Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bittere nasmaak Tsjechische pils  (gelezen 20287 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Gepost op: 09-11-2011 17:37 u »
Hoi, ik heb op 5 oktober een Tsjechische pils gebrouwen met het volgende recept.

Hoeveelheid    25 l
Start SG                    1048
EBC:              6,6
EBU:              26

Maischwater    26 L
Spoelwater       13 L

Mout
5000 gr    Pilsmout    3 EBC

Maischschema
40 minuten       60 graden
25 minuten       70 graden
1 minuut         78 graden

Hop
60 g.     Czech Saaz       3,8%     60 min.    
25 g.     Czech Saaz       3,8%     10 min.
5 g.          Czech Saaz      3,8%   1 min koken en tijdens afkoelen   

Gist
2278 Czech Pils


Nog twee weken geleden smaakte deze pils te zwaar en ik was al van plan er de volgende keer 10% suiker bij te doen ipv mout, maar nu, 3 weken na het bottelen,  is hij mooi helder, schuimt redelijk en smaakt heel goed. Alleen: een halve minuut of zo na de slok krijg ik een erg bittere nasmaak.
Trekt dit nog weg? Moet hij nog verder rijpen?
Komt dit van die 5 gr die ik 1 minuut heb meegekookt en tijdens het afkoelen heb laten zitten? Dit heb ik eens uitgeprobeerd ipv het koudhoppen.

Alvast bedankt voor het commentaar!  :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2011 17:39 u »
Heb je aan pH en/of watercorrectie gedaan?

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2011 17:59 u »
Was het bier helder? Gist kan wat bitter smaken.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2011 19:20 u »
Volgens mij is dat hop.
Bitter proef je altijd pas na een 20 seconden.

26 IBU is fors voor een pils, dus het verbaast me niet.
3 weken is nog erg jong. Hop kan dan erg rauw overkomen. Geduld, en als je het teveel vindt, dan volgende keer tot 20 IBU hoppen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #4 Gepost op: 09-11-2011 19:41 u »
26 IBU voor een pils lijkt me niet echt schokkend hoor, dat is toch redelijk normaal (Heineken is ook zo iets)? Ik denk dat de bitterheid voornamelijk van de gist komt. Ik vind jonge bieren ook altijd een beetje ruw, bitterig en onaangenaam... behalve als het een IPA is ::) .

Die 5 gram hop heeft dit niet veroorzaakt hoor...

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2011 19:44 u »
26 IBU voor een pils lijkt me niet echt schokkend hoor, dat is toch redelijk normaal (Heineken is ook zo iets)? Ik denk dat de bitterheid voornamelijk van de gist komt. Ik vind jonge bieren ook altijd een beetje ruw, bitterig en onaangenaam... behalve als het een IPA is ::) .

Die 5 gram hop heeft dit niet veroorzaakt hoor...

Ik heb even google het werk laten doen en kom op:

Heineken Pils   
5%    - 11.8į   
Holland's biggest selling pils. Not the worst, but still not very good. Amazingly enough, brewed to the Reinheitsgebot. Just shows what a guarantee of quality that is.
Citrus, celery and vegetable aromas; sweetish/bitterish taste with smoke and vegetable aromas; bitterish finish with celery and cardboard aromas.
Bitterness 23 EBU
colour 7 EBC.   

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2011 19:44 u »
Je hebt dit bier trouwens 5-10-2011 gebrouwen en het zit nu al 3 weken in de fles? Dan heb je wel een turbo-pils gebrouwen... Je doet er goed aan om een ondergistend bier wat meer tijd te geven in de hoofd- en nagisting.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #7 Gepost op: 09-11-2011 19:51 u »
Je hebt dit bier trouwens 5-10-2011 gebrouwen en het zit nu al 3 weken in de fles? Dan heb je wel een turbo-pils gebrouwen... Je doet er goed aan om een ondergistend bier wat meer tijd te geven in de hoofd- en nagisting.

Snap ik niet. Na 10 dagen was de SG  1010 en dat was hij op dag 12 ook nog. 19-10 gebotteld. Zou dit een bittere nasmaak kunnen veroorzaken?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #8 Gepost op: 09-11-2011 19:56 u »
Volgens mij is dat hop.
Bitter proef je altijd pas na een 20 seconden.

26 IBU is fors voor een pils, dus het verbaast me niet.
3 weken is nog erg jong. Hop kan dan erg rauw overkomen. Geduld, en als je het teveel vindt, dan volgende keer tot 20 IBU hoppen.

Dank je.

Als ik het goed heb, is een vuistregel: zoveel weken laten rijpen als de SG - 1000 en dat getal gedeeld door 10. Dat zou dus 4,7 weken zijn. Overigens nooit begrepen of ik daar de weken voor het hergisten bij moet tellen?

Volgende keer (over 2 maanden) naar een EBU van 22 gaan lijkt me een goed idee als de afdronk te bitter blijft.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #9 Gepost op: 09-11-2011 19:58 u »
Heb je aan pH en/of watercorrectie gedaan?

Nee. De pH was in orde en het water is hier vrij hard maar daar heb ik niets tegen gedaan. Hoe zou dit een bittere nasmaak kunnen veroorzaken?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #10 Gepost op: 09-11-2011 19:59 u »
Was het bier helder? Gist kan wat bitter smaken.

Het bier is zeer helder, zoals ik ook al uiteengezet heb hierboven.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2011 20:24 u »
Dank je.

Als ik het goed heb, is een vuistregel: zoveel weken laten rijpen als de SG - 1000 en dat getal gedeeld door 10. Dat zou dus 4,7 weken zijn. Overigens nooit begrepen of ik daar de weken voor het hergisten bij moet tellen?

Volgende keer (over 2 maanden) naar een EBU van 22 gaan lijkt me een goed idee als de afdronk te bitter blijft.

Die vuistregel is precies dat, een regel, maar meer niet. Elk bier is anders en moet gedronken worden als het rijp is. Daarvoor moet je proeven, regels zijn niet zinnig.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2011 20:26 u »
Nee. De pH was in orde en het water is hier vrij hard maar daar heb ik niets tegen gedaan. Hoe zou dit een bittere nasmaak kunnen veroorzaken?

Ken uw klassiekers. Pils, uit Plzen, is zo beroemd om de gouden combinatie van 3 dingen: de koude vergisting/lagering, de lokale hop en het lokale water. De stijlrebellen kunnen muiten wat ze willen, maar dat werkt nu eenmaal samen als een akkoord in de muziek.
Je wilde kennelijk een Tsjechische Pils brouwen, je kiest daarvoor de perfecte gist, maar je denkt ach, de helft van de hop en ach, hard water, en die lagering doen we maar niet. Noem het dan geen Tsjechische pils niewaar. Nu heb je een dissonant.

Tsjechische pils, met heel veel slappe Saazhop, is alleen Tsjechische pils met zacht water. Het is een bitter maar delicaat bier. Het opnieuw proberen uitvinden is een ambitieuze missie, vrees ik.

Snap ik niet. Na 10 dagen was de SG  1010 en dat was hij op dag 12 ook nog. 19-10 gebotteld. Zou dit een bittere nasmaak kunnen veroorzaken?

Daar is niet veel aan te snappen. Of eigenlijk wel, namelijk dat als je dat niet snapt, je voor lekkere Tsjechische pils even de gebaande paden moet proberen. Lagerbier, lageren, het staat allemaal voor 'lageren'. Wegzetten en mooi laten worden dus. En dat werkt echt, en zeer zeker met deze gist.

Hoe EBC overigens een Tsjechische Pils van 26 IBU 'bitter' kan noemen snap ik niet. Ik snap 'm wel, maar toch. Bitter voor een megaswell, voor een Jupills, maar niet voor deze stijl, integendeel.

Hoe dan ook, je omschrijft wel iets vreemds. Een halve minuut wachten is wel lang voor een nabitter. Weet je zeker dat je geen waterkers of zoiets hebt gegeten?
En we kunnen natuurlijk ook nog denken aan het bittere van kafsmaak. Maar dat zou ik sneller verwachten dan pas na een halve minuut.

Ik zou het gewoon nog eens een maand laten staan op keldertemperatuur en de gist z'n ding laten doen. Zeer grote kans dat 't veel verbetert.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #13 Gepost op: 09-11-2011 20:36 u »
Hoe EBC overigens een Tsjechische Pils van 26 IBU 'bitter' kan noemen snap ik niet. Ik snap 'm wel, maar toch. Bitter voor een megaswell, voor een Jupills, maar niet voor deze stijl, integendeel.

Haha die Edgar, dit is natuurlijk spek in het bekkie voor onze urtyplagerkoning.

Traditioneel heeft hij natuurlijk helemaal gelijk, maar in het echt komt de Urquell tegenwoordig in 3 weken op de markt, ook Tsjechie is inmiddels toegetreden tot het kapitalisme, ze zullen wel stage gelopen hebben in Leuven.
En is hij lang zo bitter niet. Ik heb nog niet zo lang geleden een jaar in Slowakije gewerkt, net geen Tsjechie meer -maar dat is slechts een aardrijkskundig verschil- waar ik regelmatig in de Urquell bar vertoefde.
Bitterder dan Heineken, dat wel, maar een Westmalle Tripel is toch heel erg fors veel bitterder.  ;)

Hoe dan ook, Ed moet gewoon wat meer geduld hebben.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #14 Gepost op: 09-11-2011 20:45 u »
Dat 'ie niet zo bitter overkomt, komt door het zachte water. Maar ik ben het niet met je eens dat de Urquell niet meer bitter is. Een advies van 22 IBU is, laten we het duidelijk zeggen, een grof schandaal ;D :brouwen:

En inderdaad, in TsjechiŽ doet de duivel ook z'n werk. Daarom brouwen we zelf :)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #15 Gepost op: 09-11-2011 20:49 u »
Ik zou het bier, als het over een paar weken nog steeds zo smaakt (!), even aan een ervaren proeven laten proeven want anders is het slechts speculeren.
Is het bitter of astringent? Dat wordt nog wel eens door elkaar gehaald.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #16 Gepost op: 09-11-2011 20:54 u »
Inderdaad, ik zou dit bier sowieso een maandje lekker koud wegzetten... waarschijnlijk is ie dan al een stuk vriendelijker en beter in balans.

Jong bier heeft gewoon vervelende bijsmaken en zeker voor een pilsner (die zoals Edgar al aangeeft lekker had mogen lageren ;D ) is dit bier nog te jong.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #17 Gepost op: 09-11-2011 21:01 u »
En gelukkig is IBU een eenheid die we niet onderling mogen vergelijken. Het is een leuk getal, maar zegt helemaal niks in ons hobbybrouwenland.

Leuk voor je eigen bieren onderling, maar niet om verder iets via internet over te kunnen roepen.  :degroeten:

Ik merk overigens sinds ik met eigen tuinhop brouw, dat ik wel vaker de eerste weken een zeer straffe bitterheid proef, die na een week of 4-6 helemaal verdwenen is. Er is nog  hoop Ed!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #18 Gepost op: 09-11-2011 21:27 u »
beste mensen. Bedankt voor al uw reacties. Ik zal dan nog maar een paar weken wachten. Overigens staat het bier koud: het heeft bij 12 graden 2 weken mogen hergisten en staat nu al een week bij 14 graden.

Over dat zachte water: hoe maak je tamelijk hard water zacht? Toch hopelijk niet met magneten? Ik heb er ooit iets over gelezen: een of ander chemicalie toevoegen, een osmosefilter oid?? Beetje duur, lijkt me. Moet ik regenwater opvangen? Sneeuw smelten?

Beste Edgar. Hoezo zou ik maar de helft van de hop hebben gebruikt? Die snap ik niet. What the heck is overigens waterkers?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #19 Gepost op: 09-11-2011 21:33 u »
Naar aanleiding van dit topic heb ik twee opmerkingen:

- ten eerste de bitterheid wordt minder na een korte periode;
- de sulfaten in je water versterken de beleving van de bitterheid. Je kunt dit compenseren door calciumchloride aan je brouwater toe te voegen. Probeer maar eens het effect uit door een klein snufje zout aan je pils toe te voegen. Omdat het natrium ion de vergisting zou remmen en zure zoutige smaak geeft hoor je calciumchloride te gebruiken in plaats van keukenzout.
Je maakt zo het water dus niet echt zachter. Dat laatste kan met behulp van een omgekeerd osmose-apparaat. Die haalt de mineralen uit het water.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #20 Gepost op: 09-11-2011 21:36 u »
Over dat zachte water: hoe maak je tamelijk hard water zacht? Toch hopelijk niet met magneten? Ik heb er ooit iets over gelezen: een of ander chemicalie toevoegen, een osmosefilter oid?? Beetje duur, lijkt me. Moet ik regenwater opvangen? Sneeuw smelten?

Beste Edgar. Hoezo zou ik maar de helft van de hop hebben gebruikt? Die snap ik niet. What the heck is overigens waterkers?

Hard water zacht maken is inderdaad lastig. Als je niet osmoost, kan je 2 dingen doen, of nee eigenlijk 3. 1. goed aanzuren tijdens maischen en koken, 2. al het brouwwater vůůrkoken en van de kalk(-aanslag) afgieten 3. chemisch ontharden met gebluste kalk en zo, maar dat is een gedoetje. Zie elders op het forum.

Het voorkoken is niet te onderschatten want het helpt je van, in de meeste gevallen, een groot deel van je carbonaat af. Laat Adrie het maar uitleggen of koop z'n boek, want ik vergis me altijd in de bi- of niet-bi, maar in elk geval wordt je water zachter als je kookt (en afgiet).

De helft van de hop: nou ja, bij wijze van spreken. Een Tsjechische pils is al gauw 40-43 IBU. Vandaar. Hetgeen een enorme smak Saaz-hop is, zeker in hard water aangezien de stroevere plantsmaken daar meer in achterblijven. Ik zou daarom bij een dergelijke bittering altijd een basis-bitterhop aanraden (daar ga ik: ben nu zelf het wiel aan 't heruitvinden). Ook al omdat de Saaz die we hier krijgen vaak nogal zeer zwakbitter is. Je kunt ook teveel plant in je pils hebben.

Maareh, ik klink wel streng, maar er is soep en er is eten en er zit een temperatuursverschil tussen. :biersmile:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #21 Gepost op: 09-11-2011 21:41 u »
Heeel erg streng, Edgar!  :'(

Ai, dus echte Tsjechische pils heeft een nog veel hogere bitterheid. Maar in combinatie met het zachte water zou dat een goede smaak geven. Okay. Dat osmosegedoe lijkt me even echt te duur. Voorkoken en afgieten lijkt me dan een betere optie. Enig idee hoe lang ik moet koken?  :biersmile:

@Jacques. Calciumchloride, ik weet het niet hoor, als ik het eerlijk mag zeggen. Volgens mij heb ik zelfs ergens gips gelezen?  :nut:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #22 Gepost op: 09-11-2011 22:13 u »
Die van Jacques is ook een goeie. En je hoeft niet lang te koken. Je ziet het vanzelf. Overigens heeft het nog een voordeel: je haalt alle zuurstof uit je maischwater. Oxidatie houd je daardoor nog iets meer buiten de deur en de frisheid slaat je om de oren. Overigens gebruiken de grote jongens ook vaak ontgast brouwwater.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #23 Gepost op: 09-11-2011 22:15 u »
Gips? Foutje bedankt. Ik begin af en toe dingen door elkaar te halen.

Tijdelijke hardheid wordt veroorzaakt door calcium-bicarbonaat en is door koken te verwijderen (calciumcarbonaat slaat neer en CO2 ontwijkt.

Tijdelijke hardheid wordt ook veroorzaakt door magnesium-bicarbonaat dat ook door koken op te heffen is.

Permanente hardheid wordt veroorzaakt door calciumsulfaat (gips) en magnesiumsulfaat (Epsom zout). Deze hardheid is niet door koken op  te heffen.

Ik schat zo (met een natte duim) dat je dus zo ongeveer de helft van je hardheid kwijt kunt raken. Is het proberen waard. Ik zal alles eens een keer een minuut of 5 koken. Dat zal ik overigens de dag vůůr het brouwen moeten gaan doen, anders krijg ik het niet gedraaid qua tijd. Helaas zal het water dan weer zuurstof opnemen ...  :-\

Misschien ook nog een grammetje CaCl2 toevoegen ...

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #24 Gepost op: 09-11-2011 22:33 u »
Waarom vraag je de samenstelling van je leidingwater niet even bij je waterleidingbedrijf op? Of misschien staat het zelfs wel op internet. Dan weet je tenminste waar je over praat.

Harde nabitter kan inderdaad best wel van opgeloste zouten komen (m.n. van sulfaten), maar misschien is je water wel helemaal de oorzaak niet. Misschien komt het wel van de hop. Saaz-hop geeft (bij mij) helemaal niet zo'n prettige bitterheid.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #25 Gepost op: 09-11-2011 22:39 u »
Ah, okay. Kijk, dat weet ik allemaal nog niet, dat wordt proberen en leren. Wat voor smaken geven diverse hopsoorten, moutsoorten en gistsoorten aan het bier? Daar zal ik nog heel wat jaren aan kunnen besteden. Maar je moet ergens beginnen ...





Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.759
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #26 Gepost op: 09-11-2011 22:43 u »
Daar zal ik nog heel wat jaren aan kunnen besteden. Maar je moet ergens beginnen ...
Met elke maand een single hop biertje brouwen heb je zo de meest gebruikte hopsoorten goed in het snotje.  Dat hoeft dus geen jaren te duren ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #27 Gepost op: 09-11-2011 22:44 u »
Osmeren is helemaal niet zo duur. Er is een heel topic geweest over osmoseapparaten. Voor een paar tientjes ben je al klaar.

Wees heel voorzichtig met al die brouwzouten, en denk vooral niet dat het de weg is naar een perfect bier. Het gaat om twee decimalen achter de komma verschillen. Eerst en vooral goed brouwen, dat maakt je bier, die zouten kunnen wat op punt zetten. Maar als ik een 100% osmosewaterbier maak en op het forum laat proeven, is er niemand die aangeeft de brouwzouten te missen. Die zouten zitten vooral tussen de oren en veel minder op je tong. Het is net zoiets als HERMS...hartstikke leuk om te doen, maar je bier wordt er niet beter van.

Nu was ik vorige week in Dresden. Daar drink je natuurlijk pils, veel meer is er niet te krijgen. Nou ja, ze hebben in de juiste tenten ook Zwickelbier. Dat is ongefilterde pils.

Proef een gefilterde en een ongefilterde pils naast elkaar en je drinkt twee totaal verschillende bieren. De ongefilterde pils lijkt heel erg veel op hobbybrouwpils, een slok gefilterde pils erna smaakt echt naar niks. Nu denk ik dat de lagerfreaks onder ons een soort tussenvorm weten te creŽren. Ongefilterd en daarmee flink smaakvoller, maar ook weer volledig bezonken en daarmee weer cleaner.
't Is net wat je lekker vindt denk ik. Doe mij maar een troebel Zwickelbier!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #28 Gepost op: 09-11-2011 22:44 u »
Beste Edgar. Wat dat voorkoken betreft ben ik net toch wel heel erg gaan twijfelen. En zelfs van mijn geloof gevallen! Ik snap dat je met voorkoken van je tijdelijke hardheid af kunt komen, maar dat gebeurt toch ook bij het koken na het maischen? Dan kook ik 1 tot 1,5 uur en dan slaat er inderdaad het een en ander neer. Dat kan ik zien, want er ligt een hard vlies op de bodem van mijn kookpan na het koken dat je niet weg kunt poetsen behalve met (warme) azijn. Dus:

a) ik snap het afgieten niet: het spul zit aan de ketelbodem vastgeplakt!
b) ik snap het voorkoken niet: een paar minuten na het koken liggen de calcium- en magnesiumcarbonaat al mooi op de bodem van je kookketel vastgeplakt.

Nu ben ik misschien streng  :police: maar ik denk opeens dat voorkoken geen enkele zin heeft!  :weetniet:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #29 Gepost op: 09-11-2011 22:48 u »
Beste EBC, in Dresden waren we deze zomer, prachtige stad. Ik heb daar (en in Noord-TsjechiŽ natuurlijk van allerlei soorten pils gedronken zonder ooit van mijn stoel van verbazing te vallen. Sorry.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #30 Gepost op: 09-11-2011 22:50 u »
Beste EBC, in Dresden waren we deze zomer, prachtige stad. Ik heb daar (en in Noord-TsjechiŽ natuurlijk van allerlei soorten pils gedronken zonder ooit van mijn stoel van verbazing te vallen. Sorry.

Ook zwickelbier, of heb je je daaraan niet gewaagd?

Het beste pils drink je overigens in de Belgisch Limburgse Heimat...Cristal Alken, het eerste pils van BelgiŽ.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #31 Gepost op: 09-11-2011 22:52 u »
Beste Edgar. Wat dat voorkoken betreft ben ik net toch wel heel erg gaan twijfelen. En zelfs van mijn geloof gevallen! Ik snap dat je met voorkoken van je tijdelijke hardheid af kunt komen, maar dat gebeurt toch ook bij het koken na het maischen? Dan kook ik 1 tot 1,5 uur en dan slaat er inderdaad het een en ander neer. Dat kan ik zien, want er ligt een hard vlies op de bodem van mijn kookpan na het koken dat je niet weg kunt poetsen behalve met (warme) azijn. Dus:

a) ik snap het afgieten niet: het spul zit aan de ketelbodem vastgeplakt!
b) ik snap het voorkoken niet: een paar minuten na het koken liggen de calcium- en magnesiumcarbonaat al mooi op de bodem van je kookketel vastgeplakt.

Nu ben ik misschien streng  :police: maar ik denk opeens dat voorkoken geen enkele zin heeft!  :weetniet:

Je moet het water wel laten afkoelen en bezinken, dan ben je al gauw een nacht verder...dan zie je een witte wolken laag rondom de bodem ontstaan.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #32 Gepost op: 09-11-2011 22:52 u »
Ik schat zo (met een natte duim) dat je dus zo ongeveer de helft van je hardheid kwijt kunt raken. Is het proberen waard. Ik zal alles eens een keer een minuut of 5 koken. Dat zal ik overigens de dag vůůr het brouwen moeten gaan doen, anders krijg ik het niet gedraaid qua tijd. Helaas zal het water dan weer zuurstof opnemen ...  :-\

Misschien ook nog een grammetje CaCl2 toevoegen ...

Inderdaad zijn de meeste watersamenstellingen gewoon online te vinden.

En oh ja, voor wie dit leest en denkt: ach, ik heb een waterverzachter in de kelder staan dus ik kan pils brouwen: als dat het meestvoorkomende type is waar je om de zoveel tijd een karrevracht zout in moet gooien: ongeschikt voor brouwen. Calcium wordt vervangen door Natrium en teveel natrium in je bier is niet lekker en trouwens op de duur ook niet al te gezond.
Er bestaan wel ionenwisselaars (want dat zijn het) die netto alleen maar ontkalken of ontharden. Zoek op dit forum op ionenwisselaar, ik meen dat SiriS of RobinB of ťťn van de andere profs daar een college over gegeven heeft, niet zo lang geleden. Iets met zoutzuur geloof ik, en een slimme wissel met H+-ionen. Bij mijn weten doorgaans niet in het gemiddeld huishouden geÔnstalleerd.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #33 Gepost op: 09-11-2011 23:03 u »
Beste Edgar. Wat dat voorkoken betreft ben ik net toch wel heel erg gaan twijfelen. En zelfs van mijn geloof gevallen! Ik snap dat je met voorkoken van je tijdelijke hardheid af kunt komen, maar dat gebeurt toch ook bij het koken na het maischen? Dan kook ik 1 tot 1,5 uur en dan slaat er inderdaad het een en ander neer. Dat kan ik zien, want er ligt een hard vlies op de bodem van mijn kookpan na het koken dat je niet weg kunt poetsen behalve met (warme) azijn. Dus:

a) ik snap het afgieten niet: het spul zit aan de ketelbodem vastgeplakt!
b) ik snap het voorkoken niet: een paar minuten na het koken liggen de calcium- en magnesiumcarbonaat al mooi op de bodem van je kookketel vastgeplakt.

Nu ben ik misschien streng  :police: maar ik denk opeens dat voorkoken geen enkele zin heeft!  :weetniet:

Wat je eigenlijk zegt is dat de samenstelling van brouwwater vrijwel geen invloed heeft op bier, in elk geval niet de hardheid. Hoewel dat een forumreligie is die sommigen aanhangen, is vind ik het een dwaling. Echter ik heb al zoveel hartslagen verspeeld in discussies daarover dat ik dat niet ga overdoen. Ik zal het laten bij de stelling dat brouwwater, zoals elk goed brouwboek uitlegt, grote invloed heeft op bierkwaliteit, en dat op allerlei manieren.

Koken, kalk en magnesiumzouten slaan neer als dwarrel en aan de ketelwand. De dwarrel en de aanslag laat je links liggen en je gebruikt het water. Je kuist je ketel. Je brouwt daarin, klaar. Maar niks hoeft, ook met gewoon kraanwater kan je heerlijk bier brouwen. Ook pilsachtige bieren.

Je aanslag is trouwens denk ik niet alleen maar kalk. Er zitten gruwelijk veel fosfaten in mout en bier, en die slaan voor een deel neer. Welk deel, da's van die opzoek-kennis.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #34 Gepost op: 09-11-2011 23:56 u »
Gips? Foutje bedankt. Ik begin af en toe dingen door elkaar te halen.

Inderdaad. Gips is calciumsulfaat. Dat benadrukt juist de bitterheid.

Heb je het testje met een heel klein beetje zout al geprobeerd? Voor mij was het een eye-opener toen ik dat voor het eerst deed onder het toeziende oog van prof. Aerts tijdens een proefcursus in Gent de nodige jaren terug.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #35 Gepost op: 10-11-2011 05:52 u »
Het principe van de omgekeerde osmose:

http://www.osmoseapparaat.nl/omgekeerde_osmose.php

is: water door een membraan persen dat de opgeloste stoffen grotendeels tegenhoudt.

Kan al voor 50 Euro: capaciteit ca. 8 liter per uur.

http://www.osmoseapparaat.nl/Osmoseapparaat.nl

Beste Jacques, als ik CaCl2 ga toevoegen, zou dat toch volkomen op de bonnefooi zijn? Ik bedoel: hoe weet ik hoeveel ik precies moet toevoegen? En het lijkt me ook niet dat het water daar echt zachter van wordt. Je voegt toch alleen maar nÚg een zout toe? Overigens wil ik het testje best wel doen!

Ook een ionenwisselaar doet niets anders dan het ene ion (Calcium) vervangen door het andere (Natrium). Maar je hebt hieroven gezegd dat Natrium niet zo gunstig was voor de vergisting dus dan lijkt het me geen goed idee.

Ik vind dat Adrie het mooi beschrijft:

http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=59%3Ahet-osmose-apparaat-is-binnen&Itemid=18

Haal er eerst alles uit dan kun je daarna heel precies weer zouten toevoegen om het brouwwater te maken dat het beste is voor een bepaalde biersoort. Ik betwijfel overigens of ikzelf nu al toe ben aan deze vorm van (wat ik dan maar noem) Hogeschoolbrouwen. Ik denk dat ik eerst maar eens ga proberen om redelijk smakende bieren te maken met gewoon leidingwater. Dat moet toch een heel eind kunnen?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #36 Gepost op: 10-11-2011 07:20 u »
No sweat. Even uitzoomen. Wacht gewoon eerst even de ontwikkeling van je pils af. Laat je vooral niet opjutten door een ouwe forumprovocant met een religieuze afwijking waar het Tsjechische Pils betreft (ondergetekende). Als ik het goed begrijp weet je je watersamenstelling nog niet en zitten we alleen maar te speculeren over die bitterheid.

Wat ik me wel afvraag: had je geen sterke zwavelgeur in dat jonge bier? De 2278 is een echte putluchter en het duurt even voordat dat verdwijnt.

Nog iets: osmoseapparaten zijn inderdaad niet duur meer, maar reken er ook een grammenweegschaal bij en een assortiment brouwzouten. Hoewel, EBC doet gewoon alles met osmosewater en dat schijnt ook te lukken.

Het houdt ons in elk geval van de straat :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: bittere nasmaak Czechische pils.
« Reactie #37 Gepost op: 10-11-2011 10:13 u »
Nee. De pH was in orde en het water is hier vrij hard maar daar heb ik niets tegen gedaan. Hoe zou dit een bittere nasmaak kunnen veroorzaken?

Je hebt vrij hard water, doet niets aan aanzuren en met een pils krijg je toch een juiste pH? Dat lijkt me sterk. Wat was die pH en wanneer heb je die gemeten?

Een nare bitterheid wordt veroorzaakt door (te)veel (bi)carbonaat in het brouwwater. Edgar heeft al uitstekend uitgelegd hoe je die kunt verwijderen. Begin eenvoudig en zuur je beslag aan tot een pH van 5,2. Je bent dan het leeuwendeel van je carbonaten kwijt en dat heeft al een groot effect op de bitterheid.

Vergeet ook niet het spoelwater aan te zuren tot een pH van 5,5 tot 6,0. Ook daar raak je dan je carbonaten uit kwijt.

Ik heb vorig jaar een test gedaan. Twee keer achter elkaar een pils gebrouwen. De ene keer met osmosewater aangevuld met calciumchloride en calciumsulfaat, de andere keer met aangezuurd kraanwater. De pils met osmosewater had een wat hardere bitterheid dan de pils met aangezuurd kraanwater, terwijl de berekende bitterheid gelijk was. Ons kraanwater heeft heel weinig sulfaat en veel chloride, dus dat verzacht de bitterheid.

Kortom: brouw de volgende keer eens met aangezuurd beslag en aangezuurd spoelwater en kijk wat dat voor effect heeft.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #38 Gepost op: 10-11-2011 10:40 u »
No sweat. Even uitzoomen. Wacht gewoon eerst even de ontwikkeling van je pils af. Laat je vooral niet opjutten door een ouwe forumprovocant met een religieuze afwijking waar het Tsjechische Pils betreft (ondergetekende). Als ik het goed begrijp weet je je watersamenstelling nog niet en zitten we alleen maar te speculeren over die bitterheid.

Wat ik me wel afvraag: had je geen sterke zwavelgeur in dat jonge bier? De 2278 is een echte putluchter en het duurt even voordat dat verdwijnt.

Nog iets: osmoseapparaten zijn inderdaad niet duur meer, maar reken er ook een grammenweegschaal bij en een assortiment brouwzouten. Hoewel, EBC doet gewoon alles met osmosewater en dat schijnt ook te lukken.

Het houdt ons in elk geval van de straat :)

Helemaal mee eens. Ik ben nog maar pas begonnen met helemaal zelf te brouwen (na 9x uit blik) en ik brouw nog steeds bier voor de lol en dat wil ik er nog even in houden.

Het bier rook niet naar zwavel maar smaakte vlak na het hergisten wel erg "vol". Dat is nu over. Het smaakt in eerste instantie heel goed en mild maar nadat de slok doorgeslikt is, komt er die bittere nasmaak. Zou heel goed kunnen dat die over 2 - 3 weken ook een heel eind weg is.

Ik heb al een weegschaal voor kleine gewichten, zelfs een voor 100 gram met een nauwkeurigheid van 0,01 gr. Brouwzouten lijken me ook niet al te duur. Maar, zoals gezegd: het is voor mij iets voor de toekomst. En voor als ik er de noodzaak toe voel.

Ik heb mij inmiddels een breuk gezocht naar de samenstelling van het drinkwater in Den Bosch ('s-Hertogenbosch) maar niets gevonden. De hardheid is 10 is alles wat ik gevonden heb. De pH = 7,6 dus een beetje basisch. Ik weet me ergens een meting te herinneren in het beslag (?) van 5,5.

Het water aanzuren is ook een mogelijkheid. Maar eerst wacht ik even af hoe dit bier zich gaat ontwikkelen. Als ik het over 2 - 3 weken goed vind, ga ik voorlopig gewoon zo verder. Ik vind dat je pas iets moet veranderen als er iets niet goed is of als je iets wilt verbeteren en ik heb nog genoeg andere dingen te verbeteren.  :biersmile:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #39 Gepost op: 10-11-2011 10:55 u »
Pompstations Nuland of Vlijmen. Toegegeven, Brabantwater verstopt de gegevens nogal. Zie bijlagen.

Aanzuren moet je bij lichtgekleurde mouten eigenlijk altijd doen, zoals Adrie ook benadrukt. Dat is een sprong voorwaarts in je bierkwaliteit. pH meten is dus ook zeer aan te raden. pH-strookjes kan je trouwens in vieren knippen :)

Vreemd genoeg is de pH van het drinkwater niet zo interessant. Kan je rustig vergeten. Trouwens, de pH zoals de waterleidingbedrijven ze noemen heb ik nog niet vaak weten kloppen in de praktijk.


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #40 Gepost op: 10-11-2011 14:29 u »
Edgar, bedankt voor de gegevens die je hebt opgezocht. Toch is het, aan de hand van deze gegevens, best nog wel moeilijk (althans voor mij) om nu te berekenen hoeveel magnesium(bi)carbonaat en calcium(bi)carbonaat er in mijn water zit.

Ik heb al een eenvoudig pH-metertje. En ik heb melkzuur.

(Over)morgen ga ik een donkere Sinterklaasbock brouwen en zal ik vast eens precies het beslag meten (na maischen?) en het wort (na koken?)

Daarna ga ik een Brigant-kloon maken en daarna weer dezelfde pils. Ik zal bij deze pils Adrie's regels opvolgen:
beslag aanzuren tot 5,2 en spoelwaterzuren tot 5,5 - 6,0.

Als het echt bevalt ga ik wel Phosphorzuur kopen en een gewoonte maken van het aanzuren.  :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #41 Gepost op: 10-11-2011 15:36 u »
Ik zie dat je redelijk zacht water hebt met aardig wat carbonaat, en uit Nuland flink meer natrium dan uit Vlijmen. Ik denk dat ik als ik dit met dit water voorgekookt best pils zou willen brouwen. Je zou nog kunnen nagaan uit welk pompstation je water komt, misschien een mailtje naar Brabantwater? Maar echt nodig lijkt het me niet.

In BrouwHulp zit volgens mij een aardige waterhulp. Ik dacht niet dat daar het effect van voorkoken mee berekend kan worden (dat ging wel met Brewater, maar dat is een beetje buggy) maar je kunt er wel mee rekenen. Als ik me goed herinner moet er voldoende calcium of magnesium aanwezig zijn om het voorkoken effect te laten sorteren, immers dat carbonaat moet aan die jongens kunnen worden gebonden om als kalk (resp. magnesiumcarbonaat) te kunnen neerslaan. Je hebt niet overdreven veel van die twee, maar lijkt me toch voldoende voor een aardige carbonaat-reductie.

Beslag aanzuren kort na begin maischen! Het is namelijk belang voor de werking van de enzymen en (het voorkomen van) de extractie van (teveel) looistoffen. Melkzuur is prima. Fosforzuur ook, geeft een iets lichtere smaak, en zoutzuur wordt ook gebruikt, geeft een iets vollere smaak door de chloride. Bouwzuren zou ik afraden omdat je nu eenmaal niet weet wat daarvan de verontreinigingen zijn. Apotheekzuren ook, omdat die chemisch zo zuiver zijn dat ze niet meer te betalen zijn. Gewoon voedselveilige zuren dus zoals onze 'dealers' ze verkopen. Misschien zijn dat wel dezelfde als de bouwzuren maar daar heeft dan in elk geval iemand over nagedacht ;)

Succes :)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #42 Gepost op: 10-11-2011 16:18 u »
Ach, ik kan het overmorgen gewoon een keer proberen.

Spoelwater 5,7
Beslag voor maischen 5,2

Ik las net in mijn boekje dat een zuur milieu (4,6) beter is voor de beta-amylase (maltose, vergistbaar, alcohol) en een minder zuur milieu (5,6) beter is voor de alpha-amylase (dextrine, niet vergistbaar, mondgevoel)

Dank je voor je hulp, Edgar!  :proost:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #43 Gepost op: 10-11-2011 16:24 u »
Weet er misschien iemand de orde van grootte voor de toevoeging van melkzuur aan 13 liter spoelwater en 26 liter maischwater?

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.632
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #44 Gepost op: 10-11-2011 16:25 u »
Weet er misschien iemand de orde van grootte voor de toevoeging van melkzuur aan 13 liter spoelwater en 26 liter maischwater?

Paar druppels

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #45 Gepost op: 10-11-2011 16:37 u »
Weet er misschien iemand de orde van grootte voor de toevoeging van melkzuur aan 13 liter spoelwater en 26 liter maischwater?

Dat kun je berekenen met BrouwHulp. Vul je waterprofiel in, en vul in hoeveel spoelwater je gebruikt. Ook berekent BrouwHulp aan de hand van het volume beslag en de moutstort hoeveel (melk)zuur je moet toevoegen voor een goede maisch-pH.

Ik heb de berekeningen heel vaak gecontroleerd met metingen en het klopt heel aardig, mits de concentraties van ionen in het kraanwater een beetje constant is. Vaak varieert het nogal en daardoor kan de berekening afwijken van de werkelijkheid. Controleer daarom altijd met een meting.

Mooi toch, hŤ, die BrouwHulp.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #46 Gepost op: 10-11-2011 17:38 u »
ja, Adrie, ik werk altijd met BrouwHulp! Hoewel, ik moet toegeven, ik beheers het nog maar zeer gedeeltelijk. Ik gebruik ook Confomash van Hopmans.

Ik zal eens aan het rekenen slaan ...

Ik ben er nog niet helemaal uitgekomen. Maar ik kom voorlopig op 12 ml in de maischketel en 6 ml in het spoelwater. Ik zal dan met 10 en 5 beginnen en het gaan opmeten.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #47 Gepost op: 10-11-2011 18:37 u »
Je kan ook aan Adrie vragen of hij de melkzuurformule in ConfoMash wil maken.
Het is immers open.

 ;)

Persoonlijk gebruik ik een pipet en pH-papiertjes.
Druppie, meten, en dan evt nog een druppie.


Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #48 Gepost op: 10-11-2011 19:29 u »
Ik heb zojuist een flesje van 12345, (Ed's) pils opengetrokken en hierbij een smaakraportje:

- Zeer veel schuim dat mooi blijft staan.
- Smaak vol en romig.
- Zoet en bitter tegelijk.
Zeker NIET te bitter voor mijn smaak.
Prettig mondgevoel. Soort van " rond" zegmaar.

Lekker pils.
Misschien wat aan de zoete kant.
Als aandachtspunt wellicht dat ie wat "vol" is voor een pils. Moutig?

suggestie: - mogelijk een volgende keer wat suiker bij de stort?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #49 Gepost op: 10-11-2011 19:54 u »
Hadie Jan! Dank je wel! De "volle" smaak zou trouwens ook veroorzaakt kunnen worden door een wat hoge pH. Deze bevordert nl. de alpha-amylase die onvergistbare dextrinen veroorzaakt en die veroorzaken dan weer een "volle" smaak en ook een bittere afdronk. Het zou toch ook zonder suiker bij de stort moeten lukken? Ik ga het eerst eens proberen met wat aanzuren van het water. Nogmaals bedankt voor het proeven en melden van je indrukken.

Gaat het zaterdag lukken, denk je? Bij mij zo te zien wel. Ik ga mijn Sinterklaasbock brouwen! Recept van EBC die het een herfstbock noemde maar daar is het inmiddels wel een beetje laat voor.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #50 Gepost op: 10-11-2011 20:03 u »
Een volle pils heb je natuurlijk al snel als ambacht-brouwer.
Wij zijn commerciŽle pilsjes gewend.
Niet te vergelijken natuurlijk...


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #51 Gepost op: 10-11-2011 20:10 u »
Jongens, ik brouw tegenwoordig met wijwater, dat ik haal bij de kerk uit het dorp. De priester hier zegent elke maand een 50 liter voor me in. Sindsdien is mijn bier overtuigend beter geworden. Je zult wel denken dat het tussen mijn oren zit, maar nee hoor, het is echt lekkerder!

Ik proef eerlijk gezegd maar zeer weinig verschil tussen bier van 100% kraanwater en van 100% osmosewater. Het zal er wel tussenin zitten zeker?

Ook wel of niet aanzuren maakt in mijn ervaring nauwelijks uit.

We doen veel te ingewikkeld.

Over het effect van maischen zijn we het, jaaaren later, nu toch wel een beetje eens. Het doet bijna niks, mits je je aan de grove basisregels houdt.

Voor water is dit niet anders. De mythe komt uit de middeleeuwen toen het oppervlaktewater een open riool was, alleen bronwater was goed te gebruiken.
Tegenwoordig maakt het, binnen de grenzen van 'normaal' water, niet veel uit.

Ja, een snuf zout in je bier gooien, dat proef je. Maar lekker is anders. Je doet dat niet voor je hele brouwsel.

Ed, vergeet het allemaal voorlopig. Zorg voor goed helder wort, zowel na maischen als na koken. Zorg voor goede vitale en voldoende gist. Controleer je vergistingstemperatuur. Werk schoon. Gebruik verse ingrediŽnten. Dan maak je goed bier. De rest is triviaal.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #52 Gepost op: 10-11-2011 20:14 u »
Inderdaad.
Aanzuren wel of niet heeft alleen wat invloed op de rijpingstijd.
Uiteindelijk wordt het een superpils.

Loosen up buddy.

Relax...


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #53 Gepost op: 10-11-2011 20:15 u »
Aanzuren wel of niet heeft alleen wat invloed op de rijpingstijd.

Huh? Leg dat eens uit?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #54 Gepost op: 10-11-2011 20:18 u »
Huh? Leg dat eens uit?

Een tekening zegt meer als tien woorden denk ik, dus:



 ;)

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #55 Gepost op: 10-11-2011 20:20 u »
Over het algemeen wel, dit keer niet..

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #56 Gepost op: 10-11-2011 20:25 u »
Effe zonder dollen:

Ervaring.

Waarom smaakt ťťn brouwsel in een kleine fles anders als in een grote fles.
Kan jij dat uitleggen met scheikundige formules?
Juist, dat gaat een beetje moeilijk.
Rijpen, wat is dat nu precies?
Bepaalde dingen breken af, en bepaalde dingen worden gevormd.
Dat is in mijn ervaring anders als met en zonder aanzuren.
Een aangezuurd bier is eerder zacht, en na een paar weken proef je
nog nauwelijks verschil met een niet aangezuurd bier.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #57 Gepost op: 10-11-2011 20:46 u »
Beste Jacques, als ik CaCl2 ga toevoegen, zou dat toch volkomen op de bonnefooi zijn? Ik bedoel: hoe weet ik hoeveel ik precies moet toevoegen? En het lijkt me ook niet dat het water daar echt zachter van wordt. Je voegt toch alleen maar nÚg een zout toe? Overigens wil ik het testje best wel doen!

Het effect van claciumchloride is tweeledig. Aan de ene kant verhoog je de hoeveelheid chloride in je bier waardoor je zachter smakend bier krijgt en aan de andere kant verminder je de hoeveelheid bicarbonaten in je brouwwater.
De calcium ionen reageren met fosfaten uit de mout. Calciumfosfaat is niet goed oplosbaar en dit zout slaat neer. Als gevolg van het verdwijnen van het fosfaation blijven er waterstofionen over die weer reageren met het bicarbonaation. Het gevolg daarvan is dat water en koolzuurgas gevormd wordt.

Het water wordt dus per saldo niet noemenswaardig harder, je raakt de bicarbonaten kwijt en je zorgt voor meer chloride in het uiteindelijke bier. Calciumchloride toevoegen aan een brouwsel is zo gek nog niet.

Qua hoeveelheid moet je denken aan 2 tot 3 g per 10 liter.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #58 Gepost op: 10-11-2011 20:48 u »
Ik ben helemaal voor relativeren, maar je kunt natuurlijk alles platrelativeren.

Burton-on-Trent en Plzen, twee extremen in watersamenstelling, twee, ach, wat ben ik aan't zeggen. Ieder z'n fun :biersmile: (ik neem een biertje.) (en als ik 'r nog ťťn neem, en dan nog een en nog ťťn, smaken ze allemaal hetzelfde!)

Rijping, water, ach in wezen is mout en water ook hetzelfde. Mout was ooit gerst en gerst is een plant en een plant bestaat voor 80% uit water. Dat zegt wel genoeg.
Koken is trouwens ook grof overschat. Da's allemaal energie en aangezien die allemaal van de zon komt, ja toch, zit dat al allemaal in die plant en dus ook in de mout. En tijdens het mouten is die mout eigenlijk al gekookt, dat hoeven wij niet nog een keer te doen. Als je je trouwens goed concentreert kan je in rauwe hop ook die verstopte bitterheid proeven. Zit er eigenlijk al in, door de zon en zo, je moet het alleen willen proeven.

Weet je wat, ik neem helemaal geen biertje. Ik neem een bordje mout met rauwe hop. Jammie! :lol:

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #59 Gepost op: 10-11-2011 20:51 u »
Gaat het zaterdag lukken, denk je? Bij mij zo te zien wel. Ik ga mijn Sinterklaasbock brouwen! Recept van EBC die het een herfstbock noemde maar daar is het inmiddels wel een beetje laat voor.

Ik hoop het Ed. Lijkt me wel geinig om tegelijkertijd verslag te doen van onze brouwcapriolen op het draadje " is er nog iemand aan het brouwen" , maarrrr ik begrijp dat ene Goedheiligman a.s. zaterdag aankomt in Dordrecht.  Het plan is nu om daar met de jongens heen te gaan...  Dus dan wordt het brouwen hier pas op zondag.

Jongens, ik brouw tegenwoordig met wijwater, dat ik haal bij de kerk uit het dorp. De priester hier zegent elke maand een 50 liter voor me in. Sindsdien is mijn bier overtuigend beter geworden.

Mwhahoehaha!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #60 Gepost op: 10-11-2011 21:02 u »
Weet je wat, ik neem helemaal geen biertje. Ik neem een bordje mout met rauwe hop. Jammie! :lol:

Lijkt me nog niet eens zo verkeerd
Een bord brinta middels gekookt water met hop erin.
Goed plan.

Ik zit nu trouwens aan een toppertje van Jan Janssen.
Goed bier!


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #61 Gepost op: 10-11-2011 21:13 u »
Burton-on-Trent en Plzen, twee extremen in watersamenstelling, twee, ach, wat ben ik aan't zeggen.


Hey, laten we het niet te ingewikkeld maken voor een beginnend brouwer. Overrelativeren mag, om de boel werkbaar te houden.

Mijn eerste 100% osmosebier was overigens een APA, ik dronk hem toevallig vanavond nog. Zeer goed gewaardeerd door diverse cracks van dit forum. Tja, jij bent er een tijdje uit geweest, anders had je ook zeker mogen proeven.

Niemand zou hebben geraden dat het osmosewater was, hetgeen dus het totaal verkeerde water is voor een APA. Maar allez, met wat gips erbij zal hij nog wel beter geweest zijn zeker?

Zo nu ga ik weer wat minder relativeren en een biertje opzoeken in mijn kelder...ik heb nog een osmose donkere ondergistende herfstbok staan...ook al zo'n vreemd wild.  ;D

Ik zal proberen wat over te houden en snel eens richting Gent af te reizen, dan leggen we het weer bij.  :proost2:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #62 Gepost op: 10-11-2011 21:48 u »
Ja jongens, leg het aub weer bij! Want als beginnend brouwer ben ik nu geheel en al de kluts kwijt.

Ik weet me wel te herinneren, in de tijd dat ik nog vrienden had in de electrotechniek, in de tijd dat men nog meende dat in geluidsinstallaties gouden kabels beter waren dan zilveren en dat koperen leidingen helemaal niets waren en dat je dat ook inderdaad kon horen(!), dat er ooit een vriend van mij een versterker had gebouwd met een speciaal knopje erop. Het was een overbodig knopje, de functie die het gehad zou hebben was vervallen, het knopje deed dus helemaal niets meer, maar aan bezoekers vertelde hij dat het een kwantummechanische boost gaf aan de versterker en de geluidsoverdracht. Bijna iedereen die het knopje open draaide, hoorde dan ook een veel mooier geluid.

Inmiddels weet ik het natuurlijk allang niet meer. Van een aantal cracks van dit forum, mensen die ik respecteer om hun kennis en ervaring, moet ik heilig geloven in het ontzuren, maar een andere crack, die ik eveneens respecteer, beweert dat het hier om bijgeloof gaat dat te vuur en te zwaard bestreden moet worden.

Het begint inmiddels toch wel een beetje bijbelse proporties aan te nemen. Zoek ik dit op? Lok ik dit uit? Is alles eigenlijk een en hetzelfde zoals broeder Edgar beweert? Of is alles in deze wereld niets dan schijn, zoals broeder EBC oppert?

Goede raad is duur. Misschien moet ik maar harakiri plegen? Maar eerst nog even brouwen. En dat moet dan weer gisten en hergisten en rijpen en opgedronken worden. Die harakiri zal wel weer uitgesteld moeten worden, vrees ik. En zo is het leven. Dus leg het maar weer gauw bij, mij achterlatend in mijn existentiŽle twijfel.

Offline LRFokken

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 566
  • Land: nl
  • Een goed begin is een half biertje
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #63 Gepost op: 10-11-2011 21:55 u »

Het begint inmiddels toch wel een beetje bijbelse proporties aan te nemen.
 

Vandaar dat EBC ook met wijwater is gaan brouwen?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #64 Gepost op: 10-11-2011 21:56 u »
Brouw, experimenteer en ervaar!

Vertrouw op je eigen ervaringen. We brouwen allemaal op een andere manier met andere apparatuur en andere grondstoffen (waaronder leidingwater). Kijk wat voor jou het beste uitpakt. Dat is het mooie van deze hobby, je blijft zoeken hoe het beter kan.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #65 Gepost op: 10-11-2011 22:06 u »
Hahaha, je zult 't inderdaad zelf moeten ervaren...

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #66 Gepost op: 10-11-2011 22:23 u »
Misschien moet ik maar harakiri plegen?

SuÔcide kan altijd nog als het echt niet meer lukt met brouwen.
Tegen de tijd dat ik met pensioen ga, en er is geen geld meer, dan is dat bv een handige optie.
Maar voorlopig zou ik nog maar een paar brouwsels er tegenaan knallen.

 ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #67 Gepost op: 10-11-2011 22:59 u »
Ja jongens, leg het aub weer bij! Want als beginnend brouwer ben ik nu geheel en al de kluts kwijt.

Er moet toch wel heel wat gebeuren voor Edgar en ik ruzie krijgen. Wij vinden het juist leuk om grenzen op te zoeken. En de strijd met woorden is slechts dat.
Wij van EBC zijn blij dat hij weer terug is en het, zoals het een forum wellicht betaamt, een woordenspel kan zijn en blijven. Dat is wel eens anders geweest. Hmm het is overigens wel rustig momenteel, vanuit bepaalde hoek bezien ::)

Maar soit, je zult het inderdaad echt zelf moeten ervaren. Je volgt een licht en dan een ander en weer een ander. Je mag in het brouwen gerust van religie veranderen wanneer je ook maar wil. Doe ik ook. Ik ben van zeer strenge leer vervallen in het nog net niet beredeneerd nonchalante. Tja, zo gaat dat in de kunst. Vindt vooral je eigen weg, en er zijn er vele, zoals je al wel begrepen hebt. Laat los, relax, doe, ervaar en dan komt het wel, tenminste, als je vooral naar mij luistert, proost! ;D.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.759
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #68 Gepost op: 10-11-2011 23:01 u »
Hmm het is overigens wel rustig momenteel, vanuit bepaalde hoek bezien ::)
Ik zal hem je hartelijke groeten doen ;)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #69 Gepost op: 10-11-2011 23:59 u »
Hmm het is overigens wel rustig momenteel, vanuit bepaalde hoek bezien ::)

Ja, vandaar dat er nu zelfs met wijwater gebrouwen mag worden. Dat ging vroeger dus echt niet  :duel:

Als de kat van honk is, dansen de muizen op tafel!  8)

Laat los, relax, doe, ervaar en dan komt het wel, tenminste, als je vooral naar mij luistert, proost! ;D.

Tja, helaas denken er meer mensen hetzelfde. Maar goed dat Hopmans mij nog net op het nippertje heeft tegengehouden ...  :engel:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #70 Gepost op: 11-11-2011 07:06 u »
Aaahh... Zucht... :rollseyes: Had ik bijna eenn zieltje gekaapt voor de extremistensekte, komen die verdraaide normloze gemaksbrouwers weer met hun vuige verleidingen van 'minder gedoe' en 'lekker makkelijk'. Om te zwijgen over dat onzalig water.

Waar moet het naar toe? Wie praktiseert straks nog het Echte Brouwen Zoals Het Geschreven Stond? Het wordt tijd voor een Samenkomst zodat jullie de Openbaring direct kunnen ervaren. Het Ware Vocht zal onmiddellijk, als bij bliksemschicht, het Ware Inzicht verschaffen.

*disclaimer: tenzij jullie het nog niet kunnen proeven, je palet is er dan nog niet klaar voor en zal zich ongetwijfeld in de toekomst verder ontwikkelen zodat ook jullie ooit uit eigen beweging het Ware Brouwlicht zullen kunnen aanschouwen.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #71 Gepost op: 11-11-2011 08:18 u »
Ik wil drinken wat Edgar heeft gedronken  :nut:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #72 Gepost op: 11-11-2011 10:40 u »
Ik wil drinken wat Edgar heeft gedronken  :nut:

Volgens mij is hij nu professioneel dichter of zo.  ???
Of zijn bier is echt heel goed.

 :D


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #73 Gepost op: 11-11-2011 11:27 u »
hmm, ik weet het niet ... Hij doet er van alles mee en in, geloof ik. Ik begin nu wel te begrijpen waarom de Duitsers het Reinheitsgebot hebben ingesteld. Het is ook niet voor niets dat de Duitsers allen met de voeten op de aarde staan en hard werken zodat ze de schulden van heel Europa kunnen aflossen. Vraag me toch af hoe dat afgelopen zou zijn als zij er ook van alles in hadden mogen doen?

Maar om weer even on topic te raken: morgen ga ik brouwen en zal ik eens ervoor zorgen dat ik op een pH van 5,2 - 5,3 terecht kom. Simpel zat. Kijken wat er gebeurt. Die 15 ml melkzuur op 25 liter brouwsel is ook maar 0,06%. Ik hoop dat ik daardoor het licht ga zien! Altijd al gewild ... :merlin:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #74 Gepost op: 11-11-2011 12:00 u »
Gebruik dan gewoon 5% zuurmout net als de Duitsers.

 :brouwen:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #75 Gepost op: 11-11-2011 13:25 u »
Gebruik dan gewoon 5% zuurmout net als de Duitsers.

 :brouwen:

Net zoiets als zink-gist?  :-\ Dan gebruik ik net zo lief gewoon zink en zuur   ;)

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #76 Gepost op: 11-11-2011 13:30 u »
Dat is inderdaad vergelijkbaar, id die zin dat het beide  Reinheitsgebotfratsen zijn. Aanzuren door natuurlijk verzuurde mout toe te voegen.

Die 5% die Heiden Hopmans noemt is niet zo standaard, maar hangt ook in Duitsland af van de hardheid van het water. Bij jou is het misschien (?) wel minder. Het zal wel in de buurt zitten.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #77 Gepost op: 11-11-2011 13:48 u »
Laatst heb ik toch een duidelijk "bewijs" meegemaakt van wat water met bier doet. Het ging om bier van een brouwer waar heel vaak wel iets mis mee was: onverklaarbare verkleuring bij ouder worden, niet-fris smaken, smaakafwijkingen. Hij probeerde van alles (oxidatie voorkomen, meer gist, andere gist, korter beluchten, langer beluchten), maar niets hielp.

Totdat hij gewoon kraanwater gebruikte in plaats van ionenwisselaarwater. Die ionenwisselaar was er een van het verkeerde type: zo een die kationen wisselt voor natrium en anionen door chloride. Het was een standaard ontkalkingsapparaat.

Het kraanwaterbier was ontegenzeggelijk veel beter: het smaakte fris, de hoparoma's kwamen eindelijk eens uit. Het recept was verder hetzelfde als van een eerder bier gebrouwen met ionenwisselaarwater. En dan had ie nog niet eens zijn beslag aangezuurd. Waarschijnlijk wordt het dan nog beter.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.498
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #78 Gepost op: 12-11-2011 08:52 u »
Laatst heb ik toch een duidelijk "bewijs" meegemaakt van wat water met bier doet. Het ging om bier van een brouwer waar heel vaak wel iets mis mee was: onverklaarbare verkleuring bij ouder worden, niet-fris smaken, smaakafwijkingen. Hij probeerde van alles (oxidatie voorkomen, meer gist, andere gist, korter beluchten, langer beluchten), maar niets hielp.

Totdat hij gewoon kraanwater gebruikte in plaats van ionenwisselaarwater. Die ionenwisselaar was er een van het verkeerde type: zo een die kationen wisselt voor natrium en anionen door chloride. Het was een standaard ontkalkingsapparaat.

Het kraanwaterbier was ontegenzeggelijk veel beter: het smaakte fris, de hoparoma's kwamen eindelijk eens uit. Het recept was verder hetzelfde als van een eerder bier gebrouwen met ionenwisselaarwater. En dan had ie nog niet eens zijn beslag aangezuurd. Waarschijnlijk wordt het dan nog beter.


Eigenlijk eerder een bewijs dat waterbehandeling zo eenvoudig nog niet is  ;). Laat je kraanwater voor wat het is, en ga er niet mee rommelen!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #79 Gepost op: 12-11-2011 10:33 u »
Ik heb vandaag brouwdag en ik brouw een recept van Jasper die het Herfstbock noemde. Het zal wel Sinterklaas- of Kerstbock worden. Niet zo erg, vind ik. En omdat ik niet weet welke tovenaar er nu wit of zwart is, heb ik er maar eens braaf melkzuur ingedaan. In totaal 12 ml 80%. Mijn metertje wees zowel in het spoelwater (13 l) als in het brouwwater (26,5 l) 5,2 aan. Niet dat ik daar nu iets van ga leren, want dan had ik de batch in tweeŽn moeten splitsen en ook dat is niet echt eenvoudig. We zullen maar zien ... :geduld:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.977
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #80 Gepost op: 12-11-2011 13:50 u »
Eigenlijk eerder een bewijs dat waterbehandeling zo eenvoudig nog niet is  ;). Laat je kraanwater voor wat het is, en ga er niet mee rommelen!

Klopt. Of: rommel alleen als je weet wat je doet.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.632
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #81 Gepost op: 24-11-2011 09:34 u »
Gisteravond heb ik een van deze biertjes op en ik weet wat je bedoeld met het bittere na een halve minuut. Alleen noem ik dat geen bitterheid, maar samentrekkend! Bijna een uur later had ik nog geen speeksel in mijn mond. Ik heb dit een keer gehad, maar dat was met mijn "grasbier". Na loop van tijd werd dit minder, en er is prima aan te wennen als je dit de hele avond drinkt. Maar, het is volgens mij wel ergens een foutje..

Dat was het gevoel, dan nu de smaak:
Voor een pils had hij meer aromahop mogen hebben. Iets mais of suiker in de stort had hem misschien ook wat soepeler kunnen krijgen.

 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.102
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #82 Gepost op: 24-11-2011 19:33 u »
Alleen noem ik dat geen bitterheid, maar samentrekkend! Bijna een uur later had ik nog geen speeksel in mijn mond.

Met samentrekkend wordt toch door de keurmeesters iets anders bedoeld. Dat merk je vooral aan je gehemelte. Dat trekt echt samen. Geen speeksel in de mond meer hebben noemen we drogend.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #83 Gepost op: 24-11-2011 20:34 u »
hmm, het vreemde is, dat inmiddels noch ik, noch een paar andere mensen die ik het bier heb laten proeven, nog veel van die bitterheid merken. Maar goed, smaken blijken te verschillen.

Ik ga dit bier over een tijdje nogmaals brouwen met als enige wijziging: aangezuurd brouwwater tot een pH van 5,2. Zoals ook hierboven beschreven. Dat zou wat van de "volheid" en de bitterheid weg moeten nemen.

Ik geloof trouwens inderdaad dat er wat meer aroma-hop in mag.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #84 Gepost op: 24-11-2011 20:52 u »
De maisch aanzuren is voldoende. Het water aanzuren tot 5.2 kan een te zure maisch opleveren.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #85 Gepost op: 24-11-2011 20:52 u »
Ik ga dit bier over een tijdje nogmaals brouwen met als enige wijziging: aangezuurd brouwwater tot een pH van 5,2. Zoals ook hierboven beschreven. Dat zou wat van de "volheid" en de bitterheid weg moeten nemen.

Vergeet niet te lageren he ::) ;) ?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #86 Gepost op: 24-11-2011 21:14 u »
Vergeet niet te lageren he ::) ;) ?

Goed dat je dat zegt, Caspar! Ik wil me wel eens dermate opofferen voor de wetenschap (om de smaak van het bier te controleren) dat ik er wel eens aan begin voordat het bier uitgerijpt is. Dan kun je inderdaad allerlei vreemde, haast vieze smaakjes proeven.

Maar ik vind het pils dat ik heb gebrouwen zelf ook beslist geen top-bier. Ergens smaakt het wat slap, en ergens ook te vol (ik begrijp dat dit moeilijk samen gaat) en het trekt na een tijd ook mijn verhemelte wat samen (lijkt op bitter en voelt inderdaad droog aan).

Maar als ze het me in een Zuid-Duitse of Tsjechische kroeg zouden voorzetten, zou ik het zonder morren opdrinken. Weliswaar met een vraagteken in mijn mond ...

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #87 Gepost op: 24-11-2011 21:22 u »
Ik denk dat het bier wat meer tijd gunnen in het gistvat meer effect heeft dan het aanzuren van je maisch. Je investeert wel een volle dag toewijding en arbeid, laat die wetenschap maar over aan de geleerden van Weihenstephaner en UC Davis ;) .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #88 Gepost op: 27-11-2011 19:46 u »
Ik heb ook een keer een tannineuze pils gehad en deze lang laten staan om "bij te trekken"...

Dat is er nooit echt van gekomen.
Toen na ca 1,5 jaar de tannineuze smaak enigszins te hachelen was, was het bier verouderd.
Hoop dat jij meer succes hebt!?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bittere nasmaak Tsjechische pils
« Reactie #89 Gepost op: 27-11-2011 20:31 u »
Het bier smaakt inmiddels, 5 weken na bottelen, prima. Althans voor mij.

Tags: