Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Normaal gisting verloop??  (gelezen 4176 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline CO2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Bier: een mooie symbiose tussen mens en gist.
Normaal gisting verloop??
« Gepost op: 26-10-2011 15:41 u »
Dag brouwers!

Om te beginnen wil ik mijn bewondering uiten voor iedere  :brouwen:  die (op een reproduceerbare manier) een smakelijk helder biertje kan produceren! Het is toch stukken lastiger dan een grote pan soep koken!
Mijn eerste poging/test is flink mislukt: de tafel vloog in brand, want mijn brander levert flink wat hitte  :D  en mijn 'eigen ontwerp' koeler kreeg het niet kouder dan 30 graden. Goed: wat stenen onder de brander en een nieuwe koeler gemaakt. De tweede poging ging stukken beter, al liep het filteren compleet vast. Ik verwacht dus straks een super troebel, maar lekker blond biertje.

Waar ik vooral mee zit is het verloop van de gisting. De hoofdgisting was gedurende 26 uur vrij heftig. Maar nu, ruim 24 uur na het eindigen van de hoofdgisting, zie ik vrijwel geen enkele activiteit! Is het normaal dat alles helemaal 'stil' lijkt??


Ben benieuwd naar jullie ervaringen. Groeten, Sjaak.


Hier zijn de details:
Dag 1, 18u00 (Start tijd):
  Het wort: 18 Liter, 17 graden, SG 1.064, in witte plastic emmer van 30 Liter.
  12g BrewfermTOP  korrelgist aangelengd met 130ml water van 35 gr. Na 15 min 50ml wort bijgemengd, Na 5min nog  50ml,
  daarna bij het wort gedaan.
  1 uur belucht met luchtpomp+bruissteentje (4cm lang)
  Weggezet bij omgevingstemperatuur van 18 gr. (die dag en nacht konstant blijft)
Dag 1, 24u00 (Start tijd + 6uur):
  Wort temperatuur is 18 gr. geworden. Geen activiteit. 
Dag 2, 7u00 (Start + 13uur)
  Ik stap mijn slaapkamer uit en denk een afvoerputje te horen. Het blijkt het gistvat te zijn dat vrolijk staat te bluppen. Heerlijk :)
  En dat gaat heel regelmatig en best vlot: 4x per seconde ontsnapt er een bel uit het waterslot.
  Wort temperatuur 18 gr.
Dag 2, 18u00 (Start + 24uur)
  Terug van mijn werk zie ik een half overstromend waterslot. Het aantal blupjes is meer dan 10 per seconde. Waterslot bijvullen
  heeft geen zin; het wordt er weer net zo snel uitgeblupt. Wort temperatuur is nu 21 gr. geworden.
Dag 2, 24u00 (Start + 30 uur)
   De boel lijkt iets rustiger te worden: 8 blubs per seconde. Wort temperatuur is nu 22 gr. geworden.
Dag 3, 6u00 (Start + 36 uur)
  Wort temperatuur is nu 20 gr. Activiteit gedaalt tot 2 blubs per seconde.
Dag 3,12u00 (Start + 42 uur)
  Wort temperatuur is 19 gr. Activiteit bijna gestopt: nu nog maar 2 blubs per minuut!
Dag 3,18u00 (Start + 48 uur) en verder:
  Wort temperatuur is 18 gr. Activiteit niet meer waarneembaar.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 961
  • Land: nl
Re: Normaal gisting verloop??
« Reactie #1 Gepost op: 26-10-2011 16:10 u »
Gewoon het SG meten en zeker nog een paar dagen laten staan en dan nog eens meten.

De TOP gist is volgens mij een snelle jongen. Ik heb pas een Quadrupel vergist met dezelfde gist (18 gram): 16 liter met een SG van 1090 naar 1020 in circa 3 dagen. Ik heb wel getracht de temp. < 20C te houden ivm het in de hand houden van estervorming.


Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Normaal gisting verloop??
« Reactie #2 Gepost op: 26-10-2011 17:22 u »
Hmm, dit ziet er wel goed uit hoor! Onder goede omstandigheden kan het zomaar in 36 uur gebeurt zijn met de vergisting. Misschien schop ik in de kerk maar een keertje schudden kan geen kwaad. Wanneer de CO2-productie zo hoog is dat het waterslot het niet bij kan houden hoef je hier ook niets aan te doen, pas wanneer het langzamer gaat dan is het wel noodzakelijk het slot weer te vullen, risico op infectie is nihil, je kan niet eens een lucifer brandend houden boven het waterslot door de constante stroom CO2.

Grappig dat iedereen zo zijn kleine probleempjes heeft en altijd weer er een innovatieve oplossing komt..

Succes,

Peerrr!

Offline CO2

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Bier: een mooie symbiose tussen mens en gist.
Re: Normaal gisting verloop??
« Reactie #3 Gepost op: 28-10-2011 09:08 u »
Bedankt voor de reacties!
Kennelijk is er niets mis gegaan. Gelukkig maar.
Dit weekend maar even SG meten en overzetten naar het kleine glazen vat.

groeten, Sjaak

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Normaal gisting verloop??
« Reactie #4 Gepost op: 28-10-2011 21:23 u »
Grappig dat iedereen zo zijn kleine probleempjes heeft en altijd weer er een innovatieve oplossing komt..
De tafel in de fik laten vliegen is toch niet echt een klein probleempje ;)

Maar inderdaad een goede tip: zorg er voor dat je goede bescherming rondom je brander hebt.
Ik heb tegels van 60x60 op de werkbank liggen waar de brander en pannen op staan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.662
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Normaal gisting verloop??
« Reactie #5 Gepost op: 29-10-2011 14:21 u »
Ik raad je aan de cursus te lezen die op de wiki pagina behorende bij deze site staat.

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=blikbrouwen

Tags: beginner vergisting