Waterpomp voor boormachine

Gestart door koffie, 21-11-2011 09:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

koffie

Geen idee of het daadwerkelijk te gebruiken is, maar misschien kan iemand er iets mee: http://www.tool2day.nl/?a_aid=pd&a_bid=964b8d5d&data1=do

Faithfull water pomp voor boormachine
Pomp voor elektrische boormachines en tuinslang
Maximale capaciteit van 1.800 liter/uur
Ideaal voor het besproeien van de tuin
Maximale opvoer hoogte van 30 meter
Maximaal toerental = 3.400 tpm

rringenoldus

Ik heb hem zojuist besteld....

Ben benieuwd hoe het gaat  :D

Erick

Je hebt natuurlijk wel eerst uitgezocht of het voedselveilig en temperatuurbestendig is, toch? :-)

Adrie

Citaat van: Erick op 21-11-2011  14:13 uJe hebt natuurlijk wel eerst uitgezocht of het voedselveilig en temperatuurbestendig is, toch? :-)

Ik vrees het ergste. Dit ding ziet er niet uit alsof ie geschikt is voor voedsel. En hij is zeker niet geschikt voor hete vloeistoffen.

Erick


12345

rringenoldus kijk maar even waar hij van gemaakt is. Het staat er vaak op (is even zoeken). PP is bijv. voedselveilig en kan goed tegen hoge temperaturen. Ook even proberen te achterhalen waar eventuele dichtingsringen van gemaakt zijn. Zowel rubber als PA gaan zeker tot 90 ºC. Ik zoek het wel even voor je op, want een van de weinige boeken die ik bewaard heb, gaat over kunststoffen.

Edgar

Anders is 'ie nog altijd

Citaat van: koffie op 21-11-2011  09:15 uIdeaal voor het besproeien van de tuin
;)

(ik zie dat toch niet helemaal, die boormachine en die tuin...)

12345

Mwah, zo gek is het idee op zich niet, hoor, Brouwmarkt verkoopt ook zoiets alleen een stuk duurder.

http://www.Brouwmarkt.nl/pomp-voor-boormachine-p-383.html

Af en toe buiten de lijntjes kleuren zal vaak niets opleveren, maar soms misschien juist wel! En zo godsgruwelijk duur is dit ding nou ook weer niet. :lekkerbier:

12345

Het lijkt me overigens een verdringerpomp. Bouwt wel flink wat druk op. Hmmm, ik ben benieuwd naar de ervaringen.

Johannes

Lijkt sprekend op het exemplaar van Brouwland waarvan -zeker in de beginjaren van dit forum- meermaals werd geroepen dat 'ie niet geschikt is voor brouwen. Iets met loskomende deeltjes en zo...

12345

Citaat van: Johannes op 21-11-2011  17:50 uIets met loskomende deeltjes en zo...

Zou goed kunnen. De waaier van een centrifugaalpomp draait vrij in de ruimte, maar een verdringer maakt contact met de wand terwijl hij daarin ronddraait. Kunnen er inderdaad plastic deeltjes loskomen. En die zouden wel eens te klein kunnen zijn om goed uit te filteren.

Ik denk ook dat deze pomp nogal hard zal slijten ... :'(


Jacques

Citaat van: Johannes op 21-11-2011  17:50 uLijkt sprekend op het exemplaar van Brouwland waarvan -zeker in de beginjaren van dit forum- meermaals werd geroepen dat 'ie niet geschikt is voor brouwen. Iets met loskomende deeltjes en zo...

Zo eentje heb ik hier ook nog liggen. Daar heb ik ook mee gepompt tot ook ik die deeltjes zag. Wat ben ik blij dat ik destijds die Iwaki-pomp van jou heb kunnen kopen. Daar maak ik elke keer dat ik brouw dankbaar gebruik van.

J.R. Brouwer

Nog een vraagje over dit onderwerp. Ik zie bij Brouwland een Novax pomphuis voor op de boormachine. Zijn in deze uitvoering de hoofdproblemen zoals genoemd op dit item van de baan?

Is met een boormachine ook het probleem van traploos het debiet regelen opgelost?



RVS pomp voor boormachine
Zelfaanzuigende centrifugaalpomp met RVS behuizing geschikt voor levensmiddelen, voor aansluiting aan een boormachine. Geschikt voor het verpompen van heldere of licht geladen vloeistoffen.
Voorzien van slangaansluitingen 14 mm.
Debiet : tot 1400 l / uur.
Max. toerental : 2850 rpm.
Max. opvoerhoogte : 24 m.
Met standaard NBR-dichting, dus minder geschikt voor hete vloeistoffen.
VITON-dichting afzonderlijk verkrijgbaar.

12345

Om een centrifugaalpomp zelfaanzuigend te maken, zal de waaier toch echt contact met de wand van het pomphuis moeten maken. Mijns inziens bestaat dan het risico van loskomende deeltjes.

Hij lijkt goedkoop maar als hij onbruikbaar blijkt, is het weggegooid geld.

RobinB

Een slangenpomp is ook zelfaanzuigend en heeft het "deeltjesprobleem" niet. Helaas zijn die vaak duur en hebben ze niet voldoende debiet. :(

J.R. Brouwer

Bij Brouwland hebben ze, naar het lijkt, hetzelfde rvs pomphuis inclusief een motor. Nadeel lijkt mij het vaste toerental en daarom zou ik gaan voor een boormachine uitvoering om zachtjes te kunnen beginnen met zuigen aan het hevelfilter totdat een mooi filterbed ontstaan is in het wort en het niet dichtslaat.

De eerste paar liters zullen wat troebeligheden bevatten voordat er heldere wort getapt wordt. Kan zo'n pomp tegen die eerste belading van vaste deeltjes?

Gaan de opmerkingen die geplaatst worden ook op voor het type inclusief motor?



De impeller is van een open type waardoor ik niet begrijp dat er deeltjes in het bier kunnen komen. Heeft iemand daar een verklaring voor?




Ben erg benieuwd naar de reacties. :bijdrage_forum:

Jacques

Een regelbare pomp is niet nodig. Zet een kraan op de uitgang van de pomp en je kunt het debiet regelen. Soms zijn oplossingen heel simpel.

J.R. Brouwer

Knijpen met een kraantje. Oké, heel simpel en doeltreffend.

En hoe zit het met het vrij komen van deeltjes. Van brons en plastic kan ik me dat voorstellen. Omdat het hier geen centrifugaalpomp is en de waaier vast zit op de as kan er toch geen sprake zijn van aanlopen tegen de wand? Het lijkt mij de perfecte pomp(huis) voor een bescheiden portemonnee, maar besef dat goedkoop vaak duurkoop is.

12345

Jawel, hoor. Deze discussie is al eens ooit eerder geweest en ik weet me te herinneren dat ik toen een opengewerkte tekening van dit ding heb gezien. De waaier liep een stukje tegen het pomphuis aan. Anders is een centrifugaalpomp ook niet zelfaanzuigend te maken.

J.R. Brouwer

Dank voor alle reacties.

Ik probeer het me voor te stellen. Even inlopen tegen de wand met wat deeltjes die loskomen. Dat kan. Dat deden de auto's van vroeger ook. Olie met metaaldeeltjes vrij snel vervangen en daarna toch een speling vrije loop waarbij geen deeltjes meer vrij zouden moeten komen. Zijn er ook mensen met een positieve ervaring van dit pomp type? :shelp:

Dieter

Citaat van: J.R. Brouwer op 03-02-2012  16:35 uKnijpen met een kraantje. Oké, heel simpel en doeltreffend.

En hoe zit het met het vrij komen van deeltjes. Van brons en plastic kan ik me dat voorstellen. Omdat het hier geen centrifugaalpomp is en de waaier vast zit op de as kan er toch geen sprake zijn van aanlopen tegen de wand? Het lijkt mij de perfecte pomp(huis) voor een bescheiden portemonnee, maar besef dat goedkoop vaak duurkoop is.

Het dichtknijpen van darm of kraan lijkt me niet zo goed te zijn voor de pomp zelf...
Een by-pass lijkt me meer geschikt zo kan je ook het debiet regelen zonder dat de motor verbrandt.

Jacques

Citaat van: Dieter op 05-02-2012  09:49 uHet dichtknijpen van darm of kraan lijkt me niet zo goed te zijn voor de pomp zelf...
Een by-pass lijkt me meer geschikt zo kan je ook het debiet regelen zonder dat de motor verbrandt.

Het ligt er aan wat voor motor je hebt. Bij magneetpompjes hoef je hier zeker niet bang voor te zijn.  En bij andere pompen denk ik ook niet. De vloeistof blijft gewoon ronddraaien in het pomphuis. In ieder geval is dit probleem hier op het forum nooit gemeld, en bij de RIMS en HERMS installaties worden allemaal pompen gebruikt.

Henielma

De motor van een centrifugaalpomp hoeft minder arbeid te leveren en heeft het dus minder zwaar als deze geen vloeistof hoeft te verplaatsen. Dichthouden van de uitgang van z'n pomp vind de motor van een centrifugaalpomp helemaal niet erg.

Dieter

Citaat van: Jacques op 05-02-2012  10:22 uHet ligt er aan wat voor motor je hebt. Bij magneetpompjes hoef je hier zeker niet bang voor te zijn.  En bij andere pompen denk ik ook niet. De vloeistof blijft gewoon ronddraaien in het pomphuis. In ieder geval is dit probleem hier op het forum nooit gemeld, en bij de RIMS en HERMS installaties worden allemaal pompen gebruikt.

Het gaat hier toch om de motor van een boormachientje?

EBC

Bij het knijpen van een centrifugaalpomp zal de statische druk toenemen, je zult daardoor meer druk op je slangkoppelingen krijgen. Zorg dat die dan goed vastzitten. Zolang er vloeistof blijft stromen, kan het geen kwaad.

Overigens lopen alle pompen wel warm bij volledig knijpen, en voor magneetpompen is het af te raden (zoals Iwaki ook in haar handleidingen vermeldt).

Verdringerpompen kan je niet knijpen, als je dat toch doet, dan zullen je leidingen knappen. Een bypass is dan de enige oplossing.

Jacques

Citaat van: Dieter op 05-02-2012  11:20 uHet gaat hier toch om de motor van een boormachientje?

Volgens mij gaat het in zijn algemeen over motors die een centrifugaalpomp aandrijven. De pomp die J.R. Brouwer liet zien was niet voorzien van een boormachine.

J.R. Brouwer

Klopt dat de 2e pomp die ik liet zien voorzien was van een motortje. Dat was bedoeld om een reactie te krijgen over het regelen van  het debiet. Daar is uitbundig op gereageerd en levert weer waardevolle informatie op.

Waar ik graag nog wat meer over zou willen weten is:
-komen van een rvs-huis ook deeltjes af en wie heeft daar ervaring mee;
-is het slecht voor de Novax pompwaaier om ook het wort (met een beperkte hoeveelheid vast deeltjes) na het maischen mee te verpompen totdat het helder is;
-heeft iemand überhaupt een positieve ervaring met dit type (goedkope) pomp?

Heeft iemand misschien zo'n pomp over, die tegen tegen een leuk bedrag van eigenaar mag wisselen?

DD13

Je kan zo'n pomp met een vaste snelheid toch ook regelen met :
http://www.Brouwmarkt.nl/elektronische-regelaar-max-traploos-instelbaar-p-462.html

of heb ik het erg mis ?

J.R. Brouwer


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.