Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel  (gelezen 16648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #25 Gepost op: 20-12-2011 15:35 u »
Inderdaad. Haasten is nooit goed, zeker niet bij bier brouwen. Je kunt het bier best een week of twee tot drie in de mandfles laten nagisten alvorens te bottelen. Daar wordt het bier beter van en je krijgt niet zoveel gist in je flessen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

henkg

  • Gast
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #26 Gepost op: 20-12-2011 19:04 u »
Dank voor tips (eind SG moet een aantal dagen laag en stabiel zijn: dat was al zo bij mij / beter wat nog langer laten lageren: tsja, na 11 dagen was mijn geduld op / bottelsuiker nauwkeurig toedienen: ja, belangrijk!)
Veel geleerd, door alle informatie op dit forum, en met behulp daarvan gewoon een eerste keer te doen. De volgende keren zullen beter, en vooral makkelijker / voorspelbaarder gaan.

Zonet even één flesje geopend (en 10 seconden later weer gekroonkurkt): Na 4 dagen bij ca 20 graden al een mooi klein sis-geluidje. Bier is ook al vrijwel geheel helder.
Ondanks alle rijpingsadviezen (nog 6 a 8 weken rijpen?) ga ik komend weekeinde er eentje (twee?) proberen. Bij voldoende CO2 ga ik de rest kouder zetten. Zoniet, dan nog wat langer bij kamertemperatuur laten staan.
Het langer lageren ga ik toepassen op het volgende (Brewferm Gallia) blik. Dat moet nog wel even wachten, er staat nu wat stookwijn en een rode wijn probeersel te gisten.
En in de tussentijd spaar ik. Geen speldjes (bestaan die nog?) of postzegels, maar flesjes.
Wordt vervolgd...

henkg

  • Gast
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #27 Gepost op: 27-12-2011 21:16 u »
Elf dagen na het bottelen van Brewferm (blik) Tripel. De eerste test: na even licht koelen nu een flesje geopend en ingeschonken.

- Een licht sisje bij openen (ik zal me geen zorgen hoeven maken over bommetjes)
- Krap voldoende CO2
- Helder, redelijke schuimkraag, enige opstijgende belletjes.
- Smaak: droog, met een licht zoete afdronk. Nog wat hard, een bittertje, nog geen complexe smaak. Een beetje stroef.
Dit alles op basis van mijn allereerste blikbrouwsel. Lang niet vies, zeer acceptabel om nu al alles op te drinken. Maar ik ga niet voor acceptabel, maar voor (heel) lekker. Na nog een paar dagen bij kamertemperatuur ga ik ze koeler zetten, en elke week er eentje proeven. Hopelijk heb ik dan na een week of vijf nog zo'n 20 heel lekkere biertjes over. Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Over een paar dagen ga ik mijn (blik) Brewferm Gallia brouwsel opstarten!
[Edit] Na een kwartiertje blijft het bittertje hangen. Gaat na een week of vijf rijpen wel goed komen toch?


Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #28 Gepost op: 28-12-2011 08:24 u »
[Edit] Na een kwartiertje blijft het bittertje hangen. Gaat na een week of vijf rijpen wel goed komen toch?

Ik heb eind augustus ook zo'n blik tripel gebrouwen en nu na 3 maanden vind ik er nog steeds een vrij scherp bittere nasmaak aan zitten. Het tweede flesje smaakt een stuk beter, even wennen aan de smaak denk ik  :)

henkg

  • Gast
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #29 Gepost op: 28-01-2012 18:10 u »
Nu, ongeveer 5 weken na het bottelen van Brewferm (blik) Tripel:

- Een mooi sisje bij openen (bij ca 8 graden)
- Voldoende CO2
- Helder, fatsoenlijke schuimkraag, enige opstijgende belletjes.
- Smaak: droog, niet meer zoetig. Niet meer hard, wel nog een licht bittertje, dat ook blijft hangen. Wel lekker eigenlijk.
Absoluut geen perfecte Westmalle tripel kloon. Wel prima geslaagd, zeker voor dit allereerste brouwseltje.

Na een uitstapje (Brewferm Grand Cru, onlangs gebotteld, eerste testresultaat: beetje dunnetjes, geen bite; pas een oordeel na een aantal weken), staat nu de tweede Brewferm tripel te gisten, met Westmalle gist ....

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.241
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste Brewferm tripel blik probeersel
« Reactie #30 Gepost op: 28-01-2012 21:38 u »
Nu, ongeveer 5 weken na het bottelen van Brewferm (blik) Tripel:

- Een mooi sisje bij openen (bij ca 8 graden)
- Voldoende CO2
- Helder, fatsoenlijke schuimkraag, enige opstijgende belletjes.
- Smaak: droog, niet meer zoetig. Niet meer hard, wel nog een licht bittertje, dat ook blijft hangen. Wel lekker eigenlijk.
Absoluut geen perfecte Westmalle tripel kloon. Wel prima geslaagd, zeker voor dit allereerste brouwseltje.

Mooi dat het allemaal gelukt is. Bierbrouwen lijkt ingewikkeld maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee. Dat geldt ook voor het brouwen met mout.

Tags: