Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator  (gelezen 14525 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rringenoldus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Ronald
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #25 Gepost op: 24-10-2011 16:26 u »
Citaat
Citaat

En dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar het gistingsverloop, eind-SG en smaak van dit bier wat (theoretisch) met veel te weinig gist is opgestart!

Uiteindelijk kwam de gisting goed op gang en liep lekker door...
Na een week overgeheveld bij SG 1008 voor een navergisting... Na weer een week bij Sg1004 gebotteld
Afgelopen zaterdag maar eens een flesje losgetrokken (week na bottelen) mooie koolzuur plop (Grolsch beugels)
zoetige geur en licht zoetig smaakje.... lekker! Nog even laten staan en wat bewaren voor het ONK 2012

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #26 Gepost op: 24-10-2011 21:31 u »
Citaat
Uiteindelijk kwam de gisting goed op gang
Te verwachten dat het wat langer duurt als je met een Propagator opstart.

Citaat
Na een week overgeheveld bij SG 1008 voor een navergisting... Na weer een week bij Sg1004 gebotteld....zoetige geur en licht zoetig smaakje.... lekker!
Aha, het is toch mogelijk om ver door te gisten (van 1065 naar 1004!) met veel te weinig startgist en een lekker (=subjectief) bier te maken. Mijn vermoedens werden bevestigd. Dank voor deze info.

Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #27 Gepost op: 25-10-2011 07:33 u »
Goedmorgen,

Goed nieuws! Het wort is eindelijk aan het vergisten, was dus duidelijk een slow starter gist!

Iedereen hartelijk dank voor de vele tips!

Groetjes,

Fede

Zie foto van de gistingsfles;


http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/e073eea9ddfb4269a0bddae73efcf66d.jpg


Zie foto van mijn brouwinstallatie;

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/56c9def2ef5821cc52eb4d54d015ec9b.jpg

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #28 Gepost op: 25-10-2011 08:56 u »
 :duimop:

Die gasten van Wyeast hebben niet gelogen over de langzame gistjes ;D
Het is echt de moeite om je in te lezen over het gisten en maken van een starter, daar kan je nogeen boel mee winnen zonder al teveel extra werk.

Er staat nu een brouwsel in het vat die ik met een starter heb ge-ent, dit brouwsel was na een week van 1055 naar 1010 gegaan.
Vorige keer met hetzelfde brouwsel maar zonder starter duurde het ruim twee weken...dat scheelt!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #29 Gepost op: 25-10-2011 08:59 u »
:duimop:

Die gasten van Wyeast hebben niet gelogen over de langzame gistjes ;D
Het is echt de moeite om je in te lezen over het gisten en maken van een starter, daar kan je nogeen boel mee winnen zonder al teveel extra werk.

Er staat nu een brouwsel in het vat die ik met een starter heb ge-ent, dit brouwsel was na een week van 1055 naar 1010 gegaan.
Vorige keer met hetzelfde brouwsel maar zonder starter duurde het ruim twee weken...dat scheelt!

Tja, het gaat natuurlijk niet om snelheid, maar om de kwaliteit van het bier. Genoeg, actieve en gezonde gist toevoegen is essentieel voor een goed bier en het tweede essentiële punt is een temperatuurgecontroleerde vergisting. Als je die twee dingen op orde hebt, is de kans op een geslaagd bier 95%. Heb je die niet op orde, dan is de kans schat ik nog geen 50%.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #30 Gepost op: 25-10-2011 09:03 u »
Goed punt over de temperatuurgecontroleerde vergisting, was ik nog even vergeten te melden ;D
Aanvulling op mijn advies...lees je in wat betreft giststarters én het maken van een vergistingskast.



En als je daar klaar mee bent komen er nog een hele berg andere projectjes om je bier te verbeteren...hahaha

Offline rringenoldus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Ronald
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #31 Gepost op: 25-10-2011 11:23 u »
Ik maak mij (nog) niet zo druk om een temperatuur gecontroleerde vergisting...
Het is voor mij een natuurproduct wat zich niet altijd laat sturen....

Tot nu toe gaat dat goed: 23e met een dubbelbock, 13e met een speciale belge, 9e met een weizen op afgelopen ONK
en bij het OBBK2010 12e met een speciale belge 

En nu staat ook de dubbel lekker bij de verwarming in de woonkamer

Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #32 Gepost op: 25-10-2011 15:15 u »
Ben ik nog even!

Ik denk dat ik nog wat beginnersfoutjes heb gemaakt.

1e;

In het recept stond 20 gram bitterhop en 40 gram aromahop toevoegen.

Ik heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?

2de;

In het recept stond niet duidelijk wanneer ik de 400 gram honing moest toevoegen, ik heb dat dus al
samen gedaan met de gerst bij het maischen, komt dit goed? of had ik het pas
bij het afgekoeld wort moeten toevoegen omdat ik nu de honing ook mee heb laten maischen en koken!

Ik hoor het wel wat jullie ervan vinden.

Alvast bedankt,

Goet,

Fede

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 858
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #33 Gepost op: 25-10-2011 15:58 u »
Citaat
Ik heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?

Kan ik weinig zinnigs van zeggen als je niet aangeeft welk alpha-percentage (maat voor bitterheid) je hebt toegevoegd en hoe lang deze gekookt heeft. Hoe langer de hop kookt des te bitterder wordt het bier. Deels is dit ook afhankelijk van het suikergehalte van het wort. In jouw geval, geluk bij een ongeluk, heeft het toevoegen van honing tijdens het maischen tot gevolg dat het bier minder bitter zal worden dan als je de honing de laatste paar minuten van het koken zou hebben toegevoegd.

Het handigste is de honing toevoegen als de (heftige) hoofdvergisting voorbij is. Dan blijven de meeste aroma's behouden. Je moet dan wel de honing eerst een tijdje in een pannetje op circa 80C opwarmen en dit af laten koelen alvorens je het aan het te vergisten bier toevoegt. Ik ben bang dat je nu weinig tot geen honingaroma zult bespeuren in je uiteindelijke bier.

Tip: lees eens de cursus op deze website.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #34 Gepost op: 25-10-2011 21:40 u »
In het recept stond 20 gram bitterhop en 40 gram aromahop toevoegen.

Ik heb 60 gram bitter hop toegevoegd aan de 20 liter wort, betekent dat dit biertje nu te bitter wordt?

Of een bier te bitter is of niet is een kwestie van persoonlijke smaak. Bittere bieren zijn tegenwoordig populairder dan een aantal jaren terug.

Met de tijd wordt de bitterheid wat minder. Wanhoop niet meteen als je het bier proeft. Laat het even staan en proef het weer.

Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #35 Gepost op: 26-10-2011 08:26 u »
Goedemorgen allemaal,

Nog even een "beginners" vraag:

Zoals je hebt kunnen lezen kwam het vergisten langzaam op gang, de hoofdgisting heeft maar ongeveer 24 uur geduurd, nu komt er maar om de 1 a 2 seconden een bubbeltje, kan het dat de hoofdgisting
al over is?
Het kan toch niet zo zijn dat de suikers nu allemaal al bijna zijn vergist?

Ik hoor het wel, alvast bedankt,

Groet,

Fede

   

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #36 Gepost op: 26-10-2011 08:58 u »
Dat zou wel erg snel zijn!
Als hij nog blubt om de 1/2 seconde is de hoofdvergsting niet over.
Als je wilt weten hoever de vergisting is moet je de SG gaan meten, dan weet je hoe de vork in de steel zit.

En nogmaals, geduld is je beste vriend. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #37 Gepost op: 26-10-2011 09:17 u »
nu komt er maar om de 1 a 2 seconden een bubbeltje, kan het dat de hoofdgisting
al over is?

Dat is nog best wel snel. De hoofdvergisting nadert zijn einde. Maar zolang er nog bubbels uit je waterslot komen is er nog vergisting. Meten is nog niet nodig. :)

Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #38 Gepost op: 26-10-2011 10:43 u »
Kan het werkelijk zo snel gaan met vergisten?

Afgelopen zondag op gisten gezet toen was het SG van het wort 1070.

Maandag nacht was het gisten pas gestart.(lees hele relaas)

Nu is het woensdag dus ongeveer 1,5 dag na het starten van het vergisten is het SG al 1020!!

Kan dit wel kloppen dat het zo snel gaat?

Tevens is het wort nog erg troebel, klaart dit de aankomende dagen gewoon nog helder op?

Zie foto;




Groet,

Fede
 

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #39 Gepost op: 26-10-2011 11:37 u »
Het bier zal vrij warm zijn geworden vermoedelijk. Niet ideaal voor de smaak, maar er noet iets te verbeteren blijven nietwaar.

Ja uiteraard wordt het nog helderder. De gist zakt uit.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #40 Gepost op: 26-10-2011 11:39 u »
Aan je fles te zien is de vergisting er heftig aan toe gegaan, dus dan kan het kloppen :)

Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #41 Gepost op: 26-10-2011 13:46 u »
Op welke SG komt dan het wort dan ongeveer uit?

Zoals ik al had gezegd was het begin een SG van 1070.

Vanmorgen was het SG 1020.

Bubbeltjes 5 a 6 seconden tussen de bubbeltjes!

Dus lijkt erop dat het vergisten al bijna klaar is.


Ik heb hem het kantoor staan van 22 graden Celsius, moet ik de fles naar een koudere ruimte (16/18 gr.C)  verplaatsen voor het helder worden?

Groet,

Fede

Offline rringenoldus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Ronald
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #42 Gepost op: 26-10-2011 14:26 u »
Dit is wat Wyeast zegt over de gist:
A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.

Origin:
Flocculation: medium-low
Attenuation: 74-78%
Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)
Alcohol Tolerance: approximately 12% ABV

Temperatuur dus tussen de 20-24 houden, 22 is wat dat betreft goed, ik zou hem niet kouder zetten dan nu...
Mijn ervaring met deze gist is dat je hem rustig een week kunt laten staan. Ik had zelf een begin SG van 1065, na een week 1008)

Ik zou zelf afwachten tot komend weekend, dan het SG weer bepalen, dan een weekje navergisten en vervolgens bottelen...
maar! ik ben geen expert.....

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.433
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #43 Gepost op: 26-10-2011 21:02 u »
Bubbeltjes 5 a 6 seconden tussen de bubbeltjes!

Dus lijkt erop dat het vergisten al bijna klaar is.

Niet te enthousiast. Dit kan zomaar nog een week tot 1,5 week duren. De hoofdvergisting gaat vaak snel (3 tot 4 dagen) de navergisting kan soms wel een week tot zelfs wel iets langer duren.

En ik zou zeker niet te vaak een monster nemen en gaan meten. ;)

Offline hopiebier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #44 Gepost op: 04-12-2011 12:39 u »
En Fede het is nu ruim een maand later, hoe is het met je brouwsel afgelopen?
Ik heb namelijk ook last van een traag opstartende Wyeast 1214, en nu wordt ook mijn geduld erg op de proef gesteld.


Offline Fede

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
    • www.biergildegroningen.nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #45 Gepost op: 04-12-2011 15:08 u »
En Fede het is nu ruim een maand later, hoe is het met je brouwsel afgelopen?
Ik heb namelijk ook last van een traag opstartende Wyeast 1214, en nu wordt ook mijn geduld erg op de proef gesteld.

@hopiebier het is allemaal goed gegaan toevallig heb ik
Afgelopen weekend een flesje open getrokken en voor mijn eerste
Biertje die ik heb gemaakt was ie echt best wel lekker!

Offline hopiebier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #46 Gepost op: 04-12-2011 16:55 u »
Mooi, goed om te horen. Geduld loont dus!
Na een trage start is na 16 uur de 1214 weliswaar niet al te enthousiast toch aan het borrelen geslagen. Dus ook ik heb weer goede hoop!
 :proost:

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #47 Gepost op: 04-12-2011 18:38 u »
Ik ben deze gist nu voor de 3de keer aan het hergebruiken en dat bevalt me prima, fanatiek gepruttel na 12 uur. Dat was de eerste keer eigenlijk al. Ik had wel een starter gemaakt van de propagator, die meer dan een jaar oud was.

Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #48 Gepost op: 28-04-2013 13:13 u »
Afgelopen vrijdag (26 april 2013) heb ik een tripel gemaakt met Wyeast 1214 Belgian Abbey. Ik ben uitgegaan van het recept wat is te vinden via deze link:

http://www.twortwat.nl/recepten?id=104

Mijn begin SG was 1096, dus dat komt overeen met het recept (1095).

Ik ben alleen uitgegaan van een brouwsel van 20 liter (dubbele hoeveelheden, dus), met één zak Wyeast 1214 Belgian Abbey.

Ook ik herkende de trage opstart van de vergisting. De eerste kleine belletjes in het wort waren na ongeveer 20 uur (dus op 27 april) zichtbaar. Gisteravond laat (zo'n 29 uur na het brouwen) was het volop aan het vergisten. Wel vrij heftig (vanochtend nog steeds, overigens).

In eerdere reacties in dit stuk staat dat je met met (onder meer) deze gist geduld moet hebben, inderdaad, dit klopt dus!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast belgian ale nr.1214 XL activator
« Reactie #49 Gepost op: 28-04-2013 16:39 u »
In eerdere reacties in dit stuk staat dat je met met (onder meer) deze gist geduld moet hebben, inderdaad, dit klopt dus!

Nee hoor, alleen wanneer je te weinig gist toevoegt. ;)
Maar dat geldt voor iedere gist.

Tags: