Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: "Crash Cooling" of geleidelijk terug koelen?  (gelezen 6553 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: "Crash Cooling" of geleidelijk terug koelen?
« Reactie #25 Gepost op: 02-11-2011 22:05 u »
Maar pas jij de hoeveelheid bottelsuiker dan aan de temperatuur aan, Jacques?
Met andere woorden: gebruik je minder bottelsuiker dan je bij een hogere botteltemperatuur zou doen? Of is de lager/ navergistingstemperatuur van groter belang?

Je moet eerst zorgen dat het bier helemaal is uitgegist en dat zo veel mogelijk diacetyl afgebroken is. Dat doe je bij een hogere temperatuur. Als je vervolgens gaat koelen wordt er geen koolzuur van betekenis meer gevormd.
De hoeveelheid suiker kan op die manier hetzelfde zijn als dat je niet snel gekoeld hebt.

In het geval je de temperatuur laat dalen terwijl het bier nog niet helemaal is uitgegist heb je nog onvergistbare suikers in je bier. Je moet dan minder suiker gebruiken. Her vervelende is dat je niet weet hoeveel minder. Niet erg handig dus. Daarom is het beter eerst het bier volledig uit te laten gisten voordat je gaat koelen. Je hebt dan de meeste controle over het koolzuurgehalte.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.437
  • Land: sy
    • erickslobbe.nl
Re: "Crash Cooling" of geleidelijk terug koelen?
« Reactie #26 Gepost op: 02-11-2011 22:10 u »
Duidelijk!
Dank!!  :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: "Crash Cooling" of geleidelijk terug koelen?
« Reactie #27 Gepost op: 08-11-2011 22:05 u »
Ik heb vandaag mijn 2 brouwsels gefusteld. Na ruim een week secundaire vergisting was er geen activiteit meer in het waterslot, ik heb per dag 3 oC gekoeld in stappen van 1 oC totdat ik op de 8 oC was aangekomen. Vanaf dat moment heb ik de koelkast volop aangezet.

Beide bieren waren helderder dan normaal, dus ik heb mijn doel bereikt. De smaak was iets minder gistig dan ik gewend ben, geen esters of diacetyl. Na een weekje of 2 ga ik het eerste biertje tappen, dit is een rogge IPA die de vorige keer nog vrij troebelig was na 2 weken. Ben benieuwd :brouwen: !

Tags: