Dubbel(?) met moutextract

Gestart door xsrunner, 06-12-2011 16:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

xsrunner

Ik wil graag een wat donkerder bier brouwen met moutextract. Het moet wel een aardig zwaar bier worden, is dit dan nog een dubbel?
Dit receptje heb ik geprobeerd te maken en ik vroeg me af of dit klopt en wat lekkers kan worden?
Tips en opmerkingen zijn welkom! :proost:

Inhoud: 7,5 Liter

Mout:
Moutextract donker:1000 gram
Moutextract tarwe:200 gram
Donkere Basterdsuiker:200 gram

Hop:
Styrian goldings: 15 gram 75 minuten meekoken.
Hallertau Hersbrücker: 15 gram 15 minuten meekoken.

Kruiden:
Kaneel: 1gr (75 minuten meekoken)

Gist: SAFBREW T-58


RobinB

Ik heb geen ervaring met donker moutextract, dus weet niet of dat ook gebrand is?
Zo ja, dan lijkt dit recept me meer voor een stout oid, anders zou het allicht kunnen.

Weet je de EBC-waarden? En de EBC-waarde van je huidige recept?
Het Tarwe-extract voegt weinig toe denk ik, temeer omdat dat maar 50% tarwe is.

Mijn idee met extract zou zijn om van normaal/licht poeder uit te gaan, 5% special-B te steepen en 10% suiker (evt donkere kandij / basterd naar smaak) er in.

Kruiden zou ik eerst achterwege laten, gezien het je eerste dubbel lijkt te zijn?
Als gist heeft de s33 mijn voorkeur boven de t58 in donker bier.

Hopstort lijkt oké (hoeveel IBU levert dit?).

xsrunner

Die waarden weet ik zo niet, ik heb het niet in BrouwVisie ingevoerd omdat deze niet goed rekent met moutextracten. Het recept heb ik voor een deel overgenomen van een recept van t wort wat http://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1173440057&type=4&back=1&page=/ . Dit is volgens de site is dit een winterbier.
Voor de rest heb ik nog wat tarwe moutextract over.
En wat bedoel je met stepen? Is dat minimaishen? Want dit kom ik wel vaker tegen, maar kan niet zo makkelijk vinden wat dat inhoudt. Bedankt voor de tips, maar ben wel zeer benieuwd naar andere inzichten van andere Brouwers.

RobinB

Steepen (=Engels) is ahw thee-trekken, maar dan met Cara-mouten.
Als je grote hopzakken/maischzak hebt lijkt het me vrij eenvoudig.

BrouwVisie kan heel redelijk overweg met extractpoeder, alleen moet je zowel je rendement als de moutopbrengst op 100% zetten.
:brouwen:

xsrunner

Ik heb het recept even in BrouwVisie gezet en dit is waar ik dan op uitkom volgens het recept.
volgens mij klopt het nu, alleen de SG is nu 1059 en dat klopt dan weer niet.



Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWinter dubbel
Kenmerkgeen
Brouwdatum12/6/2011
BiertypeDubbel
Aantal liters8
Gewenst begin SG1059 (6.4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement100.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater11.7 liter
Maischdikte0.0 l/kg
Maischwater0.0 liter
Spoelwater0.0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur69 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Moutextract donker71.4 %1000 gr57 EBC
Moutextract tarwe14.3 %200 gr8 EBC
Basterdsuiker (bruin)14.3 %200 gr30 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding6.0 %15 gr75 minuten31 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %15 gr15 minuten10 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kaneel1 gr75 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte


RobinB

Punt is dat je de moutextracten in de database ook nog moet aanpassen, de max opbrengst moet ook 100% zijn naast het rendement (in basis) dat je op 100% moet instellen.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept
Kenmerk
Brouwdatum6-12-2011
Biertype
Aantal liters8
Gewenst begin SG1074 (8,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement100,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater7,8 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd30 minuten
Berekende kleur38 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid0 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Basterdsuiker (bruin)14,3 %200 gr30 EBC
Moutextract donker71,4 %1000 gr57 EBC
Moutextract tarwe14,3 %200 gr8 EBC

Best een goede kleur voor een dubbel! :)
(misschien zelfs nog wat licht...)

Jacques

Citaat van: RobinB op 06-12-2011  19:21 uSteepen (=Engels) is ahw thee-trekken, maar dan met Cara-mouten.

Dat thee trekken kan ook met zwarte mout en chocolademout!

RobinB

Klopt, maar mijn voorbeeld was een Cara-, vandaar. :)

Jacques

Citaat van: RobinB op 07-12-2011  07:32 uKlopt, maar mijn voorbeeld was een Cara-, vandaar. :)

Ik wilde de indruk wegnemen dat deze methode alleen met caramout kan. In een dubbel mag ook best een heel klein beetje chocolademout.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.