Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: EBC waarde verschillende berekeningsmethoden  (gelezen 1842 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
EBC waarde verschillende berekeningsmethoden
« Gepost op: 13-12-2004 10:44 u »
Brouwers,

Gisteren was ik even aan het stoeien met het Kostricher Schwarzbier Wat me opviel was dat in het recept van Derek Walsh wordt aangegeven dat de kleur voor het koken ongeveer 113 EBC is. In promash kom ik niet hoger dan 80 EBC ook heb ik de verschillende berekeningsmethoden ingesteld, en dan kom ik nog lager uit. zie ik iets over het hoofd?

:degroeten:

Johannes



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: EBC waarde verschilldende berekeningsmethoden
« Reactie #1 Gepost op: 13-12-2004 10:47 u »
Beste Johannes,

Nee hoor. Het berekenen van kleur is nu eenmaal een lastig iets en per definitie onbetrouwbaar. Ik heb zelf de indruk dat de berekening onbetrouwbaarder wordt naarmate het bier donkerder is. 80 of 113 EBC, dat maakt niet zoveel uit, het is allebei zeer donker.

Groeten,

A3

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: EBC waarde verschilldende berekeningsmethoden
« Reactie #2 Gepost op: 13-12-2004 11:01 u »
Ha Adrie,

Wat me nog steeds verbaasd is dat er in de biertypengids 113 word vermeld dat is vrij specifiek dus waarschijnlijk berekend en kennelijk met een andere methode dan de verschillende uit promash.

Ik weet dat er bij de kloonbrouwsels een vaste berekeningsmethode wordt gehanteerd, logisch natuurlijk, maar bij andere recepten worden EBC waarden vermeld vaak zonder de berekeningsmethode. Is er een standaard?

groet Johannes

ps. niet dat ik wakker lig van een EBC-tje meer of minder maar ik vroeg het me toch af.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: EBC waarde verschilldende berekeningsmethoden
« Reactie #3 Gepost op: 13-12-2004 11:23 u »
Beste Johannes,

Ik denk dat die 113 een gemeten waarde is.

Bij de kloonbrouwsels heb ik al voorgesteld om "Daniels" als standaard te gebruiken. Ook mensen die geen promash gebruiken kunnen deze formules gebruiken omdat zij staan beschreven in Designing Great Beers van Ray Daniels. Zij zijn ook ingebouwd in de BrouwHulp.

Groeten,

A3

Tags: