Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tripel met moutextract  (gelezen 7902 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #25 Gepost op: 17-11-2011 20:42 u »
Lijkt me niet dat er iets fout is gegaan. Hoewel een SG van 1020 wat hoog is. Wacht nog maar een paar dagen.

Dat sommigen het jongbier uit het gistvat rukken nog voordat het is uitvergist, moeten zij weten maar het lijkt mij geen goed idee. Het geklaag over de bijsmaken is dan ook niet van de lucht. Het gistingsproces veroorzaakt een stel nare smaakjes maar de gist is zo goed die troep zelf weer op te ruimen: als ze er de tijd voor krijgt! Dus: rustig wachten tot er helemaal geen gebubbel meer is en daarna ng maar een paar dagen geduld oefenen. Daarna pas gaan bottelen.

Het aantal bubbels per minuut is van veel factoren afhankelijk. Pin jezelf daar maar niet teveel aan vast.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline xsrunner

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Jong geleerd is oud gedaan.
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #26 Gepost op: 17-11-2011 20:48 u »
Bedankt, wel een kleine opluchting  :D
Ik wacht nog een paar dagen totdat het bubbelen echt (bijna) is opgehouden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #27 Gepost op: 17-11-2011 22:35 u »
Dat sommigen het jongbier uit het gistvat rukken nog voordat het is uitvergist, moeten zij weten maar het lijkt mij geen goed idee. Het geklaag over de bijsmaken is dan ook niet van de lucht. Het gistingsproces veroorzaakt een stel nare smaakjes maar de gist is zo goed die troep zelf weer op te ruimen: als ze er de tijd voor krijgt! Dus: rustig wachten tot er helemaal geen gebubbel meer is en daarna ng maar een paar dagen geduld oefenen. Daarna pas gaan bottelen.

De gist ruimt eigenlijk maar heel weinig smaakje op. Wat veel meer gebeurt is dat smaakactieve vluchtige stoffen verdampen tijdens de nagisting/lagering. Als je te vroeg bottelt blijven die in het bier zitten. In een gesloten fles kan geen verdamping plaatsvinden. Heb je wel eens opgemerkt dat bij het openen van een fles zelfgebrouwen bier er een onprettige geur vrijkomt en dat die geur snel verdwenen is?

Ook zijn sommige stoffen niet zo stabiel en worden die omgezet in stoffen die minder smaakactief zijn.

Niet alle veranderingen tijdens de nagisting/lagering gebeuren onder invloed van de gist.
En verder kan gist een negatieve invloed hebben op de smaak van het bier. Je moet dan denken aan een broodachtge, zwavelachtige of bouillonachtige smaak. Daar krijg je last van als je heel veel gist hebt en het bier langer bij kamertemperatuur of hoger op de gist blijft staan.

Alles bij elkaar is het redelijk complex. De duur van de lagering en de lageringstemperatuur zijn behoorlijk bepalend voor de kwaliteit van je bier. Het vervelende is dat er geen harde richtlijnen zijn. Het een en ander is namelijk afhankelijk van de giststam, de hoeveelheid gist en de conditie van de gist.

Offline Cees

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #28 Gepost op: 18-11-2011 14:57 u »
Ik ben net klaar met een vergelijkbaar bier (1 kg moutextract + 200 g suiker en een beetje aromamout met minimaisch), vergist met vloeibare trappist high gravity 3787. Die heeft 10 dagen in de hoofdgisting gezeten (van 1065 naar 1012). Daarna overgeheveld naar een schoon vat en nog eens ruim 2 weken laten staan (+ drooghop). Vanmiddag tijdens het bottelen was het sg naar 1008 gegaan.

Gewoon lekker geduld hebben. Als het bluppen over een paar dagen helemaal is opgehouden, zou ik het overhevelen naar een vers vat. Dan gaan er meestal nog wel een paar puntjes van het sg af, en je krijgt er over het algemeen een mooi helder bier van. :-)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #29 Gepost op: 24-11-2011 13:01 u »
Hij kan best al uitvergist zijn, dat hangt van de gist af. Welke korrelgist heb je toegepast?

Offline xsrunner

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: 00
  • Jong geleerd is oud gedaan.
Re: Tripel met moutextract
« Reactie #30 Gepost op: 05-12-2011 18:20 u »
Hij kan best al uitvergist zijn, dat hangt van de gist af. Welke korrelgist heb je toegepast?
Sorry voor mijn veel te late antwoord, maar het was top gist van Brewferm volgens mij. Het bier is nu al zo'n twee weken geleden gebotteld en ik heb ze nu in de kelder (koel) staan. Ik heb het ook al geproefd en het was zeker niet slecht te drinken.
Er was alleen een probleem doordat tijdens het koken een hopzakje kapot was gegaan en ik niet kon filteren. nu heb ik het er zoveel mogelijk uitgeschept maar ik had het laatste flesje opengemaakt en onderin zat wat hop, niet ideaal maar ik was niet ontevreden over het resultaat.

Tags: beginner