Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Na bottelen opnieuw door laten gisten  (gelezen 3689 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Na bottelen opnieuw door laten gisten
« Gepost op: 13-06-2005 22:35 u »
Door een medebrouwer werd mij gevraagd of het mogelijk is om bier dat al gebotteld is, opnieuw door te laten vergisten. Ik dacht dat ik in het verleden al iets hierover op het forum gelezen had, doch ik kon het niet meer vinden. Wat is nu het probleem? Op 4 juni j.l. heeft hij een tripel gebotteld die hij gebrouwen heeft met zelf opgekweekte gist van "De verboden vrucht". Nu is hem een fles ontploft. Desgevraagd vertelde hij mij, dat hij de tripel gebotteld heeft terwijl deze een eind SG van 1023 had. Eigenlijk veel te hoog dus. Hij heeft toen ook nog 6 gram suiker per liter bijgevoegd alvorens te bottelen. Hij vroeg mij nu of het mogelijk is om het bier opnieuw te laten vergisten. Naar mijn mening moet hij het bier erg afkoelen, ontkurken en weer in het vergistingsvat doen, met uiteraard kans op besmetting en oxidatie. Hij vroeg mij om even het forum te raadplegen, hetgeen ik hem toegezegd heb. DUS GRAAG JULLIE RAAD. :denken:

Gr.

Huub :bijdrage_forum:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Na bottelen opnieuw door laten gisten.
« Reactie #1 Gepost op: 13-06-2005 22:53 u »
ZO zou ik het ook doen, maar het zal toch heel lastig worden

1. koelen, zo koud mogelijk
2. uitgieten in een vat (oxidatie!)
3. eventueel afhevelen van bezinksel
4. giststarter toevoegen (als het een vrij jonge partij is kun je de flessengist gebruiken en hoeft 3) en 4) niet)
5. bottelen met bottelsuiker

Echt een lekker bier zal het waarschijnlijk niet worden. Ik zou opnieuw brouwen.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Na bottelen opnieuw door laten gisten.
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2005 22:54 u »
Hallo Huub,

MO was met net voor maar toch.....

Da's wel een leuk experiment. Ik ben natuurlijk maar een amateur maar dit zou ik doen:

SG meten
Nieuwe starter maken
Alle flessen voorzichtig in een gistvat kiepen (besmetting zal wel meevallen maar oxidatie is denk ik wel een risico
Afhankelijk van huidig SG suiker in oplossing toevoegen (Mo zal wel met de grammen komen verwacht ik)
Giststarter toevoegen
Zodra de gisting op gang is opnieuw bottelen

Ik verwacht alleen dat je erg veel spuiters zult hebben, die ene plof is daar waarschijnlijk al een voorbode van. Gezien de lage kosten zou ik het zeker ook zelf zo proberen.

Peerrr.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Na bottelen opnieuw door laten gisten.
« Reactie #3 Gepost op: 14-06-2005 08:41 u »
Misschien is het een idee om 1 of 2 flesjes te openen en daarvan de dichtheid te meten. Daarna kun je deze kleine hoeveelheid bier verder laten vergisten met wat korrelgist op >20 įC en daarna meten wat de eindvergistingsgraad is. Als het maar weinig scheelt kan het zijn dat die ontploffende fles een toevallige was die misschien wat teveel gistdepot meegekregen heeft uit het lagervat. Bij mij is onlangs ook (voor het eerst) een fles zo kapot gegaan. Ik merk dan ook de laatste 4-5 flessen met een extra stip op de kroonkurk.

Als het bier wťl nog een stuk verder doorvergist kun je ook de flessen koud zetten, ontkurken, eventjes zo laten staan (met een losse, nieuwe kroonkurk er al op tegen vuil en bacteriŽn) en weer afsluiten. Wellicht ontsnapt er dan genoeg CO2 om ontploffen en te heftige schuimers tegen te gaan.

Groeten uit regenachtig en vooral niet zomers Oslo,

Eduard samenvol

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.466
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Na bottelen opnieuw door laten gisten.
« Reactie #4 Gepost op: 14-06-2005 08:43 u »
Dat snap ik niet. Waarom zou bier met veel gistdepot meer druk opbouwen. Niet de gist geeft druk, maar CO2 uit suiker.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Na bottelen opnieuw door laten gisten.
« Reactie #5 Gepost op: 14-06-2005 08:57 u »
Hoi Martin,

Ik weet dat dat zo is, maar Šls er sprake is van teveel nog-niet-vergiste suikers in een fles, dan is het de fles met de meeste gist die het eerst ontploft. Ook kan het zo zijn dat niet alle suikers verder vergisten bij een bier dat al een tijd lang gelagerd staat voor het bottelen, maar dat een extra hoeveelheid gist, hoe moe dan ook, hier wel in slaagt.

Ook heb ik gemerkt dat de laatst gebottelde bieren, bij mij die waar vaak wat extra gist bij in komt, ook het eerst op druk is. Maar ja, da's logisch, zou de onsterfelijke, nog levende legende Johan Cruijff gezegd hebben...

Tags: