De N.V. Stijfsel- en Glucosefabriek "Sas van Gent":  een bedrijf aan de Nijverheidsstraat te Sas van Gent dat tarwe en maïs verwerkt tot zetmeel en verwante producten. Het heeft bestaan onder volgende namen: Zeelandia, CPC, Cerestar en heet nu Cargill.

Hier werd mais in een enzymatisch proces verwerkt tot zetmeel (Maizena) en glucosestroop. Zou het kunnen dat de glucosestroop hier vandaan komt en mais als basis heeft?

Het proces: (bron wiki)
Zoals de naam al aangeeft, wordt dit type zetmeel gewonnen uit mais De maiskorrel is niet alleen rijk aan zetmeel, maar ook aan maisolie en eiwit. Om de diverse componenten van elkaar te kunnen scheiden wordt de mais eerst gewassen en gedurende enkele etmalen geweekt in een oplossing van zwaveldioxide (concentratie circa 1000 - 2000 ppm). Na dit proces is de korrel zacht geworden en kan de olierijke kiem mechanisch van de maiskorrel worden gescheiden. De maisolie wordt met behulp van persen aan de kiem onttrokken. Met behulp van extractie worden de laatste resten olie aan de kiemen onttrokken.

Het vrijgekomen zetmeel is nu nog verre van zuiver: het is (naast te hoge concentraties aan zwaveldioxide) ook rijk aan eiwitten. Het wassen van de suspensie brengt het gehalte aan zwaveldioxide terug naar een veilige waarde. De eiwitten, die de mais zijn typische gele kleur geven, worden vervolgens met behulp van centrifuges van het zetmeel gescheiden. Hiermee bereikt de fabrikant twee dingen; de maizena krijgt geen ongewenste gele kleur en het eiwit (handelsnaam; aleuronaat) kan apart worden verkocht aan de diervoederindustrie.

Tijdens de laatste stappen van het productieproces wordt het water aan de zetmeelsuspensie onttrokken en wordt het natief maiszetmeel gedroogd of afhankelijk van de toepassing verder bewerkt tot derivaten zoals glucosestroop, gemodificeerd zetmeel.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #46 Gepost op: 07-03-2020 15:39 u »
Al eens op de site van Candi Syrup gekeken?
Zie bijlage.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #47 Gepost op: 07-03-2020 16:52 u »
Bedankt, dat gaat over kandijsiroop. Zij zijn in 2009 begonnen en heel erg Amerikaans! Ik denk dat la Trappe met wat anders brouwt.

Ik heb bij Cargill (het vroegere Cerestar) een monster aangevraagd van C✩Sweet™ M. Hiervan zeggen zij zelf: Attractive fermentation alternative to malt wort in beer brewing.

Er is wat voor te zeggen dat dit in blonde gaat. Cerestar maakte dit al in 1921 en ligt niet zover vanaf de brouwerij.

Ik ga het in ieder geval proberen, dus splitsen. Deze siroop toevoegen, andere batch deze kandijsiroop, gist opkweken en uit jouw kloon recept blijkt dat er in ieder geval Saaz in zit. Zo komen we steeds verder!

Heb je ook een idee wie de distributeurs zijn in Nederland?

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #48 Gepost op: 07-03-2020 17:11 u »
Ik ben een beetje van suiker is suiker.
Vraag me af of je niet probeert een smaakje toe te voegen dat je niet proeft in het uiteindelijke resultaat.

Zelf heb ik meermaals suiker geoptimaliseerd en gekarameliseerd. Voor kleur en/of smaak. Ook met zuren en loog.
In de ontstane stroopjes zitten allerlei smaken die van fruitig naar karamel, chocolade en koffie gaan. Dit loopt gelijk met de kleur.
Op de DHZ manier kun je je bier goed in een richting sturen.



Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #49 Gepost op: 07-03-2020 17:18 u »
Ik ben een beetje van suiker is suiker.
Vraag me af of je niet probeert een smaakje toe te voegen dat je niet proeft in het uiteindelijke resultaat.


Goede opmerking:  antwoord is ja en nee. La Trappe gebruikt bepaalde ingrediënten. Als je wilt imiteren moet je daar beslist naar kijken. aan de andere kant, glucosestroop is voornamelijk vergistbare suiker, maar omdat het van mais afkomstig is zou het zo kunnen dat het de doordrinkbaarheid ten goede komt. Zonder uitproberen durf ik daar geen zinnig woord over te zeggen. Vandaar: proberen!

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #50 Gepost op: 07-03-2020 17:28 u »
Er zijn op dit forum in het verleden al meer discussie geweest over allerlei types suikers.



Alleen de bewerkte suikers proef je terug.
Sucrose wordt eigenlijk altijd gesplitst in glucose en fructose.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #51 Gepost op: 08-03-2020 08:51 u »
Wat zegt deze grafiek me?

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #52 Gepost op: 08-03-2020 16:44 u »
De aanwezige suikers in wort.

De glucose die je toevoegd zal worden vergist. De maltose-achtige suikers blijven dus meestal over.

De suikers van bv Candi Syrup zijn bewerkt, in hoofdzaak door temperatuur en die stoffen proef je vooral terug in je bier.
Brouwerijen voegen deze suikers ook toe in hun bier. Inkoop.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 368
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #53 Gepost op: 08-03-2020 17:31 u »
De aanwezige suikers in wort.

De glucose die je toevoegd zal worden vergist. De maltose-achtige suikers blijven dus meestal over.

De suikers van bv Candi Syrup zijn bewerkt, in hoofdzaak door temperatuur en die stoffen proef je vooral terug in je bier.
Brouwerijen voegen deze suikers ook toe in hun bier. Inkoop.
De maltotriose blijft grotendeels over bij gewone gist, een var. diastaticus eet deze ook nog op

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #54 Gepost op: 08-03-2020 22:06 u »
De maltotriose blijft grotendeels over bij gewone gist, een var. diastaticus eet deze ook nog op

Maltotiose wordt normaal vergist. Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/PrbJ3jJxdi/
Wel is het zo dat deze suiker op het einde van de hoofdgisting vergist worden. Als eerste neemt gist fructose en glucose op.

Een var Diastaticus gist kan grotere suikers vergisten. "Onvergistbare suikers" worden door enzymen die deze gisten uitscheiden alsnog vergistbaar.


Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #55 Gepost op: 14-03-2020 10:05 u »
Is dit biertje inmiddels al door iemand gebrouwen? Updates zijn welkom  :biersmile:

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #56 Gepost op: 14-03-2020 11:02 u »
Nog niet, moet nog ingrediënten inkopen. Er staat eerst nog een weizen en een tripel op het programma. Ik denk over ongeveer een maand of zo. wordt vervolgt

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #57 Gepost op: 17-05-2020 19:55 u »
En nu?  ;)

Denk dat je met pale, Munich, wat suiker en Saaz in combinatie met hun eigen gist al heel ver komt  :brouwen:

Offline Brouwerij KOR

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
    • Brouwerij KOR
Re: La Trappe Blond?
« Reactie #58 Gepost op: 21-12-2020 22:16 u »
Benieuwd naar de resultaten, jammer dat je die vaak niet kan vinden na een discussie.

Groet, Ruud

Tags: