Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast Bavarian Lager  (gelezen 16704 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Wyeast Bavarian Lager
« Gepost op: 12-02-2004 16:22 u »
Ten eerste voor alle mensen die een beetje moe worden van mijn "Gist-Vragen", mijn excusses voordat.

-----------------------------------------------------------
Hallo,

Ik heb ongeveer 2 / 3 weken geleden Wyeast bavarian lager gist gekocht. toen viel het mij op dat het ontzettend oud was, namelijk 2 jaar.

Nu na 2 / 3 weken (ik heb hem de avond na de aankoop "gesmacked") is er zeeeer weinig tot niets te zien. hij is inderdaad wat dikker geworden maar dit is in de eerste paar dagen gebeurt, en deze laatste anderhalve tot twee en een halve week is er niets gebeurt terwijl hij de hele periode warm heeft gelegen (rond de 28 Graden). De totale tijd dat hij moet opzwellen kwam neer op ongeveer 24 dagen(productiedatum was 24 maanden geleden), we zitten nu op 14 of zelfs 21 (ik weet niet meer wanneer ik het kocht), dus hij zou veel boller moeten zijn

Wat denken jullie hier van?

Jordi


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #1 Gepost op: 12-02-2004 19:12 u »
Ik heb onlangs met Gelfling voor de eerste keer Wy-eastgist gekocht. Nadat ik er een klap op gegeven had, begon hij al na een paar uur flink op te zwellen. Binnen 24 uur stond de verpakking al helemaal bol. Wij hebben deze bij Brouwland gekocht. Hij was toen pas twee weken oud. Misschien heeft het daaraan gelegen. 2 jaar vind ik wel erg oud. Door de verkoper van Brouwland werd ons zelfs verteld hoe wij de gist moesten vermenigvuldigen zodat wij 6 keer gebruik kunnen  maken van een pak gist. Ik wil geen reclame maken voor Brouwland, doch het viel mij op dat zij steeds verse producten hebben en deze op een goede wijze bewaren. Wy-east is een stuk duurder dan de droge gist, doch het bier zou smakelijker zijn. Afwachten dus. Zaterdag a.s. gaan Gelfling en ik een blond winterbier brouwen. Ik ben benieuwd of de gist dan net zo goed weer opstart. Wij maak wel eerst weer een gisstarter van  moutextract.

Groetjes,                                     :proost2:

Huub.

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #2 Gepost op: 12-02-2004 20:44 u »
Misschien kan je een persoonlijk bericht sturen hoe je dat moet doen (gist 6 keer gebruiken) huubkrekels?).

:rundum:maar denken jullie dat er nog iets gaat gebeuren met dit gist? :rundum:

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #3 Gepost op: 12-02-2004 20:56 u »
Volgens mij gaat niets meer gebeuren met deze gist. Maak anders een giststarter aan, dan weet je het of hij nog iets gaat doen. Hoe je een giststarter kunt maken lees je in het forum. De tip die wij van de verkoper van Brouwland hebben gekregen zal ik op het forum zetten.

Groetjes,                                                  :gistsmile:

Huub.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #4 Gepost op: 13-02-2004 08:32 u »
Ja, ik zou een giststarter maken. 10 g moutpoeder in 100 ml water (of 50 g in 500 ml), even koken, afkoelen en de inhoud van de Wyeast zak erbij. Fles afsluiten met een watje (evt in alcohol gedrenkt), warm wegzetten en kijken of de oplossing na een dag of 2 begint te schuimen. Als er na een week nog niets is gebeurd, vergeet het dan maar en ga klagen bij je leverancier.
gr
MO

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #5 Gepost op: 13-02-2004 08:33 u »
ik zie overigens dat het een lager gist is. Ik heb daar geen ervaring mee, maar weet iemand of je die misschien bij lagere temp moet opkweken, 15 grC of zo?
gr
MO

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.834
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #6 Gepost op: 13-02-2004 14:02 u »
Bij het opstarten hoeft lagergist niet koeler te liggen.

Wat ik me afvraag: bruist de verpakking ook als je hem even goed hebt geschud? Voor de rest: inderdaad een starter maken en kijken of die aan de gang gaat. Maar feitelijk zou je gewoon een nieuwe verpakking bij Rob van Gelder moeten halen, het is wel een schappelijke vent.

Herman

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #7 Gepost op: 13-02-2004 14:03 u »
Opkweken ook gewoon bij een graadje of 26, zelfde als bovengist.

Johannes

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #8 Gepost op: 13-02-2004 15:46 u »
ik heb hier een gist-starter van gemaakt, maar moet hier nog een hoeveelheid suiker bij?


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.834
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #9 Gepost op: 13-02-2004 16:41 u »
De moutextract bevat vergistbare suikers, dus het antwoord is nee. Eventueel kun je na verloop van tijd wel wat suiker toevoegen om de starter actief te houden. Echter suiker alleen is niet voldoende voeding voor gist.

Herman

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #10 Gepost op: 13-02-2004 19:30 u »
Ik heb de gist starter ongeveer een uur of 3 tot 4 geleden gemaakt en er is nu al een soort gist-depot te zien...
Kan er zo snel een gist depot ontstaan? het is 1.5 liter tot 2 liter in een 3 liter fles met waterstop. overigens gaat er geen koolzuur het waterstop uit, zelfs niet als ik hevig schud... :lessmile:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #11 Gepost op: 14-02-2004 10:48 u »
Heb je de inhoud van de Wyeast verpakking ineens bij 1.5 a 2 liter gegooid? In dat geval hoef je nog niet al te snel aktiviteit te verwachten.
Als je gist opkweekt kun je het beste het volume verdubbelen, en niet zomaar de gist aan een grote hoeveelheid wort toevoegen.
Bijv.: 50ml aktieve Wyeast verpakking bij zo'n 50 ml wort. Wanneer deze aktief is, daar weer 100 ml bij enz....

Het 'gist'depot wat zich heeft gevormd zijn waarschijnlijk neergeslagen eiwitten.

:degroeten:

Johannes.

gep

  • Gast
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #12 Gepost op: 14-02-2004 13:44 u »
Hierboven lees ik dat je deze gist bij 26 graden zou kunnen smacken. Volgens mij is dat niet juist. Kijk eens op www.Wyeast.com, daar staat bij 2206 - Bavarian Lager, dat de vergistingstemperatuur van deze gist 8 - 14 graden Celsius is. Smacken en ook het aanmaken van een giststarter kan m.i. wel een paar graden warmer bv. 16 - 18 graden, maar niet bij 26.
Volgens mij is deze gist gewoon veel te oud, en ik begrijp ook niet welke leverancier 2 jaar oude gist durft te verkopen.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #13 Gepost op: 14-02-2004 22:21 u »
Hallo allemaal,

Ik moest nog even vertellen, wat de tip van de verkoper van Brouwland was met betrekking tot het meerdere malen brouwen met een pak Wyeastgist:

1 pakje Wyeastgist in 1 liter Wort (gemaakt van tarwemoutextraxt 100 gr. op een liter water) 0,5 liter hiervan gebruiken en de andere helft in een steriel flesje doen. Dit flesje tot boven aan de rand vullen en in de ijskast zetten. Goed afsluiten. (giststarter voor de volgende keer.)

De volgende keer als je gaat brouwen, 0,5 liter verse wort maken van tarwemoutextract (50 gram op 0,5 liter water.) Dit mengen met het wort dat je in de ijskast had staan. Je moet echter wel twee dagen voordat je gaat brouwen, de giststarter uit de ijskast op temperatuur laten komen.(22-25 gr). Let wel op als je deze open maakt. Het schuimt ontzettend. Deze meng je weer met 0.5 liter verse wort, zoals voren omschreven enz.

Volgens de verkoper kun je dit 6 keer herhalen. Ik heb dit nu 4 keer gedaan tot nu toe gaat het goed. Ik kijk wel eerst of de giststarter genoeg activiteit vertoont.


Groetjes,

Huub
                                     :proost2:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #14 Gepost op: 16-02-2004 11:06 u »
Huub,
die bewaarfles in de koelkast, mag die volledig afgesloten zijn? Vindt er drukopbouw plaats, of dooft de Wyeast volledig uit in de koelkast. Een lagergist natuurlijk niet, maar een bovengist?
gr
MO

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #15 Gepost op: 16-02-2004 13:19 u »

Citaat

Hierboven lees ik dat je deze gist bij 26 graden zou kunnen smacken. Volgens mij is dat niet juist. Kijk eens op www.Wyeast.com, daar staat bij 2206 - Bavarian Lager, dat de vergistingstemperatuur van deze gist 8 - 14 graden Celsius is. Smacken en ook het aanmaken van een giststarter kan m.i. wel een paar graden warmer bv. 16 - 18 graden, maar niet bij 26.


Ik zou deze gist ook niet bij hogere temperaturen dan een graad of 15 willen starten. Deze gist staat erom bekend dat hij als hij eenmaal hoge temperaturen heeft geproefd, maar moeilijk bij lage verder aan de gang wil. Toevallig heb ik deze gist twee weken geleden opgestart voor onze Zaneken Pilsener. De giststarter heb ik bij 15 graden weggezet na het crushen. Het was een pakketje uit juni 2003 en na drie dagen stond de verpakking strak. Toen ik dat zag heb ik direct een giststarter gemaakt en na een dag was hij prima op streek. Deze giststarter stond ook bij een graad of 15, zeker niet hoger. Kortom: bij 15 graden moet deze gist het prima doen. Ondertussen staat het bier te gisten bij 11 tot 12 graden en hij doet het prima.

Groeten,

A3

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #16 Gepost op: 16-02-2004 14:54 u »
Mo en Adrie,

Ik denk dat zich wel wat druk opbouwt. Elke keer als ik de fles, die in de ijskast gezet werd, open deed kwam de giststarter er hevig schuimend uit. Gelukkig had ik de glazen pot met het nieuwe wort al klaar staan en kon ik de giststarter er meteen bij schenken. Bij Gelfling gebeurde hetzelfde. De drukopbouw valt volgens mij wel mee. Wij hadden wel stevige flesjes gekocht bij Brouwland. De afsluitdop van kunststof staat wel een beetje bol. Mogelijk dat het helpt als je 24 uur van te voren even de druk laat ontsnappen voordat de giststarter op 22 graden is. Ik probeer dat de volgende keer. Ik was wel blij verrast dat de vergisting in de gistton snel opstart. ( ongeveer 10 uur). Als het goed blijft gaan is dit een flinke kostenbesparing in de aanschaf van Wyeastgist. Het bier smaakt met Wyeastgist veel lekkerder dan met korrelgist.

Denk er wel aan, steriel werken. Flesjes uitkoken dus. Moeten hier uiteraard wel tegen bestand zijn. De giststarter die ik gebruik om bij het wort te gieten doe ik in een uitgekookt wekglas, waarop ik een omgekeerde koffiefilter met een brede elastiek vastzet. Dit gaat uitstekend. Nog geen besmetting gehad. (Even afkloppen.!)


Gr.
                                                                     :gistsmile:
Huub

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #17 Gepost op: 19-02-2004 17:30 u »
Rob van Gelder wil 1 pakje gist (ik heb er toen 2 gekocht), omruilen (omdat ik deze nog totaal dicht heb gelaten en in de koelkast bewaard). maar dan moet ik daar heen, en dit kost me 10 euro reiskosten... het andere pakje "gebruikt", wil hij niets van weten om daar iets van te betalen of iets dergelijks.

wat vinden jullie ervan hoe Rob met deze zaken omgaat?

gep

  • Gast
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #18 Gepost op: 19-02-2004 17:57 u »
Ik vind dat 2 jaar oude gist niet meer verkocht mag worden, en RvG zou beide moeten terugnemen. Bovendien heeft het je de grondstoffen van het brouwsel plus de tijd gekost om je brouwsel te maken.
Ik heb op deze site al eerder gelezen dat vGelder oude gist verkoopt. Ik kom er ook wel eens ( 2 x Wyeast gekocht), verder best aardige mensen maar als je naar Wyeast vraagt, wordt er wel moeilijk gekeken. Lijkt er niet erg in de belangstelling te staan.  :degroeten:Gep

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #19 Gepost op: 20-02-2004 08:39 u »
zeker is dat deze thread geen goede reclame is voor Rob van Gelder.

Ik ga er in ieder geval niet naar toe!

Edwin

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #20 Gepost op: 20-02-2004 19:18 u »
Dit is natuurlijk niet een threat om RvG falliet te laten gaan, bij wijze van spreken, maar om jullie te laten weten wat zijn handelswijze is en probleem-afhandeling (die volgens mij niet deugd)...

(Stiekem hoop ik natuurlijk dat niemand meer bij hem koopt   :hoera: :hoera:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.834
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #21 Gepost op: 20-02-2004 20:42 u »
Grappig bedoeld natuurlijk, maar op kleine leveranciers moet je zuinig zijn. Je zult maar elke keer via de post moeten bestellen  >:(

Ik heb zelf verder goede ervaringen met v Gelder, deze ervaring leert dat je in ieder geval zelf de data in de gaten moet houden.

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #22 Gepost op: 20-02-2004 23:34 u »

Citaat

Deze ervaring leert dat je in ieder geval zelf de data in de gaten moet houden.


óf dat Rob Van Gelder gewoon oude rommel verkoopt misschien?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #23 Gepost op: 21-02-2004 09:18 u »
Hoi Forumleden,

Net als Herman vind ik dat we zuinig moeten zijn op onze leveranciers. Zonder leveranciers geen hobby!

Ik heb daarom Rob van Gelder gisteren op het einde van de middag gewezen op deze thread.


Van hun kant heb ik een reactie gekregen die ik intergraal hier opneem:

Dank voor het doorsturen van het bericht op uw forum.

Ik heb met de klant uitvoerig contact gehad en hem het aanbod gedaan de niet gebruikte gist terug te brengen.
Ook heb ik uitgelegd dat reeds gebruikte of aangebroken produkten altijd door ons vergoed of teruggenomen worden als er sprake is van een produktiefout of beschadiging.

Het produkt Wyeast is (volgens de regels) gekoeld en onbeschadigd de deur uitgegaan.  Op het moment van aankoop had de klant kunnen besluiten de gist wel, of niet aan te schaffen, gezien de produktiedatum die nu ter discussie staat.

Later heeft hij in een mailtje aangegeven dat hij een vergoeding van 50% redelijk vond.  Een 'gedeeltelijke' vergoeding zou op zijn minst gezegd vreemd zijn, zeker in het geval waarbij het om een 'levend' organisme gaat. Immers, voor ons is er geen enkele controle op wat de klant wel- en niet met het produkt thuis doet.

Jammer dat in uw forum een stemming ontstaat van 'dan ga ik daar ook niet meer naar toe',  maar voor mij gaat het in dit soort zaken niet 'om de knikkers, maar om het spel'.

Met vriendelijke groet,

R. van Gelder


Ik denk dat Van Gelder gelijk heeft als hij stelt dat je zelf kunt bepalen of je een product koopt of niet.
Als beginnende brouwer weet je echter niet hoe je met oudere gist om moet gaan.
Afgelopen week heb ik een zakje Wyeast American Ale #1056 gestart van december 2002. Deze stond na 4 dagen volledig bol. Maar het zakje had dan ook steeds in de koelkast gelegen. Na het stuk drukken van het binnenzakje heb ik het op een warme plaats weggelegd.
Oude gist hoeft dus geen probleem te zijn.

:degroeten: Jacques

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #24 Gepost op: 21-02-2004 13:04 u »
Citaat


Ik heb met de klant uitvoerig contact gehad en hem het aanbod gedaan de niet gebruikte gist terug te brengen.
Ook heb ik uitgelegd dat reeds gebruikte of aangebroken produkten altijd door ons vergoed of teruggenomen worden als er sprake is van een produktiefout of beschadiging.


Dit is ook niet helemaal waar...
ik kon alleen de niet gebruikte gist terug brengen, en de andere niet.

En wat betreft het beslissen van kopen of niet, dit is de eerste keer dat ik Wyeast vloeibare gist kocht en ging er van uit dat het goed was (overigens heb ik precies gedaan wat op de gebruiksaanwijzing stond, en wat de mensen op dit forum mij vertelden; zoals een gist-starter maken). maar zelfs met gist-starter deed het bijzonder weinig.

Ik heb ook gevraagd op dit forum wat de mensen van de handelswijze van RvG vonden, en vonden dit ook schandalig dat dit nog verkocht werd en dat hij BEIDE terug moest nemen.
Als ik met de trein naar Amsterdam ga kost dit mij 10 euro, maar stel ik doe het (uit princiepe), dan krijg ik mijn geld teryg van 1 zakje of een nieuw zakje gist (minder als 6 maanden), wat doet hij dan met het oude zakje gist? veel mensen op dit forum (waaronder trouwens ook Fred Lubbers, Beverwijk) zijn het met me eens dat dit schandalig is om te verkopen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #25 Gepost op: 21-02-2004 17:38 u »
Ik kan het toch niet laten om het zowel voor RvG als voor Gast op te nemen. RvG is goud waard als je in de buurt van Amsterdam woont, en ik ben er altijd goed geholpen. Ik heb er ook wel eens een te oud pak Wyeast teruggebracht, en ik herinner me geen probleem. Ik denk dat gep gelijk heeft als 'ie zegt dat Wyeast in de van Woustraat geen hardloper is. Daarnaast kan RvG er niets aan doen hoeveel reiskosten mensen hebben om z'n winkel te bereiken.

Gast heeft wel ronduit gelijk als hij vindt dat twee jaar veel te oud is om zonder waarschuwing te verkopen. RvG haalt die pakjes van achter uit z'n winkel, dus als klant heb je niet echt de gelegenheid van kiezen/controleren voor de koop. Gast heeft geen gelijk in het hier op een forum uitstorten van z'n grieven, en zeker niet in het afraden om bij RvG te kopen. Dat gaat gewoon te ver.

Kortom RvG is OK maar slordig en Gast heeft een punt maar moet zich een beetje inhouden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #26 Gepost op: 21-02-2004 20:02 u »
Hoi Forumleden,

Ik had het jullie al eerder gevraagd:
LWNAA!

:degroeten: Jacques

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #27 Gepost op: 21-02-2004 20:09 u »
Voor degenen die het eerdere bericht gemist hebben.

Beperk zo veel mogelijk afkortingen. Ze maken teksten compleet onleesbaar.
Ik weet het ik vecht tegen de bierkaai, door het versturen van sms'jes raakt bijna iedereen gewend aan turbotaal. Ik (en waarschijnlijk ook heel veel anderen) echter niet.

Even uit de LVA: LWNAA = laten we niet alles afkorten.

:degroeten: Jacques

Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #28 Gepost op: 21-02-2004 23:29 u »

Citaat

En zeker niet in het afraden om bij RvG te kopen. Dat gaat gewoon te ver.

Kortom RvG is OK maar slordig en Gast heeft een punt maar moet zich een beetje inhouden.


Ik heb in een vorig bericht gezet:
"het is helemaal niet mijn bedoeling om Rob Van Gelder "falliet" te laten gaan. stiekem hoop ik wel dat niemand wat bij hem koopt". dit zijn natuurlijk frustraties en ik hoop natuurlijk dat deze winkel lang blijft blijven bestaan.

:rundum:Kortom: Ik probeer Rob Van Gelder NIET zwart te maken, mijn doel was om te vragen wat jullie er van vonden dat de gist zo oud was, en wat achteraf de handelswijze van Rob Van Gelder. :rundum:

Gast   /  Jordi



Offline Gast

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Tis een héle lange weg, maar komen zal ik er!
Re:Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #29 Gepost op: 04-03-2004 18:56 u »
Bij deze sluit ik het onderwerp :-\

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #30 Gepost op: 17-06-2011 15:19 u »
Mag ik deze draad heropenen? Zo niet, kan dan een moderator dit bericht verwijderen of verplaatsen?

Ik wil 24 liter pils uit blik brouwen en heb daartoe een propagator Wyeast Czech Pils gekocht, 2278. Ik wilde eerst een getrapte starter maken van 2 maal 2 liter (volgens BrouwHulp). Maar 3 dagen na het smacken was het pakje nog maar heel weinig opgebold. Eens naar de productiedatum gekeken: meer dan een jaar oud! Nu weet ik wel dat Brouwmarkt de gist in een koelkast bewaart en ik heb hem ook nog een hele tijd in de koelkast bewaard. Maar toch. Ik weet niet eens meer of ik die gist nu zelf daar gekocht heb dan wel dat hij via de post is gekomen. In dat laatste geval gaat het een dure grap worden om te ruilen ...

In elk geval heb ik me laten aanraden om het zakje eerst maar eens in een half litertje wort (60 gram poeder + snufje voedingszout) op te starten. De zaak fanatiek geschud en met een prop watten erop op de magneetroerder gezet. Kijken wat er gebeurt.

Sommigen zeggen (en dat staat ook op het pakje) dat je dit bij kamertemperatuur kunt doen. Anderen maken ook de starters van een ondergister liever al koeler, bijv bij 15 ºC. Ik heb maar voor kamertemperatuur gekozen.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.044
  • Land: nl
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #31 Gepost op: 17-06-2011 15:48 u »
Gezien de ouderdom zou ik hem mooi laten staan bij kamertemperatuur. Zo heb je, denk ik, meer kans slagen dat ie alsnog tot leven komt.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.608
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #32 Gepost op: 17-06-2011 15:49 u »
Enige tijd geleden heb ik een pak Wyeast Bavarian Lager van twee jeer oud gebruikt. Ook dat pak bolde heel langzaam. Voor de zekerheid heb ik er een drie-traps starter mee gemaakt.

Het bier (een Doppelbock) vergistte maar heel langzaam. Ik ben nu drie maanden verder en de vergisting loopt nog! Elke week gaan er een paar puntjes van het SG af. Wanneer de vergisting stop zal ik laten horen wat het resultaat is.

Al vaker heb ik redelijk oude gist gebruikt, maar wanneer het pak opbolde gaf dat geen problemen. Bewijzen dat deze trage vergisting aan de te oude Bavarian Lagergist ligt kan ik niet, maar als ik jou was zou ik het zekere voor het onzekere nemen met deze gist.

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #33 Gepost op: 17-06-2011 20:35 u »
Dag Albertus. Dit lijkt me een nu echt een schrikbeeld: een vergisting van maanden zodat je niets anders kunt brouwen en dan moet je maar afwachten wat het resultaat is.

Ik heb de propagator dus na 3 dagen in een halve liter wort op de roerder gezet. Na 6 uur nog geen enkele activiteit, zelfs geen koffiekleur. Ik kijk het nog een dag aan en dan is het over. Want dan ben ik waarschijnlijk een paar halfdode gistcelletjes (zonder pootjes en vleugeltjes) met pijn en moeite aan het vermenigvuldigen, maar het zal nooit meer echt goeie gist worden.  :huilen:

Bij vd Kooy Jubbega gezien dat ze activators verkopen en zo te zien verzenden ze ze zelfs gratis? Maar afwachten wat voor datum daar dan op staat ...  :weetniet:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/Wyeast-czech-pils-2278-xl-activator.html

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.875
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #34 Gepost op: 18-06-2011 06:02 u »
Dat is op zich wel een raar verhaal. Je verwacht dat als de gist in een optimaal opkweekmedium als een starter wordt gebracht, de gist zich wel regenereert. Albertus, had je in jouw starter nog gistvoeding o.i.d. gebruikt?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #35 Gepost op: 18-06-2011 09:38 u »
Een oudere gist 48 uur laten draaien voordat er iets gebeurt is heel normaal en niks mis mee. Koffie kleur, of liever koffie met melk kleur, krijg je pas aan het eind van een zeer goede starter.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.608
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #36 Gepost op: 18-06-2011 09:44 u »
Dat is op zich wel een raar verhaal. Je verwacht dat als de gist in een optimaal opkweekmedium als een starter wordt gebracht, de gist zich wel regenereert. Albertus, had je in jouw starter nog gistvoeding o.i.d. gebruikt?

Wanneer het "bier" is gebotteld of weggespoeld, afhankelijk van wat voor soort vloeistof het uiteindelijk wordt, zal ik het complete verhaal en alle details op het forum plaatsen.
Bij de meting van gisteren bleek dat het SG zich nu stabiliseert.

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #37 Gepost op: 18-06-2011 11:24 u »
Een oudere gist 48 uur laten draaien voordat er iets gebeurt is heel normaal en niks mis mee. Koffie kleur, of liever koffie met melk kleur, krijg je pas aan het eind van een zeer goede starter.

Dank je EBC. Hij draait nu 20 uur en er is een dun kransje van belletjes aan de rand ontstaan. Ook ruikt de watten al vanaf het begin naar chocolade.  Ziet eruit alsof ik uit een commercieel flesje aan het opkweken ben. Ik denk eigenlijk dat er nog maar een paar % van de gistcellen in leven was? Zonder jouw bericht had ik nu de stekker eruit getrokken. Nu kijk ik het nog een dag aan.  :biersmile:


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #38 Gepost op: 19-06-2011 10:58 u »
Wyeast 2278 Czech Pils, meer dan een jaar oud, bolde bijna niet op na 3 dagen. In een half litertje wort (+60 gram extract + snufje voedingszout) gedaan. De zaak fanatiek geschud en met een prop watten erop op de magneetroerder gezet.

Na 32 uur draaien komt er leven in de brouwerij. Roerder op heel langzaam gezet, waterslot geplaatst. 1 Uur later heftig geblub. 10 uur zo laten staan tot rustiger.

Toegevoegd aan 1,5 liter wort met 240 gr extract en 2 gr voedingscomplex. Onder watten op roerder T ~ 21 ºC. Vrijwel meteen schuimontwikkeling.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #39 Gepost op: 19-06-2011 11:16 u »
Geduld is een schone zaak maar ik had je verteld dat het zou gaan werken op deze manier.
Nu dan gaan koelen en vergisten bij 12 ºC moet een lekker pilsachtig bier opleveren


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #40 Gepost op: 19-06-2011 14:10 u »
Ik ga het toch een beetje anders doen. Als deze tweede stap bijna is uitgegist, gaat hij in de koelkast bij ca 2 ºC  voor 24 uur of totdat alle gist netjes op de bodem ligt, dan afschenken en daarna komt er nog een derde stap. Ik voeg nogmaals 1,5 liter wort toe, onder watten op de roerder tot haast uitgegist, in koelkast en afschenken. 

Pas daarna gaat de starter in het echte wort. Dat zegt Adrie's BrouwHulp mij en dat ga ik nu eens netjes opvolgen. Slepende vergistingen, daar heb ik het helemaal mee gehad!

Als er iets moois uitkomt, kom ik nog wel eens een flesje of twee brengen!  :proost:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #41 Gepost op: 23-06-2011 10:25 u »
Wat zo krakkemikkig begon met een propagator van meer dan een jaar oud die nauwelijks wilde opzwellen, is via een drietraps-starter de beste vergisting geworden die ik tot nu toe gehad heb. De vergisting begon al na 5 uur. Toen ben ik (vanaf 19 ºC) langzaam terug gaan koelen (elke uur een graad) maar bij 14 ºC was de vergisting al heel snel. Ik moest mijn koelkast op maximaal vermogen zetten (supercool) om binnen een uur of 5 op 10 ºC te komen.

Deze gist is een monster! Ik zou er mijn vinger niet in durven te steken!!   

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #42 Gepost op: 23-06-2011 14:34 u »
Als je ze maar goed verzorgt, dan zijn alle gisten monsters.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #43 Gepost op: 23-06-2011 14:40 u »
Als je ze maar goed verzorgt, dan zijn alle gisten monsters.
Met dank voor je hulp!  :proost: :proost: :proost:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #44 Gepost op: 29-06-2011 16:02 u »
Na 7 dagen is de vergisting geheel gestopt SG = 1012. Morgen bottelen en hergisten op 12 ºC.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #45 Gepost op: 07-08-2011 21:13 u »
De pils na het gisten gebotteld en bij ca. 12 graden laten nagisten en rijpen. Na een week of 2 (half juli) was het spul niet om te zuipen! En ook nog eens donkerbruin!! Bah. Ik liet het tijdens mijn vakantie maar gewoon in de koelkast bij 12 graden staan en bij mijn terugkeer, 6 augustus er maar eens eentje opengetrokken.

Helemaal niet slecht! Een milde pilssmaak, mooi goudgeel, redelijk helder (op soms wat witte vlokjes na: eiwit??) en een mooie schuimkraag. Dit was het lekkerste bier uit blik dat ik tot nu toe gebrouwen heb: met moutsiroop ipv suiker en met 10% minder water dan opgegeven.

En dit was de laatste keer dat ik uit blik heb gebrouwen: volgende keer ga ik voor het echte werk. Want dat spul uit blik is toch nooit helemaal je ware ...

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.608
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #46 Gepost op: 07-08-2011 22:35 u »
En dit was de laatste keer dat ik uit blik heb gebrouwen: volgende keer ga ik voor het echte werk. Want dat spul uit blik is toch nooit helemaal je ware ...

Tja, ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware geloof.. ;D

Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #47 Gepost op: 08-08-2011 00:07 u »
Tja, ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware geloof.. ;D
Bert

... ooit komt het moment dat je je bekeert tot het ware bier ...  :proost:

Offline reinardvdwal

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #48 Gepost op: 16-10-2019 13:49 u »
Bij gebruik van dit type gist in een "fest bier".... Wat zouden jullie adviseren over de temperaturen van het vergisten en de de duur van het het vergisten?

Ik lees in recepten veel verschillen in temparturen en duur van het gisten...

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Wyeast Bavarian Lager
« Reactie #49 Gepost op: 17-10-2019 18:53 u »
Laatst heb ik een kellerbier (start sg 1050), gebrouwen met de Wyeast 2206, start vergisting was 11 ºC, na een dag of 5 heb ik de temp. met 1 ºC per dag opgevoerd tot 15 ºC en uit laten gisten. Daarna naar 2e vergisting overgeheveld en per dag met 1 ºC naar beneden, tot 4 ºC.
Is een erg lekker bier geworden...

Tags: