Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbele Kloekus  (gelezen 5913 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Dubbele Kloekus
« Gepost op: 15-10-2011 18:56 u »
Vandaag een poging tot een dubbel gedaan, vooral ook omdat ik binnenkort een quadrupel wil maken en op deze manier alvast wat gist wil kweken.

Het brouwen ging voorspoedig. Iets te hoog in eind sg uitgekomen dus maar een litertje koud water in het gistvat toegevoegd. Het geheel staat nu T-controlled en bellendtellend te vergisten.

Voor de liefhebbers het recept:


WK66 - Dubbele Kloekus

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         4.02
Anticipated OG:          1.061    Plato:            14.98
Anticipated EBC:          47.3
Anticipated IBU:          23.0
Brewhouse Efficiency:       77 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Alc by Weight:  5.06      by Volume:  6.47  From Measured Gravities.
ADF:            79.5      RDF         66.2  Apparent & Real Degree of Fermentation.


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 59.7     2.40 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
 24.9     1.00 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  5.0     0.20 kg.  Cara Crystal 120              Weyerm.        1.034    120
  5.0     0.20 kg.  Special B (Cara 350)          Weyerm.        1.032    300
  0.3     0.01 kg.  Chocolate 900                 Weyerm.        1.030    900
  5.2     0.21 kg.  Bruine basterdsuiker                          1.047    600


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 13.09 g.     Spalter Select                    Whole    5.00  10.4  90 min.
 13.09 g.     Spalter Select                    Whole    5.00   8.9  45 min.
 13.09 g.     Saazer                            Pellet   3.50   3.7  15 min.


Yeast
-----
Wyeast 1762 Belgian Abbey II


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step
Heat Type: Direct

Grain kg:     3.81
Water Qts:   17.99 - Before Additional Infusions
Water L:     17.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.47 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:      0.00
Grain Temp:               8 C

Dough In Temp:               68  Time:   0
Acid Rest Temp:               0  Time:   0
Protein Rest Temp:            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp:      63  Time:  15
Saccharification Rest Temp:  72  Time:  45
Mash-out Rest Temp:           0  Time:   0
Sparge Temp:                  0  Time:   0




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #1 Gepost op: 16-10-2011 22:41 u »
Ziet er goed uit de vergisting. Snel van start en tot 15 liter per uur koolzuur.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #2 Gepost op: 16-10-2011 22:52 u »
Ja, de starter was goed actief tijdens het toevoegen. De 15 liter per uur werd ook gehaald door de Dupont gist. De S23 ondergist haalde maximaal de helft.

Na één dag activiteit zit dit bier al op 40% schijnbare vergistingsgraad.

Wat me al een paar keer is opgevallen is het dipje in de vergisting vlak na het starten, in onderstaand plaatje rond 01.00 hr op 16-10-2011. Enig idee?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #3 Gepost op: 17-10-2011 21:48 u »
Leuk he dat dipje. Dat zie je bij veel vergistingen terug. We hebben het daar eens eerder over gehad en volgens mij heeft Edgar toen een onderzoek van bakkersgist gepost waarin dat effect beschreven is. Ik heb het even opgezocht.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13699.msg222961.html#msg222961
Een paar posts verder zie je een post van Edgar met een link naar dat onderzoek.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #4 Gepost op: 17-10-2011 21:58 u »
Een paar posts verder zie je een post van Edgar met een link naar dat onderzoek.

De overgang van aeroob naar anaeroob zou een verklaring kunnen zijn.

Een ander theorietje  8) zou kunnen zijn dat je eerst voldoende warmteontwikkeling en dus convectie in het vat moet hebben voordat de vergisting echt voluit kan gaan. In het plateau zou de gist nog teveel op de bodem liggen en pas later echt gaan mengen.
Dit zie ik ook wel eens als een starter opnieuw wordt opgestart: hij zakt eerst uit hoewel er alwel een beetje schuim op het oppervlak staat. Als hij echt begint te gisten komt ook de convectie opzetten en versnelt het proces zichzlef.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #5 Gepost op: 17-10-2011 22:07 u »
Omschakeling van glucose naar maltose dus, voor wie niet wil klikken. Kost de gist even tijd om de kabels om te steken. De branders te vervangen. Het certificaat te laten stempelen. Vul zelf maar in, het kost in elk geval tijd :)

Oh maar ik wil niks afdoen aan William's theorieën. Maar zo kan je er nog wel een paar verzinnen en volgens mij is die van die omschakeling toch iets waarschijnlijker. Zullen we 't ze vragen? ;)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #6 Gepost op: 17-10-2011 22:29 u »
Wie, Wyeast?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #7 Gepost op: 17-10-2011 23:11 u »
Wie, Wyeast?

De gistjes. Was aan 't zeveren.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #8 Gepost op: 18-10-2011 12:13 u »
Vandaag een poging tot een dubbel gedaan, vooral ook omdat ik binnenkort een quadrupel wil maken en op deze manier alvast wat gist wil kweken.

Het brouwen ging voorspoedig. Iets te hoog in eind sg uitgekomen dus maar een litertje koud water in het gistvat toegevoegd. Het geheel staat nu T-controlled en bellendtellend te vergisten.

Voor de liefhebbers het recept:


WK66 - Dubbele Kloekus

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         4.02
Anticipated OG:          1.061    Plato:            14.98
Anticipated EBC:          47.3
Anticipated IBU:          23.0
Brewhouse Efficiency:       77 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Alc by Weight:  5.06      by Volume:  6.47  From Measured Gravities.
ADF:            79.5      RDF         66.2  Apparent & Real Degree of Fermentation.


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 59.7     2.40 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
 24.9     1.00 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  5.0     0.20 kg.  Cara Crystal 120              Weyerm.        1.034    120
  5.0     0.20 kg.  Special B (Cara 350)          Weyerm.        1.032    300
  0.3     0.01 kg.  Chocolate 900                 Weyerm.        1.030    900
  5.2     0.21 kg.  Bruine basterdsuiker                          1.047    600


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 13.09 g.     Spalter Select                    Whole    5.00  10.4  90 min.
 13.09 g.     Spalter Select                    Whole    5.00   8.9  45 min.
 13.09 g.     Saazer                            Pellet   3.50   3.7  15 min.


Yeast
-----
Wyeast 1762 Belgian Abbey II


Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step
Heat Type: Direct

Grain kg:     3.81
Water Qts:   17.99 - Before Additional Infusions
Water L:     17.02 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.47 - Before Additional Infusions

Tun Thermal Mass:      0.00
Grain Temp:               8 C

Dough In Temp:               68  Time:   0
Acid Rest Temp:               0  Time:   0
Protein Rest Temp:            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp:      63  Time:  15
Saccharification Rest Temp:  72  Time:  45
Mash-out Rest Temp:           0  Time:   0
Sparge Temp:                  0  Time:   0


Wat is de inmaischtemperatuur?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #9 Gepost op: 18-10-2011 12:58 u »
Wat is de immaischtemperatuur?

De watertemperatuur was 68°C om 63°C als eindtemperatuur te halen, wat netjes gelukt was.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #10 Gepost op: 18-10-2011 15:55 u »
Klopt het dat je niet uitmaischt op 78 graden!

Kijg hoop ik van de week de Speidel (kooy) wil het recept proberen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #11 Gepost op: 18-10-2011 16:01 u »
Klopt het dat je niet uitmaischt op 78 graden!

Kijg hoop ik van de week de Speidel (kooy) wil het recept proberen.

Ik maisch meestal niet uit. Eindtemperatuur is zo'n 73°C en spoelen met aangezuurd heet water (85 °C).

Uiteindelijk toch een Speidel?  ;D

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #12 Gepost op: 18-10-2011 16:13 u »
Ik maisch meestal niet uit. Eindtemperatuur is zo'n 73°C en spoelen met aangezuurd heet water (85 °C).

Uiteindelijk toch een Speidel?  ;D

Ja lang genoeg gewacht, werd er niet al te vrolijk van :nut:

Nu weer lekker gaan brouwen :D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #13 Gepost op: 22-10-2011 19:29 u »
Na een weekje is deze aanbeland op een sg van 1017 (svg=71%). Vandaag overgeheveld, een smaakmonster genomen en ook direct de ijkfactor van de bellenteller aangepast.

De laatste lijkt afhankelijk van de vergistingstemperatuur. Bij 10°C is deze 0.0265 l/puls, bij 20°c is deze 0.0285 l/puls en bij 30°C ongeveer 0.031 l/puls

De geur is licht esterig en de smaak is licht gebrand karamel, moutig en licht droppig. Lekker.


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #14 Gepost op: 23-10-2011 16:07 u »
Na  2 1/2 dag geen bellen meer waar te nemen, gisting gestokt op 122-123.
Gist s33. Ben benieuwd of het naar iets verder daalt.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #15 Gepost op: 23-10-2011 16:13 u »
Na  2 1/2 dag geen bellen meer waar te nemen, gisting gestokt op 122-123.
Gist s33. Ben benieuwd of het naar iets verder daalt.

 :weetniet:  verkeerd topic? Een raar getal voor een vergisting om te stokken.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #16 Gepost op: 23-10-2011 16:15 u »
:weetniet:  verkeerd topic?

Nee ik heb het recept nagemaakt met de Speidel alleen S33 gebruikt, smaak is nu al goed  :biersmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #17 Gepost op: 23-10-2011 16:21 u »
OK, leuk. Ik ben benieuwd of we tzt kunnen ruilen.

Een raar getal voor een vergisting om te stokken.

Bedoel je een sg van 1022-1023 waarop de vergisting stokt?


Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #18 Gepost op: 23-10-2011 16:35 u »
OK, leuk. Ik ben benieuwd of we tzt kunnen ruilen.

Bedoel je een sg van 1022-1023 waarop de vergisting stokt?

Ja een vergistingsgraad van 63%

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #19 Gepost op: 23-10-2011 21:45 u »
Dat is niet ongewoon voor de S33. Maar laten we Williams onderwerp niet teveel vervuilen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #20 Gepost op: 29-10-2011 13:21 u »
Vandaag deze dubbel gebotteld op een eind SG van 1012 (svg=80%). Dit bier heeft hele mooie geuren en smaken dankzij het basisrecept dat ooit is aanbevolen door Bubs en die ik voor de sterke variant van de Rockmoore heb gebruikt.

Deze laatste gaat morgen nog een keer op herhaling maar dan zonder de koriander.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #21 Gepost op: 12-11-2011 15:10 u »
Vandaag dit bier voor het eerst geproefd. Hij smaakt voortreffelijk. In de geur een mooie mix van moutigheid en heel licht esterig en de smaak licht zoetig met ook weer dezelfde mooie moutigheid en lichtjes gebrand.

Het enige minpuntje van dit bier is dat het schuim snel weg is. Er is voldoende koolzuur maar de gasbellen knappen snel. Het valt me op dat ik dit altijd heb met bieren die zijn vergist met de Wyeast 1762 (Belgian Abbey II). Ik dacht dat dit zou kunnen komen door te hoge vergistingstemperaturen. Deze heb ik nu expres laag gehouden maar toch weer dat cola-uiterlijk.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #22 Gepost op: 12-11-2011 15:44 u »
Vandaag dit bier voor het eerst geproefd. Hij smaakt voortreffelijk. In de geur een mooie mix van moutigheid en heel licht esterig en de smaak licht zoetig met ook weer dezelfde mooie moutigheid en lichtjes gebrand.

Het enige minpuntje van dit bier is dat het schuim snel weg is. Er is voldoende koolzuur maar de gasbellen knappen snel. Het valt me op dat ik dit altijd heb met bieren die zijn vergist met de Wyeast 1762 (Belgian Abbey II). Ik dacht dat dit zou kunnen komen door te hoge vergistingstemperaturen. Deze heb ik nu expres laag gehouden maar toch weer dat cola-uiterlijk.

Hmm Ik gebruik de 1762 bijna altijd voor mijn dubbel. Ik deel niet de ervaring van cola-schuim bij deze gist. Heb wel een witte die hetzelfde schuim heeft. Zit nog te denken waardoor het komt.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.428
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #23 Gepost op: 24-11-2011 10:02 u »
Ik heb het nooit met deze gist maar wel vaker met donkere bieren dan met lichtere bieren. Neem je dinsdag wat flesjes mee naar de clubavond?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Dubbele Kloekus
« Reactie #24 Gepost op: 24-11-2011 22:21 u »
Ik heb het nooit met deze gist maar wel vaker met donkere bieren dan met lichtere bieren. Neem je dinsdag wat flesjes mee naar de clubavond?

Ik zal hem meenemen. Een goede opwarmer voor de winterbieren.

Tags: