Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het Geschenk van 2012  (gelezen 4636 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Het Geschenk van 2012
« Gepost op: 03-11-2011 20:35 u »
...En een traditie wordt voort gezet... :)

Dit jaar wil ik mijn vrienden/kennissen en dierbaren iets amerikaans voor zetten (en ik wil mijn amerikaanse hoppen eens opmaken), dus voor mijn geschenken bier heb ik gekozen voor sterke APA. Qua bitterheid houd ik het een beetje gangbaar, maar een tikkeltje bitter, subtiel dus, vindt het grote publiek wel lekker.

Hier het recept :

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Geschenk van 2012
KenmerkBV0052
Brouwdatum20-11-11
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater38,0 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater25,0 liter
Spoelwater13,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur35 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout80,2 %5700 gr6 EBC
Tarwemout6,0 %430 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC9,8 %700 gr49 EBC
Cara 1203,9 %280 gr120 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Ahtanum5,7 %30 gr90 minuten18 EBU
Amarillo8,9 %10 gr45 minuten8 EBU
Amarillo8,9 %10 gr15 minuten4 EBU
Amarillo8,9 %15 gr0 minuten0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1338 European Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163C45 minuten3,5 l/kg
272C30 minuten3,5 l/kg
375C5 minuten3,5 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #1 Gepost op: 03-11-2011 20:39 u »
Ik vind het wel een beetje braaf bier, voor een eindejaars bier. Wyeast European Ale, SG 1066, 31 IBU. Ik zou het begin SG wat opschroeven met Munichmout zodat het een moutbommetje wordt.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #2 Gepost op: 03-11-2011 20:45 u »
Ik vind het wel een beetje braaf bier, voor een eindejaars bier.

Dat moet ook. Het is niet per definitie een einde jaars bier. Meer een geschenken bier voor gelegenheden. En dat hoeft niet zo "extreem". Dus niet zo veel alcohol (7% vind ik mooi en toegankelijk). Maar de tarwe zou ik kunnen vervangen door wat munchener.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2011 09:18 u »
Ik zou die tarwe eerder vervangen door pilsmout.
Je hebt al 10% amber, dat is sterke munchener.
En palemout, dat is zwakke munchener.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.937
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2011 09:27 u »
Hoe zou jij de smaak van Athanum omschrijven? Dat is toch niet echt een 'echte' Amerikaanse citrus hop, maar meer een 'Duitse' hoog alfahop?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #5 Gepost op: 04-11-2011 09:32 u »
Met zo weinig aromahop wordt het niet echt een APA, natuurlijk. Minimaal 2 gram per liter op 15 en op 0 minuten. Mijn ervaring met pilsdrinkers is, dat ze dat toch wel erg lekker vinden, hoor. Onderschat je publiek niet.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #6 Gepost op: 20-11-2011 17:06 u »
Dit bier zit al weer achter plasic. Het recept ietsje bijgesteld, want mij voorraad palemout was niet voldoende, dit aangevuld met munchener. Verder de 0 minuten hopgift gedaan met het laatste beetje amarillo uit het zakje. En mijn rendement was weer eens bedroevend laag waardoor ik met 1 kilo suiker heb gecorrigeerd:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Geschenk van 2012
KenmerkBV0052
Brouwdatum20-11-11
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1066 (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement78,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater38,7 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater25,0 liter
Spoelwater13,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur38 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid37 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale alemout66,6 %4732 gr6 EBC
Tarwemout6,0 %430 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC9,8 %700 gr49 EBC
Cara 1203,9 %280 gr120 EBC
Munchenermout 15 EBC13,6 %968 gr16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Ahtanum5,7 %35 gr90 minuten21 EBU
Amarillo8,9 %15 gr45 minuten12 EBU
Amarillo8,9 %10 gr15 minuten4 EBU
Amarillo8,9 %47 gr0 minuten0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1338 European Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter900 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter20C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163C45 minuten3,5 l/kg
272C30 minuten3,5 l/kg
375C5 minuten3,5 l/kg



Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #7 Gepost op: 20-11-2011 17:11 u »
Waarom is je rendement zo laag dan? Wat doe je verkeerd, heb je een idee?

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #8 Gepost op: 20-11-2011 17:14 u »
Te snel gefilterd denk ik. En ik heb verzuimt om klam te schroten. En de versuikering liep ook niet optimaal. Maar ik slaap er niet minder om. :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2011 17:37 u »
Te snel gefilterd denk ik. En ik heb verzuimt om klam te schroten. En de versuikering liep ook niet optimaal. Maar ik slaap er niet minder om. :)

Snel filteren, tja, dat levert voorkeursstroming in je bostellaag. Niet goed.
Klam schroten? Dat kan een makkelijker doorstroombare bostellaag opleveren.

Het zal natuurlijk ook wel met pH te maken hebben  ;D. Volgende keer osmosewater. Dat werkt altijd, want het is 'leeg' water, vol ruimte. Het zuigt zich vol suiker en transporteert het richting kookketel.  :nut:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #10 Gepost op: 20-11-2011 17:41 u »
Volgende keer osmosewater. Dat werkt altijd, want het is 'leeg' water, vol ruimte. Het zuigt zich vol suiker en transporteert het richting kookketel.  :nut:

Yep..ik spaar het water uit het opvangbakje van mijn wasdroger en dat gaat voor het brouwen door een koolstoffilter  :brouwen:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #11 Gepost op: 20-11-2011 17:42 u »
En mijn rendement was weer eens bedroevend laag waardoor ik met 1 kilo suiker heb gecorrigeerd.

78% is toch prima? Daar zou ik niet droevig van worden hoor ;) .

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #12 Gepost op: 20-11-2011 17:46 u »
78% is toch prima?

Dat is de ingestelde waarde....uiteindelijk kwam ik uit op zo'n 70%  :(

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #13 Gepost op: 20-11-2011 17:50 u »
Yep..ik spaar het water uit het opvangbakje van mijn wasdroger en dat gaat voor het brouwen door een koolstoffilter  :brouwen:

Hmm, en ik maar denken dat die zepige smaak van de hop kwam...

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #14 Gepost op: 20-11-2011 17:54 u »
Hmm, en ik maar denken dat die zepige smaak van de hop kwam...

Nee, het eerste brouwsel met dat water moet ik nog maken... :P

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #15 Gepost op: 07-12-2011 22:02 u »
Zo, dit bier is gebotteld, en geeindigd bij 1015, dus komen we op een mooie 7,1% alcohol.
De geur van dit bier is extreem hoppig  :o :o Terwijl de bitterheid wel meevalt. Bij de nagisting is er nog 50 gram (2 gr/l) dryhop (pellets) bij gegaan. IK denk dat er straks bij iedere fles een gist/hop depot gevormd zal worden.... ;D ;D

Ik hoop dat mensen die bier kunnen gaan waarderen... Nu alleen nog ff een etiketje maken  :)

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #16 Gepost op: 08-12-2011 21:38 u »
Zo, dit bier is gebotteld, en geeindigd bij 1015, dus komen we op een mooie 7,1% alcohol.
De geur van dit bier is extreem hoppig  :o :o Terwijl de bitterheid wel meevalt. Bij de nagisting is er nog 50 gram (2 gr/l) dryhop (pellets) bij gegaan. IK denk dat er straks bij iedere fles een gist/hop depot gevormd zal worden.... ;D ;D

Ik hoop dat mensen die bier kunnen gaan waarderen... Nu alleen nog ff een etiketje maken  :)

Wordt die hoppigheid niet versterkt doordat je de suiker hebt toegevoegd?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #17 Gepost op: 08-12-2011 21:57 u »
Bij de nagisting is er nog 50 gram (2 gr/l) dryhop (pellets) bij gegaan. Ik hoop dat mensen die bier kunnen gaan waarderen...

Ja hoor, heb je ook een flesje voor mij gereserveerd >:D ?

Online Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #18 Gepost op: 08-12-2011 23:49 u »
En ik heb verzuimt om klam te schroten.

Verhoogt dit nu wel of niet het brouwzaal rendement??  :weetniet:

Ik heb nu 2 keer klam geschroot en al 2 keer een rendement van 77,5 %gehaald,
en dit was voorheen lager.
Ook heb ik nu de juiste hoeveelheid wort na het koken.
Maar dat komt waarschijnlijk door wat aanpassingen bij de verliezen in BrouwVisie, ben namelijk overgestapt op aardgas.
En ik heb de juiste SG na het koken. Dus geen correctie meer nodig van suiker  :brouwen:

Maar over dat klam schroten ben ik wel te spreken.
Overigens gewoon met een schijven molen.
Gemotoriseerd wel is waar.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #19 Gepost op: 09-12-2011 00:22 u »
Wordt die hoppigheid niet versterkt doordat je de suiker hebt toegevoegd?

Suiker verhoogt het alcohol % en in sommige gevallen ook de vergistingsgraad v/h bier. En hoe droger een bier hoe meer het hop effect. Echter zijn daar ook weer 1000+1 variabelen (o.a temperatuur van vergisting)...dus zo eenduidig is het niet, ::)

Ja hoor, heb je ook een flesje voor mij gereserveerd >:D ?

Haha dit bier krijg je krijg je omdat ik vind dat je het verdient (je ben een vriend/familie of goede kennis of een speciaal iemand) en is geen ruilobject.... ;)  Dus afwachten, maar eerlijk is eerlijk, er komt er eentje met jou naam op. :biersmile:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #20 Gepost op: 09-12-2011 00:23 u »
Verhoogt dit nu wel of niet het brouwzaal rendement??  :weetniet:

Ik heb nu 2 keer klam geschroot en al 2 keer een rendement van 77,5 %gehaald,
en dit was voorheen lager.

Dus jou ervaring beantwoord jou vraag al. Waarom die vraag dan?  :weetniet:

Online Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #21 Gepost op: 09-12-2011 08:09 u »
Dus jou ervaring beantwoord jou vraag al....waarom die vraag dan ?  :weetniet:

Omdat ik een aantal weken geleden deze vraag ook stelde en toe werd hier verteld dat klam schroten enkel voor een betere filtering was.  :weetniet:

Pamperschroten is toch voor een hoger rendement :weetniet:
Laatste recept wat ik heb gebrouwen was met 16 % tarwe en 16 % haver(mout)
Hierbij was mijn rendement erg laag (60%)
Mag je dit ook bevochtigen of alleen Gerstenmout.

Ik heb nooit enig rendementsverschil gemerkt, maar wel een betere filtering. Het filterbed slaat nooit meer dicht, ook niet met 60% tarwemout of vlokken.

Tarwemout en havermout kun je ook pamperschroten.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.556
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #22 Gepost op: 09-12-2011 08:18 u »
Omdat ik een aantal weken geleden deze vraag ook stelde en toe werd hier verteld dat klam schroten enkel voor een betere filtering was.  :weetniet:

Maar jij en ik ervaren een beter rendement... Dat is toch mooi.  :)

Online Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Het Geschenk van 2012
« Reactie #23 Gepost op: 09-12-2011 08:23 u »
Maar jij en ik ervaren een beter rendement... Dat is toch mooi.  :)
Dat is zeker mooi.  ^-^
Ik ben blij dat ik er aan begonnen ben, ondanks het vorige bericht.  :brouwen:
Ik heb met filteren nog nooit geen problemen gehad, maar wilde het klam schroten gewoon eens proberen.
Van iets te doen leer je tenslotte het meeste.  :weetbeter: En zie daar. :)

Tags: