All American Lager, met Jack Daniels Eikensnippers

Gestart door Ronald_, 22-09-2011 21:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronald_

Met de laatste restjes Amerikaanse hop wil ik een "All American Lager" gaan brouwen.

All American Lager wordt een bier met Amerikaanse hop, veel mais en gerijpt op eikenhout snippers die 2 maanden in de Jack Daniels hebben staan weken. Misschien moeten we nog wel een handje Cara toevoegen om leegheid te voorkomen.. wat denken jullie?

Ik zit helaas vast aan 30 gram Cascade, ik had graag wat meer smaakhop er in gedaan.. Met de Amarillo en Columbus kan nog wel wat worden geschoven.. Input daarop is dan ook welkom! Evenals input op het idee an sich natuurlijk!


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAll American Lager
BiertypeAmerican lager
Volume25 liter
Gewenst begin SG1.055 g/l
Berekende kleur7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid45 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement80%
Totaal brouwwater38,2 liter
Beslagdikte4,24 l/kg
Maischwater25 liter
Spoelwater13,16 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3375,04,423
Maisvlokken125,01,474

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikering670604,24

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Amarillo10,76020,020
Columbus17,92020,020
Cascade5,91030,06
Amerikaanse Eikensnippers 2 maanden in de Jack DanielsAnders040,0tijdens vergisting

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 2035 American Lager


Herman

Bij een All American Lager denk ik aan een waterig bier met < 15 ibu. Dit is andere koek!

Wil je een dorstlesser of heb je (gezien het ibu) wat anders voor ogen?

Ronald_

Citaat van: Herman op 22-09-2011 &nbsp;22:01 uBij een All American Lager denk ik aan een waterig bier met < 15 ibu. Dit is andere koek!

Wil je een dorstlesser of heb je (gezien het ibu) wat anders voor ogen?

Ik denk dat dit best een dorstlesser zou kunnen worden.. ibu's proef je toch minder bij lager start SG, of was dat andersom?

Anyhow.. hij moet wel een beetje extreem zijn.. het is American of niet.. :)

RobinB

Wel leuk een Lager-APA...
Ook in Amerikaanse lagers zit normaliter geen Amerikaanse C-hop. (voordat dat gedacht wordt)

Lijkt me wel een lekker bier te worden!

Denk overigens dat je met al dat hopgeweld niet veel proeft van die eikensnippers?
Maar staat wel leuk op het etiket natuurlijk! ;)

Gerb

Nou ja 30 gram op 25 liter is ook weer niet weinig. Mijn ervaring is dat in het begin de smaakoverdracht het grootst is. Ik heb zelf ook wel eens een ondergistende "IPA' gemaakt (die heette Impala, kun je zoeken). Erg lekker!

Ronald_

Dus de smaak van eikensnippers ebt weg met de tijd, net zoals hop? mmm

Misschien dat ik dan toch 5-10 IBU's minder moet doen, want ik wil die Jack's ook wel proeven! Ik denk dat ik het gift van de Columbus een beetje naar beneden schroef. De 30 gram had ik gebaseerd op de via verschillende ervaringen hier gelezen...

En ja, de 'Jack Daniels'  'Amerikaanse Eiken' het is natuurlijk ook een beetje voor 'het etiket' :) 


Ronald_

@Gerb, Ik zie dat jouw Impala wat sterker was en ongeveer hetzelfde in IBU's.  Hoe was de doordrinkbaarheid? Of was hij toch wel "straf"
 :degroeten:

Ronald_

Vandaag dit bier gebrouwen volgens bovenstaand recept. Het wort smaakte heerlijk en helemaal niet enorm bitter, hij staat nu op 14 graden in de gistkast. Ik ben benieuwd!

Gerb

Ik zit het forum nog even te screenen en zie nu jouw bericht. Mijn Impala was goed doordrinkbaar, maar wel minder doordrinkbaar dan een pils natuurlijk. Persoonlijk denk ik dat je met zoveel mais echt een redelijk dun en toch wel flink bitter(overkomend) bier gaat overhouden. Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Dit is een mooi experimenteel bier.

Ronald_

Citaat van: Gerb op 11-11-2011 &nbsp;09:53 uIk zit het forum nog even te screenen en zie nu jouw bericht. Mijn Impala was goed doordrinkbaar, maar wel minder doordrinkbaar dan een pils natuurlijk. Persoonlijk denk ik dat je met zoveel mais echt een redelijk dun en toch wel flink bitter(overkomend) bier gaat overhouden. Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Dit is een mooi experimenteel bier.

Het wort proefde eigenlijk verrassend licht. De laatste tijd ben ik heel wat bitterder gewend met onze brouwsels (oa ALBV). Ik heb nu dus het idee dat het mee zal vallen. Ik denk dat we hem over een week overhevelen, dan een smaakupdate!

Ronald_

Gisteravond na 11 dagen geheveld want hij blubte nog langzaam. En de eerste smaaktest was al erg goed! Er moeten nog wel wat gistproducten worden opgeruimd, maar het onderliggende biertje was al erg lekker.

Hij was helemaal niet zo bitter, dus hebben we voor de lagering nog maar wat extra (US)hoppen in de fles gegooid, voor de smaak!

Het bier leek nog niet helderder dan gewoonlijk, ondanks het gebruik van Clarex.. ben benieuwd hoe dit biertje uiteindelijk gaat smaken!

Ronald_

Gisteren is deze de fles ingegaan.. Of je de houtsnippers proeft? Misschien een klein beetje in de achtergrond.. Erg moeilijk te zeggen met zoveel geweld van koudhop :).

Ik ben wel erg tevreden met het resultaat tot nu toe. Cleane smaak, hoppig.. Ik kan niet wachten tot hij op druk is en uit een ijskoude koelkast komt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.