Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast Bavarian Lager  (gelezen 16245 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #25 Gepost op: 21-02-2004 17:38 u »
Ik kan het toch niet laten om het zowel voor RvG als voor Gast op te nemen. RvG is goud waard als je in de buurt van Amsterdam woont, en ik ben er altijd goed geholpen. Ik heb er ook wel eens een te oud pak Wyeast teruggebracht, en ik herinner me geen probleem. Ik denk dat gep gelijk heeft als 'ie zegt dat Wyeast in de van Woustraat geen hardloper is. Daarnaast kan RvG er niets aan doen hoeveel reiskosten mensen hebben om z'n winkel te bereiken.

Gast heeft wel ronduit gelijk als hij vindt dat twee jaar veel te oud is om zonder waarschuwing te verkopen. RvG haalt die pakjes van achter uit z'n winkel, dus als klant heb je niet echt de gelegenheid van kiezen/controleren voor de koop. Gast heeft geen gelijk in het hier op een forum uitstorten van z'n grieven, en zeker niet in het afraden om bij RvG te kopen. Dat gaat gewoon te ver.

Kortom RvG is OK maar slordig en Gast heeft een punt maar moet zich een beetje inhouden.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #26 Gepost op: 21-02-2004 20:02 u »
Hoi Forumleden,

Ik had het jullie al eerder gevraagd:
LWNAA!

:degroeten: Jacques

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #27 Gepost op: 21-02-2004 20:09 u »
Voor degenen die het eerdere bericht gemist hebben.

Beperk zo veel mogelijk afkortingen. Ze maken teksten compleet onleesbaar.
Ik weet het ik vecht tegen de bierkaai, door het versturen van sms'jes raakt bijna iedereen gewend aan turbotaal. Ik (en waarschijnlijk ook heel veel anderen) echter niet.

Even uit de LVA: LWNAA = laten we niet alles afkorten.

:degroeten: Jacques

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een hle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #28 Gepost op: 21-02-2004 23:29 u »

Citaat

En zeker niet in het afraden om bij RvG te kopen. Dat gaat gewoon te ver.

Kortom RvG is OK maar slordig en Gast heeft een punt maar moet zich een beetje inhouden.


Ik heb in een vorig bericht gezet:
"het is helemaal niet mijn bedoeling om Rob Van Gelder "falliet" te laten gaan. stiekem hoop ik wel dat niemand wat bij hem koopt". dit zijn natuurlijk frustraties en ik hoop natuurlijk dat deze winkel lang blijft blijven bestaan.

:rundum:Kortom: Ik probeer Rob Van Gelder NIET zwart te maken, mijn doel was om te vragen wat jullie er van vonden dat de gist zo oud was, en wat achteraf de handelswijze van Rob Van Gelder. :rundum:

Gast   /  Jordi



Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een hle lange weg, maar komen zal ik er!
Re:Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #29 Gepost op: 04-03-2004 18:56 u »
Bij deze sluit ik het onderwerp :-\

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #30 Gepost op: 17-06-2011 15:19 u »
Mag ik deze draad heropenen? Zo niet, kan dan een moderator dit bericht verwijderen of verplaatsen?

Ik wil 24 liter pils uit blik brouwen en heb daartoe een propagator Wyeast Czech Pils gekocht, 2278. Ik wilde eerst een getrapte starter maken van 2 maal 2 liter (volgens BrouwHulp). Maar 3 dagen na het smacken was het pakje nog maar heel weinig opgebold. Eens naar de productiedatum gekeken: meer dan een jaar oud! Nu weet ik wel dat Brouwmarkt de gist in een koelkast bewaart en ik heb hem ook nog een hele tijd in de koelkast bewaard. Maar toch. Ik weet niet eens meer of ik die gist nu zelf daar gekocht heb dan wel dat hij via de post is gekomen. In dat laatste geval gaat het een dure grap worden om te ruilen ...

In elk geval heb ik me laten aanraden om het zakje eerst maar eens in een half litertje wort (60 gram poeder + snufje voedingszout) op te starten. De zaak fanatiek geschud en met een prop watten erop op de magneetroerder gezet. Kijken wat er gebeurt.

Sommigen zeggen (en dat staat ook op het pakje) dat je dit bij kamertemperatuur kunt doen. Anderen maken ook de starters van een ondergister liever al koeler, bijv bij 15 C. Ik heb maar voor kamertemperatuur gekozen.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #31 Gepost op: 17-06-2011 15:48 u »
Gezien de ouderdom zou ik hem mooi laten staan bij kamertemperatuur. Zo heb je, denk ik, meer kans slagen dat ie alsnog tot leven komt.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #32 Gepost op: 17-06-2011 15:49 u »
Enige tijd geleden heb ik een pak Wyeast Bavarian Lager van twee jeer oud gebruikt. Ook dat pak bolde heel langzaam. Voor de zekerheid heb ik er een drie-traps starter mee gemaakt.

Het bier (een Doppelbock) vergistte maar heel langzaam. Ik ben nu drie maanden verder en de vergisting loopt nog! Elke week gaan er een paar puntjes van het SG af. Wanneer de vergisting stop zal ik laten horen wat het resultaat is.

Al vaker heb ik redelijk oude gist gebruikt, maar wanneer het pak opbolde gaf dat geen problemen. Bewijzen dat deze trage vergisting aan de te oude Bavarian Lagergist ligt kan ik niet, maar als ik jou was zou ik het zekere voor het onzekere nemen met deze gist.

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #33 Gepost op: 17-06-2011 20:35 u »
Dag Albertus. Dit lijkt me een nu echt een schrikbeeld: een vergisting van maanden zodat je niets anders kunt brouwen en dan moet je maar afwachten wat het resultaat is.

Ik heb de propagator dus na 3 dagen in een halve liter wort op de roerder gezet. Na 6 uur nog geen enkele activiteit, zelfs geen koffiekleur. Ik kijk het nog een dag aan en dan is het over. Want dan ben ik waarschijnlijk een paar halfdode gistcelletjes (zonder pootjes en vleugeltjes) met pijn en moeite aan het vermenigvuldigen, maar het zal nooit meer echt goeie gist worden.  :huilen:

Bij vd Kooy Jubbega gezien dat ze activators verkopen en zo te zien verzenden ze ze zelfs gratis? Maar afwachten wat voor datum daar dan op staat ...  :weetniet:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/Wyeast-czech-pils-2278-xl-activator.html

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #34 Gepost op: 18-06-2011 06:02 u »
Dat is op zich wel een raar verhaal. Je verwacht dat als de gist in een optimaal opkweekmedium als een starter wordt gebracht, de gist zich wel regenereert. Albertus, had je in jouw starter nog gistvoeding o.i.d. gebruikt?

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.127
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #35 Gepost op: 18-06-2011 09:38 u »
Een oudere gist 48 uur laten draaien voordat er iets gebeurt is heel normaal en niks mis mee. Koffie kleur, of liever koffie met melk kleur, krijg je pas aan het eind van een zeer goede starter.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #36 Gepost op: 18-06-2011 09:44 u »
Dat is op zich wel een raar verhaal. Je verwacht dat als de gist in een optimaal opkweekmedium als een starter wordt gebracht, de gist zich wel regenereert. Albertus, had je in jouw starter nog gistvoeding o.i.d. gebruikt?

Wanneer het "bier" is gebotteld of weggespoeld, afhankelijk van wat voor soort vloeistof het uiteindelijk wordt, zal ik het complete verhaal en alle details op het forum plaatsen.
Bij de meting van gisteren bleek dat het SG zich nu stabiliseert.

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #37 Gepost op: 18-06-2011 11:24 u »
Een oudere gist 48 uur laten draaien voordat er iets gebeurt is heel normaal en niks mis mee. Koffie kleur, of liever koffie met melk kleur, krijg je pas aan het eind van een zeer goede starter.

Dank je EBC. Hij draait nu 20 uur en er is een dun kransje van belletjes aan de rand ontstaan. Ook ruikt de watten al vanaf het begin naar chocolade.  Ziet eruit alsof ik uit een commercieel flesje aan het opkweken ben. Ik denk eigenlijk dat er nog maar een paar % van de gistcellen in leven was? Zonder jouw bericht had ik nu de stekker eruit getrokken. Nu kijk ik het nog een dag aan.  :biersmile:


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #38 Gepost op: 19-06-2011 10:58 u »
Wyeast 2278 Czech Pils, meer dan een jaar oud, bolde bijna niet op na 3 dagen. In een half litertje wort (+60 gram extract + snufje voedingszout) gedaan. De zaak fanatiek geschud en met een prop watten erop op de magneetroerder gezet.

Na 32 uur draaien komt er leven in de brouwerij. Roerder op heel langzaam gezet, waterslot geplaatst. 1 Uur later heftig geblub. 10 uur zo laten staan tot rustiger.

Toegevoegd aan 1,5 liter wort met 240 gr extract en 2 gr voedingscomplex. Onder watten op roerder T ~ 21 C. Vrijwel meteen schuimontwikkeling.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #39 Gepost op: 19-06-2011 11:16 u »
Geduld is een schone zaak maar ik had je verteld dat het zou gaan werken op deze manier.
Nu dan gaan koelen en vergisten bij 12 C moet een lekker pilsachtig bier opleveren


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #40 Gepost op: 19-06-2011 14:10 u »
Ik ga het toch een beetje anders doen. Als deze tweede stap bijna is uitgegist, gaat hij in de koelkast bij ca 2 C  voor 24 uur of totdat alle gist netjes op de bodem ligt, dan afschenken en daarna komt er nog een derde stap. Ik voeg nogmaals 1,5 liter wort toe, onder watten op de roerder tot haast uitgegist, in koelkast en afschenken. 

Pas daarna gaat de starter in het echte wort. Dat zegt Adrie's BrouwHulp mij en dat ga ik nu eens netjes opvolgen. Slepende vergistingen, daar heb ik het helemaal mee gehad!

Als er iets moois uitkomt, kom ik nog wel eens een flesje of twee brengen!  :proost:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #41 Gepost op: 23-06-2011 10:25 u »
Wat zo krakkemikkig begon met een propagator van meer dan een jaar oud die nauwelijks wilde opzwellen, is via een drietraps-starter de beste vergisting geworden die ik tot nu toe gehad heb. De vergisting begon al na 5 uur. Toen ben ik (vanaf 19 C) langzaam terug gaan koelen (elke uur een graad) maar bij 14 C was de vergisting al heel snel. Ik moest mijn koelkast op maximaal vermogen zetten (supercool) om binnen een uur of 5 op 10 C te komen.

Deze gist is een monster! Ik zou er mijn vinger niet in durven te steken!!   

Online EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.127
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #42 Gepost op: 23-06-2011 14:34 u »
Als je ze maar goed verzorgt, dan zijn alle gisten monsters.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #43 Gepost op: 23-06-2011 14:40 u »
Als je ze maar goed verzorgt, dan zijn alle gisten monsters.
Met dank voor je hulp!  :proost: :proost: :proost:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #44 Gepost op: 29-06-2011 16:02 u »
Na 7 dagen is de vergisting geheel gestopt SG = 1012. Morgen bottelen en hergisten op 12 C.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #45 Gepost op: 07-08-2011 21:13 u »
De pils na het gisten gebotteld en bij ca. 12 graden laten nagisten en rijpen. Na een week of 2 (half juli) was het spul niet om te zuipen! En ook nog eens donkerbruin!! Bah. Ik liet het tijdens mijn vakantie maar gewoon in de koelkast bij 12 graden staan en bij mijn terugkeer, 6 augustus er maar eens eentje opengetrokken.

Helemaal niet slecht! Een milde pilssmaak, mooi goudgeel, redelijk helder (op soms wat witte vlokjes na: eiwit??) en een mooie schuimkraag. Dit was het lekkerste bier uit blik dat ik tot nu toe gebrouwen heb: met moutsiroop ipv suiker en met 10% minder water dan opgegeven.

En dit was de laatste keer dat ik uit blik heb gebrouwen: volgende keer ga ik voor het echte werk. Want dat spul uit blik is toch nooit helemaal je ware ...

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #46 Gepost op: 07-08-2011 22:35 u »
En dit was de laatste keer dat ik uit blik heb gebrouwen: volgende keer ga ik voor het echte werk. Want dat spul uit blik is toch nooit helemaal je ware ...

Tja, ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware geloof.. ;D

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #47 Gepost op: 08-08-2011 00:07 u »
Tja, ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware geloof.. ;D
Bert

... ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware bier ...  :proost:

Offline reinardvdwal

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #48 Gepost op: 16-10-2019 13:49 u »
Bij gebruik van dit type gist in een "fest bier".... Wat zouden jullie adviseren over de temperaturen van het vergisten en de de duur van het het vergisten?

Ik lees in recepten veel verschillen in temparturen en duur van het gisten...

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 263
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #49 Gepost op: 17-10-2019 18:53 u »
Laatst heb ik een kellerbier (start sg 1050), gebrouwen met de Wyeast 2206, start vergisting was 11 C, na een dag of 5 heb ik de temp. met 1 C per dag opgevoerd tot 15 C en uit laten gisten. Daarna naar 2e vergisting overgeheveld en per dag met 1 C naar beneden, tot 4 C.
Is een erg lekker bier geworden...

Tags: